About

Wednesday, December 23, 2009

.: CBK 2 – di HaRi PerTunaNgaN :.

Salam sume..
Sambungan tuk Cerita Balik Kampung mama..hehe..

19122009 tarikh bersejarah tuk adik mama..
Tarikh pertunangannya dengan gadis pilihan hati
Anak mummy pulau pinang..hooyee..!
Siapapun pilihan hati, mama sefamili tak kisah..
Janji diorang tu dari kalangan keluarga yang baik2..
Alhamdulillah selesai jugak majlis tue..

Mama ni nagn kakak sorang lg dr KL ni je ikut warna tema
Kakak2 yg len+ anak2 diorang main pakai baju sesuka hati jer
Tak kisah lah kan..mama lak cuma ada 2 lai je baju biru, selai gelap, selai cerah..
Nak buat baru malas..pakai apa yang ada je..hukhuk..

Okies..
Seawal 10.30am kitorang dh gerak
Sbb nk singgah umah akak lg sorang kt Padang Serai
Dia tak balik kg, tp nak join rombongan ke Penang jugak
So pegilah kitorang ber’5 buah kete jer..
Sume adik-beradik sndiri+sorang sepupu+sorang mak sedara &sorang pak sedara..
So jumlah yg pegi DEWASA : 19 orang KANAK-KANAK : 10 orang..
Itupun ada anak sedara yg tak join same, tak balik..

Sebelum gerak kuar..

Masa pegi kitorang lalu Jambatan, cepat sket sampainye..
Balik baru plan nk nek feri..
Area umah pompuan tu dkt ngn Komtar..
Sblm ke rumah pompuan, singgah solat jap kt Masjid Maqbul nie..
Sempat pose..ekeke..
Dkt dah ngan umah pompuan sebenarnye..
Pas solat dalam kul 2.30pm, sampaila kt sana..
Waah majlis macam kenduri kawen
Cuma takde orang pasang lagu jek
Ketibaan kami…

Mak’ aih mmg pure anak mami ni..sedara2, jiran tetangga sume berwajah anak mami..hehe..
Arif time ni dh intro2 nak ngamuk sbb dia panas + penat + sakit kepala kot..
Tapi maintain ok lg..sampailah makan time..
Adus..terpaksa mama mkn dgn se'ekpress' mungkin..
Sesungguh hati Arif nangis, tak pnh mama tgk dia mengamuk sebegini ghupe..melalak kuat2..
Sempat abah snap pic die tgh ngamuk nie..
Sian dier..buruk ghupe..hikhik..

Akibat dr itu, terus mama bwk Arif ke kete..
Kasi susu dan sejukkan badannyer..tak jd nangis dh pastu..
Akak pun mengekor kt blkg sbb Amzar pun bkn main lasak laeii kt umah orang
Susah mau kawal..haish bwk budak2 kecik ke Majlis2 gini mmg susah kan..

Sayangnyer tak smpt bergambo beramai2..
Diorang panggil dtg balik utk sesi bergambo sefamili, tp tak mampu dah..
Sian kan anak2 kecik ni..tak terdaya dh dok di tgh orang2 ramai..


Pepun ada jugak kenangan bergambo dgn bakal adik iparku ituw..
Layan…Tema belah pompuan Purple..
Ni lah..adik mama @ Pak Su Arif berumur 22 thn dengan tunangannyer yg berusia 19 tahun..
Haiyakk muda bebenor…blajor tak habes lg nih..!
Dah sampai seru..relakan je..hikhik..

Antara pic2 sekitar hari pertunangan tue…
Petunjuk :
Tok Kedah Arif – bertudung labuh krim
Mak Ngah Arif@Kak No1 Mama – berbaju merah
Mak Cik Arif @ Kak No2 Mama – berbaju hitam
Mak Tam Arif@ Kak No3 Mama – baru oren bertudung coklat
Mak Njang
Arif@ Kak No4 Mama – berbaju itam bunga biru
Others – anak2 saudara mama..@ sepupu2 arif

suap-menyuap gula..hehe..adat diorang ..
sesi menyarung cincin oleh kakak no.1, mak suh kakak yg sarungkan..
sekitar dalam umah..mmg rimas dah si arif nih!
berbaju biru tu, Pak Sedara mama..muka dia sebijik cam arwah ayah mama tau!
15 dulang hantaran termasuk kek - 2 jenis..best..sedap.. ^_^
Ingatkan dlm dok kesibukan dengan kerenah anak2
Leh la balik umah je terus..len kali la jln2..
Tapi andaian meleset..diorang ajak jenjalan pulaks..
Beramai2..so sesi jenjalan tue, bersambung di episode berikutnya..
Panjang sudah n3 ku..hikhik..

To be continue… .: CBK 3 – jaLan2 selePas MaJLis :.

.: Sekian :.

~ mamalieyna ~

22 comments:

aNnA_jaN said...

hiks...kecian ariff kan...budak2 mmg takleh panas sket...mulala nk bebai...huhuhu...tahniah utk adik mama...

mamalieyna said...

dia bebai sbb tak sihat sama..tu yg lagu tu..sblm ni mana pnh wat perangai gituw..sian tul..!

thanks.. ^_^

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

rafiq ari tu camtula.merengek n nangis kuat2 kat tempat org ramai. dia tak suka crowd!

sian arif
dia tak sihat tu
tu yg jd camtu..

wow, lawa la bakal adik ipar no..heheh

mamalieyna ni sik kat mana?
kami pernah g
kat belantik ke ape ntah nama tempat tu
lupe dah

g tumpang tidoq umah kawan. masa nak g konvo uum
kita takde sedara kat kedah
hehehe

♥ Reen ♥ said...

taniah tok pakcu arif...
adat suap gula hihihi mcm besh je jb x de pn adat mcm tue=)
arif x selesa rmai sgt org tue....ag pn x sihatkn...

naurah makwa said...

naper arif ngamuk tu..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Budak2 mmg lah kan...time rerami cam ni...rasa panas n x selesa tu yg wat perangai cam nie...lg pon Arif kurang sihat...Papon TAHNIAH wat pakcu Arif...

rieda96 said...

arif tak buat rambut pacak ker harini...? hikhikhik..

nza said...

wah, cam kenduri kawin lak gayanya....

♥.:Shahida:.♥ said...

comei bakal adik ipar akak..arif nape nangis tuh.......eeeeee

bintangku said...

sama lar cam najmi aritu. time2 org ramai tu, dia leh lak buat perangai. dukong tak nak, jln tak nak, sume tak nak. Bkn stakat dia jer bebai, kita pun leh jadi bebai. Almaklum ler... masa tu cuaca paneh b'bahang.

[-suziey-] said...

alhamdulillah selmat dh brtunang..hehe..anak mami sweet tau..msti peramah kan..
i like puprple..tema kawen kita pn pepel:p

Jieda said...

selamat bertunang buat adik mamalieyna..bila pula majlisnya?

mamalieyna said...

rose :
tu la rimas sbb ramai orang + panas + tak sihat la..tu jd gitu..

sik dkt2 gk ngn belantik tue, tp jumpa belantik dl baru sik..kira sik lg jauh la..

hehe..satu2nya bakal menantu pompuan mak tue.. ^_^

mamalieyna said...

Reen :
tohler Reen, tmpt akak pun tkde adat suap2 gula ni..baru bertunang kan.. herm..lain tmpt lain lah adatnye.. ^_^

ha'a arif tak sihat sama, tu yg gitu..

mamalieyna said...

naurah :
tak selesa ngn ramai org kot, first time dia wat perangai gitu tau, sblm ni g knduri takde la wat hal! + tak sihat kan..

mamalieyna said...

Lily :
thanks.. ^_^

ha'a..sbb dia tak sihat sama tue...hope nnti2 ke majlis kenduri lagi, tak terjadi la lg sebegini..

mamalieyna said...

rieda96 :
hehe..tak aa..mood tak sihat, pacak tak menjdai..ihiks.. ^_^

mamalieyna said...

nza :
tu la kak, kebanyakan skrg, bertunang cam mjlis kawen kan..

mamalieyna said...

shahida :
comel...kecik molek jer..^_^

tak sihat la auntie.. :(

mamalieyna said...

bintangku :
tu la pasai, ngn kita2 skli bebai..org ajak posing pun malaih dh nak layan..ihiks..

mamalieyna said...

suziey :
Alhamdulillah..selesai jugak..

ha'a mmg ramah..ngn mak apatah laeii, pandai ambk ati..ihiks.. ^_^

mamalieyna said...

Jieda :
thanks.. ^_^

herm..tarikh tak tetap lagi, tp setahun, setahun lebih gitu la...bln 4 tahun depan baru abes degree adik mama tue..nk cari duit hantaran laeii..pandai2 la dia..hikhik..