About

Friday, July 31, 2009

Sian HaiDar..ihiks..

Apsal tajuk cenggitu ek..
sian haidar..pastu..ihiks lak...
heheh..
exceli pagi td abah yg antar mama g keje nek kete..
sebelum tu antar haidar dl pi umah ibunyer..
kalo dl, senang jer antar umah ibu sbb umahnyer sebelah jer..
skrg dh pindah jauh sedikit tp still dkt jugak la..
dh 3 ari bermula selasa ari tu..
mama yg akan hantar haidar nek moto jer..(waa jgn tak caye, mama naik moto je ngn haidar..)
haidar mama dokong jer kt depan pakai bag bby carrier tu..
sgt diam dan patuh anak mama duk dlm tu..
ats moto pun bleh bebel2 sorang2..sonot kena angin pagi kot..

tp ari ni lain..

dr umah, dlm lif...haidar memandang jer abah..
cam sedikit hairan die..nape abah ikut same..
heheh...siap wat muke confius tu..ihiks..kelako jer..
last2 naik kete..sgt sonot la die...
dia ingat nk pi jenjalan kot...
sbb kebiasaan kalo nk g jenjalan jer naik kete ni...
sampai umah ibu...ibu nk ambk die, die tknak..
paling2 muke kot lain...
waa dah pandai anak mama ni..
ingt abah nak bwk jenjalan ye...siap mama bersiap lawa2 bagai ye...
ihiks..kelako jer riak muke dia time tu...
last2 ibu ambk jer..haidar pndang jer mama..
bila mama babai2 die, pandang jer tak senyum pun...
biasa haidar akan tersenyum cumel...
tp td..diam cam terkedu gitu..
alala cayang..nnti mama & abah bwk jenjalan ek..cian dier... :)

Pic 1 : wajah serius haidar dlm kete..selingan jer..

p/s : oh ye..abah tak keje sbb ada simpthom2 nak demam..dr semalam dh sakit kepala..so ari ni mc laa...

Thursday, July 30, 2009

WaJah KesaYangaN HaMba

Eheh sedar tak sedar..dh petang ghupenyer..
sikijap lagi dh buleh balik umah...
sonotnyer...
apa yg sgt sonot pd mama sekarang adalah..............
mestilah nak jumpe buah hati kesayangan hamba...
Muhammad Arif Haidar..!
setiap hari mama akan merindui dia..
akan ternanti2 sangat jam menunjukkan kul 5.30pm..
tak sabar sangat nak jumpa dia...
itu baru terpisah 9 jam..
tak terbayangkan kalau terpisah untuk beberapa hari...


haaaaah...tidaaakkkkkkkk.... !!!! mama tak sanggup la..


kalau terpaksa pun, mesti mama akan teringat2, terindu2, terbayang2, dan akhir skali....
ternangis2...ihiks....mama dpt rasa la...
huhuhu... tak bleh pisah weeh..
camni ke perasan sume ibu2 ek..
tp kalau seorang bapak rasanya tak sama perasaan diorang ngn perasaan seorang ibu kan..
tengok..abah dulu tinggalkan haidar time berpantang kt kampung..ok jer...
slamber jer...

tp ye la kan, time tu baby baru lahir..belum smpt nak mesra-mesraan lagi...
kalo sekarang terpisah tuk 2,3 hari..taktau la camner..
sbb abah pun same...stp hari walaupun penat keje..
bila sampai je umah, dia akan melayan haidar semahu-mahunye dl sblm buat pape...

nilah wajah kesayangan hamba..... (sesekali haidarku tidak tersenyum lebar..)

sangat rindu-rinduan hatiku ini..

yeaaa esok dah jumaat...! pastu sabtu dan ahad..

leh luangkan lebih masa utk wajah kesayangan hamba itu !

Wednesday, July 29, 2009

AktiViTi HaiDar Di RuMah..

Heheh..ada 2 n3 tuk ari ni..best2..

Haidar sebenarnya ada byk aktiviti bila dok di rumah bersama mama & abah..
(lebih banyak masa ngn mama la coz abah sllu kuar keje awal balik lambat..)
tp kt sini just nk kongsi salah satu aktiviti haidar..
yaitu main2 ngn 'keretapi'nyer..
haidar sgt suke stp kali mama 'on' kan keretapi ni..
dah pandai anak mama ni main ye...
sgt leka dan kengkadang excited bila nengok keretapi tu bergerak...
time macam ni kalo nk tinggai pi masak ke..
atau wat pape leh la..

so..pape pun layan jelah video ni...
haidar bermain dgn 'keretapi'nyer... (main ape..nengok jerla..ihiks...)

video

Ni lak just gambo selingan..setelah sesi bermain ngn keretapi selesai..
(mama suke snap gambo haidar ni, coz stp kali acu camera or hp tuk snap..mesti dia akan tersenyum lebar..i like..!)

p/s haidar ikut mama la tu suke senyum, seb abik tak ikut abah yg mukenyer serius jer...heheh..


Nak Citer Bab Makan & Makanan

Heheh..taktau nak cite pe..
leh la tajuk seperti di atas tu ek...
sbb nyer nak citer hal2 di bawah ni semua berkaitan ngn makan&makanan..
Masa ari sabtu lepas, bila MIL bgtau nak dtg, mama dok pikir dah nak masak apa..
al-maklum MIL tu pndai masak..
malu rasanya kalo kita masak tak sodap...
biasanya kalo mama balik sana (umah MIL), dia yg selalu masak..
mama just tolong sikit2 apa yg patut jer..
harus la kita masak sendiri kalo die datang sini..
ni bkn kali pertama dia dtg dan mama masak..
but itu la..bila ckp dia nk dtg jer..
apa yg terlintas di kepala...nak masak apa ek...
heheh..rasanya org lain pun alami perkara yg sama..kan kwn2..
ari sabtu diorang sampai agk petang sket..tp MIL dh pesan awai2 jgn masak..
just mask nasik jer...lauk dia dh masak dr sana...
ni ler masakan MIL mama..

1-Asam pedas Ikan Kembong..banyak..dpt 2 mangkuk ni..mkn berempat tak habis pun...


2. Udang besar2 goreng..selalu dia wat sambal..mgkin kali ni tak sempat kot..pepun selera ajer..

3. Ulaman ... pucuk ubi+pucuk buas..?...en abang yg bagitau nama ni..mama tak pnh dengar lak..en abang memang suke makan ulaman cenggini..direbus..



4. Mama ingat ni sambal belacan tp MIL letak kacang..tah apa yang dipanggil ni..mama pun kurang periksa..tp ni untuk dicicah ulaman td...

Tu jerla menu yg MIL bwk kali ni..stp kali dtg, for sure dia bwk bekalan lauk..walaupun simple, tp en abang sntiasa berselera sgt mkn masakan ibunyer..

Untuk makan malamnye, kitorang kuar makan kt luar jer..menu masing2 pesan nasi goreng yg berbeza+lauk ikan Cencaru Masak Masam Manis+Tom Yam Campur..tp lupa nak snap gmbo..almaklum lapo+penat ngangkut brg2..itu pun belum hbs ..smbg ngangkut malamnyer tuk brg besar2..pakai lori lak..nsb la pindah dkt jer,leh ulangalik jer sllu...

Ni abah snap pic haidar time kitorang tgh tunggu makanan sampai..cian haidar isap jari jer.. :)

Esoknyer, ari ahad..haa..baru la tiba masa utk mama masak..
masak apa yg ada dlm peti jer..coz...dh malas nk kuar membeli bagai sbb pagi tu still angkut brg kecik2 agi...so mama pun masak la masakan simple ni...sungguh tak cun masakan mama..huhuhu..akan diperbaiki next time..pepun diorang mkn dgn berselera jer..Alhamdulillah


1. Sambal tumis petai...

2. Paru Goreng...

3. Kobis Goreng...

4. Masak Lemak Sotong..ni yg mama tak berkenan ni..tak cun lgsung warna dia..pucat jer..

5. Ulam timun + sambal belacan..(sambal belacan lupa nk snap..ihiks..)

tu la menu masakan mama ari ahad tuk MIL, FIL & En Abang makan..

Malamnyer lauk yg sama gak + tambahan daging masak kicap & telur dadar..


Oh ya..sblm terlupa..MIL ada bwk buah lagi..hemm musim buah belum abis rupenyer..
diorang bwk buah rambutan, pulasan & langsat..pulasan lupa nak snap pic..


Esok paginyer (ari Isnin)..sblm diorang berangkat pulang..
pagi tu mama wat nasi goreng udang (pakai perencah segera, harus la sedap rasanya..ihiks...)

Okey selesai sudah cite bab makan2 tuk 2,3 ari lepas...
len kali smbg lg citer bab makan2..okies.. :)

Tuesday, July 28, 2009

HaidaR Berkenankan SesuaTu Di RumAh Baru..?!

waaa..3 ari tak jenguk blog rasa cam berabad lamanya..
hahaha..terover laks..
hemm exceli bz dok pindah-memindahkan brg2..
kan mama pindah umah ari sabtu lepas..
sungguh2 memenatkan...huhuhu...
MIL&FIL ada dtg nolong..
ari sabtu diorang sampai sini, isnin pagi balik pontian smula..

sesi ambk mengambik gambo pun non ada..
sbb terlalu concerntrate nak siapkan kerja cepat..
wlupun mama tak ngangkut brg, tp yg ngemasnyer of course la mama terlibat...
penat weeh pindah umahhhh...!!!!!
mama ambk cuti isnin semalam but still tak abis2 agi ngemas..huhuhu..


k, back to the tajuk..

apa yang haidar berkenan kt umah baru ni..?...
heheh..saje je nak story mori kt sini..
nk citer hal lain non ada idea agi...
cam lama sesangat jer tak post entri, so pepagi ni post la 1 entri sempoi ni...
mama perasan, haidar berkenankan benda alah ni...


tadaaaa...
Haidar said : eheh..ada benda baru la..menan apakah itu..?..tinggi semacam jer...

Haidar said : mama..apa benda ni..'DaDa' nak petik la..mama tolong la petikkan..

Haidar said : hemm mama taknak ambikkan..DaDa tengok jerla..cam best jer kalau bleh petik ni!

Haidar suke lalu dan tengok pokok bunga mama tu..

pokok ni dr umah lama lagi...but...

baru kt sini haidar perasan..dan asyik nengok jer...
mgkn sbb sblm ni agk tersorok..
kali ni terpampang dpn dia..
sedikit teruja dan 'ralit' (leka)... haidar dibuatnyer..
bila perasan mama ambk gambo, dia pusing jap..
pastu nengok semula...
hemmm apa yg dia dok perhatikan sgt taktau la..
mybe bunga tecik2 yg berwarna tu..menarik perhatiannya..
harus dipetik jugak kalo bleh capai tu...huhu..
pepun kena dok perati jugak die ni naik walker..
kang dilanggonye abis pecah la pasu bunga mama tu...
but skrg haidar naik walker dlm kelajuan yg minima lagi..
masuk sebulan agi, harus la berjaga2..kan kawan2.. :)
abis 1 kesah ttg haidar di rumah baru..adios...

Friday, July 24, 2009

JawaB Tag zaman Kanak-kanak dari Reen~

Huuuh...nak setlekan la taq dr kengkawan ni..
makin disimpan makin banyk lak jdnyer..
setle yg ni, ada 2 lagi sdg menunggu..huhuhu..
tag ni pun kira cam bermusim pulak..ihiks..

key, layan tag yg best ni..
dtgnyer dr Reen a.k.a ibu fariza
sgt best tag ni sbb ianya mmbuatkan kita mengimbau kembali zaman kanak-kanak..
sonot la..

ARAHAN :

Letakkan gambar sewaktu anda kecil. Adalah baik sekiranya anda menulis 20 perkara yang orang tak tahu tentang zaman kanak-kanak anda. Di hujung antri, pilih 5 orang untuk di tag. Anda amat bertuah jika ditag kerana saya ingin tahu tentang zaman kanak-kanak anda.

a) Gambarku di zaman kanak-kanak...(gambo2 lama sume kt kampung, yg ni jer camner leh tersesat kt dlm my album..sowi la sungguh nazak dah gambo ni..orait la kan drpd takde lgsg..)

berposing di tepi pokok tebu rasanya ni..umur time ni dlm 5-6 tahun rasanya..

b) 20 perkara tentang diriku suatu masa dulu..

1- dibersalinkan di rumah berbidankan bidan kampung bertempat di kampung tanjung belit, sik kedah..(ade sesape ke tau kampungku ini..?)...taktau la camne kekdahnye..biasala org kampung dolu2 kan..tahun 1980 loo..but skrg dah takde dah orang bersalin kt umah pakai bidan kampung ni, kankankan..

2- zaman sekolah tadika sangat suke menggayakan baju fesyen memacam yang dijahit sndiri oleh makku, skirt kembang ngn macam2 partern & mcam2 warna...sungguh comei waktu tu..huhu..perasan..kihkihkih..(ada 1 gambo time tadika diabadikan beramai2 tp taktau ke mana ilangnye skrg ni...sungguh sayang...)

3- g tadika dulu nek beskal ngn kakakku no2..kakakku time tu dh abes sekolah dh rasanya sbb dah pandai motong getah..(ada yang taktau ke motong getah tu apa..menoreh getah..).. so ontheway dia ke kebun getah, i tumpang la pi tadika..(sangat rajin kakakku nolong makayah..zaman ku seusia die, pegang pisau noreh jer la..motong tak reti...hehe..)

4. Anak kampung sejati ni tau..sbb sungguh lasak dan suke adventure..panjat pokok segala bagai, main dalam utan, main tembak2 pakai pistol buatan sndiri, peluru pakai terung kecik2 tu...(lupa dah nama dia, tp terung yg orang dok wat ulam tu la..), lagi suka mandi sengai time tengahari bute, balik kena tibai sbb lambt balik umah.. kesimpulannya mmg jns budak nakai gk la wlupun kuat nangih...heheh..

5. Gi sekolah masa darjah 2, time tu kakak no4 darjah 6, ayah hantar ke sekolah nek beskal gak..dua2 orang skali..almaklum beskal orang dedulu tmpt duduknyer besar..muat 2 orang skali...msti penat arwah ayah kayuh beskal ..huhu..sian ayah..dah la sekolah jauh..(dlm nada sedih ...)

6. Penah jatuh beskal time balik dr sekolah, time tu numpang mmber, dok blkg..kain sangkut kt ranting, turun bukit msa tu..cedera parah gk kt lutut sbb lutut terseret kt jln tar..sampai skrg masih berbekas lututku ini..dah.. ada sikit kecacatan..huhuhu.. (naseb baik suami tak kesah sbb muke mama maintain cun..ihiks..)

7. Time sekolah suke main muzik dan masuk pertandingan nyanyi+main muzik..masa tu main rekoder..(ala yg tiup2 pakai mulut, pastu tutup2 lubang pakai jari-jemari tu...tau kan..)

8. Time darjah 5 nak masuk darjah 6, ikut rombongan sekolah lawatan ke seluruh semenanjung malaysia kecuali Johor & Pahang rasanya..just bayar RM50 jer...sgt murah kan...sgt teruja + jakun gak la nengok tmpat org wat pertma kali..(almaklum orang kampung masuk bandor..)

9. Masa sekolah rendah rajin nolong mak jual kuih, kdg kepek ngn cakar ayam...sgt laku..ari2 habis.. last2 dpt guna duit tu tuk g rombongan sekolah...siap bagi kt cikgu duit siling..kelako jer ingt balik..tp tu la realitinye..

10. Suka main cikgu2 ngn kengkawan (dalam umah)

11. Suka main masak2/pondok2...main jual2..mmg sonot la..kalo main masak2 tu siap masak pakai api betoi, masak nasik pakai tanah dicampur air masukkan kt dlm bks tin susu..waa bestnyer time tu... (bdk2 sekarang mana ada dah main ni semua..kt kg pun dh takde..)

12. Suka main congkak, siap korek tanah wat lubang di bwh umah..(umah org dedulu kan tinggi2) and cari bijik getah tuk main...asyik sungguh kalo leh main congkak ni...

13. Main balik kasut, baling botol, baling getah, main guli...sume2 menan yang seangkatan dengannyer la..masa terasa panjang betul dl untuk aktiviti2 cenggitu...main polis sentri, main nyorok2..best sangat!.. huh sampai tak tersenarai dah, punya bayak la aktiviti dibuat time kanak2 dulu..

14. Time sekolah rendah digosipkan ngn sorang mamat yg dlm kategori ensem...(skrg dh jadi tentera laut, pnh terjumpa kt Pudu time nk balik kampung suatu ketika dulu..tp masing2 dh ada life masing2 kan..gosip zaman kanak2 tak dpt dielakkan..ihiks..ada ka..)

15. Selalu gk kena dera dgn kakak2ku...dera bermaksud kena 'luku' kepala oleh kakakku yg no3 sbb dia suh wat sesuatu tp malas nk ikut ckp dia..last2 kena luku, sakit gak weehh..

16. Penah gigit kakakku no.4 (sume kakakku ada 4 ya kawan2..) taktau la sebab apa, dh lupa tp meninggalkan kesan la..mama 'kerabat' (kerabat bermaksud panjat dibelakangnye..) belakang dia, pastu gigit bahu kalo tak salah..sekuat hati...mmg tahap sakit ati sgt la.. trajis betul kalau diingat balik..heheh..tp skrg kamcing dah..(exceli sblm mama kawen, mama dok KL ni menumpang umah dia la..)

17. Time sekolah rendah kira ketegori pandai gak la (aiseh puji diri sendiri lagi..) sbb selalu bersaing nk dpt no 1, 2, 3 jer. masa darjah 2 kot, mama dpt no2, mmber lelaki lg sorang yg kebetulan jiran dpt no3..dia siap nangih..buruk orang lelaki nangih kan..bukan ape sbb cikgu kelas akan bg hadiah special tuk prg dpt no 1,2 dn 3 ni...tak ingt dh adiah ape..

18. Masa darjah 2 pnh temankan kakakku no 2 gi dating ngn pakwenyer (skrg dh rasmi jd abag ipar la..)..dia kasi adiah pencil box yg ada muzik tu..sgt excited!

19. Selalu time raya, mak akan buat bajuku sedondon dengan kakakku yg no 4...sume same jer cume saiz jer lah beza...tp naik sekolah menengah masing2 dh ada taste sndiri..

20. waaaaa yg last..... time bdk2 dulu, sgt suke g mancing di bendang (bg yg taktau..juga dipanggil sawah padi..ok..)..umpannya kalo nak tau..kdg2 kalkatu (kalo musim la), kdg cacing jer..siap korek2 dan tau mana nk cari cacing...ihiks..geli tak... (kalo skrg mau tergelincat nengok cacing, tp zaman kanak2 mane de tau erti geli ni...huhu..teruk tul!)..

waaa penat jwb tag ni..sampai 20..siap!

c) okey..mama nak tag orang2 ni...sila jawab dengn tekun yer...slmt menjawab... :)

1-azie

2-my heart@avelyn

3-rieda96

4-mamamiera

5-mama_uda

dan kpd blogger2 lain yang rajin nak buat...best ni...

Thursday, July 23, 2009

JawaB Tag 2 in 1..bleh..?!

heheh..tajuknyer jadi gitu coz..
mama nk jwb 2 tag dalam 1kali jer...bleh...
sbb tagnyer lebih kureng jer..n mama pnh wat dah sebelum ni..
cuma award jer lain sket..
so kira bleh la ye...

checkitout...

Tag2 ni datangnya dari Shahida@MamaAdamHaikal ngan Arinirina@Mummy 2 Haqq..
so layannnnnnnn


1. dua2 suh paste kan award yg diberikan oleh mereka berdua...

dari Shahida.........tadaaaaaaaa...
dari Arnirina.....tadaaadaaaaaaaaaaaa....
2. utk tag dr Arnirina, dia suh tulihkan 5 fakta menarik tentang pemberi award ni..
-so nila jwpn mama - exceli mama baru dok nak kenai2 dia...so setakad yg mama tau :
a) Arnirina adalah orang Johor Bahru
b) Ada 3 orang anak dan hero2 sumenye
c) setakad ari ni, follower dia seramai 225 orang....ramai weehh...glamour gitu!
d) baru jer lepas kena operate kt breast..alhamdulillah skrg dh ok kan...
e) nampak cam peramah jer orangnyer... :)
3. ni untuk dua2 tag suh mama list down kan 10 fakta/hobi tentang diri mama sendiri..
key ni la jwpan spontan dari mama ye..(dh penah wat sblm ni, mybe ada lain sket dr yg dolu la..)
a) mama suka baca novel dan kumpul..time study dolu2..skrg non ada masa agi dah..
b) Suke tulis cerpen, pnh cerpen terpilih masuk majalah sekolah..sgt seronok!
c) Sgt sensitip orangnya dan mudah nangih..tp sejak dh ada baby ni..rasanya dok pnh nangih agi sbb hatiku sentiasa riang gumbira.. :)..lalalalala...
d)Suke melukis, pnh lukis potret anak2 buah dan lukis kartun and try antar kt majalah tp dok pnh kuar majalah..mybe sbb pakai pen yg salah kot, tak penuhi syarat..huhuhu..keciwa...wawawawa..
e) Suke menjahit a.k.a menjadi site bisnes ku dolu2..tp sejak berbaby ni..baru selai org upah..malaih nk ambk tkt takdak masa nk wat..
f) Sgt gemar makan laksa. kalau dulu2 dalam seminggu paling kurang 3x adalah wajib. Skrg paling kurang 1x seminggu yakni sejak pas abis pantang ni la..ptutnyer kena pantang 6 bulan laksa ni..tp mama dh belasah awai agi..huhuhu...
g) Suka minum teh ais...tp terpaksa puasa minum masa time ngandung ngn masa pantang... sekarang ni, tiap2 ari pekena teh ais..kalo tak di kedai, di umah..heheh..
h) Suka pada kucinng..kalo nmpak kucing mesti nak 'sweetsweet' panggil kucing tu...
i) Seorang yg pendiam dan agak pemalu gitu!..lambat sket nk mesra ngn orang..but sejak dah kerja dan berkeluarga ni dh ramah2 sket dah...ihiks...
j) Sangat merasa bangga sekrang ni coz dah ada seorang baby yang kiut dan comel..! Dulu dok bayangkan jer camno rupe baby ni dan sekarang rasa sgt bertuah dan bersyukur pada Allah atas kesempurnaan cahayamataku ini!..Alhamdulillah...
key cukup sudah 10 fakta/hobi mama kan...so takyah la tag sesapa coz..tag mama ni dah dicarca marba kan...owang tak faham nnti...but still menjawab sume soklan tag tu..just tuk tag kengkwan jer takde..lgpun rasanya ramai dah yg buat tag ni kannnn....sila anggukkan kepala anda.. :)
Selesai..lg 1 tag still utang ya..!

meNu BuKak Posa SeMaLam

sebelum pape..mama nak ingtkan diri sndiri..
ada 3 tag untuk dijawab..
huhuhu..ingt tp besala tag kan cam kena pikir2 gitu..so tunggu la ek..
free tul2 mama jawab..
skrg kt umah pun tak brpa berkesempatan..
dok melayan en suami dan en haidar..
pepun nnti mama wat..yee..
skrg ni kbltn bangun sahur, pastu tak ngntuk agi..
so post la satu n3 sempoi ni..

menu bukak posa semalam..
sungguh sempoi gak...
yaitu........

*

*

*

*

tadaaaa......



laksa............RM2..


nampak sungguh tak menarik laksa ni..sbb tak berseri ngn daun selum..katanya RM2, mmg cenggitu la..but rasa dia..huii sungguh sodap.. laksa kedah katanya..mmg bestT!


mama mls bk beria nk g membeli mknan nk berbuka sbb dok tingat en haidar jer..tak sabo2k jumpe dia, so singgh tepi jln je la beli laksa ni...first time beli kt sini...k la leh beli agi.. RM2 jer..kenyang gak...


dannnnn beli kuih ni..ni jer berkenan...


buah melaka.....RM1...

heheh..sodap bleh tahan la.. so belanja berbuka ari ni sumenyer brpa anak2..?...
RM3....huiiii jimat sungguh...
utk en suami mkn mlm ni...harus ajak membeli kt pasar mlm ajer ler..
harus tk sempat nk memasak ni...
nk layan en haidarku yg seharusnya berjaga time mama pi ambk dia umah ibu..huhuhu...

key tu jer la citer tuk kali ni..tag nnti mama wat yer..en haidar ku dh bangun..harus nk nyusu la tuh!


p/s : semalam pasal mama dpt berita yg nk kena tranfer dept kan...heheh..ghupenyer gimik mmber semata2..sesaja nak kenakan mama..so sonot la mama still kt dept yg sama..but... still tak best coz akan dpt bos baru..pompuan lak tu...tak kawen lg lak tu...huhu..best ke..?! mcm tak best jer sbb bos skrg so sporting..akan dtg ni..taktau agi..huhuhu..

Tuesday, July 21, 2009

BersiAran Di RumaH di Ari Bekerja..?!

Wahh sedikit teruja nk post n3 ni coz...
baca kt ruangan chatbox tu..ghupenyer ada gk yg dok menunggu n3ku yg baru..
huhuhu...sgt terharu..!
exceli mama kt rumah ari ni coz...
sakit kepala sesangat..dr semalam agi membawa ke ari ni..
tak tahan ngt, tu yg pg ni terpaksa MC..tak mampu ke opis...
huhuhu...dlm dok skit kepala pun smpat agi ngemas kainbaju..pack2...
nnti ari sabtu angkut jer...haidar mama tgglkan umah ibu jap..
ni dh ambik..haidar ngah tido..jdnyer mama smpat la post n3 ni..

nak citer pasal ape ye...
hemm pasal klinik...
ari jumaat malam, mama ke klinik..
coz..alkisahnyer haidar ni tak yakyak dah 6 ari..
huhuhu..ciannyer die..tp haidar maintain ceria..
takde lak tanda apa2 menunjukkan die tak selesa..
tp mama yg susah ati sbb dh bape kali nengok dia cam nak yakyak..
bila mama bukak pampers...dia malas nak teran..
so 'yakyak' masuk balik...
cam sembelit gitu..sbb stok lama kan..semestinya susah nak kuar..
dia pun jd malas nak teran..
so jdnya malam tu pas abah balik keje dkt kul 11 gitu,
mama ngn abah bwk haidar ke klinik la..
biasa la jwpn doktor semestinya susu tak sesuai tuk dia..
exceli mama dah tukar dr NAN ke Frisolac..
tp still sama jer..Frisolac ni pun baru lagi try..so teruskan dulu la...
tgk camner..
Doktor bg sample susu tuk cuba ...
yaitu SIMILAC - Advance ngn SIMILAC - Isomil Advance..
salah satunye berasaskan Soya... hemm..belum try agi...
pas bg sample ubat tu.. Doktor teruskan sumbat ubat kt 'bontot' haidar..
mak aih..terus berkesan.. nangih haidar sbb yakyak dia dh kuar..
huhuhu..cian tul mama nengok..tp maintain la sore dia totap slow jer...
control macho gitu..
ihiks..

Balik tu..haaaahh.. selambak die kuar..
sampaikan time mama nk change die nyer pampers..
leh lak die 'yakyak' agi..
banyak tul...
Apapun Alhamdulillah...

Ni antara pic yg abah snapkan sementara dok nunggu giliran..
Haidar sungguh ceria mulanyer..but pas kena sumbat ubat..huhu..jebek jer...sian...

Gambo jebek tak smpt dh nk snap..cian dier..huhu..

Ni lak sample ubat yg Doktor kasi tu..bila nk try ntah..

ni lak sekadar gambo hiasan jer..mc mama n ubat sakit kepala..(ni terikut ngn Mama_aqish la ni letak mc lam blog...kihkihkih...)

p/s 1 : ada cadangan tak susu terbaik utk baby yg yakyak susah .. mau 4,5,6 ari baru yakyak..?
p/s 2 : mama ngh tak sedap hati ni sbb baru dpt berita dr mmber opis, mama akan ditransfer ke dept lain (operation..)..mmg mama tau ada pengumuman pntg dr management ari ni..Penstrukturan semula semua department..huhu..tak sangka mama terlibat sama.... operation tak best!.. :(...

Monday, July 20, 2009

LawaTaN Ke RumAh BAru..?!

Ok sebelum start new n3..
ni nak maklumkan jwpn kpd soklan simple pd n3 sblm ni..
yaitu.. Bape rege tudung cumel yang digayakan oleh aweks tersebut..
jwpannye.......RM20 hengget jer.... jgn tak caye...
ramai yg dok berkenan ngn tudung tu, siap order kalo mama jumpe tudung tu lagi..
exceli mama pun ingt mahal coz..
sblm tu ada la terjumpe tudung ala ala gitu..bila tanya harga..
RM75..weehh.. mahal no..tak jadi nk beli..
katanye penjual tu, tudung dr Korea..kain lembut..tu pasai mahai..
mak aihh.. tak sggup eden nak beli tudung dgn rege semahal tu..
so, jadinya bila ternmpk tudung ni, sesaja jer sentuh mula tu..
dn penjual tu terus bgtau regenyer RM25, leh kurang RM20 jer..
mama rembat la 2 lai... ikut ati nk ambk agi byk2..
but abah dh jeling2.. asek2 beli tudung jer..ihiks..
so...nmpknyer tekaan semua adalah meleset sama skali..
wehh panjang la pulok...!

back to t title..
Lawatan ke rumah baru...?!
bukan rumah sendiri ..umah sewa baru jer..
umah sndiri blom ready tuk diduduki..tah ler bila..
dulu janji Mac 2009, ni dah terlebih2 sudah...
mama yg nk pindah sgt, sbb umah skrg quite tecik...
so, sbtu ahad lepas..sedikit bz pi cuci umah n angkat brg kecik2..
sabtu ni baru angkt brg beso2..penat rupenya nak pindah-memindah ni..
patut la abah cam mls ja bila ckp nk pindah..
huhu...pepun mama yg ngemas, abah nolong2 gak..
key layan pic je lah..sket2 jer..ms sesi lawatan tersebut..

Pic 1 : ruang tamu .. si tecik haidar sedang tido..umah time ni dh dibersihkan..cuma brg jer tak masuk agi...

*nk kata umah ni besa tak gak, standard jer..tp better than sblm ni..sbb umah skrg tu abah sewa time dia bujang dl, continue duduk coz igt umah sndiri leh duk cepat..tunggu punya tunggu takde berita baik agi, so pindah dulu la..

Pic 2 : Zommin dr sisi, en haidarku nyenyak sgguh tido..buainyer di belakang tu baru dibeli semata2 sbb pindah sini, takde tmpt nk wat buai..harus tak bleh tido takde buai.. yg dia dok tu pun sbb ngntuk sungguh tu yg leh lena gk, itu pun puas enjut2..huhu...

Pic 3 : see haidar sgt nyenyak tidurnyer..cian cayang mama, kena ikut gak sbb ibu ke majlis kenduri, kalo tak tinggl je ngn ibu ..

Pic 4 : Ruang nk ke bilik tido utama dan 2 bilik di sisi2nya..1 bilik confirm jd bilik menjahit!

Pic 5 : Abah sedang gigih vacuum carpet didapur tuk diletakkan d bilik menjahit, senang potong kain ats karpet..

Pic 6 : sekadar hiasan semata..ni time otway ke Hypermarket Mydin ari sbtu tu, balik tu baru start mencuci umah..! Haidar nmpk sgt ngntuknyer time ni, malaih nk layan mama yg nk bersnap2...ihiks..


p/s : harap2 la umah sndiri cepat siap..tp penat lg skali nak memindah barang2..huhuhu..

Friday, July 17, 2009

Nak JawaB Tag Di Hari JumaaT :)..

Salam Jumaat sume..
hari yang ditunggu2 tlh tiba..ihiks..sgt suke ari jumaat sbb esoknya adalah ari sabtu a.k.a ari cuti..! best wehh.. :)

key, ni nk jwb tag dr Shahida a.k.a Mama Haikal yg kiut tu.. :)..(jgn silap ye..Haikal yg kiut okies...)..ihiks..jgn marah..
Tag takde tajuk..listnyer sprti berikut :

1. Apa perasan anda sekarang...
- sonot sbb ari ni jumaat..disamping tu rasa sedih+pilu+simpati+perasaan yg seangkatan dgnnyer..dok terfikirkan pasal wife nye mmber seopis ni yang exciden ptg semalam. Bila teringat mmg rasa cam pilu jer+ takut gk..dok terbayangkan kita ditmpt die..
- exceli, mmber ni baru jer kawen +-sebulan camtu, wifenyer exciden langgar tiang ptg semalam. pagi ni dgr berita katanya, wifenyer terpaksa dimasukkan besi sbb tulang paha patah..uii mmg kira dasat la eksiden ni..ptg smlm masa dia ke tmpt kejadian, phk Bomba tgh potong kete sbb wifenyer tersepit, tokleh dikuarkan..lama gk tu..waaa takutnyer nk drive kete..! ngeri dgrnyer + simpati.. baru jer kawen, inai masih di jari..dugaan hidup.. terpaksa redha..
- ihiks panjang lak jwpn..kira bleh la kan.. :) menjawab soalan kan..

2. Saya nak makan...
-KFC la...lama tak pekena..haha..cam takde mende lain..tu jer terlintas di fikiranku skrg..

3. Saya tak suka...
- org yg suka berbisik2 berdua, padahal ada org lain kt situ..menampakkan yg diorang tgh mengata seseorang..i dont like person like this..! sgt tak hormatkan perasaan org lain yg ada disampingnya itu

4. Impian saya...
-Nak dok umah sendiri dan boleh hias ikut citarasa sndiri, leh ketuk2 sana, ketuk2 sini..dan deko biar cantik wlaupun tak reti gk exceli...tak sabar sgt..! & lagi impian tuk hidup bahagia selamanya dgn suami dan anak2..dan jugak kerjaya yg stabil..

5. Haiwan yg saya tak suka..
- Anjing ! sbb suke no berkeliaran kt area opis ni...takut pun ya..sbb sesuka hati dia jer..nak dekat2 ngan kita..menci wehh..!

6. Saya harapkan...
- Gaji meningkat..leh la tambahkan tabungan di masa depan.. dah lama mengharapkan ni tp maintain je dr dulu..huhuhu.. pepun sangat besyukur sbb masih ada kerjaya dan gaji masyuk bulan2..Alhamdulillah...

7. Jika boleh diputarkan masa...
- Nak tukar course kt 'U' dulu dr bidang 'Chemisty' kpd bidang 'Pendidikan Math atau BM' , kalo tak mesti dh jadi Cikgu skrg..la ni dok pulun apply KPLI, tak lepas2 agi...huh! taktau camna leh terbabas ambik Chemistry yang rasanya langsung takde chemistry dgn jiwaku sbnrnya.. kalo ada yg tanya soklan Kimia skrg ni, harus tak reti jwb dah..

8. Saya pada 10 tahun akan datang...
-Dah tua, berusia 29+10=39thn...warggg.. maybe anak dah ada 4! sbb plan nak selang 3 tahun sorang..2009, 2012, 2015, 2018... kihkihkih..cam best jer merancng gini..pastu mgkn dah bukak mini market sendiri..takpun kedai jahit sendiri...bestnyer.. :)

9. HP saya adalah..
- Sony Ericson W580i..pink colour!

10. Saya pernah bercinta sebanyak...
- Betul2 cinta rasanya sekali jer..lain2 tu kalo ada memain jer, just kwn2..semestinya bercinta ngn husbandku skrg :)!..ihiks... baguih dak mama ni..bdk baik tau, waktu study pun concentrade study jer, takde maknenye nak layan cintan2 ni.. ihiks..ckp betoi ni.. :)

11. Saya suka pada...
- Hiasan dalaman umah@ org panggil dekorasi ruangan dlm umah! Sgt suke nengok org hias2 umah ni termasuk la pemilihan cat dan sebgainya..Suke nengok umah yg dihias cantik, simple , menarik, moden dan klasik..heheh..sume suke la..jnji nmpak menarik di mata ku!

12. Kawan-kawan saya..
- Ramai of course la..tp yg btl2 close..hemm ada ke..? dl waktu blajo n time bujang ada la..tp bila dh berfamili ni cam kurang rapat sedikit sbb masing2 dh dok jauh sket, dan lebih tumpuan diberikan pd keluarga memasing..tp still ada kwn..kwn tu sebahagian dr tuntuan hidup bermasyarakat!..

13. Pernah dikhianati...
- ermm...camner ek..yg tinggalkan kesan mendalam..?...ada la 1 kes tu, nak kata bercinta time tu tak jgk tp dlm proses perkenalan.. kasi pinjam duit ratus2 gak..last2 dia blah tanpa berita gitu jer..huh..sktnyer hati.. Tipah Tertipu!...

14. Apa yang hendak dilakukan terhadap orang yg mengkhianati anda...
- biar Tuhan jer yang membalas..malas nak fikir dah..duit boleh dicari..

15. Senaraikan 5 orang utk ditag..
- pilihan dibuat secara adil..top 5 Pengomen blog mama..ihiks..aci tak camni..k la kan..
so yg terpilih adalah :-
- Mama-Umairah @ EIJAM'S FAMILY
- Umi Haikal
- Ct Rahani
- Suziey
- Naurah Makwa

& kpd sesapa yang rajin nk wat ni silakan la, dialu2kan.. :)

Lastly..Salam Jumaat Untuk Semua dari aweks di bawah ni.. :)

gambar diambil di pagi ari jumaat bertempat di tmpt dudukku di opis..
p/s : ihiks..exceli nak interprame kan tudung baruku itu! chanteek takkk..? Try teka bape regenyer..? :P

Thursday, July 16, 2009

Haidar Di Usia 4 BulaN

Wahh sedar tak sedar..anak bujang mama dah berusia 4 bulan ari ni..
cepatnyer masa berlalu..byk progressnyer juge..
stp ari die menunjukkan sesuatu yg baru..
sgt bahagia dan gumbiranye mama melalui hari2 bersama Haidarku tersayang..
setiap hari di opis, mama akan merindui senyuman manis si kecilku itu..

pagi td di usia 4 bulannye..
haidar bangun seawal abah dan mamanye bangun..5.15am..
mama bgn awal sbb nak gosok baju abah..ari minggu gosok 3 helai jer..
abah skrg sejak keje luar, terpaksa tukar baju uniformnyer hari2..
dh gosok tu nak kena psg butang kemain banyk.. besa la anggota beruniform ni byk no la butang2nyer ngan tah apa2 benda lain agi..sana-sini..
abah lak bgn awal sbb mmg kena p keja awal, pas solat subuh terus berangkat..
hari2 mcm ni, balik..? mmg gelap baru smpe umah la..huhuhu..

uik dh lari tajuk daa..

k haidar di usia 4 bulan :

- sudah fasih bercakap dlm bahasanyer sendiri

- sgt suke ajak berbual dengannyer..a.k.a nak orang melayan die la

- suke bangun seawal 5++am.. walaupun dh bgn bfore that tuk minum susu..biasanye dia bgn kul 4++am minum susu, pastu tido balik, pastu tersedar bila mama dan abahnyer bgn kul 5++am..

- sudah bijak melayan matanya nengok tv..senyum kdg2 cam faham je apa yg dipertontonkan
rancangan yg plg mama perasan dia suke nengok adalah 'JIM JAM & SUNNY' .. ala.. kt Astro Ceria tu..awal2 pagi dh ada.. haidar akan ikut riang gembira bila nengok..

- sudah tegak kepala..mama dukung pun tak perlu ampu kepala lagi..tp still berhati2..dah bleh dukung disisi..

- dh naik walker..laju mara ke depan dan ke sisi..heheh...mama letak gak wlupun ramai yg kata tak sesuai..

- dah pandai angkt montot tuk mengengsot mara ke belakang... depan bila ni sayang..?

- suke senyum dengan onak mata yg ceria sgt2.. (tul ke ayat onak tu..ihiks...).. mama suke sgt!

- suke tido lambat sket dr mama..mama ngntuk dulu.. haidar takmo tido lgi..biasa dia akan mengomel dan melonjak2 badannyer dulu... kesudahannye..mama akan bg susu gk wlupun baru jer lepas nyusu..last2 tertido dgn susu yg tak abis diminum...huhuhu membazir la...

- dah pandai main toys apa2 yg mama kasi..ada interaksi antara dia ngn toys tu..bantal peluk pun jadi gak kengkadang..ngomel2 ngn bantal peluknyer..ihiks..

- sudah pndai mencapai sesuatu benda yg berhampiran dgnnyer.. ada skali tu..tali inci mama pun dirembatnya wat menan.. pastu akan masukkan dlm mulut die..

- waaahh banyak pulak mama list out... ada lagi ni...ihiks..tak tersenarai lak..
tu jer la dulu kot..

yg paling ketara tu..anak mama dh kuat kakinyer dan kepalanyer...! mama sgt suke sbb leh la dukung cam bdk besar, sebelah tgn gitu jer..

key la layan pic haidar mama snap seawal jam 5++am pagi td..sape suh bgn awal..kan dh kene snap..ihiks..

Pic 1 : Haidar said 'Mama ni nape ambk pic 'DaDa' ngah tido ni..tak encem la..nak nyorok la..!

Pic 2 : Haidar said ' mama ni nk snap gak ye...DaDa takmo senyum la..!'


Pic 3 : Haidar said : 'Suka hati mama la..haidar takmo kwn mama..'..

ihiks...suke ati jer mama wat 'haidar said' ye.. padahal beno nyer..terkejut haidar pepagi..celik je mata mama dh snap...sowi sayang..haidar kan genap 4 bulan ari ni..harus ni abadikan.. :)...

mama saaaaaayang sgt kt 'DaDa'!.. muaaaahhhh....!

Wednesday, July 15, 2009

Duit..oh Duit!

nak citer pasal duit..?..
ihiks..sesaje jer nk wat n3 ni sbb..
kebetulan mlm td dok sibuk kira duit siling hasil tabungan dolu2..
exceli sblm ni abah dh korek tabung siling ni..
sbb nk tambah simpanan pertama haidar...nk genapkan..
kali ni kira lg ats sbb yg sama..
nak simpan duit tuk haidar, jdnye nak genapkan angkanyer..
lepas bukak akaun Nuri ari tu..
still ada lagi org dok kasi duit utk haidar,
biasa la budak kecik agi kan..
kalo ada org pertama kali jumpa dia,
for sure la diorang hulur gk..
pemurah2 org malaysia ni..ihiks..
moga2 dimurahkan lagi rezki utk mereka yg dok memberi ni..
Aminnn..

tp mama tak sempat kira smpai abis..sbb haidar sudah meminta2 melayan dia..
sudah boring berbaring, nengok tv, meniarap n main ngn Upin..
last2 nak gk mamanyer yg layan..
so pengiraan tergendala...
mama smpt kira sampai rm80 jer..
balancenyer banyak agi...

wah Pak Cik Kayo !.. rupanya byk gk duit2 silingku ini..
bkn duit mama sorang, abah gk..hasil tabungan semasa bujang lg!
Just tuk santapan mata..duit siling yg menimbun..huhuhu..


Tabung pun siap interframe skali..ada lg tabung yg tak smpt diinterframe kan..ihiks..
Terkini : Tin susu haidar pun mama rembat jadikan tabung sbb dh tak muat tabung yg sedia ada.. :)

Gambor selingan : harus interframe jgk..ihiks...Haidar yg sudah tegak ketika meniarap..