About

Thursday, December 31, 2009

.:menjelang 1 jan last year :.

huhu..
malam ni abah keje..24hours..
mcm last year jugak..
so mama buat ape ye..
bowink2x.. arif dh lena dr kul 9 td
mama dok godek2 lappy dr td..
mata mengantuk tp malas nak tido lagi
kain byk nak lipat, tp dok teringat esok cuti
tangguhkan dulu..haissh biasa ni, tangguh2

herm..sesaja nak corat coret malam tahun baru ni
takde mende..cuma teringat last year
setahun yang lalu
mama ditemani arif ..arif still dlm perut
sambut tahun baru dengan berbaring2 tgk tV sajor
malam ni sama jugak
bezanya mama layan lappy mlm ni

okies sume..lagi sejam 2 menjelang 1 Jan 2010
to all......
all the best for year 2010 !

pic mama setahun yang lalu


babai sume..

~ mamalieyna ~

.: WeLcoMe 2010 :.

Salam sume...
ingat esok je nk publish n3 ni..
tapi rasanya pasti sume orang bercuti2 sakan esok ek..
n tak layan dah blog nih!
so ari ni pun bley la..

mama just nk wish ...



huhu..mmg gemut kan mama today..as per pic tu la..
hope sesangat..dpt la terlaksana salah satu azamku yg 1 ituw..
seperti yg dh di notice kt previous n3..
NAK KURUS balik !!! ...hohoho...

Selamat bercuti ye kawan2..
mama ke mana ek esok?..
dok umah sajor..agknye..
sbb today abah keje 24hours until tomorrow morning..
biasa la..berkhidmat tuk negara ni!
tunggu sabtu la kot nak jenjalan pun..
itu pun tokleh luar kawasan sgt..
tokleh jauh2..tup2 kena panggei kang..susah..!

Selamat Tinggal 2009!..

banyak sungguh kenangan manis pada tahun 2009 niey
yang pahit, masin dan masam, ada la sikit2..
nak kenang yg manis aje..hehe..

.: sekian :.

~ mamalieyna ~


.: TesTiNg 1, 2, 3 :.

Salam penghujung tahun 2009..

hehe...sesaja nak ngetest tulisan yang sesuai tuk blog ni..
tulisan so teciklah kt blog mama nih..
template gini..tulisan takleh nk ubah..
kecuali..pilihan tulisan yang ada masa wat n3 je..
herm...let's cek mana lawo sket+sedap mata membaca..
nak tulis apa ek..bantai jelah..hehe...

1. azam tahun baru mamalieyna adalah.. ~ tulisan sedia ada & sedia pakai

2. tokleh list dalam blog ni sogan i .. hehe.. ~ Arial

3. kalo nak tau, mai umah, ada tercatat kt whitebord kt umah..hikhik.. ~ Courier

4. yang pasti salah satunye adalah untuk...menurunkan berat badanku... ~ Georgia

5. sepertimana mula2 kawen dulu..huhu..boleh ke?! ~ Lucida

6. aiyaaa..belum cuba belum tau..~ times

7. janji pasang niat dulu..then buat la apa yang patut.. ~ trebuchet

8. yang pasti harus la korbankan my feberate..'Teh Ais'! ~ verdana

Mana satu lawo sket eh...herm..fikir3x..

.: Sekian :.

~ mamalieyna ~

Wednesday, December 30, 2009

.: ALhaMduLiLLah..so SuRpriSe :.

Salam hujung tahun..

Ramai bercuti kt opis mama ari ni..
diorang kebanyakan continue cuti until next yearlah, means next week!
Opis sedikit sunyi today..

Hoooyeeee...!!!
Mama hepi bkn sbb opis takde orang ni..
Hepi sbbnye...semalam gaji dah masuk!
gaji masuk awai..biasa 31hb..
plus BONUS!!! Hoooyeee...!!

Hepi sesangat ni bukan apa..
Yelah sebelum ni kan mama dok ingat
bulan ni lah paling pokai sbb banyak cuti unpaid!
pastu takde lak dgr org dok citer pasal bonus..
nak sibuk bertanya..mmg malas!
Kebetulan time pihak management annouce pasal gaji awal+bonus tu..
time mama bercuti..so mmg mama taktaulah!
Bagus gak taktau awal ni..
kiraNnya cam SURPRISE..!! ..hikhik..!
memang surprise pun..
elok je mama bukak Maybank2u semalam..
tengok balance..
Waaahhhh..camno leh balance jadi sebanyak ni nih!!

Apapun maybe next year nak pindah umah sendiri, so simpan je la duit ni..
mana tau leh topup2 abah apa yang patut..! yeke?.!! hikhik..

.: SELAMAT TAHUN BARU TO ALL :.

~mamalieyna~

Tuesday, December 29, 2009

.: CBK 4 – ManDi ManDa di LaTa MengKuaNg :.

Heheh..sambung laeii bab balik kampung ari tue..
Episode last..hikhik..

Terkini, ari ni arif dah sihat sepenuhnya CUMA batuk sikit2 je lagi..
Pepun Alhamdulillah sihat + cumel balik dah si boboy mama tuh!

Okey, back to tajuk asal..
On 20122009, yakni hari ahadnya..
Sesi pergi bermandi manda di air terjun Lata Mengkuang!
Area dekat ngan kampung mama je..
Last mama ke sana, masa Arif masih dlm perut, berusia 7 bulan..
So..kali ni kiranya kali kedua Arif ke sana..
But, kali ni Arif real leh berenang2 main air..
Dulu terasa sejuk dlm perut jek..hikhik..

Kebetulan demam Arif dh baik sepenuhnya ari ahad tu
Kecuali hidungnya yang still berhingusan..
Mama gagahkan jugak bwk Arif bermain air..
Hepi la dia..leh swim2 laeii..

Layan pic sket…sket jer.. ^_^
Baru sampai ni….belum start main air lagi..pic 1 ,berbaju pepel dr blkg tue..
Sepupu Arif..kakak Ain..sudah terjun main air..

Arif sudah mula main air...mula2 takut, pastu sukaa...
Arif dah pandai swim..dgn bimbingan mamalah! Suke dia dpt tahan2 air melalui jari-jemari dia tuh!
Time nie, mama lak nak layan menyelam..abah ambk turn jaga Arif..sejuk sungguh air nya!
Ni la sepupu arif yang join sama pi mandi manda..
Sepupu sepapat lain dh balik umah masing2..hoho..takde la join!

Lama jugak kt sana..
Kul 1.00 tengahari gitu bertolak..
Dlm 15 minit dh sampai…
Kul 3.30 petang baru balik umah…
Best weeh.. balik kampung lagi, harus pegi lagi nih!
Sesaja nak tempek..Arif kepenatan landing pas balik main air..Okies, selesai sudah..
Next..esoknya hari isnin pagi..bertolak lah balik Kota Selangor!
Hari Isnin .. Demam Arif datang laeeii..hadoii.. gara2 main airkah?!!

Ni bergambo sebelum bertolak balik...
alahai gelap gulita..snap dlm umah sajo..
Tinggallah mak ngan adik..
Bila la nak balik kampung lagi ni..hukhuk..!

.: Sekian :. .: TAMAT CBK :.

~ mamalieyna ~

Monday, December 28, 2009

.: AkTiviTi saBtu :.

Salam..
Sabtu yang sudah berlalu..
Ada majlis kenduri kawen kt Blok mama tinggal nih..
Spt biasa, orang jamu makan2 free, harus la g terjah..
Hikhik..yang penting TAKYAH MASAK!!
Bukan apa kengkadang tu..naik buntu pulak fikir nak masak apa hari ni!
Semalam hari ahad pun buat Nasi Ayam je, mlm bihun sup!

Lepas kembungkan perut niey
Mama n abah bwk arif g klinik skali lagi sbb bintik naik penuh 1 badan..
+ mukanya..tapi maintain releks je dia..
Doktor sahkan Campak..tp kata doctor tak lama campak ni..
Ok la..mcm ruam je..tp menakutkan sbb penuh berkerutu 1 bdn + muka dh makin berkurang masa nih…

Sebab kedua ke klinik adalah untuk ambik suntikan tuk Perancang mama..
Exceli terlebih date appt. dh, tp time tu balik kg..so takde g klinik..
Dok bertangguh je nak dtg,..yg memeranjatkan mama adalah……
Berat badan mama naik mendadak 5.5kg dlm tempoh 3 bulan..
Haaadoooiiii sapa nak jwb nih..

Sblm ni..takde la naik sgt berat badannye…
Doktor kata mybe kesan dr suntikan tu jgk..
So, doctor tanya nak teruskan ke tidak..
Kalau nak selamat dr kesan naik badan ni..
Pilhan yang ada cumaMasukkan Alat’..
Mama dgr je pun dh menakutkan..

Hermm mama decided try lg sekali tuk 3 bulan tgk camner..
Kalo still naik, harus dibuat sesuatu!! Anak baru sorang nih!!
Patut la terasa sgt badanku makin berat kebelakangan nih + buncit di ‘situ’..
Ditambah pulak ngn period tak dtg dlm tempoh 3 bulan niey..
Sampai 1 tahap mama rasa mcm perut ni berisi je..
Yelah makin buncit+period tak dtg kan.. hikhik..
Siap beli peknen test..kui3x..riso..negetif…

Herm..mama dok plan sesangat ni bukan apa, sbb dl c-ser..
Ingat after 2 years barulah nak peknen semula..
Selamat sket kan..
Pepun..berserah + harus jaga pemakanan..tp Dapatkah?..!
Addooiii godaan makanan ada di mana2..hukhuk..

Okey, tinggalkan hal mama tue..
Selepas ke klinik..
Program diteruskan ke sesi jenjalan..
Hujan mula lebat bangat + jalan JEM teruk sangat..
Kete bergerak sgt perlahan..
Naik bosan dibueknye..
Mama plan nk ke Jusco ke, tp abah melencong ke lain lak..
Giant pulak..hukhuk..Giant dkt ngn Bukit Jalil tue..location apa ek, tak perasan lak..
Saja abah ke situ, nnti kalo dh pindah dok Bukit Jalil, harus sinilah tmpt shoping mama pasnih!

Panjang lak citer..
Dipendekkan soping brg keperluan + kehendak sket2..
Kehendak tu mcm baju Arif, bekas mangkuk beso tuk koktail mama, hikhik.. dll..
Layan pic sket..

Arif dlm trolley..bwk strollernye..tp bila boring nak kuar ler dia..

Dah pandai memanjat lg la, nak bgn dr stroller tu..aduss..
Terpaksa kuarkan dok kt trolley lak!

Arif n mama pose manja gituw.. ^_^ Sebelum balik, wajib isi perut dl..spy balik takyah masak dah..hikhik.. Arif yang tak sabar tunggu makanan sampai..Arif mamam Tat Telor..mama bihun Sup Utara..

p/s 1 time ni muka Arif still berbintik tp kurang sket dah merahnye..dan pic diblurkan spy tak nmpak kebintikan itu..hehe..

p/s 2 perasan tak arif mula sampai pakai baju lain..elok time makan baju len lak..huhu..itu adlh kerana Arif cirit..tembus..hadoi..seb baik bwk baju spare!

.: Sekian :.

~ mamalieyna ~

Sunday, December 27, 2009

.: ARif CaMpaK koktail Laksa :.

Salam ari minggu..
Hari ni tak ke mana, semalam dh jenjalan..
alah jenjalan biasa2 ajer, beli brg2 keperluan..

Kenapa tajuk n3nye begitu ye..
hikhik..suka suki je..
sbb nk citer psl si arif ni kena demam campak pulak after Chicken Pox..

aduhai...ptt la demam, doktor ckp..
Campak mmg camtu, demam dl, barulah kuar bintik2 merah..
bermula ngn muka sikit2 then merebak ke badan dan kaki..
mula tgk mcm ruam biasa je..tp pelik jugak..

first bwk arif g klinik..ari khamis mlm tu..
Doktor ckp ruam panas, kasi ubat sapu je..
tapi tgk2 semalam mkn banyak le pulak..
kt muka ngn badan penuh bintik2..
g klinik lain lak tengahari semalam..

Doktor sahkan campak, tp takde apa sgt..
sbb baby aktif dan berselera mcm biasa..
cuma tak encem lah..muka berkerutu sket..cian..

see..ni mama dh sapu ubat..


Ni lak pic masa di klinik mlm yg katanya doktor arif cuma kena ruam panas..Arif ni maintain aktif walaupun tak sihat..
time ni dia still demam +selesema +batuk..sian.. lama betul rasanya..

Ni lak sesaja nk tempek..
Arif terjaga je dr tido tgk mama tgh layan lappy..
dia pun sama sibuk nak join tuptap lappy juge..
huhu..tak kasi marah ler jwbnyer nih!

Alkisahnye pasal koktail n laksa tu pulak..
ari jumaat ari tu..walaupun diisytihar cuti umum..tp..
biasalah time2 cuti umum ni lah abah jd sibuk sgt terpaksa bertugas..
ada operasi roadblock..so mama n arif di rumah saje..

dah tu abah request suh buat laksa sblm dia kuar g keje..
alahai abah ni dh ghupe mama dh, suke bebenor ngn laksa..
baru pekena masa kt kampung bermangkuk2..

pepun buat je..nak tau tak ?!..habis satu suku bungkus kitorang balun 2 orang, tp sampai ke hari sabtu la..ahaks..

Koktail tu pulak sesaja nak buat..
senang je..plus lazatnyer...

Bahannye cuma :
- susu cair
- koktail (tropical fruit mix)
- sumi jelly @ fruit mix jelly

- air sikit + air gula (kalau tak nak pekat sgt)
+ ais batulah!


layan skett... ^_^


Okies..nak stori + tempek pic jenjalan cari brg2 keperluan semalam..
mcm jd pnjg leboo pulak nntinye..
postponed next n3 lah!!

.: sekian :.

~ mamalieyna ~

Friday, December 25, 2009

.: Hepi BesdaY :.

Salam..

Alamak terlewat sudaa..
Exceli mama dok countdown gk b4 this..
Nak wish besday kt somebody...body ke?..heheh..bley la.. ^_^..
Alih2 bila dh sampai tarikhnye lupa la pulok..
Tapi takpolah sbbnyer tuannya mama juge.. hikhik..
Herm..dh genap setahun ghupenya mama dok potpet + cotcet kat blog ni..
dr sorang 2 kenalan follower maya terus meningkat ke 111 orang hari ni..

Alhamdulillah setakat ke hari ni..
Sepanjang tempoh berblog..blom lagi terjadi sesuatu yg tidak diingini..
Malah mama rasa sgtlah seronok + bertuah dpt kenal ramai kenalan maya +
dapat baca banyak kisah2 menarik ..
malas nak potpet lebey2..yg pasti..

dengan adanya blog ni..
Mama rasa sungguh best!!
Hepi Besday ke-1 tahun for mamalieyna's blog!!

~ mamalieyna ~

.: Giveaway Irfanku Sayang :.


Salam n Selamat bercuti tuk sume..

Hooyee..!! ada kesempatan yg sedikit ini daku ingin join giveaway special dari NurShahFamily nie bersempena dgn besday Irfan pada ini hari..25hb Disember..

Pertama2 sekali auntie lieyna nak ucapkan 'Hepi besday' to Irfan cayang.. semoga terus membesar sihat dan kuat dan moga menjadi anak yang soleh hendaknya! Aminn..

So, lets cek camno kekdahnye nak join giveaway nie..

syaratnya ...
1) mesti join follower nurshahfamily & dnurboutique & nur-jusmate5 - done!

2) buat satu n3 khas bertajuk " GIVEAWAY IRFANKU SAYANG" - done !
3) letakkan banner kt sidebar & link - done !

4) Teka adiah ape yg akan ayah irfan bagi & bagi pendapat you all hadiah ape yang sesuai tuk muhammad irfan hazim

- okey, mama teka ayah irfan akan kasi adiah baby quad or baby car yang sesuai tuk baby seusia irfan..yang genap setahun! camni contohnya..



-pada pendapat mama lak, hadiah yang sesuai untuk muhammad irfan hazim semestinya adalah sebuah baby motorbike, baby quad or baby car yang mana sgt la sesuai untuk irfan yang baru beranjak usia setahun..time nie irfan mesti suka mencuba mainan camni, boleh naik kat atas dan duduk lonely..dan dia akan lebih menghargai adiah sebegini berbanding beli barang2 lain macam pakaian or others.. dan lagi hadiah motobike or car yang bersesuaian tuk irfan ni pastinya akan tahan lama kan..harus la irfan akan terus main dengan mainannye ni.. ^_^

5) add link nurshahfamily & dnurboutique & nur-jusmate5 dlm blog list you all - done!

6) tinggalkan jejak you all di ruang komen nie yer ... - will be done!

7) penyertaan diterima dr 3 dec to 31 dec 09 kul 12tgh .... - okies !

PEMENANG AKAN DIPILIH OLEH AYAH IRFAN SENDIRI ...

Hadiah ditaja oleh dnurboutique & nur-jusmate5

nak tau lebih detail..silalah ke sini.. ye kawan2.. masih ada masa lagi nih..jom la join, senang je ! ^_^ ..

Sekian..

~ mamalieyna ~

Thursday, December 24, 2009

.: CBK 3 – jaLan2 selePas MaJLis :.

Salam sume..
Lambat no la pulok nak abes Citer Balik Kampung ni ek..
Mama ni bukan apa, suka berstori mori panjang2..
Hehe..dah tua2 sok best baca ni..(pandai ke lagi, nk bukak tenet ek..hikhik)
Tak la, si arif yang akan baca..kan3x..

Okies sambung..
Selepas selesai Majlis..
Konvoi pulak ber’5 kete menuju ke Padang Kota Lama..cadangnya..
Sesaja nak jenjalan, jarang sampai Penang ni..
Malangnye..2 buah kete missing in action dipertengahan jalan..

Ekeke..kete tu adalah kakak mama no 3..dan adik mama yg bwk mak dan sedara yang lain..
Adik takpa la dh biasa kt area penang nih…kakak mama lah..
Puas pusing2 balik2 kt Komtar jugak..
Tinggallah ber’3 an je yg still sama2 sehaluan..

Nak singgah pdg kota lama..ghupanya wat grand prix la pulak kt situ..
So jdnya menyinggah la kt Padang kota baru je..
Takde apa menarik pun lepak2 sambil kekonon tunggu akak yg no3 sampai sini
Tak sampai2 juge..
Layan pic sket..
lagi sekali pic nie..i like! ^_^
aiyakk..pemandangan belakang yg sungguh bersih?!!..sila abaikan..tengok air laut je yek!

Ramai yang ingat arif bermandi manda time ni..
Tapi bukan ye kawan2..tuala tu adalah kerana..En Arif berhingusan..sian die..
Tuala kecik dh lunyai..bwk la tuala besar..

Pic mama n sisters…

Baju kuning/coklat tu is my anak sedara..Nisa..18 thn..still study..
wah2x..berpayungan lagi...hujan rintik2..air bergelombang.. sila sambung..ekeke..
kakak2 ku bergosip2an..sekali sekali dpt berjumpa kan..

family mama ni ada 2 jenis..jenis bumbum vs jenis maintain slim..
Malangnye mama di kategori bumbum..hukhuk..
Pepun redha je dgn anugerahNya..janji sihat..kan3x.. ^_^..

Abah & Arif..hujan rintik2 time ni..itu yg berpayung..

Puas melepak, kakak no 3 tak sampai juge..
Janji lak..jumpa after kuar dr Feri..
Yang dinanti..naik FERI…!!! Yeaa..!!

Arif pun so excited masa naik feri ni..
Suke kena angin laut..best…

Layan pic lagi okies…
Menuju masuk ke Feri..Arif tokleh dok diam dah, jap2 menyusur turun lepak kt kaki ..hadoi..

Arif yang teruja tgk laut..lgsg tak takut..lg rasa nk terjun ada kot..weeii..mama yg riso tgk dia tuh! waa..air berombak lah!
..smile..pose baeek punya from arif..ekeke..
Arif n mama... Arif n abah.. Sesekali bergambar kenangan..lambat lagi nak merasa naik feri nih!

*sepanjangs sesi bergambo takde lah wajah mak, adik dan sedara yg lain..
Termasuk family kakak no.3 tu..sbb tinggal 3 kete jer seiring sejalan masa nih.


Kuar dr Feri singgah kt pantai…apa namanya lupa lak..
Pantai Bersih..or something like that la..tp ghupe realnyer takde la bersih pun..
Sampah merata2 je..

Kat sini pun just lepak2..menanti si kakak no.3..
Adik dh memang tak kisah..dia yg bwk mak n sedara lain berjalan..lonely..

Layan pic lagi dan lagi.. jgn boring ye...^_^

Baru sampai ... lepak jerlah..

Penantian yang belum pasti..ekeke.. Kanak2 riang gumbira berlari-larian di tepi pantai.. anak2 sedara mama..

..ain..amirul..aiman

+ daniel..

Posing sesaja si arif ni..abah yg ghajin snap2.. ..arif nak jalan sendiri lah mama!..
waah..bestnyer kalo dapat mandi niey..
..arif nak masuk dlm air tuee...
..ewah2..macam terror je nak berjalan sendiri ye.. arif..

mama arif abah.. Kenangan abadi..Amzar n ibunye..Lastly…sudah senja..bayang kakak no3 belum muncul jua…
So decided balik dulu..diorang nnti..ikut je jalan balik ke kampung terus..
Haha…selesai program jenjalan ambik angin..

..to be continue.. .: CBK 4 – manDi ManDa di KaMpuNg :.

.: Sekian :.

~ mamalieyna ~