About

Monday, December 14, 2009

.:CanTik taK..?..ala tEriNgat MaK..^_^ :.

Salam Sumenye..
Herm….
Dokdan nak jenjalan lebey2 kt blog kengkawan sabtu/ahad lepas..
Sebabnya kedatangan PIL ke rumah mama..
Diorang sampai sabtu, balik ahad..
Ada la program2 sampingan..
Lain n3 la citer..
Tak bestnyer nak bercerita sbb takde pic..
Agak sogan nak snap2 pic PIL nih..hehe..
So..tangguhla dulu..

Nak citer pasal niee…
Semalam kemaskan baju2 dak Arif yg sudah kecik2…
Eh silap..baju takkan kecik..Cuma dak Arif yg makin membesar..
Menyebabkan ada baju2 yg sudah tok sey nak pakai laeii..
So, mama nak simpan je le..
Simpan dlm kotak, senang nak pindah nanti ^_^..

Bukak kotak besar tu..
Terjumpa la, benda2 ni..
Beg mengkuang ..!



Cantik tak..?..
Ini mak mama yg kasi @ Tok Kedah dak Arif nih!
Dulu dok guna gk, bwk g opis kengkadang.nak pindah ari tu, terus campak masuk kotak jer..
..dan ini… Tikar Mengkuang..!



Tok kedah kasi masa dtg temankan mama masa menunggu dak Arif kuar dr perut mama..
Wat alas dak Arif masa kecik2 dl..
Skrg..dah tak terguna laeii..wat hiasan cantik gk kan..
Selain tu, ini mama selalu dok guna..
Tudung Saji..kecik ja..
Kt kampung ada la yang besow punya..




Mak mmg buat kraftangan dari mengkuang..
Macam2 dah dihasilkan..
Mak aktif jugak walaupun dh berumur..
Merata dh dia pegi seluruh semenanjung ni..
Bila ada wat pameran…
Kalo ikut anak2, suh mak dok umah je
Takyah la wat pape..
Tp tu la, sian jugak, mak boring la kalo tak wat pape..
Dok sorang2 kt kampung kan..

Herm..bila tengok benda2 ni sume..
Teringat sangat la pulok kt mak..!!
Pepun harap maklum ye..
Mama akan balik kampung kedah ari Khamis ni..
Dpt la jumpa mak..a.k.a Tok Kedah dah Arif!!
Yeeeeehaaaaa, syoknye..!!

.:Sekian:.

~mamalieyna~

30 comments:

~Siti Hajar~ said...

cantik la karftangan dr daun mengkuang tu, bila pakai mesti nmpk antik aje kan? beg tu blh bt isi telekung smyang, comel je..sekali sekala nmpk kelainan sikit..

♫♪ Shahida ♫♪ said...

wah tanteknya..i likeeee

[-suziey-] said...

ooo mak mama mmg buat mengkuang yek..kretip btl..tantek tudung saji tu..bak satu..ekekk:p

sonotnya nk balik kg..kem salam ngn tokk edah arif ye:p

The Queen Of My Heart said...

tudung saji tue sgt cantik lah...mmg kreatif lah mak mama...

besh nyer Arif nak balik kg...yeahaaa... ;P

naurah makwa said...

cantik la kak..naura pun minta sangat ngan barang2 dari mengkuang nih.Beg tu cantik!Bleh buat isi telekung..teringat lak tikar mengkuang kat dapur tu..dah usang sgt pun..tp still elok lagi..

hajarus said...

cantik la mamalieyna.. sumer ni hasil tangan mak mamalieyna yer... wah bestnyer pandai wat sumer ni...

klu anak abang hajar yang sulung... baru jer umur 1 tahun lebih... twin... diorang ber2 tu pantang jumpa tikar mengkuang terus jer sujud nak sembahyang... hehehe...

haslina said...

cantik dan kemas...

whuaaa kita wendu kat emak kita juga........whuaaaaaaa....

haslina said...
This comment has been removed by the author.
bintangku said...

cantik lar.... sha pun ada jgk beg mengkuang tu, buat letak telekung & sejadah time nak kuar kemana2. tudung saji tu pun cantik, nampak antik. buat hiasan pun lawo tu..

mamalieyna said...

~siti hajar~
bagus gk cdangan tu..sblm ni tersimpan jek.. ^_^..

mamalieyna said...

shahida:
i also like..ekeke..

mamalieyna said...

suziey :
mmg sonot ni nk balik, untung2 leh angkut 1 tudung saji, kasi dak aQeel..hikhik.. ^_^

mamalieyna said...

TheQueenOfMyHeart :
mmg syok nih..tak sabo2..atok johor sllu dtg sini..tok kedah ni, sengsorang susah nk dtg..kitalah kena menjengok balik sana..bestnyer...

kreatip eh, minat tu... ^_^

mamalieyna said...

naurah:
suka gk ee, mmg kalo simpan wat koleksi, 1 hari nnti rasa cam antik je brg2 nih! ^_^

mamalieyna said...

hajarus :
ha'a..mak je pndai, anak2 tak sorang pun ikut jejak..huhu..

eheh leh lak camtu ek, nmpk tikar mengkuang, asa nak sembahyang.. ^_^

mamalieyna said...

haslina:
meh kita sama2 rindu-rinduan..hikhik..

cantik eh, maceehh. ^_^

mamalieyna said...

bintangku :
herm..baru terasa nk wat beg ltk kain smbhyg, sblm ni tak perasan laks..hehe..

tudung saji tu sblm ni mmg wat hiasan jek, pastu rsa nk guna lak..hikhik..

ct rahani said...

cantiknya tudung saji tuh.. berkenan lak ai.. hikhikhik..

mamalieyna said...

ct rahani:
ramai berkenan nih, ni yg rasa nk wat bisnes nih..ekekeke.. ^_^

nieda said...

cantiknya kraftangan tu..seronok balik kampung kan..hehe

KizZ said...

Salam kenal..

Free2 visitlah blog kita kat
www.kizgarden.blogspot.com

Follow jika berminat OK..

TERIMA KASIH

aisyahumaira said...

wah..canteknya..leh wat koleksi brgn antik^_^

*slmt pulg ke kg-smpikn slm utk family*

aNnA_jaN said...

kedah kat mana???cantekla koleksi2 tuh...

mamalieyna said...

nieda :
ha'a balik kampung adalh 1 perkara yg plg best dlm idup! hikhik ^_^

mamalieyna said...

KizZ:
orait ada masa kita singgah ke sana..

thanks for coming! ^_^

mamalieyna said...

aisyahumaira:
ha'a leh wat koleksi kan.. :)

thanks.. ^_^

mamalieyna said...

aNna JaN:
kedah kt sik..tau ka?..jauh kan sik.. ^_^

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mak kita datang dari ganu 3 ari lepas.
mlm semalam tido umah kite selepas tido umah adik bradik yg lain.

so dah terubat la rindu kat dia..hehehe

lawa la tudung saji tu..:-)

mamalieyna said...

rose :
heheh..dh lepas rindu eee..takpa..time kita akan tiba jua nnti ^_^

nza said...

wah, kreatif la mak lieyna.....