About

Tuesday, February 9, 2010

.: joM sOLat beRsaMa UstaZ AriF:.

Salam di hari Selasa..
Ari tu baca kat blog Suziey pasal si encem boy nye aQeeL bersolat..
Sungguh seronok ye kawan2 baca kisah anak2 ni..
Yela..time kecik2 ni la nak tunjuk contoh tauladan yang baik kan..
Supaya yang baik2 itu akan diikuti mereka..
Cadangan Suziey untuk letakkan Sejadah kecik kt sebelah kita time kita bersolat..
Adalah sangat baik supaya si kecik dapat berjinak2 tuk mendirikan solat
Walaupun tak kena caranya, tapi sekurang2nya bagi pendedahan awal kan..

So, mama pun mulalah apply tuk si kecik mama ni
Sebelum ni, kalau solat mama kasi dia main menan..or something yang boleh melekakan dia
But sometimes..susah gak sebab dia akan ganggu kita dengan dok kat atas sejadah tu..
Ataupun mulalah terjah kemana2 je lokasi yang dia suka..
Tak ke kusyuk kita ke mana time solat tu..
Huhu..tak dinafikan..bimbang kot2 dia main tah apa2 or berdiri n jatuh ke..kan..

So sekarang, time mama solat mama akan bentangkan sejadah lain tuk dia kat sebelah..
Sejadah besar la cayang, yang kecik mama lum beli..hehe..
Menjadi la jugak..sebab dia cam leka n best main kat atas sejadah tu..
Takdelah kacau sejadah mama lagi..itu yg penting!
Pepun baru je apply untuk beberapa hari..
Hope berkekalan la dia cenggitu..senang sket kan..

Orait layan sket pic yg mama snap ni…
Tapi time ni mama dah sudah solat..
Saja nak tengok gelagat dia..
Memang sgt susah nak berketayap sekarang ni..
Topi pun takmau melekat dah kat kepala sekarang..huhu..
Layanz.. ^_^










p/s segalanya bermula dari rumah..! ^_^


49 comments:

Hanna said...

sejuk perut mamaliyena mengandungkan arif..sok boleh imamkan solat dgn mama dan abah ye :)

Ayu Hussien said...

alaa..tomey nye dia. Mudah2an mjadi anak yg solekh kelak...

zue @ annaleeya said...

ololooo...... sejuk jer mata mandang kan eina... klu airel pon camtu.. tertonggek2 ikut kita semayang skali...

Az Rina said...

cumeinye ustaz Arif, heheheh..bagus jugak pendekatan macam ni kan..org cakap lentur bulur birlah dari rebungnye ye tak?

nieda said...

alolo tomeinyer dia..

Ena said...

alalalla tomeyyy nyer...

ena pon wat gak cani kat anak terune ena tu.. tp kan skrg peel dier suke wat gaye nak solat sambil akak takbir di maner saje dia suke & teringat.. klu kater pas mandi depan bilik air ngan blm berbaju tu.. dier leh angkat tangan dan say" Allahuakbar!.. kelakar pulak tgk!!..
Memg anak2 nyer peel mencuit ati kiter kan!..

Mamalieyna, nak tanye la.. naper ena x dpt besar kan gambar cam mamalieyna buat nie ekk?x jadi2 pon.. hu3x..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alalala...Tomeinyer...Semoga menjadi anak yg soleh!!!sejuk perut mama mengandung..
Mmg elok di praktiskan time2x umo cam nih...

~Siti Hajar~ said...

setiap ibubapa mesti ada niat cam gitu...alhamdullilah...pas ni nak ajar danies, dalia & deno mcm tu gak la, sllu bl kita solat depa kacau, kali ni biar depa ikut plk...deno dah belajar solat dr kelas agama, dh blh ckit2...

Alimaz-Kembara Terasing said...

bagusnya dia...nanti leh jadi iman sembahyang berjemaah...

Mama_Aqish said...

ala tomeinyer arif..hu..hu...sonot tengok gelagat anak2 ni kan

mamalieyna said...

Hanna:
Aminn...moga2 begitulah hendaknya ^_^

mamalieyna said...

Ayu :
mudah2an...Aminnn..^_^

mamalieyna said...

zue:
betul tu..sejuk je mata n hatiku ini..hehe..hope sampai ke besar la ghajin solat! ^_^

mamalieyna said...

Az Rina:
itula tgh berusha nak melentur rebung ni..^_^..

~~*Ummi AFD*~~ said...

selalu jugak buat camni kat faris. mula2 tu memang baik je la dia konon2 dok solat atas sejadah tu.

lama2 sikit2 dia ganjak dok atas sejadah kita. paling tak tahan masa sujud sibuk tolak kepala kita suruh bangun... adeh...

tapi betul tu, kena didik anak2 dari dia kecik2... hehe

mamalieyna said...

nieda:
tomei eh..macehh ^_^

mamalieyna said...

Ena:
itu ler menghiburkan hati gelagat diorang ni kan..terhibur sgt! ^_^

stepnye simple jer..try g kat blog ni eh..tutorial yg simple untuk digunapakai..

http://littlemishkah.blogspot.com/2010/01/blog-tutorial-besarkan-gambar.html

if tak dpt gk, inform me k.!

mamalieyna said...

Lily:
Insyaallah...akan menjadi anak yg Soleh..Aminn..^_^

mamalieyna said...

~siti hajar~
ye la kan..sume parents hajatkan perkara2 yg baik untuk anak2..harapnya sedikit usaha kita akan membuahkan hasil yg baik di kemudian hari!

mamalieyna said...

Alimaz:
Amin..harapnya begitulah! ^_^

mamalieyna said...

Mama_Aqish:
betul tu..macam2 ada..^_^

mamalieyna said...

ummi AFD:
oh ye ke..hehe..c0baan..apa nak buat kan, kita boleh cuba jer..if jd kot lain..tak terkawal la kita..takpe dh pndai berfikir esok, oklah tu..^_^

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ehehehe..comelnye

geram tgk

elok je ye dia duk situ
hehe.baru beberapa ari
kang dah byk ari dah mule boring ler tuh

:-D

Aida Alias said...

akak tak pernah letak anak kt sebelah masa solat.. mmg tak boleh solat la jawabnya..hahaa kurang tumpuan jadinya...

mamalieyna said...

rose:
auntie rose ni, jgn ler kata gituw..kang arif boring betoi2 kang..:p

pepun c0baan c0baan..1, 2, 3..hehe..

mamalieyna said...

Aida:
tak ada pilihan la kak, sbb kita tinggal berdua jer kt umah..terpaksa la kena letak sebelah..kalo letak kt mana2 kang, berteriak lak dia, tak nmpak orang..huhu..

Mimie Fazira said...

mamalieyna ... bagus , mamalieyna kena teruskan solat bersama bb ... ituhla rahsia acik mimie bila org tanya 'tak susahke bawak danial p umrah hari tu' ... jawapannya TIDAK , sebab die dah biasa bersolat dgn acik mimie di rumah atau dengan en somi di masjid ....

mamalieyna said...

Mimei Fazira:
oooh yeke..orait..!!..baru tmbh semangat nak teruskan usaha ni...^_^!

ita cutevirus said...

sejuk perut mama...

huhuhu... bagus.. bagus... tp, solat pegang cekak rambut mama??? huhuhu...

Uda said...

alahai comel nya ustaz tecik ni.. nanti besar jadik anak soleh..

ezan said...

memang calon menantu.. hahahahaha... bagus la ajar anak2 kecik ni.. semoga arif menjadi anak yang soleh k sayang... amin...

mamamiera said...

uihh comeynye ank i nih berketayap..
lg tomey tngok gelagat smyg nye tuh..
baguihla.. segalanye bermula dr umah..

mamaaerish : said...

mana ginyer comment eb tadi?... lor... hu3

xper la

sejuk perut ibu..... sweet... i lioke.. (",)

momguess said...

waaaa menjadik ka..alhamdulillah..xpe mula2 mmg dia xikt kita smyang..lama2 nnti dgn sdiri..bdk..senang nk ikt n paham ape kita buat..mcm aQeel jgk mula2 dulu..skang dh ok..:)
comey btl ustaz ariff ye..sejuk perut mengandung:)

[-suziey-] said...

eh sorry terkomen guna in momguess pnya ID plak..hehe..its me actually [-suziey-] :D

fabulous.farah said...

haha..ala arif ni..kejap sangat pakai ketayap..

sujaihah said...

amboi..anak saper la sgt soleh ni..hehheh.bukan main lagi dia solat...

tak lama lagi leh jadi imam kak..kak bulu mata ariff lebat ek..comeyy nyer

hajarus said...

ALA COMEYNYER USTAT ARIF NI... HEHEHE.. SEJUK PERUT MAMALIEYNA MENGANDUNGKAN ARIF... HARAP ARIF AKAN JADI ANAK YANG SOLEH... INSYALLAH...

iem said...

alahai tomei nyee arif nii..
mudah2an jadi anak yang baik ye

mamalieyna said...

ita:
hehe...gituwla bebudak ni, nak solat sambil tu, nak main2 juge..huhu..^_^

mamalieyna said...

Uda:
Insyaallah...Aminn...^_^

mamalieyna said...

ezan:
bley2x..nnti kita standby tuk masuk meminang..ekeke..

Amin...^_^

mamalieyna said...

mamamiera:
hehe..comeikan m0mmy..?! ^_^

ha'a rumahlah permulaan tuk segala2nya..^_^

mamalieyna said...

mamaeirish:
itu ler eb, kengkadang sengal jugak comment box ni..huhu..

^_^..Alhamdulillah..hopefully terus sejuk perut mama dia ni..hehe..

mamalieyna said...

suziey:
hehe..dah agak dah mesti suzieynye..^_^..percubaan..moga2 nanti pelan2 dia ikut kan..cam aQeel!

mamalieyna said...

fabulous.farah:
dia dh pandai capai, kalo dedulu leh la lama2, skrg rimas agaknye..huhu..

mamalieyna said...

sujaihah:
Ha'a moga2 gitulah, jd imam tuk mama n abahnye..bestkan..^_^

bulu mata dia panjang tp tak lentik..huhu..lama sgt memerap dlm perut dl, itu yg bulu mata pnjg tu..hehe..2 minggu lewat dr due tau, itu pun still takmo kuar, dan akhirnya terpaksa kuarkan ikut tingkap..:p

mamalieyna said...

hajarus:
thanks atas doanya..Aminnn..^_^

mamalieyna said...

iem:
mudah-mudahan..Aminn..^_^