About

Sunday, January 24, 2010

.: saHabatKu..menGgamiT meMori la Pulaks :.

Lama tak jumpa member mama yang sorang niee..
Namanya Rohaya, tpi sedap panggil Aya jer..
mama kenal dia since mama mula2 bekerja di tempat kerja pertama mama dulu
yaitu @pusat tuisyen..
tengok orangnye dulu eh..kecik molek..
dah kawen sudah masuk 5 tahun..
tapi maintain comei, kiut dan cam anak dara gituw..
Belum lagi ada rezeki tuk menimang cahaya mata...
segala usaha telah dilakukan..
sekarang berserah saja...(menurut katanya member mama ni..)


kecik jer nampak kan..tapi sudah bergelar bisnesswoman yang boleh dibanggakan..
Alhamdulillah..berkat usaha suami isteri..
Hope suatu hari nanti mama akan jadi cam diorang ni!
Berjaya dalam perniagaan sendiri..bestkan..^_^

Ni bergambar ngan arif..time dia datang menjengok tadi..

dia turun KL dari Pahang..so singgah la umah mama!

sempat jamu mihun sup ngn teh 'o' je..tak cakap awal2 nak datang!

alang2 sudah tersebut kisah Aya ni..
nak citerlah jugak, sejarah perkenalan..
takdelah sejarah mana sangat..
cumanya jodoh mama n dia kerja di tempat yang lama tu tak lama..
mujurlah rumah dekat2 jer, still berhubung after that..
dia cuma kerja sebulan 2 gitu je rasanya..
sebab sangat tak tahan dengan majikan lama tu..
yang peelnya sangatlah susah nak faham..
setahu mama, mama sorang jer bertahan agak lama..
setahun lebih..lain2 tu..2,3 bulan cabut..
ada gak tu..2,3 hari cabut...
memang mama pun tak faham..camna mama boleh kekal lama sket...
but....
sebelum mama ambik keputusan nak berenti tu..
telah berlaku suatu kejadian..
yang mana, tahap kesabaran mama sudah sampai tahap maksimum..
suatu hari tu..masa time masing2 sibuk sbb banyak kelas bermula serentak..
bos mama ni, yang perangai takyah cakap lah.
bagi satu arahan, tak mampu mama settlekan di masa yang agak sibuk tu..
menyebabkan mama sudah tak boleh tahan..
dan mama memberontak dengan menjerit sekuat hati!!!
ayyyooyooo semua orang sgt terkejut termasuk mama!
mama yang kununnya salah sorang staff@ manusia yang boleh bersabar dengan kerenah majikan ni..akhirnya tewas jua..

hahaha...mama memang rasa teruk sgt waktu tu..
perasaan bercampur marah, geram dan terkejut dengan respon spontan yang serius sangat mengejutkan semua orang!!

2,3 hari lepas tu mama berhenti...
dan hilang segala tekaan jiwa dan perasaan selama ni..
huhu..memang bila difikirkan balik..
sangatlah teruk pengalaman bekerja disitu..
dibawah majikan seumpama itu..
berbangsa..."tuuuuutttt"..tak elok nak sebut kat sini kan..
kang jadi isu perkauman laks..

pepun itu dah jadi sejarah..
kenangan pertama kali bekerja! hohoho..
sungguh takkan dilupakan..

after that, mama terus walk in mencari kerja..
n sudah melalui interview @ opis yang mama kerja sekarang..
seminggu pastu mama diterima..sampaila sekarang!
disini sangat mama suke..
dulunya 8 staff di dept. mama ..sehingga sekarang tinggal berdua saja..
huhu...sungguh tak berapa best dah..tapi apakan daya!

oh ye..ada kaitan lagi ngan member mama tu..
bila mama dah mula kerja kat situ..
mama rekemen dia suh masuk kerja situ jugak sbb ada jawatan kosong..
sementara dia keje kat kedai farmasi je wktu tu..

then dia try mohon, dan dapat!
so sebumbung lagi kami bekerja..
after dia married, dia ambik keputusan nak balik kampung..
bukak bisnes..dan berjaya!!
habis citer..hehe..panjang no explanation mama ni..
melalut sampai ke citer lain daa..
hehe..

okies tu jer nak stori di awal pagi ahad ni..
arif sudah sleep..
esok plan nak g joging..
hermm..tengok la jadi ke tak..
babai..^_^


24 comments:

nza said...

mmg cantik n sweet la kwn lieyna tu...

xdpt kak nza bayangkn camne seorg brwajah lembut cam lieyna menjerit tetiba cam gitu...gamaknya sume org trperanjat beruk....kha,kha,kha....

2lh, prangai bos kekdg memeningkn kepala otak kita...bos kak nza pn ada angin kus2...agaknya sbb dh monopos...ha.ha.ha....

hajarus said...

betul la mamalieyna... cantik + cute jer kawan mama ni...

5tahun kawin masih lum ada zuriat.... same la cam hajar ni dah 4tahun setengah kawin pun masih lum rezeki lg.. huhuhu...

hajar pun dok bayang camne agaknyer keadaan akak time akak dok memberontak & menjerit ngan sekuat hati tu ek...???

beselah mamalieyna setiap orang ade tahan kesabaranyerkan tp lau dah thp xleh nak dibendung meletop jg... hehehe.. teruknyer majikan lama mamalieyna tu kan... klu hajar keje ngan dier, hajar pun strees camtu...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

mmg sgt sweet lah kwn mamalieyna tu...

x dpt lily bygkan camana mamalieyna mrh time tu erkk..tu lah tahap kesabaran seseorg tu ada batasan nye kan..x kan lah kite nk d perlaku kan cam tu slalu...

iedaLUVsham said...

comei arr member tuh :)

alahai...teringat plak kat member2 lama pas baca citer mamalieyna ni, sob..sob.. T--T

Ahmad Zulfadhli said...

zul doakan agar kak haslina berjaya jadi usahawan wanita yang cemerlang di dunia dan di akhirat sperti kawan kak haslina 2.. amin.. :)

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

tahniah kawan lieyna tu dah jadi bizzwomen..

tulah takdapat yana byg bila tensen keja..

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

ops..nak tanya lieyna..camna nak wat notes kat sidebar tu..ajar la..

nak tempek kat blog..slalu aja lupa menda2 penting kat blog..

boleh la ye.. ^_^

nieda said...

sweet kawan mamalieyna tu mmg mcm anak dara pun. insyaallah ada rezeki dia untuk timang cahaya mata.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kenangan tempat keje yg pertama dalam idup mmg takleh lupe kan kan kan..ehehehe

cute la ur fren
nak kenalan leh
weekekekekek

selamat berjoging mek na..(ntah jd ntah idok tu) kikik

mamalieyna said...

nza:
memang kak, seumo idup saya, tulah kali pertama memberontak cenggitu..dah macam kena histeria lak, tetiba naik hangin! hoho...almaklum yg terpendam sudah melatop!! ekeke..

kenangan hidup kak..bos cam hiprik tul! :p

mamalieyna said...

hajarus:
Takpe la Hajar, janji kita dah berusaha dan berdoa..selebihnya tawakal pada Allah..Insyaallah moga2 suatu hari nanti ada rezeki Allah beri tuk Hajar dan kawan akak tue..Aminn..

hehe...memang tak terbayang ler sbb akak ni jenis memang tak reti marah orang, apatah lagi tunjuk perasaan dgn memberontak gitu..ntah ler..kesabaran yg sudah tak bleh tertanggung lagi..melatop lah dia! bersaksikan cikgu2 dan student2 kt situw..ekeke..malu gk tp puas hati lepaskan perasaan gitu! huh!

mamalieyna said...

LilY:
memang Lily..itu pasal yg bekerja kt situ, kejap2 je..cam mama ni simpan pendam jer dlm hati tiap kali tak puas hati..last2 meletop dlm keadaan gituw..malu gak..tp puas hati! huh!

mmber tu mmg cumel jer orangnye..^_^

mamalieyna said...

eidaLUVsham:
lawa eh..hehe..

pe lagi roger2 la kwn2 lama tue..lepaskan rindu! ihiks..

mamalieyna said...

Ahmad Zulfadhli:
thanks..Aminn ^_^

mamalieyna said...

yanaDzul:
hehe...tensen tahap maksima la nih! :P

pasal notes tu kan..cuba yana click kt saya nye notes tu..akan kuar mirrow space nye web..copy paste la html yg ada kt sana, pastu tukar bhs china yg terteka tu kepada bhsa kita ye..hehe..cuba try test tgk eh! ^_^

mamalieyna said...

nieda:
Insyaallah kan..harapnya gitulah! ^_^

mamalieyna said...

rose:
betul tu..sekarang kalo lalu area pusat tuisyen tu mesti kite jengok2 gak..cam takde dah jer..tula kena tulah x-pekerja2 dia yg ntah berapa ramai dah yg teraniaya..huhu..

sweet eh, nak kenai ke..dia pemalu orangnye ..ekeke..

haha..tak pi pun sbb........ berjoging ats tilam sama dak arif..ekeke..

mamalieyna said...

rose:
betul tu..sekarang kalo lalu area pusat tuisyen tu mesti kite jengok2 gak..cam takde dah jer..tula kena tulah x-pekerja2 dia yg ntah berapa ramai dah yg teraniaya..huhu..

sweet eh, nak kenai ke..dia pemalu orangnye ..ekeke..

haha..tak pi pun sbb........ berjoging ats tilam sama dak arif..ekeke..

Ayu Hussien said...

huhuuuu semat ber jogging yaaa

Ena said...

Org kater.. org yg diam, lemah lembut, jarang marah... tp sesekali diuji kesabarannyer.. meletup juge.. bak kater pepatah sabar tu ader hadnyer kannn Mamalieyna

♫♪ Shahida ♫♪ said...

lawa la kak.......cun abiss

mamalieyna said...

Ayu Hussein:
semangat ler sangat! tak menjadi la this week...tunggu next week lak..hahaha..en abe joging kt kaw perumahan jer ptg semalam!

mamalieyna said...

Ena:
betul sangatlah tue..sbb tu kita jd gitu! sudah meletop! hehe..

mamalieyna said...

shahida:
memang cun, jeles akak..hukhuk..!