About

Thursday, February 25, 2010

.: jaDuaL wakTu TeRkiNi, seSi paGi :.

Sekarang mama g ngan balik kerja dengan abah
Sebab abah dah tukar dept..kerja ikut opis hour..
Masuk 8.00 am balik 5.00 pm..
dan mamanye opis hour masuk 8.30am balik 5.30pm..
hampir menyamai la kan..tapi tu la..kena dtg opis awal dr biasa..
kalo idak tu kul 820 am gitu mama baru sampai opis..
sekarang 7.30am sudah sampai..seb baik ada yang lebih awal sampai bukakkan opis..
kalo idak, lepak la mama depan muka pintu opis kan..

before this, abah kerja 7.00am balik 7.00pm..
biasa sampai rumah hampir jam 8.00pm..
tak best kan..
tapi sekarang dah berubah..
elok kul 6.00pm..sume anak beranak dah ada kat rumah..
boleh la abah jaga arif bilamana mama boleh buat kerja2 umah..
dan uruskan diri sendiri dengan tenang..
tak macam selalu..

orait sesaja nak abadikan jadual waktu mama ½ day dulu..
bermula 6.00am until 5.30pm..
sambungan …bila2 sonang..hehe..

layan kan saje.. ^_^
6.00am :

*bangun pagi terus ke dapur (after cuci muka la)
*Masakkan bubur nasi untuk arif dengan api perlahan (tinggal je atas api tu) dicampur kentang atau carrot.

6.10am :

*masuk bilik air, mandi loor..

6.20am :

*kejutkan abah (tapi biasanya abah akan sedar sendiri)
*Solat subuh (biasanya arif dah bangun time ni, so letak dia kat sebelah time mama solat…abah mandi)
*Siapkan diri separuh (pakai baju kerja jer, belum siap betul2 lagi)

6.30am :

*onkan TV channel 611 or 613 suruh arif layan..
*Masuk dapur semula (tutup api, bubur nasi arif dah masak)
*Goreng ikan bilis untuk taburkan dalam bubur nasi (after ditumbuk halus ikan bilisnya)
*Sambil tu buatkan air untuk sarapan mama dan abah
(B/Fast air dengan biskut jer or roti..if rajin/ada masa baru ler beriya sket bakar roti or goreng nudget)

6.45am :

*Lapkan badan arif / kadang basahkan jugak badannya kt sinki di dapur
*siapkan arif kat depan TV
*Kasi dia minum susu if malamnya dia tak terjaga..if dia dah bangun minum susu jam 4@5pagi, mama tak kasi lagi lah..

7.00am :

*Siapkan bekalan arif yang dah sejuk sket tu masukkan dalam Tupperware disamping bekalkan 2 bungkus Biskut BabyBites dan baju persalinan tuk hari tu…2@3 pasang.
*Siapkan diri sendiri sepenuhnya lengkap pakai tudung sekali.
*Minum air sikit alas perut..sampai opis baru sarapan betul..itupun biasanya sarapan biskut jer..
7.15am :

*Kuar rumah dengan langkah kanan ^_^..tunggu lif..kengkadang cepat kengkadang lambat..

7.20@7.25am :

*sampai rumah ibu Arif..salam, kiss, cheoum2 dak rif tu..dan lambai tangan kat die..:)

7.30am@ 7.35am :

*sampai la opis mama.. ^_^

7.35am – 5.30pm :

*dok opis jer…

Itu jer..diari rutin setiap pagi mama..
Ok sket..kalau dulu..kul 5.15 am gitu dah bangun sebab abah masuk kerja awal..
Huhu..

seperti biasa, blog mama ni terasa lebih berseri dgn selingan gambar dak arif mama..
pic petang semalam, balik jer dr umah ibu..



Sekian saje..^_^

31 comments:

shahida® said...

akak buat bubur tiap hari ke? ida dh lama xmasakkan bubur utk haikal...wah sungguh bijak jadual akak ni..ida tiap pagi harus kelam kabut jekk...ok la abg dh kje opis hour..lg bagus cam tu

Ena said...

nampak cam x kelam kabut jer rutin tu ka mamalieyna..

ena selalunyer belah malam dah siapkan segala beg baju & beg sekolah kakak dulu..

Sib bek dah x yah wat bubur utk si adik lg.. sbb kak umah ibu or pengasuh dier dah siapkan.. si kakak pon samer.. sarapan kat umah ibu dier jer.. ena just bekalkan biskut roti, kek, nestum siap2 kat saner.. nanti dorang makan jer kat saner.. sbb nanti x sempat if nak makan kat umah.. 6.45 kami dah kuar p umah.. klu lambat cam arini.. memg kalut yg amat.. sbb anak dah 2 nie.. maca2 hal.. tu pon nr hubby dah banyak bantu..

mamaaerish : said...

mmg berseri sbb gambar arifencem cantek2... eb suker... :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Teratur jer semuanya jadual tue.. :)

Lily kekdg kul 5 am dh bgn...'Alarm' ktorg ni awal kejutkan..Kita masih sedap bermimpi 'Alarm' ni dh berbunyi..Qis lah tu Alarm ktorg..hikhik.. :D

♥Azie♥ said...

ina rajin masak bubur kat arif yer..jadual pun teratur...geram la tgk arif nie..comel..bila la azie nak dapat bby boy nie..

Sue said...

macam tenanggg je jadual tu. hehe.. sambil dok pk2 asal la aku ni tiap pagi kelam kelibut? channel tu mmg wajib pagi2..sama la kite ye. khalish kalo tgk barney pastu pocoyo mmg melopong je mulut dia.

ermm tp best la lieyna sbb hsbd sentiasa ada. kite ni dok berjauhan.. payah nk ckp!

Sidratul Muntaha said...

nak jugak si arif tu makan mam dia buat.
klu aqil
since dah reti makan..
mmg takmo mkn ape yg ayu bekal
dia suke makanan panas - panas or baru di masak
klu kat umah..ayu masak dulu bru dia mkn
kat umah nanny dia..
tggu nenek dia msk bru dia nak mkn
takleh mkn makanan lama.
silap gaya mmg tak disentuh lansung

Az Rina said...

leh tiru tak jadual ni, hehehehe..

kalau dulu memang bgun kul 6.30am tapi sejak seminggu lepas asyik terlajak aje ke kul 7am, huhuhu..

~~*Ummi AFD*~~ said...

org pompuan ni rutin harian sama je kan... dari celik mata sampai la tidoq...

Faris nasib baik la tak yah masak bubur nasik dah. pagi2 bagi je roti slice tu sapu ngan sekaya, dah cukup... hehe

sal & husband 7.30 baru kuar rumah... sampai officedalam 7.45 hehe...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hoho. bagusnye jadual.
kita lak kul 6.30 baru bangun sbb malamnye dah siapkan semua utk rafiq. bubur, baju utk bekal ari ni, n semua2 la..

sy ni..bangunla awl mane pon. sure g keje kelam kelibut gak..wakakka. sampai bawak kete laju2..kah kah kah

mamalieyna said...

shahida:
ha'a tiap2 hari masakkan..dak rif suka makan bubur..haikal makan pengasuh yg masakkan ke?..

terurus la kalau bgn ontime, if terlajak sket, jd la kelam kabut jugak..huhu..but jrg2 sekali..^_^

ha'a Alhamdulillah s0nang sket la en abg kije opis hour ni..:)

mamalieyna said...

Ena:
anak dh besar, dh boleh mkn mcm org dewasa ok la..sonang sket..pepun bila anak dah 2 esok, mmg kena standby malam la kot, tkt pgnya kelam kabut..kan3x..time sorang anak ni boleh ler :)

mamalieyna said...

mamaerisih:
hehe...thanks auntie eb..ye ler mamanya suke letak pic bes02..hehe..puas nk tatap! ^_^

mamalieyna said...

Lily:
boleh la..^_^

hehe..dak rif pun kengkadang awal jugak, tp bila org tak layan sgt, dia pun smbh sleep ler..

mamalieyna said...

Azie:
rajinkan diri tuk dak arif yg suka makan tu..^_^

hehe..Insyaallah pasni babyboy lak..!

mamalieyna said...

Sue:
yeee anak baru sorang ni, jadual pun tenang sket la..hope masuk anak 2 pun ginilah ye..huhu..

ha'a same la..barney then pocoyo! :p

Alhamdulillah adanya suami itulah yg byk menyumbang kpd jadual lebih teratur kot..sabar lah sue ye, hopefully suatu ketika nnti, sue pun dpt rasa yg sama, like me!

wan sujaihah said...

rajin nyer kak bt bubur hari2...haiii saya tak sempat la kak...mau bengkak mata saya g kejer :)

mamalieyna said...

Sidratul muntaha:
alhamdulillah sehingga ke hari ni, nak aje dak arif tu mamam..takde tolak2 kec. time dia demam baru2 ni..

huhu..memilih jugak dak aqeel tu ye..pe nak buat, kena la jugak ikut kehendak anak kan2x.. :)

mamalieyna said...

Az Rina:
hehe..bleh jer..^_^

why terlajak2 tu..huhu..mau kelam kabut tu..:p

mamalieyna said...

Ummi AFD:
if dia dah boleh makan makanan ikut org dewasa ok la..takyah nk masak2 bubur awal2 pagi..

dekat jer opis sal eh, sama lah kita! ^_^

mamalieyna said...

rose:
weei awalnye sediakan bubur, tak basi ke..^_^

hehe..jenuh gak kalo tiap2 hari kelam kabut eh..mengundang bahaya ni, drive laju2..:)

mamalieyna said...

wan sujaihah:
dah biasakan dr mula2 dl lg gitu..takpa tak lama dah kot..if dia dah boleh terima mkn nasi cam org dewasa, takyah la masak2 bubur lagi! :)

nieda said...

seronok bila kerja lebih kurang sama..sementara masak ada norg jaga arif

mamalieyna said...

nieda:
itu yg plg ketara, rasa senang bila time waktu bekerja sama ni..^_^

nza said...

bagus la kalu gitu...boleh la tolong menolong...."apa yg penting, kerja sama"..

Putra Mama said...

padat sungguh jadual pagi mamalieyna.. siap sempat masak bubur lagi.. ;)

Nadiah Sidek said...

ok la time kerja dah lebih krg je. senang sikit, ye tak? :)

Uda said...

sendat dan mampat jadual mama tu.. letih badan ari2 mcm tu

umihaikal said...

waa...siap ade jadual erk..
gud la..kitenyer jadual..kaco bilau..
hihihi...

fabulous.farah said...

huhuhu..arif ni jadi gegeirl pon cute rasenye..muka sweet jer.hehehe

haslina said...

wahhh..tahniah mama ini mmg rajin..jadual yg bagus...klu saya..aduhai..ikut mood jea..ish ish