About

Saturday, November 28, 2009

..AiDiLadHa 2009..

Salam Aidiladha untuk sume..
Apa macam, ada meriah ke?.. hehe..
Mama?.. hermm .. biasa2 ajer, almaklum beraya di kota selangor saje..
No balik-balik kampung..huhuhu..
Pepun totap meraikan kehadiran hari raya Korban kali ni..
di rumah sajor..hehe..

Bangun awal, siap2 masakan apa yang patut..
ekceli, mlm lg dh masak, pagi just topup apa yang patut..
then hidang..
Abah je g solat raya kt surau bawah ni..
Balik tu sempat pose2 bertigaan pakai HP sajor..huhu..
Raya haji ni, no baju raya baru..sbb mama dilanda kemalasan nak menjahit..
Sowi ye arif sayang, terpaksa pakai baju raya posa jer..
Lagipun tak kemana dok umah je,
Just jiran je dtg beraya..

Pic Kenangan Raya Aidiladha Mamalieyna's Family.. ^_^





p/s : seb baik muka mama kembali normal tau, sblm ni riso bebenor takut tak back to normal..hehe..pepun tanda dkt ngn kening tu lom ilang..seb baik yg lain2 ilang..cuma kt badan still byk lagi parut..huhu..

Ni lak seleksi En arif posing lepas jer disiapkan..dia tgh sakit mata ni, sian die..kejap2 bertaik mata..tp tak bengkak pulak..layanz.. ^_^





p/s : En arif sekarang susah dh nak lekat songkok kt kepala, nak bukak jer..huhu..raya posa dulu ok jer..

Ni ler ghupe menu masakan mama di pagi raya semalam, ari ni pun still ada lagi..hehe..
MENU : nasi himpit, rendang ayam, bihun sup, agar2 syrup, dgn kek pisang (tak interprame lak..)..seb baik dh leh makan sume benda alah ni, kalo tak sian abah..dan sian tetamu yang dtg..


Petangnyer abah turun tengok orang korbankan lembu..huhu..
mama tak turun pun, tgk dr atas jer..takdo la nmpak..tp suh abah ambk pic..
Pic sembelih takde, pic melapah je..
Balik dr tu..
mama ajak abah kuar jenjalan..
terasa kebosanan pulak
al-maklum lama dah memerap kt umah sajo..
elok kuar, masuk kete, tertido si tecik tu..
ler..last mmg meronda aje lah ..tak singgah mana2 pun..
meronda sekitar petaling jaya ngn shah alam..
singgah sebentar kt showroom perodua..
time kuar tgk tu, lupa lak nk bwk hp
tokleh jd model alza cam hajar..ekekeke..

Pastu balik umah ler..
Habis 1 hari raya..
ari ni lak cam sesi lepak di rumah jer
sbb abah still cam tak sihat..

Sekian..

~mamalieyna~


Wednesday, November 25, 2009

..CiTer di RuMaH laGi..

Salam sume..
Ari ni still citer lepak2 di rumah lagi ye kawan2..
Almaklum daku masih dalam perintah berkurung..
Huhu..tp ari ni ditemani abah dan arif..
Abah demam ye..dr minggu lepas..jp demam jp ok..
So td abah ke klinik gomen, wat ujian darah..
Sian abah..

Erm..nak citer panjang, aktiviti yg sama saja..
So nak tempek2 je pic en arif semalam dan ari ni..hehe..
Mama yg takdo kojo, asek2 snap pic en arif je..
Seb baik en arif ni sporting, layan je mama nye hobi..ekekeke..

Sebelum tu, nk interprame la lunch mama ari ni
Lama tak masukkan bab makanan dlm blog ni..
Heheh..
Menu ari ni simple je..Cencaru Sambal Stim+Masak lemak kobis campur ikan bilis campur Soo Hoon


Nak kongsi resepi mama masak Cencaru Sambal stim la sbb simple je, first time mama buat..
Abahnye idea nak masak ni, dan abahla yg kasi bahan2 ni..mana dpt tah..

Bahan utk diblender :
- 4 biji Cili kering
- 1 labu Bawang Besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- ½ inci halia
- Garam+gula+ajinomoto secukup rasa
- Sedikit air untuk diblender
- Pastikan tidak terlalu lumat ye kawan2..
Bahan Lain :
- 2 ekor ikan cencaru
- Sedikit Sos tiram
- Daun kunyit utk hiasan
Cara :
- Curahkan bahan2 yang diblender ke atas ikan
- Kukuskan ikan berkenaan dgn api yang sederhana
- Biarkan sehingga Ikan betul2 masak
- Setelah ikan masak, curahkan sos tiram ke atas ikan berkenaan dengan sekata (sikit sajo)
- Taburkan daun kunyit
- Biarkan seketika, dan angkat..
- Sedia untuk hidangan
p/s : mama n abah tak suke pedas, itu letak sket je cili kering..hehe..

Orait..sekarang layan pic en arif lak ek..
Layanz ^_^


Yeaa.. Arif dah leh pakai baju Mak Ucu kasi dulu..besar sket tp cam encem je bila pakai..hehe.. stylo tak rambut arif..mama aa buat nih!..ekekeke..

arif main2 ngn Upin..lebih kurang je ghupe..ekekeke..
arif mamam bisekut..cian.. biskut arif dh habis, dia mamam biskut coklet..bley ke? Suka hati mama je kasi, tp ari ni dh beli biskut baru..huhu..ni pic semalam..


Arif mamam pagi tadi... part makan ni, mmg suke la die..
arif sleep sendiri smbl tengok Tv, time mama masak tadi..sian die..layan diri sampai tertido..

Orait..sampai sini saje..sekian.. ^_^

~ mamalieyna ~

Tuesday, November 24, 2009

Monday, November 23, 2009

..SeMaLam dan Ari Ni..

Salam Isnin sume..

Huwaaa bowink ghupenya kalo dok umah sajo..
huhu..pepun orait gk, leh rehat2 sepenuh ati..yuhuu..
hermm..takde apa la nk stori mori..
al-maklum kena kuarantin kt umahkan..
so takde aa aktiviti jenjalan..
kalo tak, harus la mama g terjah merjah sale sana sini
paling terkilan tokleh g pureen sale
ari sabtu ahad lepas..
pepun orait la, takde aa berhabisan duit ku ini..
hehe..simpan tuk sale2 di masa akan datang! kui3x..

aktiviti kalo dok umah biasanya..
kemas umah, basuh kain baju, sidai kain baju..hari ni extra, sidai tilam..
en arif time owang nk tukau pampers, leh lak dia membuang air kecil..
sopan sungguh..!
dan yg pasti melayan en arif nih!
mama tak hntar pun ari ni ke umah Ibunye...
takut tmbh bowink mama kalo dia takde..huhu..
tengahari sket masak..nonton TV..
petang sket angkat kain, lipat kain..
tu jer la kot..


ingat nk menjahit baju raye..dh siap berjahit tepi, tunggu dicantum2 saje..
tp tu laa takde mood la, nk menajhit..
baju en arif ada beli kainnyer, tp malas nk memotong
lagi pulak raya nnti, takde balik2 kg pun..
itu yg lgsg taksemangat jer..
tak de rasa aura nk beraya!..huhu..

layan pic en arif je lah ye..
mama takde interprame..belum cun laeii..ekekeke..
semalamnyer snap ngn awal pg td..
layannnz.. ^_^

Pic 1&2 : arif n abah temani mama ke klinik semalam, 2nd checkup..tmbh MC 4hari..heheh..



Pic 3 : Arif di dlm kete balik dr klinik, abah beli sket brg dapur..mama n arif tunggu lam kete jek..huhu..


Pic 4&5 : kt umah awal pg tadi, sblm mandi..smpt snap2..arif ngah mamam bisekut! hehe..


Pic 6, 7, 8 : Lepas mandi..sukee aa dia skrg men kt depan pintu, nak ajak kuar jenjalan aaa tu..sian..abah sllu aa usik2 dia, konon nk tinggai dia pi jln..mmg menjerit ler, then kejar abah..(kejar means mengengsot dgn lajunya..)..



Sekian, stori mama tuk ari ni..hehe..

~ mamalieyna ~

Sunday, November 22, 2009

Friday, November 20, 2009

..SaNTai JuMaaT..

Salam Jumaat Sume..
Today mama ditemani Arif dirumah..
Bestnyeee..ada reason Arif takyah ke rumah Ibu ari ni..
Sebab Ibu nk kena ke Sekolah..
Kak Manje arif @ anak bongsu ibu dpt no1 sekolah agama..
Ibu suh antar Arif sblh pagi je, sbb Ibu akan g sekolah kul 2ptg
tp mama ckp takpe lah, tak pyh antar ari ni..
mama pun dah ok sket..walaupun belum baik sepenuhnya!

So aktiviti mama ari ni lebih terisi
dgn melayani si Arif mama nih..
Suke....
Takdela apa yg special nak storikan..
cuma nak kongsikan jadual aktiviti arif ari ni
juge nak suh auntie2 sume layan pic2 arif

yang mama snap..
pic di usia 8 bulannyer ..


mmg takde la nak boleh jenjalan this weekend
sbbnye..mama belum sembuh..
tak sure next monday leh masuk keje ke tak ni..
huhu.. bila nak baik sepenuhnya nih?!..

Jadual aktiviti arif hari ni:

5.30am : bgn pagi..switch on TV..mula watch kartun, bermula ngn siri JIMJAM & SUNNY
5.40am : minum susu sambil watch kartun..
6.10am : salam, kiss & said byebye to abah yg g work
6.15am : sambung watch TV..
6.30am : sambung sleep dlm buai..
8.30am : bgn dr sleep, mamam bubur nasi + kentang
9.00am : mandi..sukee..!!
9.15am : minum susu..then main2 stlh disiapkan..smbl mama snap2 pic diee..
10.30am : temankan mama ke dapur, mama msk simple saje sbb tokleh makan mcm2, tgh berpantang..huhu..
11.00am : minum susu then sleep dlm buai..
01.00pm : bangun dr sleep..temankan mama layan tenet..mama dok tgh taip n3 ni la..hehe..

Jom layan pic2 Arif haidar yg mama snap ni..
Arif Haidar di usia 8 bulan.. :)


Sebelum pape nak tayang gigi dulu..yeaa arif ada 2 gigi.. ^_^

Lepak2 lepas menyusu..main ball..


Mama suh watch Tv..lain pulak dibuatnyer..



Then temankan mama ke dapur..tmpt ni paling die suke..

Lastly...ke buai jua..nampak cam ngantuk saje..sblm betul2 nak sleep, nak juge tgk tV..jengok2 dr sisi buai..

sekian..

~mamalieyna~

Thursday, November 19, 2009

..bayar UtaNg..PenjaGaaN diRi..

Salam Sume..
Seperti semua sedia maklum ye..
Mama still bercuti2 Malaysia kt umah..
So, ambik kesempatan ni nak bayar utang tag..
Mmg lama bebenor ni utang..
Tag kena ambik2 pic juge..
Datangnye dari Cik Pinky aka shahida aka Mama Adam Haikal
Okey, akak jawab sekarang tau, pasni takde utang lagi..hehe..

Tag pasal Penjagaan Diri’..(weeii malu nih, nk umumkan kt owang..pepun suka2 kan..hehe..)

Jom layan, pe kekdahnye..

Cara-caranya :

1. Baca tag ini.
2. Ambil gambar barang-barang kecantikan yang you olls pakai. Mengikut kategori. Kalau nak tambah lagi bagus.
3. Kena bagitau brand dan sama ada u olls suka atau tak. Kalau suka, kena rekemen semua orang pakai.
4. Pastu kena info kat orang yang tag kamu bahawa kamu telah buat tag beliau.
5. Kena pas mesej kat semua orang suruh baca dan kongsi rahsia kecantikan kamu


Jawapan saye…

Mula dari muka la ek..simple mimple saje jaga muka ni..hehe malas nak layan satu set..
1) Pencuci muka : OLAY Total Effect..takde aa mahal sgt die nyer cleanser ni..sesuai ngn kulit mama nih..sbb dok try yg lain..ada je yg serba tak kena, back balik ke OLAY..so smpai skrg still setia guna OLAY..


2) Krim Muka : OLAY juge..ye la kan, dh guna pencuci muka OLAY, takkan krim lain pulak..suka jugak pakai ni, selesa dan yg penting jimat..tahan lama nih! Hehe..


3) Set make-up : takde aa kira set sangat, cuma bedak jenama Myami..suke sangat..introduce by kawan2..baru je guna ni..dlm 2 bln camtu la kot..best sbb bila pakai nih, muka nampak natural walaupun berbedak (pilihan dark)
Lipstik – from Myami juge..exceli tak kisah sgt lipstick apa, janji time nak beli tu, try cam ok, beli jelah..kebetulan baru2 ni order bedak Myami, order skali lipstiknyer..hermm ok jerlah, calit sikit je leh nmpak jelas sgt..so orait la tu..leh berjimat..kui3x..
Lain – blusher n eye shadow..from silky girl..lama bertahan ni sbb kengkadang pakai, kengkadang tak pun..ikut mood je n tak kisah jenama apa ekceli..Celak – kena pakai nih, kt bwh mata je, taktau nape nak gk pakai kalo nk kemana-mana, macam tak lengkap kalo tak pakai celak kt bwh mata tu..saje nk tonjolkan sket mata kot..jenama?..tah ler apa ek..dpt free nih..kui3x..mmg tak kisah jenama apa celak ni, janji nak pakai senang dan selesa..

4) Eksesori sampingan – bedak baby ni cam tradisi lak, nak kena gak sapu kt mana2 area yg berkenan..hehe..dan losyen for tangan n kaki..suke sbb wangi..jenama pureen..
5) Topeng muka – ni dibuat seminggu sekali patutnya..tp kadang2 terlanggar jua.. takdak masa kekononnye..huhu..malas ekceli..tak kisah sgt jenama apa..terasa nak beli Watson nyer jenama beli saje..heheh..
6) Minyak wangi – ini lagi satu…sungguh la tak cerewat mama nih, mana yang terhidu wangi di hidung mama nih, mama beli saje..janji harga tak melampau mahai..sayang duit weeeh..berkira ini orang..heheh.. disebabkan Ida suh letak je brg yg kita sdg guna skrg, so inilah minyak wangi yg akak tgh guna skrg..taktau jenama apa..En suami yg belikan..kotak depan dh buang..wangi boleh tahan la..ikut nama artis luar negara pulaks..i like sbb wangi2 belake..

7) Rexona – ni kengkadang termiss jugak..kengkadang pakai, kengkadang lupa..huh..sungguh tak berdisiplin dlm menjaga kecantikan diri..huhu..

8) Shampoo – tak kisah jugak apa jenama..kejap itu kejap ini..tp yg tgh guna skrg delah ‘CLEAR’..tu pasai kepala gatai semacam je nih..(uuuhh bkn sbb shampoo, skrg kepala dijangkiti chicken pox da..hehe..)
9) Mandian – ini juge tak kisah jenama apa..asal wangi pada hidungku ini, pasti itu jadi pilihan..kbtln ada 2 jenis kt bilik mandi skrg..tunggu ditongsampahkan je yg satu tu..
10) Lain – untuk kesihatan..mama telan pil kacip Fatimah Manjakani ni..hermm taktau la keberkesanannyer .. sbb mama ni jap ingat, kejap lupa nak makan obat2 ni..problem tu..khasiat sebenar dia yg tertulis kt kotaknyer adalah untuk melegakan senggugut, keputihan dan gatal2, sakit kepala, melancarkan peredaran darah dan perjalanan haid dan utk kesihatan dan menguatkan badan wanita selepas bersalin, menyihatkan rahim selepas melahirkan anak, melegakan sakit pinggang, melawaskan buang air kecil dan besar…waa dah macam karangan sudah..hikhik..

11) Lain – losyen pati halia – yang ini pun mama dh malas je nak pakai, time pakai panas bebenor, tak selesa bila g kerja pakai tu, diiringi pakai koset..berbahang jer rasanya..kekenon nak slim la pakai ni, almaklum dl kan tak berbengkung ngn tak bertungku sbb c-ser kan, so beli la pati ni kot2 berkesan tuk kempiskan perut…huh mama yg tak ghajin nak amalkan, mana nak dpt hasilnye..huhu..
Itu saje la kot..penat juge nak describe ni..so kesimpulannya..mama ni jenis simple mimple je bab beli brg penjagaan diri ni, tak kisah janji selesa pada kita yang nk menggunakan benda2 alah tu..yuhuu..selesai juaaa..sukee..

So, mama nk tau lak rahsia kecantikan mmber blogger yg lain, so kali ni nak tag…
..aisya humaira
..ezan
..jieda
..mamamiera
..M.A.M.A.D.A.N.I.S.H
..kengkawan yang ghajin nak menjawab ni, silakan…tak terlist lak..ramai kalo nk ikutkan..huhu..

~ mamalieyna ~