About

Friday, February 27, 2009

What Babies Do Inside?

What Babies Do inside?
The pictures are so cute... the imagination of whoever created these pics is worth admiring...Check these out n smile...:-)



Thursday, February 26, 2009

Citer Selingan..

260209 : Ari ni due date sorang mmber blogger mama..iaitu zAIhazRa.. diam jer dia..agaknya dah selamat melahirkan... mama ni lagi 6 hari... huhuhu... tak sabarnyer... berdebar gak tapi tak sabar yg lebihnya. nak kata takut sgt tak jugak, sbbnyer dh tahu mesti akan melaluinya jugak.. lmbt dgn cepat jer..lg cepat lg bagus...lg lambat lg menakutkan..takut jd lain pulak nnti... apapun mama doakan Mummy Zaihazra selamat melahirkan babynya yang kedua..rasanya baby boy jgk kot.. takpe..mama tunggu khabar zaihazra nanti...

Gambar selingan.. baby kwn mama..namanya farish danish..rasanya dh 3bln lebih, tgk baby kwn mama (suhaily) ni buat mama tambah2 tak sabar nk tengok baby mama sendiri... :)





Wednesday, February 25, 2009

Lagi 7 hari.. :)

250209 : Lagi 7 hari... mama tak bersalin lagi... so keje la smpai mama bersalin.. ingt nak start cuti next week, tp akak kt opis nasihatkan, keje jer.. kalo rasa nak bersalin masa kt opis ada org nak antarkan... kalo mama kt umah sorang2.. kan susah.. nak tunggu telefon abah suh abah balik, take time.. hemm... tgk la camner... tok kedah ckp nak mai.. kalo baby mama kuar awal, tok kedah nak mai ari sabtu ni, tapi kalo baby tak kuar lagi ari cuti ni, tok kedah mai ari selasa jer sbb nk join mai KL ni ngn sedara.. mama harap baby mama ni kuar time cuti sabtu/ahad ni.. abah ada kt umah kan senang sket sayang.. :).. esok ada weekly checkup kt klinik... hemm tunggu la apa kata doktor... setakad ni tak tunjuk apa2 tanda pun, mama pun sihat jer...baby rasanya ok jer...masih gerak2 dgn kerap lagi..cukup 10kali gerak sblm jam 4pm...

Monday, February 23, 2009

Nak Jawab Tag Dari Kak Aida

Tajuk Tag : 10 Things
Prosedurnyer :
i. Brg siapa yang kena tag ni, kena tulis '10 Things' berkenaan orang yang mentag anda

Jwpn Mama :

1) Mama kenal org yang mentag mama ni dlm blog jer, blom penah jumpa, setahu mama, nama empunya diri 'Aida Alias'

2) Beliau berasal dari Johor..sama ngan my hubby..

3) Ada 3 orang anak.. taktau la pulak bila beliau nak tmbah lagi bilangannyer ..hehe..

4) Seorang suri rumah skrg ni...keje yang paling mulia...hemm..

5) Memakai cermin mata.. cam cikgu jer... cikgu kpd anak-anaknyer...

6) Seorang yang rajin memasak dan menarik masakannya

7) Rajin dan pandai menjahit..

8) Seorang yg kreatif dan berinovatif...rajin dan tekun wat kraftangan

9) Minat jugak mencucuk tanam...

10) Lebih berusia sket dr mama, sbb dia bahasakan dirinya Kakak :)

ii. Orang yang kena tag, perlu tulis '10 Things about yourself'
Jwpn Mama :

1) Nama penuh : HASLINA BINTI HAMID

2) Berasal dari Daerah Sik, Negeri Kedah Darul Aman

3) Bertemu jodoh dengan seorang Anggota Beruniform, berasal dari Pontian, Johor..namanya Azrul Hisyam..

4) Antara hobi : menulis, melukis, menjahit, mendengar lagu

5) Bakal menjadi ibu tak lama jer lagi

6) Seorang yang sangat sensitif dan mudah mengeluarkan air mata..huhuhu..dl org ckp manja..

7) Suka sangat2 makan laksa kedah... very much!

8) Suka warna coklat..

9) Agak pemalu n pendiam... tambah2 time sekolah dulu, tp skrg.. ok la..

10) Dulu blajor ambk course 'chemistry', skrg keje langsung takde kaitan..kalo tanya hal2 berkaitan 'chemistry' pun dh lupa da..

iii. At the end, you need to choose 10 people to be tagged and list their names. So that, U'll know, did they really know U..

Okey, mama nak tag senarai nama berikut :

1) Naurah Makwa

2) connie

3) Adura

4) ummi afifah

5) zaihazra

6) azie
7) anna-jan
8) rieda96
9) Mrs hasanif

10) linda

selamat menjawab untuk semua... :)

Menghitung Hari.. :)

230209 : Lagi 9 hari ke -due date.. alamak dh dekat dh... tp mama makin tak sabar la.. ingat nak start cuti minggu ni tapi malas lak bl fikir2 takde apa nak wat kt umah, baik pi keja jer.. minggu ni last mama keja, minggu depan standby kt umah lah. cuti 2 ari lepas pun tersangat la boring, tak tau nak wat pe, dh tu asyik dok mengharap baby kuar time tu...hehe.. apa la mama ni... baby mama taknak kuar lgi, nak membesar lgi agknya.. sabo jer lah. so skrg kena wat taktau jer, lgi dok fikir dan mengharap, makin rasa frustnyer..


Dua hari cuti lepas, takde pi mana pun..erm.. pi ziarah amzar jer.. ingt petang2 nak la gi beriadah ke mana2, dua2 hari hujan jer petang, lebat lak tu..so jdnya lepak kt umah jerlah. Abah layan game, mama taktau nak layan per, layan mata jerlah...mlmnya mama layan tgk tv. Ari sabtu mlm, mama layan tgk bola 'Terengganu Vs Harimau Muda', resultnya 2-1.. dulu mama takde la minat tgk bola ni, tp sejak ngandung ni bleh jer layan bola..sorang2 pun jadi.. abah lak layan game bola..tak penat2 ayah layan game dier tu..baby esok jgn lak ngikut smpai lupa nak blajor ye sayangg..!


Ni saje snap gambar abah tgh main game bola...



Ni lak gambar game bola yg mama tgk..

Wednesday, February 18, 2009

tension...

180209 : gerammnyer..dh 2 jam lebih ngadap komputer...nak register online jawatan kosong yg byk kt Perbadanan Putrajaya ngn UITM ni.. tp masalahnyer tu la..lembap gilos... dh la leh apply online jer... taktau la problem dtg dr mana sbnrnyer... boring tul... cik abang la ni beriya suh mintak, nak gak kite jd org gomen...sj nak try, b4 this tak terkira brp byk kalinya kite apply..blom ada rezki...
hemm... dh penat ni..register setengah jln, internet problem..tak hbs2..bosan la... esok cuti, nak p checkup ngn ada urusan sket kt Pej Pos...Ari jumaat la smbg blk tuk register..hrpnya sempat apply...
baby mama ni bila nak kuar sayang...asyik mengeras jer lam perut mama ni..terasa kerap sgt perut mama mengeras.. hemm..nmpknya keje lg la mama minggu depan...

Tuesday, February 17, 2009

UPDATE CITER..

1700209 : waa.. lagi 2 minggu la nak ke due date..seramnyer.. tido pun tak berapa nak lena skrg..asyik dok tingat bila la nak bersalin ni. skrg ni cuaca lak pns bangat..mlm2 lagi la, tido berpeluh2...tgh2 mlm pun bleh terjaga, pastu nak tido balik susah.. agaknya bila la baby mama nak kuar ni ek.. tak sabarnyer..

masa cuti baru2 ni, mama ajak abah pi jln2 kt tmn tasik kelana jaya, saje ambik angin..ngan execise berjalan, mudah2an baby cepat kuar.. seronok jln2 kt sana sambil tu mkn bihun sup utara kt situ, mmg ada ummppp...
pastu..masa ari jumaat mlm tu, abah ajak mama pi berjalan lak, g uptown damansara. first time mama jejak kaki ke sana. dl penah ajk abah pi (masa blom kawen), tpi abah kta tunggu kawen dulu sbb uptown tu bukak lewat mlm. dlm kul 1030pm bertolak dari rumah, balik kul 130am.. saja jln2 jer, kaki terasa penat gak tp bertahan jer.. ermm pada mama biasa jer uptown ni, yg meriah sbb kedai makan yg panjang berderet, ramai orang lepak situ smbl ada orang berkaraoke.. mama cuma beli pokok bunga tuk letak lam pasu yg sedia ada kt umah jer, itu pun kebetulan ternampak.. abah ada la beli brg cket...

ni ler rupa pokok bunga yg mama beli tu..kiut tak ?.. hehe..akhirnya terisi jugak pasu bunga ni... pasu ngn jeli tu mama beli kt makcik kt opis..
ni lak saje nak selitkan pasu bunga kt opis, idea ni dtg sbb tgk bunga kt opis ni la..


Friday, February 13, 2009

Berdebar menanti saat melahirkan...

Salam semua...
Mama sekarang sedang berdebar2 nak menanti saat2 kelahiran... maklum ler nak tempuh pengalaman pertama melahirkan.. erm kpd mama2/ibu2 n yang seangkatan dengannyer kalo ada pengalaman yg bleh dikongsikan bersama, silalah kongsikan... terutamanya pasal tanda2 awal nak bersalin, apa yg mama terbaca, 3 tanda utama iaitu ;
1) kuar lendir bercampur darah
2) pecah air ketuban
3) sakit pinggang n skt perut scr kerap mmbawa kpd 5 minit sekali..
Mama skrg belum la ada tanda2 tu lagi tp berdebar n asyik terfikirkan tu jer..baby skrg sgt la aktif, bergerak2 dlm perut..mama kerap rasa skt pinggang n belakang... dan juga lenguh2 kaki mcm time period tu.. dl time period tak la skt perut melampau2, cuma rasa lenguh2 kaki ngn sakit pinggang skt jer...
Tolong ye mama2/ibu2 sekalian, kalau bleh kongsila tanda2 awal nak melahirkan... bleh la compare.. TQ :)

Rojak Sayur-Sayuran

Ni ade lagi satu resepi yg mama try buat masa cuti 3 ari tu..penah cuba sblm ni tapi tak brpa menjadi sbb bahan-bahan terlebih sudahh... abah yg suruh buat ni sbb abah suka makan.. resepi kuah rojak + sayur-sayuran ... simple tapi leceh sket sbb mama kurang minat memasak ni, tp boleh memasak.... sbb memasak ni satu kewajipan seorang isteri.. reepi ambk dr mak tok jugak (by phone jer)..

Bahan-bahan untuk penyediaan Kuah Rojak :
1. Bawang besar - digoreng dgn minyak yg sedikit
2. Bawang putih - dogoreng dgn minyak yg sedikit
3. Belacan - digoreng dgn minyak yg sedikit
4. Asam jawa - digoreng dgn minyak yg sedikit
5. Cili kering - direndam terlebih dahulu dgn air panas & digoreng dgn minyak yg sedikit
6. Kacang Tanah - digoreng
7. Daun cekur
8. Ajinomoto

Cara membuatnyer :
- Bahan-bahan seperti bwg besar, bwg putih, belacan, cili kering (yg telah digoreng), daun cekur & ajinomoto diblender bersama sehingga lumat dgn sedikit air masak.
- Kacang tanah diblender berasingan dgn menggunakan blender kering (tidak terlalu lumat)
- Campurkan kedua-dua bahan yang diblender tersebut sehingga sebati, kmdn masukkan air asam jawa sedikit demi sedikit (ikut kesukaan).
- kuah rojak siap - tambahkan gula jika perlu/suka

Bahan-bahan sayuran :
1. Kacang panjang
2. Sayur kangkung atau pucuk ubi
3. Timun
4. Ubi Sengkuang
5. Taugeh
6. Tauhu

Cara membuatnyer :
- Bahan-bahan seperti kacang panjang, sayur kangkung/pucuk ubi & taugeh dicelur dgn air panas
- Timun dan Ubi Sengkuang dipotong2
- Tauhu digoreng dan dipotong bersegi

Siap untuk menjamu selera... Rojak Sayuran Abah...

bz keje...

130209 : rasa macam lama jer tak update blog... nak bace blog mama2 lain pun tak sempat.. mengejar keja yg perlu diselesaikan kt opis ni.. byk benda nak kena setle sblm bercuti pnjg nnti.. yelah mama skrg tunggu masa jer tuk deliver.. seram+tak sabar sgt.. apapun nnti mama nak curi gk sket masa utk update latest story the mory.. okey la..nnti smbg....

Wednesday, February 11, 2009

Mama masak Laksa Johor

110209 : Dh masuk minggu ke-37 la kandungan mama..alamak lagi 3 minggu jer lagi ! tak sabarnyer... + takutnyer... baby mama pun terasa mkn sarat skrg ni, mama nak gerak ke mana2 pun slow jer skrg.. plg cepat baby bleh kuar minggu dpn, 18hb... baby kuar time tu la sayang..mama tak sabar nak tgk baby mama ni... mama bersalin kt sini, tp pas bersalin, tok kedah suruh balik kedah, berpantang kt sana.. mula dulu plan, tok kedah dtg jga mama kt sini, tp biasa la..tok kedah ni mana reti dok sini lama2, plg kuat pun 2 minggu jer bleh tahan..so mama pun ok jerlah.. kalau mama dok sorang kt sini, susah jgk..mana nak uruskan baby lagi, diri sndiri lg, pengalaman pertama lak tu...mana la reti sgt!

Masa cuti 3 hari baru2 ni, mama masak laksa johor..dh lama sgt tak msk laksa johor..abah yang beria suruh buat, 1 1/2 bungkus mama buat sbb nak kasi kat ibu amzar ngan kwn opis abah.. nak balas bekas..dl kwn abah tu kasi rendang ayam... so kt sini mama selitkan resepi laksa johor tu..resepi ni mama ambk ngan mak tok (mak mertua mama la..tp ms ambk resepi ni blom bgelar menantu lagi.. :) )..

Bahan-bahan :

- Spageti

- Penyediaan Kuah :
1. Ikan kembong - direbus bersama asam keping dan sedikit garam dan diblender
2. Santan
3. Cili Kering - direndam terlebih dahulu
4. Bawang Besar
5. Bawang putih
6. Belacan bakar
7. Kunyit
8. Halia
9. Serbuk Kari - dibancuh
10. Kerisik
11. Rempah tumis (Kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, bwg merah & bwg putih yang dihiris, serai)
12. Asam keping
13. Bunga kantan
14. Daun kesum
15. Garam dan ajinomoto secukup rasa
16. Minyak untuk menumis

- penyediaan sambal belacan
1. Cili merah + cili hijau
2. Belacan bakar
3. Ajinomoto

- Hiasan
1. Timun
2. Daun selasih
3. Daun kesum
4. Bunga kantan
5. Limau kasturi
6. Bawang
7. Cili merah

Cara Membuat :
1. Spageti
- direbus dalam air yang mendidih sehingga betul2 kembang. Toskan stlh masak..
- siap

2. Kuah :
- Blender bahan2 seperti cili kering, bwg besar, bwg putih, belacan, kunyit & halia
- Panaskan minyak di dalam periuk yg sesuai
- Tumiskan bahan2 tumisan sehingga kuning, kemudian masukkan serbuk kari yg telah dibancuh bersama-sama bahan-bahan yg telah diblender td..biarkan sehingga naik minyak
- Setelah itu, masukkan santan bersama isi ikan yg telah diblender
- Biarkan sehingga ia mendidih, kmdn masukkan kerisik, asam keping, bunga kantan dan daun kesum
- Biarkan sehingga kuahnya pekat
- Setelah itu, bolehkan masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa.
- Siap...

3. Sambal belcan :
- Blender bahan-bahan seperti cili merah+cili hijau, belacan dan ajinomoto bersama-sama (blender kering) sehingga betul2 lumat.
- Siap

Laksa Johor siap untuk hidangan...sedapppp...

Gambar-gambarnyer seperti dibawah ..layannn... :)


Friday, February 6, 2009

Booking nak bersalin!

050209 - Mama ambk cuti ari ni, plan nak pi booking utk bersalin kat UH. Dlm kul 10am, abah bawak mama ke UH, wahh..time2 mcm ni pun byknyer kete..lama jugak la nak lepas masuk ke UH ni. Dh masuk tu, satu hal lagi nak ke bhgn Wad Bersalin...kt UH tu mcm serabut jer, mcm2 ada... tawaf satu Hospital gk la baru jumpa, bangunan dh nmpak tp nk ke sana tu, ikut jln dlm, berpusing2... last2 bila dh smpai kt bhgn Wad Bersalin, diorang tampal notis.. "WAD BERSALIN DITUTUP UTK KERJA-KERJA PENYELENGGARAAN DARIPADA HUJUNG FEB HINGGA AWAL APRIL...BG SESIAPA YG DIJANGKA BERSALIN DALA TEMPOH TERSEBUT DINASIHATKAN UNTUK MENEMPAH TEMPAT DI KLINIK-KLINIK DAN HOSPITAL LAIN YANG BERHAMPIRAN.." huhu... mcm tak caye jer, wad bersalin ditutup..hemm..tak puas ati, tanya kt kaunter..sama jugak la jwpnnyer.. apa bleh buat.sian baby baru nak merasa bersalin kt UH..

Dh tau camtu, mama tel kwn mama, tanya kalau bersalin kt Hospital Sg Buloh camner prosedur, dia ckp takyah booking, just pegi jer time nak bersalin... so okla..mama decide tuk bersalin kt Hospital Sg Buloh jer nnti. Alang2 dh kuar ni, abah ajak terus ke Hosp Sg Buloh, maklum tak penah kesana..jauh jugk dr rumah..hemm..apa nak buat baby, nak Hospital kerajaan jgk, cenggini la..

Wednesday, February 4, 2009

Nak Update aktiviti - pi soping, demam n scan baby!

1/2/09 – Ari ni abah ajak pi beli brg2 dapur kt Mydin Hypermarket Subang… maklum la..mungkin ni last mama bleh soping barang2 dapur..bulan depan dh nak lahirkan baby mama..insyaallah..mama suka sgt la kalau bab berjalan2 ni..hehe..walaupun terpaksa bawak perut yang sarat ni.. abah keja petang ni, jdnya awal2 pagi lg mama dan abah siap2. Sampai je sana, bukan jer brg2 dapur yang dibeli, tp brg2 yang takde dalam list pun mama beli..hehe.. baju baby pun tak ketinggalan ..hehe… romper yang comel dgn harga yg murah..rm6.40/pcs.. bleh la wat pakai2 kt umah nnti ye baby..abah tu tak hbs2 menjeling..ala bukannya mahal pun…mama beli kain batik jugak, persediaan utk bersalin..dh ada 3 helai kt umah tp takut tak cukup lak..


Ni ler rupa 2 helai romper baby yg smpat mama sambar..

Balik tu, hujan renyai2..masa nak naik ke rumah terkena jugak air hujan skt..mama risau jugak tkt skt kepala tp mcm ok jer. Abah sempat rehat jap, pastu pi kerja! Tinggal la mama ngn baby jer kt umah sampai abah balik kul 10mlm. Dalam pada tu, mama dh start rasa lain mcm jer, skt kepala ngan batuk menjadi2..so abah ajak pi klinik mlm tu dlm kul 11.pm. Doktor bg ubat batuk, ubat kahak ngan ubat demam..esok MC la..boleh rehat dok umah…

2/2/09 : MC ari ni, dok umah dan berehat secukupnya… tapi taksah la kalau cuti/mc tak kena kacau ngn opismate.. haru betul..setiap kali mcm ni, ada jer…apapun tak kisah la, hal kecik2 jer…bukannya kita ni bos besar.. Rehat2 jugak, tapi abah kata nak balik makan tengahari kt umah, mama masak la jugak..menu : ikan kembong masak asam pedas, paru goreng, sayur kobis+carrot goreng+ikan bilis, ngan ulam timun dan sambal belacan.. berselera sgt bila makan ikan kembong masak asam pedas ni.. sedappp…

Mlmnya, ibu amzar ajak dtg umah dia mkn ketupat pulut ngan rendang ayam, saja dia buat..ari tu balik kg, ibu amzar bawak balik daun palas dari kg… memang sedap…byk jugak dibantainya mama ngan abah..org masak, semua sedap…

3/2/09 : dah dua malam mama asyik termimpikan baby mama, mama mimpi pg scan baby mama, yang lucunya baby dh siap pakai baju time mama scan tu..nmpk jelas wajah baby..ish2… apa la mama ni, baby belum kuar lagi, dh mimpi2 pulak… utk tenangkan hati, mlmnya, balik jer abah dari kerja, mama ajak pi scan tgk keadaan baby, smbl tu bleh makan kt luar.. mama mls nak masak malam ni..petang dh kuar isi perut, jdnya mcm tak selera lak nak msk.. (nsb la baby tak kuar sama ..hehe..)

Bila dh scan, mama rasa lega sgt..dpt tgk baby bergerak, tgk kaki baby, tgn baby, wajah baby, lengkap mata, hidung , mulut..dpt tau berat baby..skrg ± 2.5 kg, tp doctor ckp actualnya mgkn dlm 2.8kg.. diameter kepala baby ±10cm ngn panjng tulang peha baby ±7cm, kepala baby pun dh kt bawah, sedia utk keluar dgn baik.. dn tambah bestnye nmpk anu baby.. confirm la baby boy… hehe..dulu dh nmpk tp mcm tak berani nak excited sgt, kuasa Tuhan kan…kot2 lain pulak bila kuar nnti..apapun terima seadanya… mama makin tak sabar nak tunggu baby kuar la sayang… :)