About

Wednesday, September 30, 2009

KenaNGan Raya – 5 SyaWaL

Salam raya..hehe..
Orang len sume dok sibuk cite2 indah di hari raya ..
Mama dok sibuk citer pasal aktiviti seharian yang macam tak raya walaupun di hari raya
Almaklum mama kan terpaksa beraya berdua ngan Haidar sejak raya kedua onwards
Sedara mara kt sini mane la ada
Sahabat handai pun sume balik kampung beraya
Alamatnya mama ngn aktiviti sendiri di rumah bersama haidar

Tp pada 5 Syawal, family abah datang!!
Lebih kurang cam dtg beraya la jugak kan..hepinye mama!
Mak ucu DaDa a.k.a adik bongsu abah nak balik ke Sarawak (studi di sana)
Jadinya MIL n family datang la umah selepas antar dia ke Airport KLIA..
Katanya dlm tengahari diorang sampai

So mamanye, start pepagi kemas umah
Pastu turun g kedai ngan DaDa (abah keje ari ni, tengahari balik jap..)
Beli tambahan lauk-pauk tuk di masak
Kul 10 pagi start masak
Buat soto lagi + lauk pauk tuk makan tengahari
En haidar sama2 sibuk nolong mama kt dapur
Elok2 diorang sampai
Mama siap masak
Yang tak cunnya, baru teringat nasi tak masak agi
Huhuhu..terpaksa diorang menanti
Pepun Alhamdulillah dapat makan nasi tepat pada waktunya
Pastu petang sket diorang layan Soto then balik semula ke Johor

Layan sket pic yg mama sempat snap dihari kejadian ye ouls
Tapi masakan kali ni pun tak smpt nk snap..

Pic1 : DaDa sibuk di dapur ngn mama, time ni mama nk ngemas2..blom start masak..sama sibuk dia..time pic diambik ni, dia dah tarik dan jatuhkan lesung batu, terkejut terus lari..seb baik tak kena kaki..tunggang langgang tong sampah+balang kosong dibuatnya..

Pic 2 : DaDa tgh nyusu dan mama tinggalkan jap memasak di dapur..
Pic 3 : DaDa ngn sepupu2 nya..Cuma ada 2..anak2 kepada adik abah..yang besar tu nama timangan NaNa (Anis Farhana) dan sorang lagi CaCa (Anis Farisha)..seronok DaDa dapat main2 ngan sepupu2nya ni..hepi je..
Pic 4 : Kak NaNa dan Kak CaCa…bergoyang2 time snap pic ni..tak clear sgt gambonye..
Pic 5 : DaDa bergambo sengsorang stlh sume balik..

p/s Pic orang-orang lain di hari kejadian tidak pula disnap..huhu…rugi tul…

Sekian, cite di 5 SyawaL.. :)

Tuesday, September 29, 2009

F/back : KeNaNgan Raya – 3 SyaWaL

Salam..
baru je ckp mls nk post n3
tetiba je dtg lak kerajinan..heheh..pe la mama ni..
just copy paste n then upload pic..
sbb n3 ni dh ditaip agk lama
baru ari ni rajin nk publish..
layan jer le
sedikit akiviti di hari raya mama n famili..(patutnya beraya tp wat aktiviti len plak..huhu..)

Di 3hb Syawal…
Abah balik keje awal pagi (setelah bekerja 24 hours), rest jap...
Then sampai tengahari mama ajak abah g Tesco Puchong
Beli keperluan + sesaja nk jenjalan
Boring loo..
Ingat nak beli susu DaDa sekali
Tengok2 mahai no..lagi murah kt SpeedMart area dkt umah, beza RM 5 tu..
So beli mende2 lain je la
Lagipun ari Khamis ni MIL n Famili Johor nk dtg
Beli la apa yang patut nak masak nanti
Balik lalu rumah kt Bukit Jalil, siap sume dah
Huhu..bila la nak pindah umah sendiri ni..
Last telefon kata pemaju mybe bulan 11 dapat kunci..
Huhu..terus mengharap lagi..

Dah sampai umah, dh lewat petang
Mama sempat masuk dapur jap petang
Membawa ke malam..masak nasi himpit + sayur lodeh + soto
Makan malam tu lewat ler, dekat kul 9mlm..
Pepun berselera sungguh, masih nak rasa suasana raya kan
Jdinya masakan pun mesti masak masakan cam raya

Hemm dh panjang cite ee, boring ler..
Layan pic jelah..

Pic 1 : Sebelum gerak kuar ke Tesco, sempat snap2 pic DaDa in pink (baju raya ni..first time pakai..almaklum smpt beraya sehari je di kampung kan..)



Pic 2 : Di Tesco..hehe..sesaja snap2..layan je ler..



p/s : masakan mama tak sempat disnap ler..huhu..next n3 cite pasal raya lagi..hehe.. raya kan sebulan..

ApA dah Jadi Ni..??!! Huhu..

Tajuk tersebut merujuk kepada Mama yg malas nk update blog ni
banyak stori nk morikan..
banyak pic yg disnap setiap hari tuk dijadikan bahan2 sokongan n3
but..huhu..cedih la..
cam dh berjangkit virus 'M' jek!
mybe sebab bz with komitmen len bila di rumah
dn bila di opis...gitulah jugak!
pepun akan diupdate bila masa mengizinkan...

Nanti2 mama wat n3 lagi ye..
apalagi citer2 pasal en haidar kesayangan mama ituw..
yuhu...tungguuu...
Sekian...

Friday, September 25, 2009

CiTer Last BuLan Posa Ari tu..

Salam sume..
alala sume masih cuti lagi daa..
hemm, nak citer pasal raya tp pic takde, sume kt lappy di rumah
ni ada pic dlm pendrive disimpan utk wat n3 ni..
tp lama2 simpan, sudah hampir lupa
pepun nk gk publish..

yuhu..
Dlm tempoh sebulan berpuasa tu
ada la satu kali program berbuka puasa kt luar
ini pun plan abah with mmbernye
berbuka kt Steamboat di Sunway...
bayar just RM20++ sekepala..makan tak hingat ler..
sampai nak pecah perut..
tapi mama ala kadar jer, cepat kenyang...
layan pic sket..


Pic 1 : DaDa posing sebelum berangkat + dlm stroller + sesi bergambo kenangan sekeluarga saje..

Pic 2 : Antara makanan yang menjadi santapan ari tu..huhu..aiscream yg lazat berkrim tak di interpramekan la pulaks..

Ada sikit citer, masa mama n 2 frenz mama g solat maghrib
tinggalla si Haidar ngn Abahnye ajer...
balik dr solat DaDa dah takde..
ghupenye dh kena sambar ngn orang sebelah
kata diorang, pinjam Baby kejap
nak bergambo
amboi...kemain lagi DaDa..
layan ajer peminatnyer
jap ngn orang ni, jap ngan orang tu
langsung tak nmpak mama dah...
lama pastu..bila ingatan dia kembali
baru ler ingat mama, buat tanda2 nak nangis
then baru la diorang pass balik kt mama...


DaDa ni nmpak peramah, suke sgt sedekahkan senyuman
orang tak kenal pun nak ditegurnya..


Last pic, layan jer DaDa dengan beraneka spek mata..
ingat nak beli, tapi blom ada saiz..beso sket bleh latuh! hehe..


p/s maybe next week baru la meriah arena blog ni kan..minggu ni muram jer sume...masih bercuti kannn...

Wednesday, September 23, 2009

KeNangan Raya '09 - 2 SyawaL

Salam Aidilfitri..
masuk je raya kedua..
mama sudah di Kota Selangor..
Abah keje di hari raya ke-2 ni, masuk 7pg balik 7pg esoknya (yakni raya ke-3)
mama?? dok umah with en haidar..
huhu mmg membosankan..
kt area umah pun ramai yg masih di kampung
yang ada di sini pun nmpak cam tak raya je diorang
relek jek!
mama lak, pepagi baru ler sibuk nk kemas umah
alola..bukan kemas pe benda sgt
just kemas biasa2 ajo dan masukkan kuihmuih dlm balang
kot2 ada yang dtg beraya (budak2 biasa kan..)
tp takdo la pulak dengar2 bdk2 beraya
tu la, ramai balik kampung kan..
layan je pic ni...
biskut 5 jenis + kepek mepek + maruku 5 jenis
kuih mama order kt opis je + kepek & maruku serba sejenis
lagi 3 jenis kepek + maruku MIL yang bagi..
Alhamdulillah bleh la tu nak jamu tetamu kalo wat open house nnti (Insyaallah..akan buat..)
Ala ajak kengkawan ceket2 jer, takdo besar2an..
tak mampu mama nk masak sengsorang kalo nk wat besar2an..

key la uol, mama bukan ape, boring ni
dok umah ajer sejak raya ke2 ari tu..
kalo ikutkan nk keja dah ari ni
but Ibu DaDa lak bercuti panjang, terpaksa la mama bercuti sama
nk jenguk umah mmber blogger, ramai yg masih bercuti...
cuti sakan la depa suma tu...
jeles mama
okey, layan pic jerlah..
Pic 1 : kiuh muih yang siap dimasukkan dlm bekas kuih
Pic 2 & Pic 3 : En Haidar mamam..hehe..orang dok sibuk beraya..mama ngan haidar lepak umah jer..takde aktiviti..nengok TV, kasi DaDa mamam, tido...abah sepanjang hari tiada..esok pagi raya ke3 baru balik..huhu..



Sekian, laporan untuk aktiviti di hari raya kedua..

to be continue..

Tuesday, September 22, 2009

KeNaNgaN RaYa '09 - 1 SyaWaL

Just to tempek pic my family di pagi Aidilfitri 2009.

Kenangan Raya untuk tahun 2009 bersamaan 1430H..

Warna Tema : Pink kaler..


Elok tengahari jer, balik mandi tuko baju lain dah..(seb baik bawak balik gk baju raya sepasang lagi, kaler coklat..)
sebabnya huu badan melekit2, biasa aa raya kan, mmg round habis2an.. (itu pun tak habis pun, tak sempat la..mlmnya dh kena balik Selangor dah..)

Pepun mmg best, kenangan tahun pertama beraya bersama permata hati sendiri..
Ni ceket lagi pic en haidar di pagi raya..


p/s : tahun depan time raya en haidar dah setahun lebih, mesti lagi best sbb dia dah boleh berjalan pastinya...dan lagi best leh beraya di Kedah..!!! suke la mama, lagi setahun huhu...

Monday, September 21, 2009

RiaNg RiA RaYa '09

Salam Raya tuk sume..
pasti sume masih riangria meraikan aidilfitri kan..
but mama sudah di kota selangor..
dok umah cam tak raya langsung..abah kerejo
huhu..
tapi kan...
mama tetap rasa bersyukur sesangat
sebabnya daripada terpaksa beraya di kota selangor ni dr hari raya pertama..
last2 minute abah ajak gak balik johor malam raya tu
walaupun tak dpt balik kedah, tp dpt beraya sehari di umah MIL pun sgt2 mama rasa bersyukur.. huhu..Alhamdulillah..
Abah keje pada sehari sebelum raya dan nextnya raya ke-2
jdnya ada kesempatan tuk lari balik beraya kat johor jap
walaupun sehari jer, tp penat le jugak
ronda sume umah sedara mara abah..
kepenatan tp best..!!
tp abah la kesian, penat terpaksa drive balik mlm ke2 raya tu
dah la esok pagi (yakni ari ni terpaksa masuk keja 24jam)..
okeylah nak citer pepanjang takde modal sgt
gambo2 lak masih ada didlm camera
kabel ilang la pulaks..
ni antara pic yang diambil guna hp jek..

aktiviti di hari raya
-ziarah kubur sedara mara
-sesi jenjalan ke rumah sedara mara pagi membawa ke mlm hari..
layan pic jelah ye..
Pic 1 : en haidar dengan baju melayu (pink kaler..) posing2 di katil je..
Pic 2 : Meniziarahi kubur (yg dukung DaDa tu Mak Ucu..)
Pic 3 : sesi beraya ke rumah sanak saudara sebelah abah ler..kt johor kan..
to be continue..
p/s : raya terasa lebih meriah bila si kecik ku ini dpt duit raya manyak2..hehe..budak tecik kan.. :) ..mama pun ada sediakan duit raya gk, seb baik ada balance duit tukar tahun lepas..tahun ni mmg tak prepare sbb ingat beraya kt sini jek!
p/s 2 : bila beraya orang dok ckp haidar ni cam budak dh besar je sbb siap pakai songkok lagi kan..walaupun penat beraya, seb baik DaDa tak meragam..dia layan je :)..

Friday, September 18, 2009

TemPek2 KaD Raya- part II

Meriahnya tahun ni sbb asek dpt e-card raya..
taun lepas takdo ler sebanyak ni (melalui email & sms je, blog lom ada..)
time kasih ye kawan2 sudi menyediakan kad2 yg comei2 belaka ni
leh menghiasi blog mama ni..
kasi ceria sket.. :)
layannn...


























Thanksssss...!

SALAM AIDILFITRI 2009

Salam ceria tuk semua..
Pastinya semua ceria nak sambut aidilfitri yang bakal menjelang 1 hari lagi kan..
Yuhuuu..
Tapi kan…mama takde rasa cam nak raya la..
Cam tak sangka pun ada..eheh…tinggal sehari je lagi nak posa…
Biar betul…memang betul la..
Tapi itu la..takde perasaan nak beraya…
Seumur hidup ni, baru tahun ni rasa camtu
Sebabnya itu la…
Abah, katanya kena standby..
So tiada la agenda balik kampung tuk beraya…
Sedih nyerr….wuwuwu… (tp taktau la last minute kot2 abah nak mencabutkan diri..hehe..)
Apapun tetap kena ceriakan diri kan…
Meraikan hari kemenangan setelah sebulan berpuasa di Bulan Ramadhan yang mulia..

Untuk memeriahkan lagi suasana nak beraya ni
Mama layangkan juga e-card raya ni (sempoi jek!)
Sebagai pengganti diri tuk semua yang sudi mengjengah ke sini

Mamalieyna dan Famili mengucapkan
SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI
MOHON MAAF ZAHIR & BATIN
Sekiranya ada salah silap yang disedari ataupun tidak..

Selamat bercuti untuk semua
Dan pada yang balik kampung tu…
BERHATI-HATI DI JALAN RAYA!

Thursday, September 17, 2009

2009 Cute Baby In Stroller/Pram Contest

Ada contest baru daa..
Sekarang ni makin banyak blogger2 yang rajin wat contest, dan juge bermurah hati nak kasi hadiah..
Bagus la kan, perkembangan yang baik bagi menambahkan lagi kenalan di dunia maya ni..

Wokey, ini percubaan kedua, mama nak join contest…
Contest kali ni anjuran mummyameer
Exceli mama pun first time mengenali blog mummyameer ni
Because of this contest la, mama leh kenal ngan mummyameer ni ..
Kalo tak, takde la kenal..so bagus la buat contest2 ni..di alu2kan untuk blogger lain..hehe..

So, untuk tidak memanjangkan lagi hujah..waa ayat..
Mama teruskan kepada syarat2 penyertaan, seperti berikut :-

1) Perlu menjadi follower mummyameer – done!
2) Sila add dan link banner di sebelah pada sidebar – done!
3) Buat special entry untuk contest ini dan sertakan sekali sekeping gambar baby/ toddler di dalam pram ataupun stroller anda
- Jadi, gambar yang mama akan pertaruhkan adalah ini…taraaa..


- Nama Baby : Muhammad Arif Haidar bin Azrul Hisyam
- DOB : 16hb March 2009

- Ini adalah antara gambar terkini yang diambil ketika Haidar di dalam stroller (Umur masa ni 5 bulan++). Haidar di usia 44 hari lagi sebenarnya mama dah mula letakkan dia dalam stroller ni. Masa tu, hari last mama berpantang patutnya. Tapi mama dan mula bawak haidar berjalan ke Jusco. Jadinya mama masukkan haidar dalam stroller, sangat baik dia dok dlm stroller tu, selesa…tido ajer..almaklum masih baby kan…Mama beli stroller dengan sentuhan warna oren ni ketika haidar masih dalam perut mama (I like oren..).Sungguh excited membeli keperluan baby masa tu, dan semestinya stroller ni ada dalam list yang wajib dibeli. Pada mama stroller sgt penting untuk baby. Bahkan ianya masih boleh digunakan walaupun baby dah beranjak ke usia 2, 3 tahun…
- Done!

4) Link kan blog mummyameer done!

Contest ni pada mulanya dateline sampai 15hb Sept jer, bermula pada 8 Sept. tapi disebabkan nak beraya sakan kata mummyameer, so ianya dilanjutkan ke 23hb Sept. Alhamdulillah disebabkan tu, mama ada kesempatan tuk joinkan diri..G.luck for me and Haidar!..hehe..kasi semangat tuk diri sendiri..

Kepada yang lelain, jom ler memeriahkan lagi contest ni. Untuk maklumat lanjut, silalah jengah ke sini

Wednesday, September 16, 2009

Hepi ½ TaHuN to DaDa..!!

Hari ni, tanggal 16hb September 2009..
genap la usia my hero Muhammad Arif Haidar setengah tahun..
waa sudah hidup setengah tahun ye DaDa..
tak sangka mama, jap je masa berlalu
lagi setengah tahun genap setahun..wuu makin tak sabo mamanya ni..
tak sabo nak tengok anak mama membesar dan boleh berjalan sendiri..

Banyak tambahan perkembangan Haidar
Bila usianya berganjak ke setengah tahun @ 6 bulan
Antaranya :
- Dah success pegang botol susu sendiri (mama la best sbb skrg sudah leh wat keja lain time haidar menyusu, kalo time terjaga malam pun cenggitu..pas buat susu terus mama leh smbg sleep dan dada minum susu smbl pegang botol sndiri)
- Sudah pandai menegur org2 yang dia jumpe dengan suaranya yg ‘macho’ gitu..(hehe baby pun ada suara macho ee..)
- Sudah pandai meniarap, dan mengengsot mara ke depan
- Sudah semakin kerap berdirikan lutut, praktis nk merangkak kot..pastu kerap pumping sambil angkat montot tinggi2, berdiri cuma ngan hujung jari kakinya dan tapak tangan..
- Sudah pandai meminta2 bila tengok orang makan..mula la muncung2 mulut nak jugak rasa apa yang kita makan..huhu..cian anak mama..tp kdg2 mama kasi rasa juge..sikit ajer..
- Suka main2 kaki sambil tu tarik2 jari-jemari kakinya masuk molot..huhu..(bkn nak adik ye..) - Suka membebel kalo time dia boring sangat or time tengah senang hati
- Sudah pandai ‘ mengemas’ umah..tambah time dok dlm walker, gerak kesana kemari..kalo ada brg yg boleh dicapai, harus ditarik2 dan diserakkan..
- Sudah pandai membaling2 benda yang dipegangnya..
- Sudah pandai mengutip benda then masukkan dlm mulut, even kalo nampak semut or something yg halus/tecik2 nak dikutipnya..ada sekali tu, dia nak mamam semut yg lalu depan mata dia..seb baik mama nampak..huhu..
- Sudah pandai ketawa besar bila ada orang meng’opocot’ kat dia..
- Dah bleh diajak main ‘cuuu caaakk’ !
- Nampak cam suka berkawan jer..tambah2 kalo kanak2, suka sangat la dia usya, pastu cam nak tegur jek..

Hoho…manyak la pulak nk senarai semuanya..
pepun di usia 6 bulan ni..
nampaknya haidar semakin bertambah bijak,
bertambah ada perasaan..hikhik..ayat..
means sudah pandai merasai sesuatu..gembira dan sedih…
bila dihantar ke rumah ibu..sudah pandai jebekkan muka cam nk nangis..sedih berpisah ngan mama..hikhik..
bila melihat sesuatu yg mencuit hati akan tersenyum dan gelak kecil (tambah2 time tengok kartun pocoyo..!)
macam-macam anak mama…
apapun mama bersyukur anak mama sentiasa sihat dan kuat
cuma diserang selesama sekejap, itupun tanpa demam
Jadinya haidar mama tak ada la penah meragam lagi
Hopefully kesihatan anak mama akan sentiasa di tahap baik
Insyaallah…Aminnn..

Gambo selingan..Haidar Ustaz vs Haidar HipHop..hikhik..


Gambo Haidar main2 kaki (time mama nk snap je dia mesti nak control macho, lepaskan kaki dia tu…susah tull)
Salam Lebaran Tuk Sumeee..