About

Tuesday, February 23, 2010

.: Menantu oooo menantu..ringan2kan minda :.

salam..
sekadar bacaan tuk hiburan disiang hari ni..but..still ada pengajarannye..
layan eh..^_^

Pak kasim seorang yg tamak harta.. dia menawarkan anak dara suntinya yg
cun melecun kepada golongan yg kaya raya sahaja.. suatu hari datang la
seman, seorang usahawan muda ingin melamar anak pak kasim. beliau cukup
sifat tanpa cacat cela tetapi beliau malas solat. setelah 3 hari
berkahwin..
seman masih duk kat umah mentuanya. setelah azan maghrib
berkumandang..pak kasim mengajak seman utk solat maghrib berjamaah.
seman gelabah.. sbb sebelum ini dia tak pernah solat.

Lalu seman masuk ke bilik untuk menemui isterinya. "yang.. camner
ni..abgtak penah solat ni"
"takpe bang.. abg ikut je ape yg ayah buat" isterinya berbisikperlahan..

Seman pun keluar untuk solat bersama pak kasim. setelah pak kasim
takbir..seman ikut takbir... lalu pak kasim membaca surah
alfatihah.."bismillahirrahmanirrahim..." seman pun turut membaca
bismillah dengan lantang... "bismillahirrahmanirrahim..."

Aisyh! pelik menantu aku ni. mazhab mana yg dia ikut? setahu aku imam je
yg baca kuat.. getus hati pak kasim..pak kasim buat selamba. dia terus
membaca surah al-fatihah. seman pun turut membaca surah al-fatihah dgn
kuat
seolah-olah seorang budak yg baru nak belajar mengaji.

pak kasim pelik.. lalu dia terus berpaling ke belakang utk melihat
seman. seman turut berpaling ke belakang kerana mengikut gerak langkah
pak
kasim. "ish! gila ke menantu aku ni??"

Pak kasim berjalan ke depan utk menjauhkan diri dari seman. Seman turut
berjalan ke depan mengikut langkah pak kasim. Pak kasim terus melarikan
diri melalui pintu depan dan terus menuju ke sawah di tepi rumahnya.
Seman terus berlari mengejar pak kasim sampai ke tepi sawah. tiba-tiba
pak kasim tergelincir lalu jatuh ke dalam sawah padi. Seman pun turut
menjatuhkan badannya ke dalam sawah seolah-olah tergelincir.

Pak kasim pun terus bertanya kepada seman.
"seman. apesal yg ko ikut aku sampai ke sawah ni?"
"ayah.. susah ye nak solat maghrib ni. baru saya tau. sampai kena
berlari.."

(huargh huargh huargh!!!! sedey nye kalau ada laki camnie !)

sekadar selingan : tempekan wajah my arif..arif look like babygirl ke haa?..orang selalu salah tafsir tau, sbb muka dak rif ni nmpak lembut kot..dlm lif semalam, ada couple husband&wife ni dgn babyboy diorang, 7 bulan gitu..dia panggil dak rif..kakak..huhu..sedey...dak rif boboy la..bila betulkan..diorang ckp..macam gegirl..huhu..ada ka?!



38 comments:

mamaaerish : said...

kakak?
kalo gitu geng la ngan aerish... sbb dier org slalu igt boboy... hik3...
siap SA slalu kata... mam... boys side over there ya... ha ha ha... hmmmmm

anis said...

hehe....tu ah...kite pon pelik..haziq pon org slalu tanye - girl ek?...ape la org tuh...tk tanye trus ckp kakak...hehehehe...tk patut tul...arif boboy lah kan...

As said...

sian hyer org panggil arif kakak... kami ni hah.... Aqeel tuh org leh kata muka dia jambu sok besar... hangin jer.... xpe... kalo kuar kasi pacakkan rambut dia.... sure org kata dia laki

MamaCira said...

kalau ingat gegel x pe..
jgn gegel org ingt boboy..

*aku xde mertua.. 2-2 dah kembali kerahmatullah sebelum aku kawen lagi.. xder la merasa 'sakit'nya ada mertua... huhuhu

[-suziey-] said...

waakakaaka..lawak2..adeiii...haru haru..:p

hehe..aQeel pn camtu dulu.xpe lama2 nnti nampk kemachoannya..sbb comel mcm gigirl tu besela:p

Ena said...

alahai.. cian dak encem tu kan bile org ingat gegirl pulak.. tp x pe.. bebudak memg cenggituw.. maknenyer arif ader wajah yg lembut.. sejuk mater memandang.. cam irfan dedulu.. dok panggil gegirl gak.. tp bile dah besar nie baru terserlah la kelakiannyer.. he3x..

wan sujaihah said...

kakakkakaka...aduhh ape jenis menantu lah...hahha

alahai cute nyer...hah cam pompuan..kak try pakai kan tudung..heheh

shahida® said...

hmm...pendapat ida..arif macho boy..ehehhehe...

♥Azie♥ said...

xpe arif esok besaq mesti ensem..erin pun org tgk dok kata boy..besaq sikit baru nmpk muka gurl

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Adoii..ada gak menantu cam nih?? hehehe..

Arif mempunyai wajah yg lembut..Tp emcem & macho.. :)

♥mamaQASrina♥ said...

wakakaka..ader jugak menantu cm tuh kan??

dak ariff muka cam mama..tu yg npk cam gurl..sebab mukanya lembut ajer..sweet..♥ cik Q plak muka cm abahnya..ramai plak yg cakap dia lelaki..huhuhu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

wekekekek..menantu ke antu tu? kahkah kah

rafiq plak org kate gegirl..wekekek

okla tu..kira arif ni mmg cun n comel la sbb tu org ingat dia gegirl..:-)

Sue said...

haha kelakar... haruuu dpt menantu gitu.

ariff muka jambu la, lieyna. tu pasal kot org ingt gegerl.. hehe... tp ensem, tak pe

ita cutevirus said...

maka nyer lieyna,

haruslah pasni dak arif tu dipakaikan dengan pakaian yang melanbangkan dak arif tu lelaki...

sebagai contoh... baju ben10, baju superman, baju batman, baju spiderman... tak pown pakaikan baju yang ade tulis.. I AM A BOY!!..

tp, jgn pakaikan baju upin ipin sebab upin ipin kan pemilik sorenyer pompuan....

huhuhuhu...

p/s: jgn ikut perangai gile ita yer..

~Siti Hajar~ said...

hahaha...lawak la citer menantu tuh...org tgk dak arif cam gigirl sbb muka dia lembut kot, 1 lg rambut arif pjg dah lor, ptg ckit la mama biar nmpk macho..pape pun still hencem la..

Hamizah said...

kesian Arif..cam anak akak yg sulong, si Danish la. Dah pki baju boy tapi org tetap igtkan girl..

Nida said...

Salam kenal..

Nida ni semua anak perempuan belaka.. rasanya kalau nak cari menantu nanti kena interview bab solat dulu supaya tak jadi macam cerita dalam n3 ni..hehe

nza said...

dasyat punya menantu....

dh besar nnti brubah la rupa arif tu..jd lelaki sejati...ank2 pompuan knza masa kecik2 lak mcm rupa boboy...slalu org tnya padahal dh pakaikn gelang n rantai....dh besar brubah la jd gadis sejati...hi.

Uda said...

betul2 jahil si menantu tu..

Tak laa.. muka arif tak mcm bb girl laa.. muka bb boy yg sweet... sebab tu org salah sangka.. nak2 kulit arif putih lak..

mamalieyna said...

mamaeirish :
lor gitu pulak...contra la ni..skali kalo terjumpa arif sama eirish ni, mau nya arif yg kena buli, huhu..

mamalieyna said...

anis"
itu ler..confident je org tu ingat dak arif ni kakak..huhu..takpe kecik2 ni, jgn bes02 dipggl kakak sudah! ooit mintak simpang!

mamalieyna said...

As;
itu ler, dah lak rmbutnya skrg makin pnjg sket kan..mmg tokleh pacak dah,rambut halus je..huhu..

takpe kecik2 lg..besar sok, macholah! hehe..

mamalieyna said...

mamacira:
kecik lg kan, org kata cam bbygirl takpelah..janji dah besar s0k macho..hehe..

ye ke..kita ada mertua, tp ok jer..no problem ^_^

mamalieyna said...

suziey:
biasa eh suziey..! okla kan..kecik2 ni..dah bes0 pandai la dia ubah muka jd macho sket! hehe..

mamalieyna said...

Ena:
itu ler...huhu..sedey..tp takpelah budak kecik lg kan, besar nnti berubah wajahnya kan..^_^

mamalieyna said...

wan sujaihah:
hehe..menantu hantu namanya! ekeke..

eeeii..cadangan baik, nk try lah pakaikan tudung..wakaka..

mamalieyna said...

shahida:
cayanglah auntie ida ni! hehe..

mamalieyna said...

azie:
gitu eh, oklah ^_^

mamalieyna said...

Lily"
menantu hantu eh!

weeei cayang auntie lily la! ^_^

mamalieyna said...

mamaQasrina:
ntah..ada lg ke menantu cenggitu eh! huhu..

oooh ye ke..hrpnya dh bes0 berubah mach0lah! hehe..

mamalieyna said...

rose:
tu aa menantu hantu!

hehe..diorang kecik lg kan, bes0 sket berubah wajahnya..kan3x..wee abang botak pun org igt gegirl eh! huhu..

mamalieyna said...

rose:
tu aa menantu hantu!

hehe..diorang kecik lg kan, bes0 sket berubah wajahnya..kan3x..wee abang botak pun org igt gegirl eh! huhu..

mamalieyna said...

Sue:
hehe..menantu hantu!

ooo jambu eh! tp t0tap encem ye..lega hati..hehe..

mamalieyna said...

ita:
waa ita kasi cadangan yg baeek punya la! nak ikut ke tak ni, jenuh lak nak borong baju yang melambangkan kelakian sejati..ekeke..

fabulous.farah said...

hahaha..jahil sungguh=P

Nadiah Sidek said...

mukanya comel sgt..tu yg org ingt girl tu :)

hajarus said...

kuang3.. lawak la n3 kat atas tu kak.. hik3x...

xde la hajar tengok arif encem la kan...

~UNai~ said...

haah..muka lembut.. memang orang cakap baby girl..