About

Tuesday, February 23, 2010

.: maSak SiMple jer..tp tErKorBan jaRi..huhu..:.

bersiaran lewat malam..
belum mengantuk la..dak rif dah lama lena dibuai mimpi!
skrg so senang..dia tido layan diri jer..
guling2..sedar2 dah terlena..buai pun dah tak guna lagi..
terus sorok kat bilik jer..
dia lebih selesa tido di bawah skrg ni..
anak mama dah besar eh, nak tido takyah susah2kan mama lagi..
ngantuk sangat pejamkan mata..lena lah!

huhu..ni nak selitkan citer pasal dinner tadi..
masak simple je..
abah memang kalau boleh tiap2 malam mau makan nasi kat umah..
kenalah masak, walaupun simple mimple..!

menu malam ni cuma ayam masak kicap, kerang rebus dan acar timun+carrot+nenas..
tapi belum pape, sedang leka mengupas kulit bawang sambil berangan apa ntah..
boleh lak terhiris jari jemari..huhu..

woo..lama tak jadi kejadian sebegini..
tu la berangan lagi!
darah menitik2..takde la banyak mana pun..
tapi disebabkan dah lama tak luka2 cenggini..
teruja lak nak abadikan kat sini..hehe..


see, lukanya takde banyak mana pun.. (tak clear pulak..huhu..)
lepas letakkan plaster kt jari ni..
sesi memasak pun diteruskan..
ala masak simple je kan..
kejap je siap, dah tak terasa pedih or sakit jari ni..

layan pic masakan mama tuk dinner tadi eh..
simple sgt!



masa mama n abah tengah layan makan tu..(mama dh stop HTN start minggu ni, tp makan berasmathi..hehe..)
mama tengok dak arif main2, baring2, golek2..

sekali lagi tengok, dah terlena pun..belum sempat mama habiskan makan..
sayang lah anak mama nih! ^_^
Good Boy!

itu jer nak citer..^_^..nak sleep la..best lak tengok dak arif tergolek tu..hehe..

65 comments:

Nadiah Sidek said...

kalau sy la..mesti kena perli dgn suami "duk berangan la tu smpai luka tu". kuikuikui

fabulous.farah said...

farah baru sembuh luka. last week korban jari..huhu

iem said...

alahai ciannya...
tapi cam sedap je lauk tu hehe...

♥Azie♥ said...

saya takut tgk darah...

ita cutevirus said...

huuiiihh...

gigihnyer masak sampai tangan luke...

huhuhuhu... standard la tu.. cam ita jugak... maknenyer lieyna kene masak yang grand2... baru la tangan tak luke.. huhuhuhu...

♥mamaQASrina♥ said...

hehehe..mau jadi citer SIONG nih..

mama nih kalau masak mmg selera ajer tgk..sedap ajer.. (psstt.. kami masih x pandai basuh kerang huhuhu..)

~~*Ummi AFD*~~ said...

waa, rajinnya memasak... dah lama tak terhiris jari, cuma last week ibu jari melecur kena minyak panas masa angkat ikan dari kuali...

bagus la dak arif ni. layan diri je eh.. faris masih tido guna buai...

mamaaerish : said...

simple mimple pn, siap dgn kasih sayang sodap oooo....

hik3... jaga2 nanti jadik raja bersiong.... ;p

arifencem mmg gd boy la... kalo aerish jgn harap... bersilat la nk msk.... hu3

hajarus said...

hajar 2 hr lepas baru jer tangan kene percikan minyak.. huhuhu...

pandainyer arif skang dah pandai tido sendiri ek...

Uda said...

kesian jari mama.. tu laa bersemangat sgt time duk potong... tingat cam citer raja bersiung pulak..

mamalieyna said...

Nadiah:
hehe..itu yg lepas je kena..dendiam je..terus ambik plaster, lekat sendiri..diam2je..dah lama baru bgtau..hehe..

mamalieyna said...

fabulous.farah:
hehe..tu tandanya org rajin masuk dapur eh! hehe..

mamalieyna said...

iem:
hehe..dh lama tak kena ni...sedap la jugak..^_^

mamalieyna said...

azie:
kita, darah sikit2 ok jer..^_^

ieda a.k.a mama erfan said...

ala sian terkorban jarik... jangan siong suda... ekeke...

btw comel la arif skang... da besar da nampak, huhu

mamalieyna said...

ita:
dah lama tak kena tau ita..herm..sepanjang ada anak ni..baru skali ni kot kena! huhu..

masak grand2 pasti tak kena eh! gitu pulak :p

~Zetty84~ said...

uiks akak...
x simple la tu...
byk jugak lauk yg dimasak..
rajinnyer akak.. ;p

mamalieyna said...

mamaQasrina:
heheh..siong pompuan eh..:p

ala simple2 je boleh..macam2 tak pandai jugak..^_^..basuh kerang biasa jer, cuma bising bunyinya..krong krang krong krang!

mamalieyna said...

Ummi AFD:
sikit2 memasak bleh ler..huhu..kemalangan didapur ni mmg tak terduga..dlm dok hati2 leh kena gak kan..

baru jer lg dia start berdikari ni..kalo tak kena masuk buai dl, baru sleep bwh..

[-suziey-] said...

aduh sadis btl kisah mama ni la..smpai terkerat2 jari...tu msti sedap tu..jgn jadi raja bersiong udah..ekeke:p simple tp lazat..tu yg penting

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...perghhh sib baik tak masuk darah dlm masak kicap tu...kalau tak mau tumbuh siong....hahahahahah...saya selalu kena...aklum la masak sambil berangan....saya la tu

shahida® said...

alahai ciannya bengkak jari tuhh... parah ni..heheh...huh nmpak sdp ayam kicap tuh...kegemaran encik lelakiku. kahkah

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

bagusnye arip
tido takperlu di tepuk2. rafiq ade gak camtu. tp kdg2 la..:-)

siannye mek na
nok masok sedak2 tp tangang pulok di toreh..aduh!

sedaknye lauk ayang masok kicap..nyum nyum

Hamizah said...

simple tapi sedap tu..bertuah hubby dpt isteri rajin..

aFRiNa-BaTRiSy!A said...

>> huwaaa....darah!alamak, mcm cite siong la pulak..kuikuikui
>> sedapnye kerang rebus, dapat cicah kuah asam, perghhhh mabeles!
>> eh eh mamalieyna nye toto sebijik macam toto afrina, hehehheheh....sama la pulak..=)

zue @ annaleeya said...

simple mimple takper... yg penting sodap dan kenyang anak banak kan.... saya pon masak simple jgk ari2... klu tak keje baru grand2 ckit masakannya...

~Siti Hajar~ said...

hah! masak sampai tpotong jari..??ada tmasuk tak darah dlm msakan tuh?, nti jadi cam raja bersiong...hehehe..sdp nmpk masakan tu walau simple...nyum nyum

Az Rina said...

heheheh, saye pon slalu terkorban jari mase masak3 ni, huihuhuu..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Gud Boy lah Arif...nk jer tido sendiri..klu Qis..hmmm..nk melekat je lah..tunggu dia betul2 nyenyak baru leh tinggalkan..

Sedaplah ayam masak kicap..mana ada simple tu..byk gak lauk..Lily ni suri rumah sepenuh masa pon jarang masak cam tuh... ;P

ezan said...

cam sedap je lauk2 tu.. pandai masak ek mamalieyna ni... bila nak ajak kitorg mkn? heheheh...

nasib baik luka sket.. kalo ezan kena pisau menitik2 darah sure cancell terus niat nak masak.. alasan.. :P

wan sujaihah said...

aduaiii,...saya pernah jadi cam akak..boleh pulak saya pitam jap..terus lemah badan..mc jugak la..hu hu

sarah kalam said...

mama,simple tp sarah da tertelan air liur ni..hehhehhehe..
arif memg sgt good boy,bagus jd menantu..hehehhehe

Ena said...

alahai jari.. terluka sudah.. hu2.. x pe2 yg penting sesi memasak tetap buat ena rase nak makan dah nie..

same cam hubby ena juge klu blh nak makan nasi setiap hari.. tp ena kdg2 nak kasi hb ena berdiet sikit utk jg kesihatan.. risau penyakit yg dtg setiap hari.. tp tu la.. bile petu dah berkeroncong lupe sgle diet.. hua hua hua..

Ciannyer dak arif dah tertido camtu.. senang nyer nak tido..

~UNai~ said...

nasib baik arif dah tido.. dia tahu mama dia dalam kesusahan..hihi

mamalieyna said...

mamaeirish:
penuh kasih sayang..itu yg mahai tu..hehe..

arif tak kac0 mamanya sbb abahnye ada temankan, kalo idak dgn dia2 jd korban agaknya..ahaks..:p..korban mende, dia korbankan brg2 kt dap0 adalah..huhu..

mamalieyna said...

hajarus:
hehe..tu tandanya org rajin masuk dapur..^_^

sedang blajar2 nk berdikari dak rif ni..hehe..

mamalieyna said...

Uda:
ooo citer tu tgh fames eh skrg..hehe..

mamalieyna said...

ieda:
hehe..terkorban sikit sajo, tp nak gak tempek kt blog ni..heheh..

ha'a dak rif mau jejak usia setahun suda..dh besar pun..^_^

mamalieyna said...

zetty84:
kena gaya time ghajin, ghajinlah ia..kal0 tak mcm2 alasan kena reka, ajak mkn kt luor..huhu..tp jrg lah!

mamalieyna said...

suziey:
hehe..raja brsiong?! ooh tidak..jari terkerat time kupas kulit bwg jer..huhu..(weeei terkerat, takut bunyinye..huhu..)

mamalieyna said...

Alimaz:
ekeke..masak smbl berangan eh, kita lak jarang sgt kena..ntah berangan apa la mlm td ni..huhu..

mamalieyna said...

shahida:
sikit sajo, gempak je lebey..hikhik..

wa banyak senang la gini, ari2 masak kicap pun buleh! hehe..

mamalieyna said...

rose:
tp kengkadang rasa cam tak best pun ada..time kita nak pel0k2 dia, leh lak dia libas..takmo kena peluk sbb panas kan skrg...lg selesa tido gitu2 jer..kalo letak selimut time dia tido, leh lak tu dia rasa..terus tarik selimut, taknak! huhu..

sedap ooo...^_^..sapa nk puji lg kan..heheh!

mamalieyna said...

hamizah:
hehe..ala masak sikit bleh la, tp kalo tiba time malas, ajak g pasarmalam saje..hehe..

mamalieyna said...

Afrina batrisyia :
weeiii raja bersiong?..oh tidakk!!

kerang en suami sgt suka! hari2 rebus kerang pun takpe!

sama eh..leh geng!

mamalieyna said...

zue:
betul tu, time tak kije baru leh masak, lain dr biasa..kan3x..

mamalieyna said...

~siti Hajar~
mana ada masuk dlm tu, baru nk kupas bwg dh tercalar jari..seb baik sikit ja, kalo tak alasan takyah masak mkn malam..kan2x..hehe..

mamalieyna said...

AzRina:
berangan lebih time masak eh..hehe..

mamalieyna said...

Lily:
mybe sbb arif tak BF kot..jrg dia nak berdempek ngn mamanya, kita peluk2 lg dia tolak ada la..huhu..dia rimas sbb cuaca kot..huhu..

semalam hari takde pasar mlm, itu yg masak, kalo tak ajak g pasar jer..hikhik..

mamalieyna said...

ezan:
weeiii nak rasa masakan kita eh?! Insyaallah 1 day! okeh! ^_^

hehe..sikit jer ni..:p

mamalieyna said...

wan sujaihah:
weeeii itu parah dah tu sampai pengsan..akak sikit jer..:)

mamalieyna said...

sarah:
terliur eh, ni time lunch ni cari ayam masak kicap eh! hehe..

yee arif seorang bakal menantu yg sangt sesuai tuk cahaya yg kiut tu..ekeke..

mamalieyna said...

Ena:
lunch time...sesuai pi cari makanan dah ni..hehe..

itu ler, diorang lebih suka mkn masakan dr air tgn isteri kan..bagus jgk! tp kengkadang..hehe..cam mls kan..tp..sbg isteri yg taat dan patuh, ikut jerlah..diet?..mmg tak igt nak berdiet la en suami tu..

ha'a lebih senang dia nak sleep skrg, kt umah pengasuh pun gitu..suka tido bwh dah skrg ni..

mamalieyna said...

Unai:
arif bukan ambik kisah kt mamanya kal0 dia ngantuk..layan diri jer..huhu..

Nurshahfamily said...

BAGUSNYE ARIF HEHEHE TAK KACAU PUN MAMA DIA MAKAN HIKHIKHIK ...

mamalieyna said...

NurShahFamily:
arif dah becaa la auntie..hehe..

UmiDAnisH said...

huhuh, alahai banyak berangan erk.. bagusnya dak ariff tu, goodboyla

mamalieyna said...

umidanish:
hehe..time nak masak lak leh dtg mood berangan, tak sesuai tul! ^_^

haslina said...

pengorbanan memasak untuk family sampai gitu sekali...
tp apa2 pun sure puas hati dapat masak utk family..kan..

nieda said...

mesti berangan nak plan celebrate birthday arif bulan depan..hehehe..sayu jer tgk arif tidur, nak masuk setahun dah dia

nza said...

spat berangan tu...hi...nasib baik dh kawin, kalu ank dara mmg kesian....

mamalieyna said...

haslina:
hehe..pengorbanan jari..ekeke..

mmg puas hati dpt masak tuk famili!

mamalieyna said...

nieda:
hehe...ke situ pulak ye..mana adee..^_^

ha'a time tido ni, suka layan tatap wajah dia..mmg terasa sayu..huhu..

mamalieyna said...

nza:
ekeke..berangan apa nt0h! :p

umihaikal said...

cian akk..sib bek kene sikit erk...