About

Tuesday, January 5, 2010

.: CheCkup 9 bLn AriF tadI :.

Hari ni mama masuk keje halfday je..
Pagi bwk arif g klinik checkup tuk 9 bulan..
Ekceli umo dh masuk 9bln setengah dah pun..
Takde cucuk2, just checkup biasa..
Ukur berat, tinggi, lilit kepala n jumpa doctor..

Mama excited gk time timbang berat tue
Yelah, arif skrg kuat makan plus kuat nyusu plus apa je kita makan..
Dia turut sama nak juge..
Tapi…………………………………………………………………………..

Huh… cam tak caya je..
Berat arif menurun 100gram..
Last month 7.7 kg kan…
This month 7.6 kg jer..
Haish cam tak caya pun ada..
Tapi nk timbang balik, sogan ler..
Ramai org dok tunggu turn…….


Tapi mungkin ye jugak…
Arif skrg walaupun kuat makan tapi……………..
Kuat jugak exercise..
Selagi mata tak tutup..
Nak jenjalan saje, berdiri, memanjat..merangkak..bertatih (ats bantuan mama or abah)..
Dok lam walker pun tak diam..sana sini, nolong ngemas lah!
Scr logiknya..mmg tak mustahillah berat dia menurun walaupun makan sgt banyak..

Details :
Berat – 7.6 kg
Panjang – 72 cm
BMI – 14 (dh masuk garisan kuning..herm..tak elok ke eh?..)
Lilitan Kepala – 45 cm


Layan sekeping 2 pic arif pagi tadi…

p/s time antar arif umah ibu lepas checkup td, menangis pulak si arif…sudah pndai nk ikut mama..sblm ni takde lak, setakad jebek2 je..herm agaknye dia ingt mama n abah nk g jln2 kot sbb naik kete…kalo g work biasanya mama naik moto jer abah antar..haish..arif2x..

~ mamalieyna ~

43 comments:

M@iRaB@bY said...

ARIF makin aktif tue,thts y rasanya berat badan turun ckit

asalkan dia sihat..alhamdulillah kan..

ezan said...

arif aktif tu.. xpe.. asalkan arif sihat k..

sarah pun kecik je orgnya.. tp alhamdulillah sihat & aktif.. arif pun camtu la.. :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

A'ah arif semakin aktif tue yg turun berat tue..tp x pe lah yg penting Arif sihat...mcm Qis gak ler dh turun p garisan kuning... :(

bintangku said...

sama cam najmi masa dia tgh giat practice. mkn & nyusu byk tapi bdn camtu jgk. Skrg pun sama...
nurse @ doc ada bgth tak soh try bagi mkn telur? nak tgk dia elergic @ tak sbb dah umo sethn nnt kene cucuk lak.

[-suziey-] said...

ceria btl arif g check up..emm berat dia kurang tu mama..kasi dia minum susu byk..at least cover blik..by 1 yr nnti he should gain 10kg..

nza said...

biasa la tu lieyna..bila umo dh meningkat ank mkn aktif n lasak...2 yg timbang lmbt naik...xpe lieyna asalkn arif chat....

♥ Reen ♥ said...

biase la tue kak bdk tngh aktif mcm riza mkn bnyk susu dh slow skrg...sblm nie 2jam skali 7oz...nie 4oz pn seksa nk hbiskn tau..
xpe yg pnting ank sihat alhmdulillah kn=)

NurShahFamily said...

budak dh pandai ajak jln mesti la takut kene tinggal... hehehe

naurah makwa said...

TAK LAMA G BLEH G SCHOOL NIH..

nieda said...

arif aktif tu sbb tu badan susah nak naik..asalkan sihat oklah..

ita cutevirus said...

arif nak ikut mama & abah gi work ye... da pandai budak² skang ni.. asal kite dress up sket je da nak ikut..

tu, arif lum pandai cakap lagi.. kalo da pandai cakap sok, lagi letih nak melayan sume pertanyaan die...

berat turun 100g je tuh... tak effect pun... biaser la... ngah lasak.. anak ita dulu lagi teruk... turun sampai sekilo lebih... ngamuk nurse klinik gomen tuh...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

check up kat mana?

hehe..cian
yela..ingat nak g jalan2 la tu
tinggal ariff..siaann..

erm..maybe la kut
dia byk main
tu jd badan tamo naik.

♥.:Shahida:.♥ said...

xpo kot. sbb dia makin lasak. hihi. mcm haikal jgk la

mamalieyna said...

mamamaira:
tu la..tp kiranya berat still normal lom masuk masuk garisan kuning tu..cuma BMI je masuk garisan kuning!

mamalieyna said...

ezan :
yelah kan..janji sihat..dan tak msuk line kuning tu..kalo tak lg risau!

mamalieyna said...

Lily :
owh ye ke..arif beratnya still normal..lom masuk line kuning tue..janji sihat, aktif n ada selera mkn..ok la kan..

mamalieyna said...

bintangku :
takdelak nurse ckp psl mkn telor tue..herm..nk try bg leh tak..hehe..

mamalieyna said...

suziey :
herm tu la si anak nk naikkn berat, si mamanye nak turunkan..hukhuk..susu mmg dia byk minum...mkn la banyak...camno?..huhu..

mamalieyna said...

nza :
ha'a kak janji dia sihat kan.. :)

mamalieyna said...

reen :
tp riza berat eh smpai 8kg lbh, akak mmg dok ingt berat arif dh cecah 8kg..sbb makin sarat je dukungnye..tp haish..cam tak caya je..

mamalieyna said...

NurShahFamily :
tul la..dh tau org siap lawa nk jenjalan..nk ngikut saje.. sian die..

mamalieyna said...

naurah :
haish...skool eh..lmbt lg la auntie..blm setahun..hukhuk..

mamalieyna said...

nieda :
tulla agknye...pepun janji sihat... ^_^

mamalieyna said...

ita :
tu la, asal mama n abah lawa2 nek kete je ingt nk jenjlan..huhu..sian..

nurse taklak marah sbb lum masuk line kuning..lgpun baru turun 0.1kg kan.. :p

mamalieyna said...

rose :
kt klinik kerajaan area umah ni jer..tmn medan..ramai weeh orang..!

mmg sian time tinggal tu, tp kejap je tu..dok ngn ibu pun arif ok!

ha'a..banyak main la ni..

mamalieyna said...

shahida :
mek da kata ok, oklah..same like abg hekal eh! hehe..

fabulous.farah said...

huhuhu..kecik jer arif ni..xpe..senang nak dukung. tak lenguh..

asalkan sihat kan~

Uda said...

salam
okey tu mama.. sebab arif makan dan dier jugak aktif.. itu maknanya arif bb yang sihat dan cergas..

ilLa said...

emmm..arif br pas kene dmm cacar kan...sebab tu turun sket kot berat tuh...xpe² pasni da sehat bole naik kan berat tu lagi ye arif..

poshy said...

anda dijemput utk join cutest & stylish baby contest

http://littleposhykidzshoppe.blogspot.com

Ena said...

wahhh.. dah besar dah dak encem nie ekk.. berat gak tu.. lebih kurg berat anak ena yg dah setahun 5 bulan dah.. hu3x.. x nak makan.. nak susu jer kejenyer.. mase baby dulu tembam jugak..
Arif nak ikut mama dier laaa... hu3x.. cian arif kene tinggal yeh!

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm mamlieyna..

ARIF makin aktif kot mamalieyna,tu psl rasanya berat badan turun ckit. danish pun camtu gak..bila dah aktif berjln..lari sn sini..berat pun trn tp skrg ni alhamdullillah..ok jgklah sbb dia dah nak mkn skt2..hehe..:)

mamaaerish : said...

oo... biasa tuh... sbb dia aktif kan skarang?..... janji dia nyer masuk ngan kluar ok..... tu jer.... n pink of course... :)

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam waaa.sat ja arif dah nak leh berjalan...aktif sangat tu yang berat turun tu....

mamalieyna said...

fabolous.farah:
mane de ringin..berat gk weehh..lama2 dukung, terasa beratnye :p..

janji sihat kan...skrg demam loo..

mamalieyna said...

Uda:
ha'a makan tetap mkn, tp skrg demam pulk, minum susu muntah..sian..

mamalieyna said...

iLLa :
tu la asek tak sihat je, tu la berat bdn turun jer..skrg demam pulak, cirit-birit..lg la turun beratnyer..huhu..

mamalieyna said...

poshy :
thanks ats jemputannye!

mamalieyna said...

Ena :
mana leh ikut mama, mama diet sbb terover berat dah..arif kena upkan berat lor..hoho..

mamalieyna said...

MAMADANISH :
tu la pasal makin aktif kot..makan kuat!

mamalieyna said...

mamaeirish :
tp sekrg demam pulok plus cirit birit..hukhuk..mkn slim lah die pasni..

mamalieyna said...

Alimaz :
agknya lah..nk blajar berjalan nih!

umihaikal said...

arif cam hekal..
dah pandai nk ikut org...
hihiih...