About

Monday, January 25, 2010

.: MaiN SoRaNg-soRaNg – DANGER!! :.

Arif sekarang sudah pandai layan diri..
Suka main sorang-sorang..
Dendiam je dia buat sesuatu..
Dalam tak sedar, tetiba je dia hilang dari pandangan mata..
Tambah2 kalau time mama tengah melayan Tenet or tengah buat kerja kat dapur…
Sedar2..eh mana arif ni..??..

Paling menakutkan bila mama mencari sana sini tak jumpa..
Panggil memang tak menyahut ler..
Last2..tengok…alamak..lupa nak tutup pintu bilik air.. !!
Sekali menjengok…sah2 la dia dok kat dalam..
Aduss..menakutkan…!! seriously..
Tapi sekali tu, sempat mama snap..
Huhu…budak bertuah ini…tempat2 cenggini jugak dia suka terjah!
Lepas ni..memang kena beringat selalu lah..
Close the door properly !! dah berkali pesan pada diri sendiri dan abah juge..
But still kengkadang terlupa jugak!

Aiyaaa..nampak gaya kena buat notis kat pintu bilik air la pasni..
“SILA PASTIKAN PINTU DITUTUP SELEPAS MENGGUNAKAN!”
Huhu arif..arif..merisaukan betul..

Sekarang bukan pintu bilik air jer kena pastikan ditutup..
Pintu bilik2 lain pun kena pastikan ditutup jugak..
Pernah jugak, sedar2 arif kat bilik menjahit..bukak lemari yang menempatkan alatan2 menjahit..
Ayaiyai..mama tak kisah sgt hal sepah2 tu..
Leh kemas…tp if something serius happened..?!waaa takutnya membayangkan!

Sekarang lak dia sudah pandai bertatih sambil pegang2 benda yang dia leh capai..
Lagilah risau..bukannya success lagi dia ni..
Ada la beberapa kali..sedar2 dia teriak..bila kepala sudah terhempas ke lantai…
Huhu…cian anak mama, gosok2 kepala berenti la nangis dia..
Tapi pastu still pegi then mencuba lagi berdiri dan bertatih..
Kena perhatikan la 24 hours..
Camna mama nak buat kerja lain ni..
Sekarang…
Bila nak solat..mama letak arif sebelah jer dan bagi something yang boleh melekakan dia..
If nak mandi..mama umpan dengan susu dan bukak TV..layan la dia..
If nak masak, masukkan dia dalam walker dan duduk sama ngan mama di dapur!

Nak citer hal ni..macam banyak bende jer..
Huhu..Kesimpulan
Harus Tak Boleh Leka Barang sesaat pun memerhati anak seusia Arif ni..! ^_^

Jom layan pic sket hasil snapan mama..hehe..

Arif leka bila dpt buku...mama panggil dia buat donno jerk!
Ini kalau di bilik..habis tunggang langgang+sepah la apa2 je yang dia boleh capai..sangat leka melayan segala benda yang ada disekeliling .. (see..belakang tu, raga baju kotor sudah tonggeng!)
hohoho...gerun mama bila dapati arif di sini...bilik air!!
smile...selingan..
benda cenggini pun leh masuk mulut..huhu..
still smile...
suke la buat sesuatu yang mama tak suka ni..senyum2 jer dia..


p/s 1 Sekarang gigi kapak arif dah kuar panjang sket..jarang ler gigi kapak dia, besar lak tu..lawak jer..hikhik..

p/s 2 Sowi ler..terinterframe pic @ toilet laks..hehe..bahan bukti ni..nanti dah besar Arif leh ler tengok aksinye nih ^_^


38 comments:

Sue said...

ishh .. kena hati2 ni. bahaya sgt. takut anything can happen. kang ciann ariff tauuu! ish babab mama ni.....

ariff.. jgn notty sgt tauu. tak mo main kat toilet. bucukk! ehhe..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Adoiii...dak Arif nih makin notti yer...mmg kena slalu perhatikanlah.. time umur cam nih mmg saat utk diorg meneroka... :)

Apapon Aunty suke tgk pic Arif yg 2nd last tue..Notti Face...hehhe..babab kang... :D

ezan said...

arif... no!!! careful ok.. jgn main kat tempat2 bahaya ni..

mama arif kena extra careful tgk2 kan arif ni... biasak=lah budak2 age camni kan explorer sket...

Hanna said...

arief dh lasak kena tengok2kan selalu.memang risau kalau terjadi pape nanti.

khayra pernah masuk bilik air terjatuh sebab licin.nasib baik terduduk.kalau terlentang xtau la nk ckp.

Ena said...

Alahai.. tu la lam kiter beringat kdg2 terluper juge.. tp nak wat camner.. dah namernyer terlupe kan!.. bukan sengaja pun..
he3x.. cute la aksi2 dak arif tu.. mcm2 ader.. sungguh rajin explore.. kat lam bilik air pon kadi ye arif.. Mrmm.. anak ena pun samer, sib bek x der.. air yg bertakung cam baldi ke aper.. nampak dah semakin aktif dah dak encem tu ekk!!..
Arif layan blues tu mama sensorng!!.. hik3x..

ct rahani said...

makin encem dak arif nih.. tergoda acik nengok arif smile.. hehehe..

pernah merasai time aidil baya arif.. mmg nk kne lebih berhati2.. smpai skrg pun sama.. lg la kne bg perhatian.. klu x ader je kje yg dia nk buat.. huhuhu..

nza said...

bahaya tuuuuu...mmg kena sntiasa awasi lieyna..mmg umo mcm arif ni dh mkn aktif...ha, kalu dia dpt kaki lg la kena brwaspada.....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

eh bahaya tu
lagi2 bilik air tu nmpk cam ade kolam je
bahaya tu..risau sy tgk tau!

comelnye arif buat aksi nakal tu
tula budak2 kan..nak mrah tak leh
depa tak tahu ape2
haihh...

brg2 jahit tu pon ati2 tau...kang tertelan brg jahit ke
jarum..ish2..simpang malaikat 44

Ayu Hussien said...

hohoooo dak tgh lasak ni...

*S*A*L*W*A* said...

wah bahaya ni... nanti dah boleh jalan lagi la tak terkepung... hehe... budak2 nak membesar, memang lasak...

anak sal pun sama la, kadang2 masuk dalam bilik pastu tutup pintu. nasib la tak pandai kunci pintu lagi...

Hamizah said...

hui, bahaya tu lieyna..hati2 ye..

nieda said...

dah makin lasak anak teruna sorang ni..mmg bahaya betul tiba2 dah ada kt toilet..kena alert selalu kan. eh gigi kapak humaira pun dah tumbuh. jarang juga. mmg kelakar.kwn2 nida ckp mmg gigi baby jarang. ntahler..

pasal template ada tgk, skrg ni blog nida 2 column kalau tukar kepada 3 column hilang tak link2 blogger semua?

hajarus said...

dah makin aktif arif skang ni yer mamalieyna.. harus sentiasa kene perhatikan nih...

paling sker tengok pic arif dok tenyum2 tu... tomey laaa...

Mama_Aqish said...

arif dah makin nakal ek....tak pe baby boy kan...mesti kena aktif sikit...cepat sikit mamanyer kurus...hu...hu...

mamalieyna said...

Sue:
eheh mama lak nak kena babap eh...arif ler notti2..^_^..mmg bahaya kan..must aware all the time!

mamalieyna said...

Lily:
itu la Lily..asal kita terleka buat something, dia pun lesap to do something!
huhu..always..kena monitor lor..!

mamalieyna said...

ezan:
yela ezan..nak ngajo, bukannya dia faham..so, kita la kena main peranan lebih sket..more..more..more..peka!

mamalieyna said...

Hanna:
itu ler, membayangkan sesuatu yg buruk, sgt la menakutkan..seb baik bilik air time tu cam kering sket..hoho..takut sangat!

mamalieyna said...

Ena:
yela ena...dlm dok beringat, terlupa jugak! haish...!

ha haa...arif layan blues..agaknye la..!

mamalieyna said...

ct rahani:
maceehhh..arif mmg suke smile2..^_^

itu ler, kalo dpt kaki sok then pandai bukak2 sume dan memanjat lagi, mmg lg byk risiko kan..huhu..always kena peka lah!

mamalieyna said...

nza:
yela kak...huhu..! pengalaman nak membesarkan anak yee..^_^

mamalieyna said...

rose:
bukan kolam ler auntie rose, kolam tuk pelaburan ada la kt situ..ekeke...tp serius bahaya sgt! seb baik dia belum sempat panjat naik ats tuuu...takut tul!

macehh..notti2 face!

ha'a..nak kena ikat rapat2 bg tokleh bukak la lemari tuu..takut gak!

mamalieyna said...

Ayu:
itu ler..kasi extra work to mama!

mamalieyna said...

SALWA:
ye la salwa kan, nnti dh pandai jln then pandai yg lain2 lagila bahaya..huhu...waspada kena selalu!

mamalieyna said...

Hamizah:
itu ler...kena beringat selalu!

mamalieyna said...

nieda:
owh ye ke..hehe..mmg dak2 tecik gitu kot giginye kan..k la kalo gitu ^_^

ikut pd template yg kita ambik rasanya..cam template yg eina tgh guna skrg, sume dia add in sendiri..so no problem la...tp cam template sebelum ni, sume perlu add in semula! so lgkah awal, simpan sume gadget sedia ada...tp utk link kwn2 tue, biasanya boleh add in semula dgn cara simple je..just click kt blog yg kita tlh follow..takde perlu taip2 link2 tu..faham ke..hehe..tak faham tanya eh! ^_^

mamalieyna said...

hajarus:
tu la...more carefull!

senyum2 nakai ni.. :p

mamalieyna said...

Mama_aqish:
hope gitu ler...hahaha..extra work to mama, leh kuruskan badan sambil2 tu...! ^_^

♫♪ Shahida ♫♪ said...

ye la heykal gitu la..haish bdk2 ni..time nk solat, akak umpan ape kat dia

iem said...

salam kenal,
rasanya kita jumpa kat mbp ahad lepaskan tapi tak sempak borak lama hehe

i add u kat blog k

aFRiNa-BaTRiSy!A said...

> mamalieyna-->sila jgn abaikn even 1minute pun ur prince charming ariff tu yer..kene perati dia 48jam..mmg letih , tp tu la..kte mesti buat yg terbaik utk anak kan??
> budak tgh m'besar cmtu, so perhatian mmg kene bg lebih kat dia..bru la hal2 yg xsepatutnya blh dielakkan..
> afrina ada byk kali jatuh berguling, tp she is so strong, ms dia jatuh, buat xtau je, nti dia sendiri bgun..so, sweet..=)
> hopefully, xkn ade serious thing happened to him, ok..
> auntie kiss kat ariff cket..mmmuuuaaahhh!

mamalieyna said...

Shahida:
time nak solat biasa bg babygym tu..leka dia ngn bunyi muzik tu..takpun buku..takpun menan..sempat la kita habiskan solat sementara dia nak jemu..tp kan semalam..time akak solat, dia bgn berdiri then tarik2 sume buku kt meja..ada rehal lak tu..jatuh terhempas kaki, melalak jap, terberenti akak dr solat..herm..susah gak bila dh gini..!

mamalieyna said...

iem:
eh ye ke...pelanduk 2 serupa tuuu sbb saya tak pi..pepun nice to know u..i also add ur link! ^_^

mamalieyna said...

afrina batrisyia :
thanks for ingatannye...

ooohh cantu eh, if dia jatuh kita buat taktau eh..! herm..

muaaah2x...juge from arif to auntie!! ^_^

Uda said...

mesti arif buat geram.. masa duk gigit tali tu..

mamalieyna said...

Uda:
hehe...uda pun dpt membayangkan eh..^_^

ummuabdullahsyaakir said...

Betul tu mama...memang tak boleh leka walau sekejap...dalam umur Arif ni nak selalu kita perhatikan...masa utk explore semua tempat n benda.

razucute said...

cutenyer arif ni... ni aksi biasa kanak2 umur arif ni mungkin die suke explore... die blm kenal aksi ultraman, spiderman lagi tu..lagi hebat hehehehehe