About

Tuesday, December 22, 2009

.: CBK 1 – OTW BaLik KamPung & deKo2 :.

Salam sume..
Rasa macam nak sekalikan je bercerita..
Tapi macam akan jd panjang berjela2 la pulok..
So cut ikut episode la ek..hikhik..
CBK stand for Cerita Balik Kampung! Hehe..

Balik kampung kali ni ditumpangi Amzar sefamili (kakak+ anaknyer 3 orang)
Amzar tu anak akak mama yg dok Selangor ni jugak..
Abg ipar tokleh balik kampung .. so diorang tumpang jela mama..
Agak sempit tp orait je lah..balik kampung punya hal! Apapun rela..hikhik..

Takde ape nk citer pengenalan ni..just to tempek pic yang disnap2 masa balik tue..
Amzar@ sepupu Arif pun kena CP gk sblm ni, sgt la teruk, tinggalkan kesan yg byk kt muka dan badannye..
Hukhuk..seb baik arif tak seteruk tue..
Layan pic ye kawan2..mama kan suka ngambik2 gambo ni..ihiks..

Aksi Arif di rumah sblm kuar..walaupun tak sihat tp maintain nak nmpak encem saje..hikhik..

Arif yg hepi awalnya dpt nek kete..layan mamam sblm g ambk amzar ngn ibunye..(2 anak akak yg lain tumpang time balik sini je..sbb diorang sedia ada kt kg, cuti sekolah kan..)

Sempat snap kakakku yg kepenatan ketiduran..with Amzar..
Balik keja malam, terus balik kampung..Amzar lak jenis tokleh dok diam..

Adus..seb baik Arif kt depan..takde la gangguan sgt pd mulanya..
Tapi.....Last2 Arif terpaksa ke belakang juge..
Sbb dia dah nangis meleleh2 air matanye mintak dipujuk..
Tak tahan kot kena kacau ngn Amzar time dia sgt mengantuk, nangis dia..dah la tak sihat time nih!
DEMAM + SELESEMA + BATUK berkahak..kesian sgt..
First time mama tengok Arif nangis sesungguh hati..
Badan tak sihat, pastu kena kacau lak..! hukhuk..sgt kesian mama tgk anak mama time nih!

Ini lak time singgah sebentar kt R&R Sg Perak..
Kasi Arif mamam bubur..siap bwk bekalan tue..

Arif posing2 atas meja sambl mama suapkan bubur..


Arif with Amzar..beza ngam2 setahun nih!


Bertolak jam 8.30am dr umah..sampai Sik, kedah kul 2.30pm camtu..
Kalo tak benti msti lg awal sampai…tp tak mgkn la tak benti kan..penat abah drive..
Pastu lapo lagi kan.. :)
Habis cite time OTW balik kampung… !

Ni nk citer pasal Deko2 lak..
So simple Deko2 hantaran adikanda ku ini..
Takpe belah lelaki simple mimple pun okies saje..
Sampai kg ari khamis, malam tu start deko2 sket..
Ingat jumaat nak la beli brg2 yg tak cukup..
Almaklum, mama just beli renda2 + reben2 + hiasan kecil je dr KL ni..
Tak sempat + taktau nak beli apa..

Ingat nak la cari kt area sni..tp malangnye kedai sume tutup..
Lupa lak kt area Sik, kedah ni byk kedai tutup ari Jumaat..
Malas nak kuar jauh2…sampai Sg Petani or Baling!
Last2..deko apa yang ada je..
Hantaran ni simple sgt…Nampak cam hantaran ASALKAN BOLEH.. jek!

Sian adikanda ku..tapi takpe dia tak kisah pun..
Tunangannye orang Penang je, takpe.. hikhik..
Sambung wat deko2 malam sabtu tu..sbb dua orang kakak sefamili balik ari jumaat tu..
Biasa la bila dh kumpul ramai2 ni..banyak benda sampingan lagi nak buat..
Masak pun kena banyak2, menghidang lagi..seb baik cukup masa mendeko2..
Ni pic mama snap masa masing2 bekerja keras tuk siapkan hantaran..

Akibatnya..makan malam, malam tue agak terlewat suda..hehe..

Hasilnya inilah…TADAAAA…

11 dulang belah lelaki..Tema : Biru Turquase (betul ke eja nih!..hehe..)

Banyaknyer makanan ler, sume kakak2 yang sumbangkan..
Barang2 lain adik yang siap sedia beli..kitorang deko jek!

Pic Sirih junjung tu tak siap lg sebeno nyer, sbb esok paginye baru cucuk2 bunga idup yg lain..
Paginyer lupa nak snap…Ini pun sume takde pengalaman buat..sesuka hati je deko!
Janji ada sirih berjunjung..ihiks..

Ni just to layan mata..
Pic Dak arif yg berhingusan menemani mama mendeko2..sian dier..

Ni lak pic dak Arif di kampung yang kurang senyumnyer sbb badan tak sihat..dr ari khamis membawa ke sabtu..Ahad dh baik demam..Isnin datang balik…DEMAM..badan panas time dlm kete masa OTW balik sini..sian..now still demam loo..

p/s nak kawen sok, Insyaallah lebih awal kakak2mu ni prepare ye dik.. hehe..

.. to be continue..next episode .:CBK 2 - di HaRi PeRtuNangan :.

~ mamalieyna ~

37 comments:

nza said...

wah, sronoknya kt kg...kreatif gak la lieyna nih....cantik.

Ayu Hussien said...

teringat dulu, msa adik ipar kawin ngan org utara...
mcm ni gak...
sampai tempat penginapan jek..mak pun bz ar men'deco' brg hantaran ..yelahkan tak kan dr Johor dah siap trus d bwk ke Perak.. huhuuu sampai jek dah tunggang tbalik gaknye.. hihiiii

UmiDAnisH said...

hehehe, apepun arif tetap comel je walaupun demam2 jek..

zai kulim said...

bestnyer tgk rambut dia cacak2..

naurah makwa said...

cutenya arif ngan baju polo biru dia..aik,samala muka arif ngan amzar..

nieda said...

seronok dapat deko hantaran sendiri..rasa puas hati kan..alaa siannyer arif kena kacau dgn sepupu yer time tak sihat..

hajarus said...

alalala... tomeynyer arif walaupun demam... siap rambut pacak lagi tu masa baju wane biru tu... encem laaa...

mamalieyna cantik la tu hantarannyer... kreatif la mamalieyna...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kira orait la tu deko2..lawa ape..:-)

eh nama cousin arif sama ngan nama depan rafiq la..Amzar = Yang mulia..:-)

iedaLUVsham said...

beshhnyer tringat dolu2 tonang2, huhuhu!!! encem arr arif, pakai jam, cute gilerrr!!! rambut mcm pemain bola sepak gitew!! :)

♥.:Shahida:.♥ said...

huh bestnya blk kg.......amboi pandai kak ina deko2...hehe.....xsbr nk tggu citer episod 2 lak

mamalieyna said...

nza :
hehe...maceeh...sikit2 tuk famili sndiri bley ler.. ^_^

mamalieyna said...

Ayu :
ye la kan, mmg lunyai la kalo buat awal2..sama cam en usband saya dl, dr johor ke kedah..kt umah penginapan kalut2 la buat..hehe..

mamalieyna said...

Umidanish :
hehe..comel eh...maceeh ^_^

mamalieyna said...

zai kulim :
wat la kt Akif camtu..pasti encem juge ^_^

mamalieyna said...

naurah :
hehe..namanye pun sepupu kan..ada la iras2 sket ^_^.. maceeh..

mamalieyna said...

nieda :
tu la, lebih puas hatu dpt deko sndiri..tp tu la takde rujuk kt mana2 buku, kalo tak lg gempak..ekekeke..

pertama kali arif nangis sekuat hati tau masa tu, sian die.. pening kepala agknye..

mamalieyna said...

rose :
bley la kan..hehe..last minute nyer sentuhan ..ihiks..

sama eh, ambk dr buku yg sama kot :)

mamalieyna said...

iedaLUVsham :
nak ber couple ngn amanda kan, kena la encem2, smart2..hikhik..

mamalieyna said...

shahida :
mmg best..dh tu lak dpt berkumpal 6 beradik ..best wehh..plg best anak2 sedara..berjumpa sesama sepupu sepapat..meriah rumah.. ^_^

tungguuuu episod 2..ekekeke..

mamalieyna said...

hajarus :
tomey eh..maceehh..leh la wat rmbut pacak2 laeii..hehe..

herm..bley la sket2.. ^_^

mamaQASrina said...

comeL ajer arif nih..suka balik kampung yer..! apa2 pon hantaran tuh tetap cantik..!!pandai mama.. o ya, utk batuk berkahak, kalau x nak sapu vicks cari vapor balm kat farmasi..ok sikit!! bau dia pon best..hehehe

bintangku said...

cantik deco hantaran. tema sama cam abg iparku. :)
Ensem ler en arif nie... beza setahun pun tak nmpk beza sgt erk..

♥Azie♥ said...

lawa la..azie minta warna biru tue..suka tgk gambaq arif yg no.1 tue..

mamalieyna said...

mamaQasrina :
maceeh...mmg best..dilayan sepupu sepapat..tak bestnyer dia tak bape sihat, mood pun kureeng.. :(

owh ya ka,kita guna vick je sapu kt blkg ngn dada..

[-suziey-] said...

oo konvoi reramai ler tp dlm 1 kete..erkk apekah itu:p

seb bek arif xmeragam sgt walaupn xbape sihat..comel la arif..ensem gitu..hehe..

tantek gk hantaran tu..

mamalieyna said...

bintangku :
tu la, sama kan..ada perasan gk kt n3mu itew ^_^

herm tu la lebih kurang je, ketinggian je arif kurang sket..

mamalieyna said...

Azie :
lawa gk eh, ok la kalo org ckp gitu..hehe...sogan gk ngn pihak pompuan..ihiks..

macehhh..

puan.farah. said...

ala..okla tu..kalau bukan last minit mesti hasil gempak habis..huhu

puan.farah. said...

ala..okla tu..kalau bukan last minit mesti hasil gempak habis..huhu

mamalieyna said...

suziey :
hehe...konvoi dlm 1 kete ek, ekeke..

meragam jugak, cuma sesekali je.. ^_^

lawa gk eh! hehe..

mamalieyna said...

pn.farah:
hehe...itu la, sentuhan last minute pun orait kan..hikhik..kalo plan baek punya, pasti gempak..ekekeke..

As said...

kretif la tuh... huhuhu... cantik..kami aper pun x siap lagi.. org lain nak kawin kami yg kena buat.. haurghh....
ensem boy tuh makin ensem la awak.. rambut pun dah cacak²... alahai.... mmg menggoda....sure ramai pompuan kejar ni

~Siti Hajar~ said...

berkumpul ramai2 ni mmg best, kat kg kita plk tu...Arif tak nmpk mcm xsihat pun, manis je muka tu..cantik gak hantaran2 tu, kretip la tu.. bila kumpul ramai2 idea mcm2 dtg & keluar..

MY HAPPY FAMILY said...

Encem Nyer Arif Ngan Rambut Terpacak dia tue...comel sgt!!! :)

mamalieyna said...

As :
hehe..biasa aa tu, as kategori kreatip la tu, diorang suh buatkan..tak gituw..? ^_^..

makin encem eh, maceeeh..

mamalieyna said...

~siti hajar~
hehe..kumpul adik beradik mmg best, pastu mulala kuar citer dedulu..jrg dpt kumpul ramai2 gini..

hoola..sesekali nmpak sememeh jgk tau, sbbnyer berhingusan..adus..tokleh nk wat pa la..sian dia..

mamalieyna said...

My Happy Family :
thanks.. ^_^