About

Friday, May 29, 2009

MuRaH RezKi HaiDar..

Murahnyer rezki Haidar ari ni la.. td scr mengejut bos mama yang ditugaskan di Jakarta balik Malaysia..dtg singgah opis (exceli dia naik fligh mlm td)..last month dia balik dr Sri Lanka untuk bertugas di Jakarta..tp masa tu mama blom masuk keja lagi..so tak dpt jumpelah. Kali ni dia dtg opis utk setlekan something sblm dia bertolak semula ke Jakarta esok. Bos mama ni kalo nak diceritakan..amatlah pemurah orangnyer, walaupun dia berbangsa lain tp sikap pemurah die tu..ya amat..selalulah die belanja time dia bertugas di Malaysia merangkap bos mama masa dulu2.. rasanya hampir 2 tahun dia berhijrah dan ditugaskan ke oversea...jap ke Sri Lanka, jap ke Jakarta... oh ye..back to cerita asal... sbnrnya mama nk bgtau betapa baiknyer ati die..pas jer dia ucap tahniah ats kelahiran 'Haidar', dia kasi 'angpau'.... nak tau bape..RM200.. wahhh... baeknyer ati Bos mama...tQ2x... ingt lagi dulu masa besday mama, dia dpt tau lmbt, ari besday mama la..so tak smpt la kasi present, jdnye dia kasi RM50 kt mama..bos2... masa tu mama blom kawen lagi la..2 years past kan...

Alhamdulillah bertambah lagi duit simpanan Haidar.. bila mama nak bukak akaun Haidar ni.. tak sempat nak pi lagi..dok kumpul2 duit 'angpau' pemberian org2 yang dtg melawat Haidar rasanya dh nak hampir RM1+++.. Alhamdulillah moga2 dimurahkan lagilah rezki kpd orang2 yang ikhlas menghulurkan 'fulus2' tu... Aminnn...

Pic : Saje takde keje pi snap 'fulus' yang Bos kasi tu..hehe..

p/s : harus dpt baby lagi..murah lagila rezki..ihiks..

Wednesday, May 27, 2009

SenamaN JemarI..MesTi Try!

Senam jemari anda..try la speedtest ni..uji kepantasan menaip anda...thanks to Padnani bagi test yang best cenggini.. baru la tau yg selama ni kategori slow menaip rupanya..ihiks...kena usaha lg untuk tambahkan kelajuan.. sesapa yg tak try lagi tu, silalah try..

31 perkataan

Speedtest

Monday, May 25, 2009

AktiViti Ari MingGu..

Ari Sabtu mama tak kemana sbb abah keje pagi tu..tengahari, abah balik tido jer, sedar2 dh petang abah kata mcm nak demam, abah pi klinik ambk MC sbb mlmnyer patutnyer abah masuk keje lagi..huhu asyik kena keje jer, biasa la operasi mlm minggu (operasi mat rempit la pa lagi..) ...lepas dpt surat MC, abah bwk mama n Haidar skli pi opis abah antar surat MC tu.. kt opis abah, jumpa la kgkawan abah yg seangkatan dgnnyer..dok nasihat lak, jd bini bdn beruniform ni kena la memahami, keje tak tentu time sbtuahad pun kdg2 terpaksa keje.. mama iyekan ajer..setakat ari ni no problem jer..mlm kena tnggai kdg2..huhu.. nak wat cmner..terpaksa la terima seadanya..

Ari Ahad mama ajak abah pi jenjalan, pagi abah ckp ptg la..sbb abah suruh mama wat bihun sup tuk mkn tenghari..mama okey jer..lepas abah beli brg2, kejap je siap la bihun sup mama..berkobar2 nak kuar jenjalan bersama abah n haidar, mama gosok baju n tudung awai2..dan siapkan keperluan haidar (begnyer)..dan siap standby awal2 baju haidar kt luar dan letak kat beg kt sebelah, senang nak kuar nnti, capai jer..

Malangnyer time enak dok layan makan ngn abah, time ni haidar tido..so takde gangguan..tetibe jer Hp abah berbunyi..arahan masuk keje petang ni...huhuhu.. cedihnyer mama time ni..rasa cam tak selera dh nk habiskan bihun sup ni.. isk2.. geram betul.. mama bukan ape, kita dah ready utk kuar berjalan, siap prepare sume..tetiba jer jd cenggini..geram pun ada, sedih pun ada..esok dah keje..tak bestnyer..abah kata tunggu la ari khamis ni, abah off bleh kuar berjalan pas mama balik keje..ari lain bkn takbleh..tp abah tu..sllu dkt mlm baru balik kalo ari dia keje... baru jer smlm kena nsht spy lbh memahami...huhu.. mama mmg paham pun...

Petang abah pi keje, haidar wat muke boring jer..

Ni ler beg ngn Baju Haidar..mama dah standby, abah lak leh perli2..beg ngn baju ni nk wat per..geramm mama la..pepun senyum jer..


Tak lama pastu, Haidar ngantuk..n mama masukkan dalam buai...tido jelah Haidar yer..takbleh jenjalan ari ni...huhuhu..mama yg lebih2 sdih, Haidar tak kisah pun ...ihiks..


...dan aktiviti mama, basuh baju Haidar jerlah..boring sgt rasanyer..


..sambil basuh baju, mama melantak bihun sup lagi d air sarsi..td tak puas mkn sbb hati tgh sebal..hehe..


Lewat petangnye abah tepon bgtau dia balik lmbt sket, dalam kul 10..hemm..iyekan jerlah... Mama n Haidar layan jer citer Tom & Jerry..Haidar cam paham jer, sesekali berbunyi time tgk citer tu..sian anak mama, sllu kena tggl ngn abah..layan jerla tv sayang yer..




HaidaR dah Nak MeniArap & PandaI beRmaiN..

Episod kali ni Mama nak citer pasal Haidar yang mkn aktif bila diletakkan berbaring.. anak mama kecik lagi la..baru 2 bulan..takkan dah nak meniarap kot...kalau letak berbaring lama2 cenggini la haidar, nak mengiring jer.. kalo dok dlm buai ni yg bahayanyer..bl dia terjaga lmbt sket angkat, mulalah, mengiring, terlonjak2..bahaya kalo mama tggl die time die terjaga..takut terlingkup jer..ish2..mintk dijauhkan..anak mama bkn pandai lagi nak imbang bdn.. apepun layankan jerla aksi haidar ni, time ni mama baru ambk dia dr umah ibu.. Aktifnyer anak mama, haidar baru 2 bulan la sayang..


Satu lagi benda baru bg Haidar, dia dah pandai main2 ngn bantal bile mama letak bantal ats bdn die..kiut sgt ..muncung2 mulutnyer ketika berusaha untuk masukkan bantal tu kt dlm mulut die.. (ayat cam skema jer..)... macam2 anak mama ni..


p/s : sori ye sayang..bantal bogel jer, sarung mama basuh daa..


Friday, May 22, 2009

Telatah Haidar Terkini...

Haidar skrg suka la sgt ajak berbual.. kalau mood berbual dia dtg, tak terlayan rasanya.. apalagi time dia baru bgn tido..seronok melayan sebenarnya, rasa best.. selalunya time pas magrib, bila Haidar ajak berbual, abahnyer akan tepon maktok n tokayah spy dpt berbual ngan Haidar, hampir setiap hari camtu... Haidar pun cam faham jer bila letak tepon dkt ngan mulut dia, tak berenti2 mulut berbunyi... dh lama sgt baru la stop..penat agknye.. terhibur maktok n tok ayah..bertmbah rindu la diorang ngn Haidar..takpe bulan depan dpt jumpe...

Sekarang ni, 1 tabiat baru Haidar dia suka main air liur..taktau nape. selalunya lepas berbual la.. sampai terkeluar2 tepi bibir tu... tgk tv pun suke jgk.. macam fhm jer apa yg ditontonnyer tu...tp ok la time dia tgk tv la mama bleh wat keje sampingn tp takbleh lama2 tggl dia, kalau dia perasan takde org mulalah ehek..ehek...

Ok esok2 mama cite lg perkembangan semasa haidar mama..mama n abah sayaaaaanggggg sgt kt Haidar tau.. :)..

* So..just layan jerla..aksi haidar bermain air liur...comel anak mama!






Thursday, May 21, 2009

Haidar makin tembam n kukunyer panjang..

Alkisahnyer Haidar ni makin hari makin la tembam pipinyer..Ibu Haidar pun ckp camtu (pengasuh).. Mana taknyer kuat betul nyusu.. kt umah, 1 tin susu (900g) tahan untuk 2 minggu jer, kt umah ibu lak..tahan 3 minggu utk 1 tin..sebulan dah hampir 31/2 tin .. wahh banyaknye anak mama minum...skrg ni Haidar dh kurang nak nenen mama..kalau time dia haus sgt lagi la.. takbleh nak paksa, ditendang-tendangnya..maklum kaki dh kuat..mama pun takde pilihan buat la susu segera gak.. hemm.. biasanya time terjaga awal pagi jer mama kasi nenen mama, Haidar tak berapa nak sedar, dia nenen je la. Tapi itu la sejak dh menjangkau usia 2 bulan ni, susah la sgt nak nyusu badan, ada sehari tu langsung tak nyusu..dia taknak..taknak..taknak.. jugak.. walaupun puas dipaksa..sian tgk Haidar menendang tanda protes..terpaksa bg susu botol jer .. frust gak mama, tp nak wat camner ..

Satu hal lagi, susahnyer nak potong kuku Haidar ni..seumur idup Haidar (2 bulan daa..) baru 2 kali potong, sekali kt Kg pakai pisau, sekali lagi kat sini pakai penyepit kuku baby..tapi terluka jgk sket..sian Haidar..berdarah tapi tak lak dia nangis.. ingat nak potong kuku Haidar ari Jumaat esok tp itu la riso tkut terkena isi lagi..susah la..dah la dia taknak dok diam..tapi kalo time dia tido ok kot, tp Haidar ni suka tido buai, dh mlm betul baru bleh tido tilam..dh mlm betul mama pun tertido sama..camner tu.. hemm... apapun kuku Haidar kena potong gk esok..
Wokey..layankan ajer gmbo Haidar yg sedikit tembam pipinye n kuku Haidar yg panjang suda..

Tuesday, May 19, 2009

Ganaznyer tiDo..

Ni nak selitkan sket citer psl Haidar bila tido.. Bila dah umur Haidar cecah 2 bulan ni, cara tido dia pun berubah ..sket punya lasak..tak padan baru 2 bulan.. Sblm tido elok jer mama sendal kiri kanan dia ngan bantal, siap berselimut lagi..tapi bila mama terjaga tgh malam tgk posisi dia menyenget menghimpit mama..siap cam nak tendang mama jer..ish2 anak mama ni, mmg cenggini ke sume baby tido ek.. mama riso bkn pe takut mama atau abah yg tertindih dia jer.. dh la kecik jer.. skrg ni memang camtu la cara dia tido, taktau masa bila dia lonjak2 kaki dia smpai menyenget jer bila mama sedar waktu mlm or pagi.. apapun suke tgk perkembangan yg ditunjukkan..macam2.. :)

Ni ler cara Haidar tido skrg.. (sowi gmbo kureng memuaskan..)


p/s tah ikut perangai sape la ni.. agaknya mama kecik2 dl pun cenggini kot bila tido..tok kedah tak pnh citer lak..

Monday, May 18, 2009

SopiNg @ TheStore Sg Buloh..hehe..

Dalam dok bz time keje pun nak gk update blog ni.. hehe... tak nak la cite panjang, cuma nak update pasal prog ari sabtu lepas. Oleh kerana teruja dgn story by mama_aqish psl dia g the stor sg buloh tu, mama pun dgn tak sabarnya tanya abah psl plan nak g sana..nsb la abah ok jer.. Haidar kecik2 ni kena ajar bwk berjalan spy dia biasa ngn persekitaran luar yg bising, mama tgk dia ok jer, cuma time dia ngntuk jer merengek sket, bg susu jer..jap je lena.. hemm kt sana mama tak menyoping byk pun..4 psg baju Haidar, baju mama n baju abah n buku resepi..abah yg nak sgt beli..tah bila masa nak try.. so layankan ajer foto2 di bawah..

Gambar 1 : sblm bertolak smpt pose ngn Haidar depan umah..hehe...



Gambar 2 : Dalam perjalanan dlm kete Haidar tido jer memanjang..


Gambar 3 : Ni abah tgh drive, mama n Haidar dok blkg, jd bos :)


Gambar 4 : Ni ler antara brg yg disopingkan..bju mama n abah tak interpreme la plk...


Gambar 5 : Makan2 dlm perjalanan balik @ Rest Jejantas Sg Buloh

Menu : KFC..hehe..


Abah n 'DaDa'..(panggilan manje untuk Haidar)..


Sukenyer 'DaDa' abah angkat die..

Selesai sudah...


p/s : kalo ada sale lagi kt mana2..harus bersoping lagi..hehe..

Friday, May 15, 2009

Proses Transformasi Rambut Haidar

Ari ni umur Haidar dah masuk 2 bulan... alhamdulillah Haidar membesar dgn sihat dan kuat ! :) Cepat masa berlalu...setiap hari ada jer perangai baru, ada perubahan..muka pun berubah2 jugak..jap cam mama jap cam abah..tapi ramai yg ckp cam abah..pepun Haidar adalah gabungan muka mama n abah, tak dinafikan tu :)..

Lagi sebulan, mama nak balik kg umah tok ayah n mak tok johor..diorang nak adakan majlis cukur jambul untuk Haidar.. tapi yang mama dok risau ni, rambut Haidar tak tumbuh sgt lagi. Dulu tok kedah dah cukur rambut Haidar masa kt kg time dlm pantang, 3 kali berturut2 tu..selang seminggu (30/3, 6/4 & 13/4).. kata tok kedah berkat kot2 bleh jadi ustaz..hehe.. macam2... Gambar time bercukur tu lupa mama nak upload (masih dlm camera).. so layankan jer gmbr2 di bwh (sume pakai h/phone jer..), proses perubahan kt kepala Haidar :)

Gambar 1 : Haidar masih berambut..berumur seminggu

Gambar 2 : Haidar dah botak !!... masa umur 2minggu cenggitu la...(pakai bedak sejuk tuk sejukkan kpla yg baru dicukur)


Gambar 3 : Rambut dh tumbuh ceket2...umur 3 minggu...


Gambar 4 : Haidar sekarang..masih tak berambut..huhuhu...


Gambar 5 : Haidar berumur 2 bulan..macam botak jer lagi.. lagi sebulan nak cukur lagi...cian anak mama ...

Jwb Tag Mama Aqish

~ Tag Wallpaper ~

Asyik kena tag jer dr mama_aqish ni.. nnti la satu hari Mamalieyna lak create tag utk ditujukan kpd mama_aqish dn mama2 yg lain. tp takpe tag kali ni simple jer...jap jer leh setle :)...

okey, tagnyer cenggini..

1. Anda perlu printscreen wallpaper anda yang tgh guna sekarang..(takleh tipu2..jujur..)

- tak surprise la sbb wallpaper ni mama dah add dlm blog ni... pepun jujur kan..nila wallpaper yang tgh guna skrg...
tadaa....
2. Bagitau nape anda suke wallpaper anda itu..

Sebenarnya mama suka tukar2 wallpaper, tapi semestinya gambar babyku Haidar.. wat masa ni gambar ni yang terlatest. Mama suke letak wallpaper ada gmbr Haidar sbb, skrg ni mama dok teringatkan Haidar jer bila dtg keje..maklumlah baru nk masuk 2 minggu bertugas semula, sblm ni sentiasa bersama Haidar, bila dh keje teringat jer.. jdnya letaklah gambar Babyku Haidar spy bleh nengok jer dia..terubat sket rasa rindu..skrg tepat 530pm mama terus cabut dr opis..tak sabar nak jumpa Haidar... :).. hehe..

3. Tag 10 people

ermm... taktau la list dibwah ni dh wat blom, kalo blom silakanlah buat yer..kalo dh abaikan jer..wokeh ?.. :)

1) Aida Alias
2) Naurah Makwa
3) Mamamiera
4) Damiaisy
5) Mamazahra
6) as_naszra
7) Ummuabdullahsyakir
8) arnirina
9) SaidatulnissaAina Umairah
10) Syareena

Wednesday, May 13, 2009

AkSi HaiDar...

Dalam dok sibuk2 pun, nak gk update citer kt blog ni .. hehe.. seronok tgk perkembangan baby dr semasa ke semasa. Alhamdulillah sehingga kehari ni, Haidar tak meragam .. baik jer..harap2 berterusan la cenggini. Senang hati mama.. Malam tadi mama try lagi sekali letak Haidar kt kerusi goyang2 tu.. kali ni baru ok, nak lak dia dok diam2..kdg2 tersenyum sorang2 bila tgk bear tergantung tu.. kdg2 cam tercengang.. heran dan berfikir benda apa yang tergoyang2 tu agaknyer.. last2 tertido Haidar kt atas tu... apapun mama seronok tgk aksi Haidar, sikit masa lagi pandai la goyangkan sendiri bear tu, skrg mama yang tolong goyangkan.. Haidar tak pandai nak jangkau lagi..
Cepat Haidar sayang..membesar jd budak baik dan bijak! Ok sayang...

Smpt gk mama snap2 gambr Haidar .. layannnnn..