About

Friday, January 30, 2009

Loya datang lagi...!

300109 : Rasa loya n nak muntah dtg balik la bila dh masuk bulan ke-8 ni... dulu loya2 gak tp tak teruk smpai bulan ke-4 jer, pastu takde lagi..selera makan pun ok sgt! skrg ni, sejak 2,3 ari ni mual, loya n nak muntah selalu terasa pulak, 2 ari lepas muntah 2x..abih semua yg dimakan kuar balik..apapun selera tetap ada cuma bila isi jer, mcm nak kuar balik..tmbh2 time petang lepas abih keje, tekak rasa berangin jer... tak selesa betul..mlm td pn sakit kepala n lenguh2 kaki...mulanya basuh baju, smbl tu baring tgk tv..sedar2..tv dh ditutup, kain baju dh bersidai, lampu pun dh padam..abah setlekan suma... hehe... tak bleh tahan betul... tak best la bila muntah2 ni, penat+perit jer, sume benda dlm perut kuar balik... ada ke sapa2 ada tips nak kurangkan rasa mual ni..biasanya mama wat air limau suam jer tuk ilangkan loya ni... apapun mgkn tak lama ni..sebulan je lagi.. :).. sabar...baby punya pasal..saaayang baby!

Nak Jawab Tag dr Aidaroha..

Tag Kali ni berbunyi begini :

1) Snap the picture both inner & outer of your wallet

2) Introduce the wallet brand, price & where you buy

3) Take out whatever its inside your wallet (at least 5 pictures)

4) Snap the picture of the wallet & yourself

5) Tag another 5 person


Okey, jawapan dari Mamalieyna spt berikut :

1) Pict both inner & outer of my wallet...



2) Introduce my wallet :

wallet ni nampak simple jer kan...warna coklat gelap..brand..hehe..'Horse Imperial'..ala beli kt pasar jer (pasar tmn medan)..beli masa sblm kawen lagi, tahan sampai skrg, tp kdg2 tukar pakai wallet lain kalau boring... harganya murah jer RM25.. key la tu... tak suka beli wallet mahal, cam membazir jer kan...


3) Inside my wallet :




4) Me n my wallet..comel tak ?..hehe..

5) Okey, mamalieyna nak tag senarai nama berikut :

i- Linda

ii- rieda96

iii-anna

iv-mega

v- mrs hasanif (imansyahirah)

Selamat menjawab untuk semua...simple jer.. :)

Wednesday, January 28, 2009

update aktiviti sepanjg cuti 4 ari..

280109 - cuti 4 ari ni bila nak smbg keja balik malas jer rasanya... kt opis pun cam ngntuk2 jer.. hemm standard la kan, pepun minggu ni keje 3 ari jer, cuti balik... best tu... minggu ni kandungan dh masuk minggu ke-35, sarat jer perut ni...dh tu asyik rasa nak terkencing jer ! Hemm 4 ari kalau balik kg ke, pi bercuti ker best gak, ni... hampeh.. apapun terisi jugak 4 hari cuti tu..

Flasback

230109 : Tok ayah baby dtg dgn pak ngah jer antar kete abah sbb tok ayah pakai sblm ni.. mulanya mak tok nak dtg jgk tp disbbkan time balik tok ayah n pak ngah tumpang abg pak ngah yang dok kt puchong kbtln nak balik johor gak, so tak leh la dtg ramai2.. Mak tok kirim susu kambing ngan madu, katanya madu utk bukak mulut baby nnti dan susu kambing, standby kalau2 baby kena kuning nnti (mintak takada la!).. Dah tu, mak tok belikan set tilam utk baby..besar pulak tu, bleh guna smpai baby besar nnti ni dgn sepsg baju color biru...bertambah lgi baju baby !

240109 : Pagi Sabtu, abah ajk temankan dia pi joging @ taman jaya.. mama ikut jer, duduk2 jer tak berjalan pn sbb sandel ni tetiba jer terputus satu tali, jln pun tahan2 jer..smbl tu dgr lagu n snap gmbar cket..mama duk tepi tasik..indah pemandangannyer..biasanya ada org mancing, tp ni mgkn awai lgi kot, kalau ptg2 ramai la...


Balik dr joging, p sarapan kt Restoran Desaria, ramainyer org, pesan roti canai jer tp lmbt jgk dptnyer..sabor jer.. pgi2 dh ramai org, untung betul meniaga kedai mkn ni, pe lagi kt area situ takde sgt kedai org melayu, mamak byk la..

Dlm masa nk balik abah tnya nak msk apa ari ni, erm..mama igt nak wat laksa johor, tp bahan2 dia lak susah nak dpt, plg susah nak jumpa daun selasih..kalau nak gk kena pi psr besar..so abah putuskan wat laksa kedah jer...singgah la jp kt kedai jual brg basah, beli2 brg2 nak wat laksa!

250109 : Pagi2 ni mama dok berpikir nak wat apa, ermm..minggu dpn dh gaji, duit ada lg ni.. so ajak la abah pi Tesco lg skali tuk beli stroller baby ngn buai baby tu..tkt mggu2 dpn dh tak larat nak jln lg, maklum baby mama kan makin membesar.. ni pun dh sarat... abah ye kan ajer. Yelah awai2 lagi mama dh ckp, abah bertindak sbg tukang bwk mama ke sana jer, tkg beli nya mama.. so abah takde hal la! Dlm kul 10 lbh mama ngn abah bertolak, sj pi awai2..tak la sesak sgt.

Akhirnya dpt jugak beli buai utk baby mama yang juga bertindak sbg tmpt duduk, tmpt tido n yang comelnya ada mainan tergantung.. mesti baby suka! Warna oren lak tu mama pilih, terang...! Stroller baby byk sgt pilihan, smpai confius nak pilih mana satu, last2 yang ada sentuhan warna oren jgk mama berkenan..hehe...
Abis shoping, snggh makan dl, mama teringin nak mkn nasi ayam, mama nak nasi ayam biasa jer, abah pi beli nasi ayam madu.. aduhhh tak sedap sungguh..manis.. buatkan tekak rasa mual jer, pepun telan jer la..

Balik tu, rehat la pe lagi..bantai tido smpai dkt kul 6... Mlm, ajak abah pi pasar malam, malas nak masak la... kali ni tak la beli laksa, sbb laksa ada kt umah lg, kali ni mama beli nasi ayam .. sbb siang td tak puas dpt mkn nasi ayam madu..tak selera..teringin nak nasi ayam bwk ke mlm pulak. Abah pn ikut sama beli nasi ayam.


Pas makan mlm, gosok baju kerja abah sbb esok wlupn Public Holiday abah kena kerja, 24 hours lak tu..hemm.. berkhidmat utk negara!

260109 : Abah pi keja dlm kul 730am. masuk keja kul 8.00am smpai 8.00am pagi sok...sian abah... pas abah pi keja mama smbg tido balik..hehe bkn senang bleh tido smla ni...tp smpai kul 10am jer...bgn tu mama mandi dl, pastu start ngemas umah n basuh baju termasuk cadar katil ngan semua sarung2 bantal..smbl dgr lagu kuat2..hehe time abah takde jer bleh psg kuat2, kalau tak tu jgn harap la.. pas smua kerja dh setle, mama rest, tak mask pun ari ni..mama mkn laksa jer, dok sorang2 malas nak masak apa2..petang smbg tido lagi....

Mlmnya, terasa lapar nasi lak, mls jgk nak msk mcm2, kt dlm peti ada ayam jer..so makan mlm mama mlm ni nasi berlaukkan ayam goreng ngn kicap jer..hehe.. alhamdulillah kenyang jugak..

270109 : kul 5am, mama terjaga, langsung takbleh tido balik..dok sorang kot..tgk kiri abah takde...dh puas pusing kiri pusing kanan takbleh tido gak, hemm bukak tv la..tgk astro kirana..tgh tayang cite hantu 'Spirit'..rasanya byk kali dh tayang ni tp mama tak tgk sblm ni, so layan jer la..mama suka citer2 cenggini...layan smpai habis, kul 7. best gak..tak la menyeramkan sgt tp jln cerita best gk la. pastu ingat nak smbg tido.. baring2 jap, dkt kul 8 abah telefon, ktnya dia dh nak balik, ajak mama g sarap kt luar.. tak jd la tido, terus mama bgn mandi n bersiap.

Pagi ni sarap kt restoran curry house..mama pesan bihun sup... rasa nak mkn yg berkuah pagi ni..pastu mama ajk abah pi tapak psr malam, ingt nak praktis lancarkan cara pemanduan mama spy nnti bleh antar n ambk baby mama bwk kete sndiri, tp tup2 smpai kt tapak tu ada org berjualan pulak..hemm, terbantut la.. kalau kete abah auto kan senang, ni manual, kureng sket keberaniannya..

Pastu balik.. abah smbg tido, dh 24jam keja...sian.. mama lak tumpang sekaki tido..hehe..ngantuk lak rasanya...bgn tu..pikir apa nk masak, brg2 takde ni...ayam jer ada lam peti..jdnya mama putuskan wat nasi ayam jer..nk kejutkan abah pi beli brg basah lain, tak sampai ati lak...masak je la apa yg ada.. so dh 3 kali menu nasi ayam la..hehe..sabo jer... nsb la abah tak kisah sgt, apa yg mama masak abah mkn jer dgn berselera...bagus abah ni...

Petangnyer mama ngn abah pi umah amzar, ambk brg kiriman tok kedah..amzar n fmily baru smpai dr kg..tok kedah kirim toto utk baby..hemm lagi satu ! Toto beli kt Baling, kt sana totonya murah2. lagi tok kedah kirim kuih pau ngn brg2 dr kg, serai, daun limau purut, limau nipis ngn lengkuas..biasa la benda2 ni byk kt kg..klu balik kedah msti tok kedah kirimkan benda2 mcm ni... k la klu beli kt sini mahal....n ibu amzar lak kasi kari ikan masin. menyelerakan :)

Mlm, gosok baju keje utk 3 hari ni...termasuk bju uniform abah..erm..pastu tgk tv smpai kul doblas..pastu tido..sblm tu berbual2 ngn baby mama dulu..mkn susah time mama nk tido skrg ni, mengiring cam tak kena je, terasa mcm baby tak selesa, terhimpit sbb baby mama skrg duk melintang perut, sape suruh..patutnya kepala kt bawah ni...pepun nurse ckp smpt lagi baby pusing ke tmpt yg sepatutnya...

Akhirnya cuti 4 hari pun berlalu.. mulakan hari bekerja dgn rasa tak bersemangat jer...pepun still ok !




Wednesday, January 21, 2009

Aktiviti Ari Ahad

180109- Ari ni bgn awal jugak sbb nk ngemas umah, dh seminggu tak mop lantai umah, almaklum balik keje je ngadap TV dulu, tgk SpaQ..suka sgt tgk citer ni..tak bleh miss.. smlm pun tak smpt nak mop sbb awal2 dh kuar g pasar, blk dh terlewat sket..terus masak.. Ari ni mama plan nak basuh smua baju2 baby..bersemangat ni.. hehe.. dlm pada tu, ibu amzar telefon mama, tnya bleh tak tlg jga amzar, diorang nak g shoping brg dapur.. mama ok jer.. dlm kul 10 amzar sampai..nsb la mama dh siap mengemas smua dah, cuma basuh baju baby jer tak siap lagi.. takpe ari ni spnjng ari abah ada kt umah, abah jga amzar, mama basuh baju... banyak jugak baju n brg2 baby bila dh kuarkan semua... tu la time membeli tak ingat.. :)

Ibu amzar telefon lg bgtau diorang mgkn lambat sbb nak pegi kenduri dl.. hemm.. takpe la.. amzar tak meragam lagipun.. tido pun lama, main2, smbl makan, n then mengantuk...letak dlm buai tido.. tak la kuat nangis n meragam mcm ari tu.. dlm kul 4petang baru ayah amzar dtg ambk.

Petangnya mama angkat baju2 baby, lipat n nak simpan dgn baik, sblm tu smpt snap gmbar dan kira jumlah baju baby .. banyak jugak, 25 pasang! takpe saiz besar mama beli, bleh tahan lama sket...


Malamnya mama ajak abah p pasar mlm, malas la nak masak lg, tengahari dh makan nasi, mlm tak lalu lak nak mkn nasi.. abah ikut jer.. mama biasa la menu pasar mlm.. LAKSA !.. abah lak taktau nak beli apa, last2 beli laksam...tak penah2, sj nak try.. abah kata dia nak mkn smthing berbeza sket mlm ni.. beli mayonis, kobis, tomato, timun, dan salad! Balik2 terus abah rebus telur.. katanya nk cmpurkan dgn sayur2an tadi.. Sayur2 tu abah potong kecik2, basuh bersih2 + telur rebus + mayonis..siap la masakan abah!... mama try makan jugak, sedapppp..... ! Dh tu minum lak dgn air HL Cholocate.. wahh.... cam mat salleh pulak. Ni la rupa menu makan malam abah, 'salad mayonis ala malaysia'.. kata abah!

Tuesday, January 20, 2009

Gi Jln2 n Ziarah Amzar..

170109 - Petang sabtu.. mama boring ler..smlm dok umah jer..so petangnya mama ajak abah pi jln2, abah cam berat jer sbb gigi masih sakit tp dh kurang sket sbb mkn ubat..tp mama pujuk2 gak, alasan nak servey tgk baby punya buai ngn stroller.. servey harga jer, tak nak beli lagi...

Dalam kul 3pm mama bertolak, lepas melantak bihun sup 2 mangkuk :)... abah bwk g Tesco jer, kt situ biasa murah rasanya... smpai sana jln2, servey2 .. ok la harga dia, cantik pun cantik..maybe next month boleh la beli... alang2 tgk la gk bhgn baby..hehe taksah kalau tak capai selai 2 baju utk baby mama..ala..mama byr sndiri..takpe..pas pnt jln, g singgah mkn KFC..takde menu lain kalau kuar jln kt shoping kompleks ni...apapun terisi jugak sepetang sabtu ni.. balik umah dlm kul 6lebih...


Mlmnya, tgk bihun sup byk lagi, mama kengang sgt sbb baru lepas mkn KFC, so abah ajak la tapau antar umah amzar..ala abah tu teringatkan amzar la tu..mentang2 amzar suka kan abah lebih dr mama.. key la..mlmnya mama pi umah amzar.. amzar berwajah baru, lepas potong rambut..nmpak la kelelakian nyer sket,.. kalau tak tu, rambut halus pnjng jer..comel+comot jer amzar masa mama snap gmbr dia, wat muka blur lak tu...


Bihun Sup Sempoi Mama..

170109 - Awal2 pagi mama ngan abah dh bgn sbb nak pi pasar pagi, nak beli bhn2 tuk wat bihun sup.. Mak Tok ngn Tok Ayah Baby ckp nak dtg umah ari ni dr Johor dgn mak ngah baby sekeluarga..tgh siap2 nak pi pasar, pak ngah baby telefon bgtau tak dpt dtg minggu ni sbb kena keja, next week diorang dtg... heemm.. pepun rencana tuk wat bihun sup diteruskan... tak pyh la mama nak susah2 pikir nak masak apa tengahari ni..


Bihun sup ni senang dibuat, sedap dimakan...ni mama selitkan resepi sempoi mama wat bihun sup..hehe...

Antara bahan & cara nak masak :

1) Bihun / mee - mama wat setengah bungkus jer

- mama suka bihun jer...direndam dulu ngan air biasa sblm celur dalam air panas kt ats dapur (dlm 5 minit jer)..

2) Tulang (tak kisah bhgn mana pun.. mama beli 1/2 kilo jer, nk wat sikit jer kan..)

- Tulang mama rebus lama sket (biar daging yg melekat2 kt tulang tu betul2 empuk..)

- Masa rebus tu letak la Sup Bunjut Tulang bersama-sama halia yang diketuk terlebih dahulu.

- Bila dh betul2 empuk dan dh menggelegak dan rasa cam dh ok (lebih kurang setengah jam@ lebih), tumiskan bwg merah@bwg besar dan bwg putih di kuali lain, bila dh garing..masukkan jer dlm kuah sup tadi..kasi bau wangi dia naik...

- Dah tu masukkan garam dan sedia untuk hidangan.. masa idang tu, tabur la daun sup...

3) Bahan utk hiasan cam biasa la,

- Daun Sup dan Daun Bawang

- Fish Ball dan Fish Cake

- Cili merah (nak bagi lawa jer, biasa time makan mama tak letak pun..)

- Limau kasturi

- Taugeh

- Daging (yang dihiris kecik2 - ambk dari tulang atau rebus jer isi daging bersama2 ngn sup td..ari ni mama buat, mama letak paru sekali..sbb dh ada dlm peti ais)

4) Bahan untuk cili kicap

- bawang putih (setengah labu jer.. wat skit jer)

- cili padi (ijau punya) - mama letak 6 biji jer

- gula (sesudu lebih kurang - ikut kesesuaian/ kesukaan masing2..)

- aji no moto

- semua bahan 2 ni mama blender bersama2

- dah blender, baru campur kan dengan kicap...


Hasilnya, sepertimana di bawah..senang jer .. tp sedap.... :)



Monday, January 19, 2009

Cek Gigi

160109 - Mama ambk cuti ari ni..nak p cek gigi+ nak rehatkan diri kt umah, doktor ckp spnjg tempoh ngandung kena pi cek gigi skali.. last mama pi cek gigi bln 5 thn lepas..sblm mama kawen... hemm nak pi semula ni mcm mls jer. ingatkan lambt la kalau pi cek gigi ni sbb ingt dia cuci gigi kita skali rupanya kejap jer, Doktor cuma wat pemeriksaan jer..mama pi sorang, dlm kul 830pagi..sblm kul 9 dh siap dah..Doktor ckp gigi ok, no problem .. cuma kena gunakan 'floss' untuk cuci bhgn gigi yg rapat2.. hemm...balik umah ingt nak smbg jer tido tp abah lak ajak temankan g klinik gigi private.. kbtln pagi td abah dh ngadu skt gigi dr mlm td takleh tido.. nak p klinik kerajaan, ari rabu jer utk pesakit luar..ari Jumaat ni utk ibu mengandung jer.. mama tak kisah, gi je la temankan abah, smbl tu bleh singgah Watson ker Guardian ker beli 'floss' tu..
Smpai klinik gigi, abah p cek.. Dr ckp takbleh cabut lagi sbb gigi tgh sakit, dia cuma bleh beri ubat jer utk tahan sakit..k la... 3,4 ari lagi kalau tak ok gk dia kata bleh la cabut..sabo jer la abah yee... sian..sakit gigi ni susah sket, nak tido pn susah..ingt petang nak la ajak abah pi mana2, beriadah ker, ronda2 ker..nmpaknya kena simpan esok2 jerlah..mood pun jd baik tu..

Thursday, January 15, 2009

Nak Jawab Tag no2 tahun 2009 dr Mama_Aqish

Tajuk Tag :
..tajuk pe tah... tag no2 2009..kiutnya aku...Fakta/hobi...bleh la apa2 jer.. hehe..

Arahan untuk tag ke2 ni seperti berikut;


1. Copy Badge "2008 Sute's Blogger Award" untuk diletakkan di blog anda.

2. Link @ ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

#mama_aqish la yg kasi tag ni..tq2x.. kite ni ahli baru so, excited la jgk nk menjawab tag ni wlupun terpaksa pikir lebih cket..10 item maa..


3. Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum pemenang seterusnya.


# silalah baca fakta/hobi tentang diri mama ni... layan...


Fakta/hobi 1: Mama ni paling suka sgt makan laksa kedah ! Kalau tak buat sndiri, mama beli jer kt pasar malam. Bayangkan setiap kali g psr malam, mesti takpenah miss beli laksa. kt tmpt mama ni, dlm seminggu ada 3x pasar malam, so 3x la mama mkn laksa dlm seminggu... tu tak termasuk kalau weekend rasa nak wat sendiri lg. kalau buat sndiri lak, taksah kalau tak sebungkus laksa, yang makannya mama ngn abah jer. Biasanya takkan hbs 1 hari makan, akan dibawa ke hari berikutnya. Kuah laksa ni, kalau disimpan 1 hari , lg sedap rasanya... tabiat suka sgt mkn laksa ni bermula sejak zaman kecik2 dl lg, mmbawa ke sekarang ni.. :)


Fakta/hobi 2 : Window soping + soping betul2!.. namapun pompuan..hehe... kalau dulu time bujang bleh la ajak mmber layan window soping lama2..walaupun kdg2 tak beli apapun.. tp mmber sekepala, ok la..layan jer...Tp skrg ni bl dh kawen, bl ajak abah gi window soping, susah sket dia nak setuju. kalau setuju nak g pun, bl ada benda utk disopingkan (kiranya msti ada tujuan la..) & abah suruh wat list awal2... but at that time, biasanya soping akan melampaui list.. hehe..pompuan...rasanya bila dh ada baby nanti, hobi ni akan berterusan, bahkan rasanya akan lg meningkat !


Fakta/hobi 3 : Mama ni jenis yg mudah nangis n kuat nangis.. bkn nangis dgn kuat tp kuat sgt menangis... tak kira la sbb apa..tgk citer yg ada part sedih ke, kena tegur ke, terasa hati ke..n kengkdg2 tak bersebab..musykil jugak ni.. air mata ni mudah sgt la kuar..heran...tak bleh nk control! Nsb la dpt abah yg memahami...Dl masa bercinta, penah la abah ckp suara tinggi sket dlm telefon, air mata mama terus berlinang...blm kena mrh betul lagi.. hehe,... sabo jer...Dh ada baby sok, kena lbh control, kalo tak malu jer..


Fakta/hobi 4 : Nak kata hobi tak jgk, tp dh macam site bisnes dh ni.. dr zaman sekolah lagi, minat menjahit dh ada dlm diri mama, Dl zaman sekolah menengah, mmber dh bg kepercayaan utk jahit baju sekolah diorang. Skrg bila dh habis bljr n bekerja n berkahwin, menjahit ni diteruskan sehinggalah skrg..mama dh sarat mengandung, barulah ambk keputusan utk berehat jap. mgkn continue lps baby mama besar nanti kot..insyaallah.. oh yer, mesin jht sndiri beli msa dh bekerja (kalau tak slh awal thn lepas).. sblm tu mnjht pakai mesin jahit kakak atau mak jer..


Fakta/hobi 5 : Dolu2 mama ni suka sgt melukis, kdg2 potret... bila ada masa terluang n takada apa nak buat, mama lukis la potret anak2 buah mama, tgk gmbr diorang n then lukis! kdg2 menjadi, kdg2 takkk... Skrg ni susah nk cari masa terluang sbb mama dh ada komitmen lain disamping hobi yg dijadikan site bisnes, iaitu menjahit td... Nnti satu hari..nak la try lukis potret baby mama pulak, pastu framekan... :)..nice...


Fakta/hobi 6 : Mama suka sgt minum teh ais. tp skrg sejak disahkan ngandung..mama tak berani nk minum lg, doktor ckp tak elok minum teh... so stop dl la wat sementara waktu ni. Pas bersalin nnti bleh la continue balik. Dulu stp kali mkn/mnum kt luar, mesti order teh ais... taktau nak ckp betapa nikmatnya dpt minum teh ais ni. kdg2 pg2 pun belasah teh ais gak kalau teringin sesangat..


Fakta/hobi 7 : Mama suka sgt tgk org wat decoration umah... tak kisah la tgk rancangan tv ke, tgk majalah ke, dlm laman web ke... selalu tu tgk deco bersama eric la.. best jer bl tgk ruangan umah diubahsuai, jd berbeza dr sebelumnya.... kdg2 berangan gk nak wat umah jd cenggitu, tp skrg umah sewa lg, dh pindah umah sndiri sok, bleh la wat apa2 jer.. janji modal kena ada la kan... :)


Fakta/hobi 8 : Mama suka belek album gambr lama2, tambah2 album ngn kengkawan waktu bljr... terimbas kembali kenangan bersama kwn2.. terbayang2 di mata... alam belajar smada di sek., di 'U' adalah paling manis dlm idup.. eh2 zaman kanak2 lg manis kan.. tp gmbr zaman kanak2 takde sgt..dok kg dulu, mana la bergambo sgt... tapi mama suka la tgk gmbr..tgk gmbar kawen...hemm memori terindah !


Fakta/hobi 9 : Mama sukakan kucing ! Sbb kucing comel n manja... sblm kawen ada la bela..skrg takde dah..tkut tak trjaga pulak suami n anak2..hehe... wlupun tak bela kucing dh tp setiap kali tgk/terjumpa kucing msti rasa nak belai kucing tu..mama swet2 pggil kucing dr jauh pun, kucing bleh toleh...comelkan kucing...


Fakta/hobi 10 : Last skali... ni hobi baru ni, sejak baby mama ada dlm perut mama ni..mama suka la sgt berbual ngan baby mama. apalagi skrg ni dh nak masuk bulan ke-8, baby makin aktif dn kuat menendang, lagi la mama suka.. sembang2... rasa macam baby faham jer dan bagi respon. Setiap kali tak kira masa, mama mesti berbual ngan baby bila baby mama start menendang, smpaikan org tegur, kata mama ckp sengsorang..padahal mama tgh ckp ngn baby kan sayang... :). Takpe sabar, tak lama jer lg, nnti baby dh kuar mama bleh berbual live ngn baby, kan...

Okey, akhirnya cukup gk 10 item tntng fakta/hobi mama... syarat berikutnya yang terakhir,

4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyertakan nama mereka di blog anda..

# Ala... mama tak ramai follower, org baru ni kureeng sket pengikut, yg ada semua dh kena tag ngn mama aqish, so mama bukak jerlah kepada sesapa yang berkesudian untuk menjawab tag ni...kot2 ada yg melintas lalu ke blog mamalieyna ni... jgn segan2 nohh..

TQTQ...


Monday, January 12, 2009

Perkara Yg Perlu Anda Tahu Tentang Bayi Baru Lahir

Sekadar Info utk Ibu-ibu mengandung seperti Mama :)..

Terdapat beberapa perkara penting yang kita perlu ambil berat tentang bayi yang baru lahir, iaitu tabiat usus dan pundi kencing:

1.Berapa kerapkah bayi kita patut membuang air kecil dalam masa sehari?
Pada awal kelahiran pundi kencing bayi kita masih kosong dan ia tidak mempunyai kawalan terhadapnya. Pada kebiasaannya bagi bayi yang berusia 6 minggu, ia akan membuang air kecil 20 - 30 kali setiap 24 jam. Namun ini tidaklah bermakna kita perlu menukar lampinnya sekerap itu. Apa yang penting kita perlu pastikan lampinnya tidak terlalu basah dan tidak dibiarkan terlalu lama.

2.Bagaimana kita boleh kenal pasti bayi telah membuang air kecil secukupnya?
Petunjuk terbaik yang dapat membantu anda memonitor lampin bayi ialah berat lampin. Jika selama 3 jam atau lebih lampin bayi anda masih kering bererti bayi anda telah terdehidrat. Oleh itu anda perlu mendapatkan khidmat nasihat doktor ataupun bidan yang datang membuat lawatan kesihatan.

3.Bagaimana pula jika ada kesan darah dalam air kencing?
Tidak mungkin ada darah dalam kandungan air kencing bayi baru lahir. Biasanya warna merah jambu atau kesan merah kelihatan disebabkan oleh garam kimia yang dipanggil urate. Ianya adalah bahan buangan biasa dalam air kencing. Sekiranya kencing bayi mengandungi darah maka ia adalah keadaan luar biasa dan serius. Anda perlu segera merujuk kepada doktor untuk menangani masalah ini.

4.Apakah maknanya jika air kencing bayi berbau?
Ada 3 kemungkinan besar yang menyebabkan kencing bayi berbau:
1. Lampin dibiarkan terlalu lama.
2. Air kencing pekat - berlaku disebabkan bayi kekurangan air dalam badan.
3. Jangkitan pada saluran kencing bayi. Perlu rawatan segera.

5. Berapa kerapkah pula bayi perlu membuang air besar?
Kebiasaanya bayi baru lahir akan membuang air besar beberapa kali dalam sehari. Dalam 6 minggu pertama puratanya adalah antara 3 atau 4 kali sehari. Bayi yang meminum susu ibu biasanya tinjanya agak cair. Namun ini tidak bermakna ianya mengalami masalah cirit birit selagi bayi kelihatan sihat. Namun sesetengah ibu yang mengamalkan jamu perlu lebih prihatin kerana mungkin boleh berlaku masalah cirit birit. Penting diingatkan bahawa ada sesetengah bayi yang tidak membuang air besar dalam beberapa hari. Jika anda ada membuang air besar sekurang-kurangnya sekali sejak lahir, biasanya tiada masalah.

6. Apakah warna yang normal bagi tinja bayi yang baru lahir?
Dalam masa 24 jam pertama hidupnya, bayi anda akan menghasilkan mekonium, bahan melekit dan berwarna hitam kehijauan, yang terdiri daripada hempedu dan mukus. Dalam tempoh 1 ke 2 hari, ia akan bertukar warna kepada coklat kehijauan - mungkin berair.

7. Apakah bezanya tinja untuk bayi yang meminum susu ibu berbanding susu botol?
Bayi yang meminum susu ibu biasanya tinjanya berwarna kuning keperangan atau kuning oren serta berbau seperti susu masam atau yogurt basi. Boleh juga didapati berwarna hijau terang. Manakala bayi yang meminum susu botol, biasanya tinjanya banyak. Berwarna coklat muda dan agak berbau. Ini kerana bahan buangan ini mengandungi campuran bakteria. Jika tinja berwarna hijau dan berair, ini menunjukkan bayi mengalami cirit-birit.

Masakan mama di hari minggu

110109 : Abah keja ari ni..yelah berkhidmat utk negara, tak kira masa. tinggal la mama sorang kt umah. tp takpe abah keje separuh ari jer. dlm kul 11pg, abah telefon suh msak nasi ayam. hemm ok la tu, senang.. takyah pikir2 lg nak masak lauk apa tuk tengahari ni. smlm pun takde idea gk nak msak apa, senang2 wat laksa kedah jer. senang n sedap... :). Smlm mulanya rendam laksa 1 bungkus jer, tup2 ptg terasa nak pi umah amzar, teringat kt amzar pulak, jdnya mama tapaukan la utk amzar sekeluarga.. banyak jugak. Mlmnya mama tgk kuah laksa banyak lagi, so terpaksa la rendam lg isi laksa ... dh jd sebungkus setengah, yang makan kt umah cuma mama ngn abah jer, tah brpa mangkuk mama ngan abah belasah mkn laksa..continue ke ari ahadnyer. Mama ngan abah memang sukakan laksa very2 well.. hehe..

Nak tengok rupa nasi ayam mama?... sepertimana di bawah ni, tapi mama tak brpa pandai wat cili cecah yang warna merah ni, suka ati mama jer..pepun abah selera jer makan, siap tambah2 lagi...

Friday, January 9, 2009

Check-up Perut Minggu ke-32 !

070109 - Mama pi checkup ari ni. Appointment jam 2pm, lg 5 minit jam 2pm, mama baru bertolak dr opis. ala klinik dkt jer.. takpe. Pi awal pun, pintu klinik bukak jam 2pm gak pastu semua org berebut2 nak masuk.. malas la cenggitu.

Sampai jer, ramai gk orang tp better than morning. Klu pagi lagilah ramai... rutin checkup cam biasa la, mula2 tunggu turn dipanggil utk timbang berat, wahhh...naik 1.3kg within 2 weeks ! melebihi limit ni. Then tunggu plk turn utk diambil tekanan darah, ok jer 116/72. Lepas tu, letak kad kt tmpt Urine test, tunggu lg utk dipanggil nama. nak ambl result jer pun, takes time jgk.. Ramai umat sbb tmpt urine test ni, bercampur pesakit luar /pesakit biasa/ Ibu mengandung. dah dpt result baru la ke part utk chekup perut, ni pun tunggu giliran lama gak...mama boring tp baby mcm suke jer...asyik menendang/menguit2 jer dlm perut mama.. yelah kt klinik, ramai kwn baby kan :).. Apapun ok la, pasni terus bleh balik umah jer, takyah masuk opis dah.

Akhirnya sampai jgk turn mama, checkup perut..baby ok, mama jer.. terlebih naik berat badan kata nurse. Sejak awal ngandung hingga ke minggu ke-32 ni, berat bdn dh naik 9.7kg. Nurse bgtau sepanjang ngandung sehingga bulan ke-9, berat badan ptt naik sehingga 12.8kg...ini mama dh cecah 9.7kg dlm tempoh 32 minggu. Apapun tak serius sgt, nurse ckp still ok but dia suggest utk kurangkan fat & 'salt diet'.. heemmm... ala mama ni kalau rasa teringin nk makan apa2, makan jgk...hehe...alasan baby lapar.. Harapnya dalam pantang nanti, boleh la diet dan turunkan berat badan ni.. Aminnn....

Wednesday, January 7, 2009

Nak Jawab Tag Mama Aqish ni...

Tajuk Tag : Azam Tahun Baru & Telatah Anak

okey la... dh list dah jwpn utk tag mama aqish, sepertimana di bwh :)...

3 azam/harapan baru untuk bakal baby mama adalah :
1)nak baby mama nanti dpt dilahirkan dgn selamat, sihat walafiat, tiada masalah dan cukup sifatnyer..
2) Nak susukan baby sepenuhnya dgn susu badan mama sepanjang tempoh pantang (insyaallah kalau diizinkan :)..)
3) Nak bagi penjagaan yang terbaik & penuh kasih sayang.. hehe...semestinya!

3 azam/harapan baru untuk suami tercinta :
1) nak kuatkan lagi ikatan perkahwinan dgn melahirkan permata hati yang tersayang buat suami
2) nak lebihkan kasih sayang walaupun kasih sayang terpaksa dibahagi 2 antara baby n suami..
3) nak sentiasa merindui suami walaupun suami sentiasa bersama-sama..ucap kata sayang tiap2 hari.. cewah2x..

3 azam/harapan baru untuk diri sendiri :
1) nak kuruskan badan lepas bersalin.. risau la ngn berat badan skrg..
2) nak berjimat lebih sket dan lebihkan simpanan untuk hal2 yang tidak diduga..
3) nak lebih 'cekap' bwk kete spy bleh antar sendiri baby mama umah pengasuh incase kalo abah ada hal

3 azam/harapan baru untuk kerjaya :
1) lebih ceria/lebih kreatif dan lebih beranisiatif dalam kerja
2) nak la gaji naik cket tahun ni..hrp2 ada increment tp taun lepas dh naik, camner...
3) kalau ada peluang, hrp2 dpt la kerja government... hehe...

Okey..ni jer la gmbr terkini with husband yg mama ada..yg lain tak pakai tudung la..



Okey, dh terjwb tag mama aqish... so mamalieyna lak nak kenakan tag ni kepada :
1) Mega
2) Aidaroha@Haida
3) Puan Suhana

Selamat menjawab utk senarai nama di atas ! :)

Berkenalan dgn keluarga Mama !

07012009 - ari ni ada checkup perut kt klinik, appointment jam 2pm. ermm... rutin yg sama bila pi checkup..yang paling boring tunggu giliran la... mama pi sorang jer, abah keje..dh biasa pi sorang2, takpe, baby kan ada...

Ari ni mama nak describe pasal family kt kedah, sblh mama.. next2 time psl family kt johor plk, sblh abah... takde ape, cuma nak kenalkan baby pd keluarga besar kita.
Baby ada 4 mak saudara (Mak Ngah, Mak Cik, Mak Tam & Mak Njang) dan sorang pak saudara (Pak Su).. Sepupu2 Baby plk berjumlah 17 orang sehingga ke hari ni, yg paling kecik n bakal jd kwn baby adalah Amzar (9 bulan). Bl baby dh lahir nnti, bezanya 1 tahun..boleh jd kwn tu... Dulu baby ada Pak Long tp dh lama meninggal, cuma ada anak Pak Long je sorang, Taufik namanya..

Key, kt bawah ni mama selitkan gmbr mak & pak saudara baby..cuma mak chik yang takde gambo.. tu la susah sgt nak ajk mak chik bgambo...

Monday, January 5, 2009

Jalan2 @ IOI Mall Puchong

04012009 - Mama boring sgt ari ni, so ajak abah jln2 kt IOI Puchong.. abah cam malas jer, tp sbb sayangkan mama, abah terpaksa ye kan ajer, tpi petang la. pagi abah suh wat bihun sup..

Sbnrnya takde tujuan sgt pn g IOI, sj nak cuci2 mata jer.. jdya tak sahlah kalau tak cuci mata kt baby corner.. heemmm kalau ikut hati byk benda soping utk baby mama, tapi abah tak kasi, dh byk kt umah. lagipun kena tnggu baby dh kuar n membesar dulu.. skrg dh byk, lgpun bkn sale giler2 pun kt JJ tu.. so cket jer mama smpt beli. Topi sblm ni dh ada, tp beli gk lg 1. Baju mmg dh byk, tp terjumpe romper yg ada topi ni, mama ambk la.. sikat rambut baby, mmg takde lg sblm ni. k la..

hemm.. agknya nnti kalau baby dh besar, mama asyik rasa nk soping jer kan.. ish3x...

Perkembangan Baby Dalam Kandungan (Minggu ke-30 hingga Minggu ke-40)

Saja nak add info : perkembangan Baby Mama dalam kandungan..

Minggu ke-30 - Ibu perlu banyak berehat. Jika tidak bekerja, pastikan mendapat rehat yang cukup pada hari siang. Pada waktu malamnya pula, pastikan tidur awal dan mendapat tidur yang selesa.
(isteri ~Tips tidur: Angkat sedikit kaki dan letakkan beberapa biji bantal di bawahnya untuk mengurangkan kebengkakan dan menambah keselesaan)

Minggu ke-31 - Ibu akan mendapati tanda kesan regangan merah pada perut. Manakala pada payu dara pula akan kelihatan salur darah yang agak jelas timbul. Ketika ini kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Panjang badannya kini boleh mencecah 37 cm dengan berat 900 g.

Minggu ke-32 - Bayi mengalami pertambahan berat badan. Ia mencapai 1.6 kg. Secara normal kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Menyentuh soal hubungan suami isteri pula, sesetengah wanita hamil akan berasa bimbang apabila melakukan persetubuhan kerana takut ia mencederakan bayi yang dikandung. Sebenarnya, ibu tidak perlu risau untuk melakukan hubungan seks ketika ini kerana ia tidak akan mencederakan bayi.

Minggu ke-33 - Bayi telah memiliki rupa paras yang tersendiri. Rupa inilah nanti yang bakal puan lihat apabila dia lahir kelak. Malah, bayi juga sudah boleh membezakan antara terang dengan gelap.
(isteri ~ Kerapkan rehat. Berbaring sebentar pada waktu tengahari kerana ibu mungkin penat ekoran membawa perut yang membesar)

Minggu ke-34 - Kedudukan bayi betul-betul berada pada pintu rahim. Panjang bayi kira-kira 40.5 cm. Sekarang bayi terbentuk dengan sempurna dan badannya juga sudah seimbang. Masa ini lemak semakin terkumpul dengan pesatnya di bawah kulit bayi. Jadi bayi kelihatan agak tembam.

Minggu ke-35 - Ibu akan merasai kesukaran untuk bernafas, membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk, bersin, atau tertawa dengan kuat. Manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol.
(isteri ~ Lakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim)

Minggu ke-36 - Ibu yang bekerja sewajarnya sudah mengambil cuti dan berehat di rumah. Puan perlu mengelakkan keletihan dan kelesuan. Sentiasa angkat kaki dan letakkan di atas bantal ataupun objek tinggi untuk mengelakkan urat timbul atau “varicose vein” dan bengkak kaki. Bayi pada masa ini sudah membesar dan saiznya memenuhi ruang uterus ibu. Ibu akan berasa perut begitu penuh, sarat dan sukar untuk membuat sebarang pergerakan.
(isteri ~ Bercuti dan enjoy your holiday with no work. Rest, rest and rest. Let job done by your husband)

Minggu ke-37 - Kepala bayi mungkin sudah turun ke ruang pelvik. Bonjolan ketara pada perut akan semakin membesar. Bentuk bayi dalam kandungan juga semakin membulat dan kulitnya bertukar menjadi merah jambu. Rambutnya tumbuh dengan lebat dan bertambah sebanyak 5 cm. Kuku lembut telah terbentuk pada hujung jari tangan dan kaki.
Minggu ke-38 - Ibu merasa keadaan pundi kencing yang sedikit tertekan dan ini akan menyebabkan kekerapan membuang air kencing terjadi.
(isteri ~ Rajin-rajinkan diri ke tandas dan kerapkan minum air kelapa)

Minggu ke-39 - Saat hampir bersalin. Perut kita sudah begitu besar dan berat. Buat masa ini kita perlu fokuskan fikiran kepada perkara-perkara positif dan bayangkan pemandangan indah. Kita perlu pastikan segala persediaan untuk melahirkan telah siap dikemas dan diletakkan di tempat yang mudah diambil.
(isteri ~ Boleh juga terus letakkan packing barang2 ibu dan bayi di dalam kereta)

Minggu ke-40 - Minggu terakhir dan ini adalah minggu yang ditunggu-tunggu. Ibu akan merasa tidak selesa dan tegang pada bahagian abdomen dan akan merasa sedikit gatal. Ibu juga akan mulai rasa kebas pada bahagian kaki. Bayi dalam kandungan kini telah bersedia untuk dilahirkan. Panjangnya sudah 51 cm dan beratnya telah menjangkau 3.4 kg. Jadi impian bakal ibu dan bapa kini akan menjadi kenyataan dalam sedikit masa sahaja lagi.
(isteri ~Bersabar dan ku doakan semuanya selamat. Amin…)

Scan Baby Mama !

03012009 - Petang, lebih kurang jam 415pm, abah bwk mama pi klinik berhampiran tuk scan.. excited sgt.. sampai kt klinik, ramai gk org..sabor je la, bfore mama punya turn, ada sorang ibu mengandung gk..mgkn nak scan jugak tu, perut lebih kurang mama jer. erm.. tunggu punya tunggu, sampai jugak turn mama. Masuk jer, betulla ibu mengndung td wat scan jugak, peralatan scan masih kt situ, Dr pun ada ckp, nak scan jugak? ... Dr tanya lagi scan untuk apa, mama just ckp, saja nak tau kesihatan baby mcmana, nak ckp nak tau jantina kang Dr ckp apa pulak.. so berbaringlah mama.. Mula Dr tunjukkan bhgn kepala baby dulu, ambk ukuran lilit kepala, pastu tgk pulak ukuran pnjg tulang betis baby. lepas tu dgn tak sabarnya, abah tanya.. baby boy ke girl ? Dr menyampuk.. eh2x tak sabar ayahnyer.. hehe biasa la abah. Dr pun fokus la kt 'anu' baby, mulanya tak brp nmpk, baby kepit jer, pastu Dr 'shoot' dr bwh.. then nmpak la.. kelakiannya...wahh.. abah tersenyum lebar.. mama pun same... seronok sgt! Dr ckp confirm lelaki ni, dh nmpak jelas.. Alhamdulillah.. first cucu lelaki sblh abah, sblh mama dh seimbang lelaki n pompuan, sbb dh ramai cucu pun, baby pun cucu yang ke-18.. tok kedah tak kisah lelaki ke pompuan.
Sayangnya Mama tak perasan time Dr print kan foto scan tu, Dr cuma print gmbr ukuran lilit kepala dan pnjg tulang betis jer. Pepun Baby mama sihat jer, dlm usia 31 minggu ni, baby mama dh cecah berat 1.5kg.. ok la tu.

Abah Memasak Ari ni :)

03012009 - Ari ni mama planning nk pi scan baby mama, kalau boleh awal2 pagi nak pi. tak sabar sgt. Tapi ari ni hujan jer tak berenti2. dh la tu terbangun lmbt. hujan lak makin lebat. so abah ckp pi petang jerlah, lagipun dh dkt tengahari.. rasa frust jer mama, sbb dr semalam berkobar2 jer. Hemm.. terus hilang mood. nak masak tengahari pun takde mood dah. so, apalagi abah la jd mangsa. abah kan rajin, dengan ringan tulangnyer abah ckp, abah masak la ari ni.. hehe... suke sgt mama!
Abah dh biasa msk time bujang2 dl, apa ada hal, setakad nak mkn abah ngan mama jer kan.. So abah mulalah memsk.. menunyer : Ayam masak kicap, Sayur Campur, Tauhu Goreng ngan Cencalok.. hemm bleh la tu... mama smpt snap gambarnyer..hehe..





Sambil abah memasak, mama lak menjahit, lama benor simpan baju orang ni..tggl sepsang jer lagi nak habiskan..last2 siap jugak. pasni dh taknak menjahit lagi, penat la sayang... tunggu baby mama kuar dan membesar dulu baru start menjahit semula. Ni baju yang dh siap jahit tu.. baju last!

Friday, January 2, 2009

Mama Jaga Baby Amzar-Part 2

01012009 - Mama ditugaskan untuk jaga baby amzar sekali lg. tapi kali ni kt umah mama sendiri, msti baby mama jealous..asyk jaga baby amzar jer.. pepun baby amzar baik kali ni, lgpun kakak n abg amzar ada bersama, takla meragam sgt sbb ada org yg dia kenal. Ibu Amzar mntk mama jgakan sbb Ibu amzar keje n ayahnyer terpaksa ke hospital sbb atok ayahnyer masuk spital, diorang adik-beradik bergilir2 jaga. So, Amzar ditinggalkan kt mama dr jam 1 tengahari smpai 8mlm. Amzar tak banyak kerenah kali ni, boleh ketawa n main2 lagi.. tido pun lama, 2 jam.. dr jam 2pm smpai 4pm.. bleh la mama rehat sama n layan baby mama juge.

Amzar tak selesa sgt ngan mama, dia lebih suka ngan abah, smpaikan abah nak g mandi pn dia nak ngikut, tnggu kt pintu bilik air... tahler. kata org kalau kiter tgh ngndung, baby boy taknak ngn kiter, maksudnya kita kandung baby boy.. dan sebaliknya.. taktau la.. pepun 3hb Jan ni, mama nak p scan lagi sekali, hrpnyer baby tak segan silu nak tunjukkan 'anu' baby kali ni... ye sayang..

Ni antara pic yg smpt mama 'snap' masa amzar main2.. abah tido time ni. skrg gmbr amzar jerlah.. next2 time gmbr baby mama pulak yer.. jgn marah ye sayang.. :)





Shoping brg baby punye citer..

30122008 - Ari ni mama dpt payslip, mama orang pertama yg dapat..hehe... ghairah betul sbb bulan ni dpt bonus! .. Alhamdulillah, tahun ni bonus lebih sket dari tahun2lepas, rezeki utk baby mama ni! Apapun brg2 baby dh complete mama belikan, termasuk brg2 mama jgk.. so duit ni simpan jela dulu, nanti baby dh kuar, baru st=rat shoping smula.
Alkisah.. mama dh 3, 4 kali shoping brg2 baby ni, maklumlah excited sgt.. masa baby mama usianya nak cecah 5 bulan dlm kandungan, mama dh start beli cket2, tak la terasa sgt... Bawah ni antara koleksi brg2 utk baby mama. Gmbar yg dh tersusun cantik tak lak ambk, kalau tak bleh tgk betapa tingginya timbunan baju2 utk baby mama yg bakal lahir ni... :)
Dl sj je ambk gambar ni.. ini pn sket je letak kt sini, masuk semua kang tak muat lak page ni..hehe..apapun so excited bila shoping brg2 baby ni, taktau la nape ek.. ni pun taktau boy or girl lagi, kalau tak lagi sakan shopingnyer!
Ni timbunan barangan yg dibeli :

Ni lak, selimut+tuala+sapu tgn :



Antara bajunyer :





Eksosori lain :