About

Saturday, October 31, 2009

Adohaii..tak pandai lagiii..!

Alamak..!!!!
gara-gara dok testing nk tukar template baru jenis xml..
ilang lagi eksesori kt blog mama ni ..huhu..
tu la gatai2 tangan nk tukar2..
tp tak pandai pun lagi..
try ikut arahan yg diberi but..tak menjdi aa..
nk kena ada tok guru kt sblh baru nk menjadi kot..
huhu..

dh wat back-up..
tp bila upload balik..ilang pulak list2 blog yg mama dok follow tu..
huhu..nmpaknya kena la list down balik..
take time ni..tu la takde mslh cari mslh..
dh bnyk kali jd camni tau..tak serik2 nk mencuba..
hemm nk menuntut la pasni..
nuntut ilmu hias blog..heheh..
so, kengkawan, in case kalo ada yg ter miss mama list out blog kengkwan..
silalah bagitau ye..
tp mama tokleh wat skrg..nak jalankan tugasan rumah dulu
dh setle dan free nnti baru update..
huhu.. sedihnyee..

sekadar gambar hiasan semata

Friday, October 30, 2009

"Cutest Baby In Blue Contest"

Hari ni mama merajinkan diri lagi untuk join contest lagiii..
Hehe..suke..cuba2 naseb..ayat biasa..bagi memeriahkan arena contest..hikhik..

Kali ni contest anjuran dari eliza sempena dengan die nyer 5th Anniversary pada 17th November 2009

Tajuk contest ni adalah ‘CUTEST BABY IN BLUE CONTEST’
Bermula 24 October 2009 hingga 17 November 2009

Pic yang mama pertaruhkan kali ni adelah ini…..



Nama Baby : Muhammad Arif Haidar b. Azrul Hisyam
Umur Semasa : 7 bulan++

Jom cek apa syarat2 nak sertai contest ni;
1. Terbuka kepada kesemua blogger yang menjadi follower saya secara langsung & tak langsung – done!

2. Dengan Sukahati dan rela hati menjadi FOLLOWER saya di Blog ini done!

3. Linkkan -elizakru.blogspot.com di blog anda – done!

4. Sila Add kan Banner Contest di side bar blog memasing...banner tersebut mestilah di link kepada entry contest ini done!

5. Sila buat special entry utk contest ini dan upload 1 keping gambar anak uols in blue..tak kisah la pakai baju biru ke, kasut biru ke, as long ada birudone!

6. Sila link kan url blog anda di comment saya ini bagi memudahkan saya melihat pernyertaan anda – will be done!

7. Pemenang akan dipilih oleh juri profesional berdasarkan kecomelan baby dan kualiti gambar serta gambar yg menarik perhatian juri - ok!

8. Had umur baby uols :- newborn ~ 5 tahun – ok!

9. Oleh sebab ini kali yg ke 5 punye anniversary, so akan ada 5 pemenang ..hadiahnya? tungguuuuu.........- yeaaah!

So, senang je kan..mama dah siap!..pe lagi kawan2, meh ler join same :)! Nak kan maklumat lanjut lagi, silalah ke sini!

G.luck for baby Arif n all contestant!


Thursday, October 29, 2009

TerinGat La PuLaks..

Salam sumee..

yaa akhirnya berjaya abah jaga arif seharian hari ni tanpa mama disisi..
sungguh baik arif dok ngan abahnyer..
tmbh riang gumbira dia..takde lak wat hal..
tido sekali 2,3 jam abah ckp..
bagus sungguh anak mama nih!
tak kaco abah..
time g keja, abah n arif antar..
time lunch pun, arif dtg ngn abah d opis..g lunch sesama..
then balik keje pun datang lagi..berjalan saja arif ari ni..
sgt suke arif dok kt car seat baru tu..
abah ckp sepanjng perjalanan, asek ngomel je mulut die..
suke sgt dpt jenjalan, jd bodyguard sblh abah pulak..

masa kt opis, mmber2 tegur gk..
arif nmpk makin susut badannye..
kalo dl, bulat la juge..skrg ni memanjang ajo..huhu..'
takpelah mama cuma harapkan arif sihat sajor..bdn kecik takpe jnji lalu makan..

eh sungguh lari dr tajuk sudaaa..
mama exceli teringatkan zaman kebabyan arif dulu
saje..malam ni..view pic2 dlm lappy ni..
tengok la pic2 arif haidar di awal2 kelahiran dulu
terasa rindu jer waktu2 dulu..
huhu..bukan lama mana pun..
7 bulan lepas je kan..
oleh kerana masa berpantang tu mama di kampung
dan masa tu walaupun dh ada lappy..tp takde broadband lagi..
so takdelah leh bercerita kt blog ni..
zaman2 kegemilangan arif haidar di awal kewujudannya..
hemm...melalut2 lak mama ni..
just to upload pic2 arif di awal kelahiran..
umor dalam seminggu, 2, 3minggu gitu..
tp gaya cam budak besar jer..mama nk mandikan pun takla takut sgt
walaupun first time nk mandikan baby..

yuhuuu jom layan pic Muhammad Arif Haidar suatu ketika dulu.. :)
Encem tak..hemm..dulu dia nmpak gelap tau..
makin membesar, makin cerah kulitnya.. :) mama suke.. :)






sekian...

p/s 1 : seb baik abah cuti sepanjang minggu ni sbb baru hbs kursus kan, kalo tak mama la terpaksa cuti lagi, cuti taun dh habis..nak cuti gk, terpaksa Unpaid..huhu..

p/s 2 : berita baik..mama stil leh duduk umah sewa skrg sbb tuan rumah dpt setlekan ngn bank sehari sblm tarikh lelong yakni ari selasa baru ni..seb baik..lega mama! but pasni mama tak payah masukkan dlm akuan dia duit sewa tu, katanya mak dia yg akan dtg ambk..hemm maybe mak dia yg tolong setlekan kot..tu yg duit sewa mak dia yg akan pegang nnti!

Wednesday, October 28, 2009

AriF JaLaNI UjiaN DaraH..?!

Ari ni mama ambk EL..
sbb nk bwk arif jumpa Doc
nak kata arif sakit tak jugak
tp lately ni tiap pagi n malam
kepala arif selalu panas..
bila cek temperature kalo tak 39, 38 darjah C..
mmg riso gk la mama ni..
walaupun bila tengahari sket
panasnya kurang..

then sejak kebelakangan ni jugak
Ibu ngadu arif takbleh langsung kena tinggai
nk kena ada je ibu disamping dia..
kalo tak memang nangis jer ler dia..
sesekali terasa jugak Ibu mengadu, caranya sesekali mcm mengeluh
makin mengada arif skrg ni..
Ibu ckp lg skrg, Ibu takbleh masak tengahari n tak bleh mandi siang..
huhu...sikit2 hati mama ni terasa jugak..yelah sebagai IBU kan..
susah jugak hati kalo..org yg jaga anak kita mengeluh camtu..
huhu..

jadinya pagi tadi mama decided nk g cek la
apa yg tak kena ngn arif ni
mana tau kan..nmpk dia cam sihat but...
benda yg kita tak nmpak...mana tau..
ingat nk g private klinik jer..
tp abah lak decide g PPUM je lah..
diorang leh cek detail sket..
kalo klinik private ni, habis2 pun kata demam jek, pastu kasi ubat..
mama kuar umah tdi jam 11 pagi..siap setle sume adalah pada jam 4.30petang...
huwaaargggh tensen rasanya tau..
kalo nk kira, banyak sungguh kaunter nak kena terjah...
walhal cuma ambk darah, jumpa doktor then ambk ubat..
sesekali cam nyesal g sana..
but..takpe kesihatan anak kan..

resultnya..takde ape..Alhamdulillah..
cuma bacaan darahnya rendah...lagi sebulan kena ambk darah lagi..
nak kena repeat test..

layan sket pic yg di snap2 ni..
almaklum ..hampir 6jam kt sana kan..mau tak bosan..
dak tecik tu lagi la..lgsg tak dpt sleep..sian sangat..
last2..mula nk meragam..but still ok, takdo la nak nangis2 kan..
cuma dia bosan kt situw ajer..

darah telah diambil..yg bagusnya kan..arif langsung tak nangis tau, jebek je sket bila tgk nurse yg tgh suntik tgn dia cari urat tuk ambl darah, smbl nyanyi2 lagu twinkle2 little star (konon tknak kasi dia nangis..mmg menjadi la!)



sekitar pic masa ontway dan masa di PPUM. masing2 muke kebosanan!



sebelum kuar umah, wajib pose2 dulu sementara tunggu mama bersiap!


p/s esok abah kena jaga arif, Ibu penjaga arif cuti sbb anaknya konvo..hehe..camna la tu, tak penah lagi abah jaga arif sendirian tanpa mama disisi.. :)

Tuesday, October 27, 2009

"Cutest Baby In Walker Contest"

Mama nak join contest lagi..
Kali ni contest datangnya dari Orked..
Tajuknya “Cutest Baby In Walker Contest”
Bermula 6hb Oktober sampai 31hb Oktober ni…

Jom tengok apa yang perlu dibuat :
• Jadi Follower ometomei dan add ometomei dalam bloglist anda
• Umur si comel mestilah tidak lebih 2 tahun
• Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini
• Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel yang berada di dalam walker
• Ceritakan pendapat anda tentang walker tersebut (baik dan buruk)
• Sila nyatakan nama si comel dan umurnya
• Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini.


Okey, so pic yang mama pertaruhkan adalah ini….

Nama Si Comel : Muhammad Arif Haidar bin Azrul Hisyam
Umur : 7bulan ++

Ketika pic ni di ambil Arif sedang temankan mamanya sidai baju, senang keja mama tau! Hehe.. Walker yang Arif sedang duduk tu adalah pemberian dari Mak Saudaranya a.k.a Kakak Mama. Kiranya walker turun temurun. Walker ni kira kategori selamat sket la sbb tidak terlalu ringan dan ada sokongan kaki kat bawah tu (red color). Kita jugak leh kurangkan kelajuan walker ni, dgn tekan benda alah merah tu spy baby kita tokleh pegi jauh-jauh. Keselamatan terjamin!

Walker – kegunaannya ada baik dan buruknya. Baik untuk mempercepatkan baby itu belajar berdikari dan mungkin boleh cepat berjalan. Dan baiknya lagi, memudahkan para kaum ibu menjalankan tugas harian apabila berada di rumah. Contohnya apabila berada di dapur, Ibu boleh meletakkan baby mereka dalam walker sementara mereka boleh bertungkus lumus memasak dengan aman..TAPI..perlu kawalan dan pengawasan terhadap baby dalam walker tu, jangan tinggal macam tu je. Ini kerana perkara buruk boleh berlaku jika kaum Ibu terlalu leka, contohnya anak akan tarik segala macam benda yang dia boleh capai, mungkin akan menyebabkan kecederaan. Dan mungkin jika tanpa pengawasan, baby akan bergerak laju menuju ke mana-mana lokasi yang dia suka, mungkin juga boleh menyebabkan walker tertonggeng dan harus perkara-perkara yang tidak diingini berlaku.

Yang penting, penggunaan walker untuk baby perlulah ada hadnya. Setakad beberapa ketika untuk sesuatu masa dan dengan pengawasan yang maksima, dibolehkan pada saya. Janganlah sepanjang masa baby diletakkan dalam walker dan tanpa pengawasan, harus perkara-perkara yang tidak diingini berlaku. Kesimpulannya kegunaan walker ni ada baik dan buruknya, buruknya akan datang jika kita tidak prihatin tentang perlunya pengawasan yang maksima bila baby berada dalam walker.
Sekian.

Hadiah menarik dan istimewa bakal diterima oleh pemenang!

So apalagi kawan2 jomla joinkan diri sempat lagi nih! Nak maklumat lanjut, silalah lawati sini.
G.Luck for baby Arif n all contestant!

Monday, October 26, 2009

Misi MeNcaRi CaR Seat ariF

Hari Ahad..program mencari car seat arif diteruskan..
Kali ni mama, abah n arif terjah Jusco Puchong pulak..
harus la banyak choice kt sana n prize pun bleh tahan la..
pepun dapat jugak yg dihajati..

sebelum sampai ke kemuncak arif with new car seatnyer..
layan sket la stori dan pic2 sampingannye ek..

Pagi : berkemas dulu apa yg patut, toktek2...dh dekat kul seblas baru la sume siap..
malas nk masak kt umah, kang bertambah lewat kuar umah..
sebelum kuar, smpt abah snap2 pic arif sementara tunggu mama bersiap n prepare apa yg patut dibwk..
Arif konon2 nk wat rambut stylo la tuh..tak sedar rambut die ciput je..hikhik..
(Arif tak bersalah..mama yg dok sibuk2 buat rambut camtu.hehe...)


lepas settle soping car seat Arif disamping barang2 soping sampingan..
mama, abah n arif ronda2 dlm jusco tu dulu
almaklum besar no jusco sekarang, mampu ngn tak mampu je nak jalan terjah sume ruang..
huhu..
just stop kejap kt tmpt menan pusing2 tu ngn tmpt menan kt tengah2 tu..
sian arif, tengok tak berkelip dia..
teringin nk men sama tapi apakan daya..
tecik agi..
nak snap pic ni pun puas abah pusing2kan muka dia dan panggil2 arif suh pandang mama..
at last dapat juge..
sungguh ceria si arif ni..

dan sebelum balik..
singgah kejap kt tmpt fish ni..
mulanya arif takut tgk fish dlm aquarium tu..
takut... bila fish dtg dkt ngn dia..
tapi lama2 ok ler..


Dah sudah tgk ikan tu, baliklah mama, abah n arif..
Sebelum smpi umah, singgah jap kt Bukit Jalil..
tgk umah..mmg dah siap sepenuhnya..
hopefully awal tahun depan bleh la duduk..yuhuuu.. !
Okies..lastly nk la interpramekan car seat baru Arif ni...
sentuhan oren jugak jd pilihan mama..heheh..sukee.. :)
p/s perasan tak tudung mama tu, pnh mama pakai g opis, diorang ckp sesuai kalo ahli bomba pompuan yg pakai ni..sedondon ngn baju bomba..kuang3x..mmg betoi pun..hehe..

JenJaLaN sajee...

Penatnyer la kaki asek berjalan je sabtu ahad baru ni
Hehe..walau apapun still suke..leh jamu mata…

Sabtu : program jenjalan ke Tesco Shah Alam, PKNS S.A dan makan di Restoran Ani Sup Utara Ahad : program jenjalan ke Jusco Puchong dan lawatan ke rumah di Bukit Jalil
Sabtu
Pagi tu cam biasa la wat keje umah dl, ngemas2, basuh kain baju, sidai kain baju dibantu en arif..
See this pic...

Smpt lagi mama snap pic dia tau..suke dia leh dok dlm walker kt luar…
Tengahari masak dulu, siap masak..siapkan en arif dulu..

Pic 2 : Arif dah encemmm... :)

See En Arif sudah encem, but nantuk pulak pastu..so masukkan dia dlm buai dl
Sementara tu mama dan abah mamam dan bersiap..

Dah hampir kul 2.30 petang baru ler sume siap nak kuar..
Cadangan awal kuar tuk cari car seat tuk Arif..
Elok je angkat Arif.. tgk2..huwaa meleleh2 lak air tencing dia la..
Tu la suke tido senget, habis kebocoran kt sisi dia tu..
Terpaksa salin baju dulu..

Dalam kete lak..hampir nak sampai Arif yayak la pulak
Cirit sampai tembus keluar…
Adohai…terpaksa salin baju lagi..dh jd selekeh dah anak mama ni
Mama la salah standbykan baju biasa2 ajer ..
Ingat baru tukar baju takde la kena tukau lagi..
Ini..halola…tukau jelah baju sempoi ni..

See..baju yg ke-2 tuk ari ni..dan baju yg ke-3 (baju kt umah je biasanye ni..)

Puas jenjalan kt Tesco tu, menda alah lain dibelinya (termasuk baju en Arif..hehe..)..
niat asal tuk cari Car seat terbatal sbb takde pilihan sgt, tak chantik..pun..

Balik, abah ajak singgah PKNS, sbb tak penah jejakkan kaki lagi kt sana
Alang2 dh datang area sini..singgah la sebentar..
Sebelum tu singgah jap Masjid ..apa namanya..mama lupa la..
Solat Asar jap..besar la..siap ada orang berjualan lgi kt area kakilima masjid ni
Ada jual tudung, gelang2 kristal, makanan…dan macam2 ada..
Jenjalan kt PKNS ni, mmg jamu mata jelah, takde mende yang berkenan tuk disambar..
Wat penatkan kaki jer..abah cuma beli ‘Mouse’ tuk lappy kt umah..
En Arif la rosakkan mouse yang sedia ada tu, habis diketuk2nya wat menan..

Balik dr PKNS (lepas solat maghrib), abah ajak singgah makan kt Ani Sup Utara dkt2 area umah dah..
Best sup nye..tmpt pun nampak ekslusif jek..!
Mama order Bihun Sup + The ‘O’ Limau Ais..abah Nasi Ayam + Sup Campur + Epal Jus..



Sempat snap2 sbb orang tak ramai sgt, pakai hp jek!
Habis makan, masuk kete..En Arif yayak lagi..tembus sbb dia cam cirit sket..
Tukau pakai pampers je, sbb salinan dh takde..
Seb baik dah hampir nak sampai umah dah..
En Arif berpampers je la ..baju pakai la..

Waa..panjang pulak cite mama ek, cite ahad sambung nnti2 la ee..
Adios..

p/s : len kali kalo nk jenjalan, pastikan spare baju tuk anak lebih sket..dah tu baju kalo nak jenjalan tmpt bagus..bajunya pastikan yang bagus2 jugak..hehe..peringatan tuk diri mama sndiri..

Friday, October 23, 2009

Tajuk : MY FUNNIEST BABY CONTEST

Contest lagi..hehe..
Kali ni agak menarik contestnyer..
Sebab susahnyer nak mencari pic yang sesuai..
Last2 terjumpe jugak satu..huhu…hopefully dpt memikat hati juri..
Contest bertajuk ‘MY FUNNIEST BABY CONTEST’ ni anjuran dari UmiDanish..

So, pic yang mama pertaruhkan adalah ini:
Nama baby : Muhammad Arif Haidar b.Azrul Hisyam
Umur : (Sekarang : 7bulan++) (Dlm Pic : 2bulan++)

Pic ni aksi spontan si comel mama yang ketika tu berusia 2bulan++..sungguh lucu pada mama sbb leh lak dia wat camtu, spontaneous!! Seb baik sempat mama snap tau (ada gak modal nak masuk contest ni..hikhik..)

Apa yang ada dalam blog sponser-sponser UmiDanish ni?
Babyumishop
menjual Cloth Diapers (CD) secara online. Disini macam-macam jenis/corak CD boleh didapati. Sungguh menarik dan tertarik dibuatnya. Disebabkan mama tak penah gunakan CD lagi, takdelah lagi pernah membeli kat sini. Tapi keinginan tu ada jugak bila tengok macam2 corak menarik yang ada kat sini. Lagipun ianya lebih menjimatkan.

IT@RLiiT's BeutiQue & Beuty Centre menjual Pakaian Wanita dan kanak-kanak serta produk penjagaan kesihatan yang berkualiti tinggi (contoh kt sini boleh didapati produk dr ECPI). Koleksi-koleksi di sini juga sangat menarik dan tertarik gitu!

Moms&babyshop : Menjual secara online dua jenis produk, iaitu pertama produk kesihatan ‘Jus Matte 5’ dan satu produk lagi Cloth Diapers. CD di sini juga sangatla menarik, macam2 corak ada termasuk corak kartun, sungguh comel kalau si kecil pakai ni! Harus la pengguna2 CD singgah selalu kat sini, untuk yang tak guna CD pun harus juga view, mana tau boleh tertarik untuk menggunakan CD selepas ni. Kan..

Antara maklumat berkenaan contest ni yang perlu anda tau ;
BerMula : 20 Oktober hingga 13 November 2009 (12.00 tengahari)
Berumur : 1 bulan hingga 3 tahun
Kategori A : baby gurl
Kategori B : baby boy

Hadiahnyer :
-1 Cloth Diaper Lunatots bagi setiap kategori
Sponser dari Babyumishop

- 1 helai baju baby bagi setiap kategori
Sponser dari IT @ RLiiT'S BoutiQe & beuty Centre

Hadiah PiliHan unTuk Peserta Bertuah
- 1 Diaper Stacker

Sponsor dari Moms&babyshop

Syarat Penyertaan:
- Jadi Follower Umidanish dan sponsor2 serta add Umidanish dalam bloglist anda – done!
- Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini – done!
- Membuat entri mengenai contest ini diblog anda – done!
- Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda dengan aksi Funny yang paling menarik hati para juri. Sila nyatakan nama si comel dan umurnya. Sila juga nyatakan apa yang terdapat di semua blog sponsor umidanish.- done!
- Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke Umidanish dan semua sponsor (no link back will be disqualified) – done!
Sponser 1 : Babyumishop (http://www.babyumishop.blogspot.com/)
Sponser 2 : IT@RLiiT's BeutiQue & Beuty Centre (http://www.hidupharmoni.blogspot.com/)
Sponser 3 : Moms&babyshop (http://www.momsandbabyshop.blogspot.com/)

- Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini – will be done!
- Hanya satu sahaja pemenang bagi setiap kategori, jadi pastikan anda meletakkan satu gambar baby anda yang memiliki aksi lucu paling cutes. – ok!
- Semua penyertaan akan diadili oleh parajuri yang akan dilantik oleh umidanish sendiri. – ok!
Hadiah pilihan untuk peserta bertuah akan dicabut oleh baby danish sendiri.. Hadiah ini untuk selain pemenang kategori A dan B.- tQ!

Okey itu saja syarat-syaratnyer, so jom ramai2 memeriahkan arena contest ni! Pasti sgt menarik sbb boleh tgk aksi2 lucu anak2 kan..Sekian..

Thursday, October 22, 2009

Adeeiii tensennyer..!!

Huwaaarrrggg..
Tensen mama la…

Balik2 keje semalam
Tengok ada flyers terselit bawah pintu..

BANK LELONG!!...
Ada la senarai beberapa alamat rumah yang nak dilelong tu..
Mama ingat sesaja diorang letak flyers tu..
Tp bila baca betul2, sampai kt address last tu..

Huwaarrggg alamat rumah yg mama dok ghupenyer dlm list jugak!
Aduss, camne la leh jadi camni..

Walhal mama dok bayar sewa tiap2 bulan ontime..(baru nk masuk bulan ke-4 ler..)
Ni yang panas semacam ni, pe la tuan umah wat ngn duit yg org byr sewa tu
Dah la awal2 dulu deposit 2 bulan+bil api+bil air = RM1100…
Tengok2 jadi camni pulak..

Dah tu..sebelum ni ada ler MBPJ kasi notis barang akan disita pemilik/penyewa sbb tak byr cukai pintu sejak tahun 2005..
Atas budi bicara mama setlekan sikit guna duit tuk bayar sewa kpd tuan rumah..

Dah tu, bil-bil api yg tertangguh dh mencecah RM800++..mama just bayar bil semasa je…
Tertangguh tu urusan tn rumah la..
Ingat itu ajer tak berbayar tp ghupenye ngn Bank pun tak bayar jugak..

So, pasni mama kena berambus ke..?? huhu..
Umah sendiri dlm pertengahan bulan 12 baru dpt kunci…
Itu pun ntah ye ntah tak..asek bertangguh je…

Huwaaargg tensen je rasanya..
takkan nak pindah cari umah sewa baru..
baru nak bersenang lenang dok umah sewa tu..
dah jadi camni pulak..
Bila tanya pihak bank yg nk lelong tu..dia siap offer kot2 berminat nak beli..
Hemm kalo fikir2 leh jugak beli, strategik tmpt ni..
dkt ngn tmpt keje danumah pengasuh dan kalo takmo duduk lagi pun leh sewakan, org mmg sntiasa perlukan umah kt sini…
tapi....
Macam2 hal la pulak tak setle....agaknya bayaran maintenance pun tn umah tak pernah bayar..
Mama mmg sblm ni malas nak ambk tau..
Tapi dah jd camni..huwaaa..apo nak buek..!!
29hb ni start lelongan..then kalo ada pembeli harus mama diusir lo…

Sekian, rintihan hati mama sekarang…

Wednesday, October 21, 2009

WaNiTa CanTik..

Salam sume..
hemm..saje nak copy paste kan email yg mama baru dpt ari ni..
exceli pnh dpt sblm ni..
kali ni dpt lagi..so share jelah kt sini..

stori about "WaNiTa CanTik"..

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya
"Mengapa ibu menangis?"
"Kerana ibu seorang wanita", kata sang ibu kepadanya.
"saya tidak mengerti", kata anak itu.


Ibunya hanya memeluknya dan berkata,
"Dan kau tak akan pernah mengerti anakku"

Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya,
"Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis tanpa alasan",

hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa,

tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.

Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya,

"Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu "

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.
Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."


"Kau tahu:

Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."

"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya - tempat dimana cinta itu ada."

p/s : memang la kan, mama selalu jugak menitiskan air mata ni, kdg2 benda2 yang langsung takde kaitan ngn hidup sendiri..tgk citer sedih, terbaca kisah sedih orang..dll la yang bleh menyentuh hati sanubari ni..mudah sgt la air mata ni berlinang...dan mengalir..


Tuesday, October 20, 2009

ONLINE CONTEST~SENYUMAN CERIA SI COMEL.

Waa contest menarik ni..
Mama jadi teruja untuk menjoinkan diri juge..
Saje nak memeriahkan majlis contest, apa salahnya kan
Mana tau kot2 ada tuahnya kan..

So lets check it out..
Contest bertajuk ‘Online contest-Senyuman Ceria Si Comel’ ni adalah anjuran oleh SMILEYKIDZ..
Hadiah yang ditawarkan pun sangat la menarik !
Yelah..kita ni kan tak pernah ambik-ambik gambar outdoor ni
Kalau ade pun, setakad snap pakai hp tu..
Tak pernah lagi la beriya wat ‘Outdoor fotografi’ lagi..
Kalaulah leh menang, sangat best la, leh berfotoshoot outdoor
Bukan senang orang nak sponsor kan..

Contest bermula 15th Oktober 2009 - 31 Oktober 2009 jam 11.59mlm.
Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja.

Cara2 penyertaan?
• Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda – done!
• Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini done!
• Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda – done!
• Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai. -

mama letak manyak ni sbb taktau mana 1 nak pilih, kalo ikutkan banyak lagi gambar-gambar senyuman si comel mama ni, tapi dah tak terpilih pulak..so gambar-gambar seperti berikut :








• Nama Si Comel : MUHAMMAD ARIF HAIDAR B. AZRUL HISYAM
• Umur Si Comel : 7 bulan++
• Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya – done!
• Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ .- done!
AMARAN: no link back will be disqualified – ok!
• Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini. – will be done!

• Tetapi sebelum itu..sila baca syarat2 penyertaan di bawah:
Syarat-syarat Penyertaan dan disclaimer:
• Terbuka kepada semua mommies/daddies yang mempunyai anak berusia 1hari - 4 tahun.
• Anda boleh upload seberapa banyak gambar senyuman si comel TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di adili.
• Dalam gambar2 tersebut, mestilah gambar INDIVIDUAL. Kalau ada 2 orang dalam gambar itu, secara automatik gambar itu tidak akan di adili.
• Kalau anda ada lebih dari seorang si comel, boleh upload gambar mereka tetapi MESTILAH gambar INDIVIDU tau!!
• Entry anda HANYA akan di adili oleh SMILEYKIDZ.
• Keputusan peraduan ini adalah MUKTAMAD.
• Penyertaan dibuka dari 15th Oct 09-31th Oct 2009, jam 11.59pm.
SMILEYKIDZ akan memula sesi penilaian pada bila2 masa.
SMILEYKIDZ akan meninggalkan komen di dalam entri anda setelah diadili.
• Sebarang pertukaran gambar selepas di adili tidak akan di ambil kira

Okey, faham semuanye..

Jom Mama2, ibu2, ummi2, mummy2 dan semuanya, jom sama-sama memeriahkan arena contest Online Contest- Senyuman Ceria Si Comel’… hadiahnye best tau.. iaitu :

Hadiah yang ditawarkan adalah:

Pemenang Utama x 1 org:
Outdoor fotografi selama 1 jam
~unlimited shots~
~1 sticky album dengan 20kpg gambar terbaik~

Pemenang sampingan x 2 org:
Voucher fotografi SMILEYKIDZ bernilai RM50

Good Luck for my Arif and all the contestant!!


Monday, October 19, 2009

taKkan PeNah JeMu..

hehe..
ekceli nak wat n3 contest tp cam malas nak mencari2 pic..
almaklum, banyak noo contest2 yang blogger2 anjurkan..
sempat ngn tak sempat jer..
harus disempatkan nnti...
sesaja memeriahkan arena contest kan.. :)
best ape.. kan3x..

ok back to the tajuk n3 ni..
hehe.. sabtuahad lepas..
abah kan ada kt umah..
abah balik malam Sabtu tu..
sblm bertolak lg
abah dh request..nak makan laksa ari sabtu
dan bihun sup di hari ahad..
mama wokey saje..sbb dua2 is my feberate too..

dua menu ni..sampai bila pun mama takkan jemu tau..
but..masa ngandung dulu..
ada masanya mama lgsg taknak makan laksa..
rasa cam tak sedap jer..tp dok pastu ok balik..
hehe..ngandung..macam2 kan..
so layan mata je la ee..
laksa kedah mama..(utk kesekian kalinya laksa mama interprame lagi ..hehe..)

ni lak mihun sup..ini pun sudah bape kali mama interpramekan.. tp yg interprame ni yg mama masak sabtu ahad lepas tau.. layan makan ni je, langsung tak sentuh nasi dah selama dua hari tu..hehe..
p/s mama dpt satu permintaan dr mmber tau, suh mama masakkan laksa tuk majlis hari jadi anaknya, siap nak berupah bagai..hemm wat bisnes jual laksa beh gak ni..hikhik..