About

Sunday, December 27, 2009

.: ARif CaMpaK koktail Laksa :.

Salam ari minggu..
Hari ni tak ke mana, semalam dh jenjalan..
alah jenjalan biasa2 ajer, beli brg2 keperluan..

Kenapa tajuk n3nye begitu ye..
hikhik..suka suki je..
sbb nk citer psl si arif ni kena demam campak pulak after Chicken Pox..

aduhai...ptt la demam, doktor ckp..
Campak mmg camtu, demam dl, barulah kuar bintik2 merah..
bermula ngn muka sikit2 then merebak ke badan dan kaki..
mula tgk mcm ruam biasa je..tp pelik jugak..

first bwk arif g klinik..ari khamis mlm tu..
Doktor ckp ruam panas, kasi ubat sapu je..
tapi tgk2 semalam mkn banyak le pulak..
kt muka ngn badan penuh bintik2..
g klinik lain lak tengahari semalam..

Doktor sahkan campak, tp takde apa sgt..
sbb baby aktif dan berselera mcm biasa..
cuma tak encem lah..muka berkerutu sket..cian..

see..ni mama dh sapu ubat..


Ni lak pic masa di klinik mlm yg katanya doktor arif cuma kena ruam panas..Arif ni maintain aktif walaupun tak sihat..
time ni dia still demam +selesema +batuk..sian.. lama betul rasanya..

Ni lak sesaja nk tempek..
Arif terjaga je dr tido tgk mama tgh layan lappy..
dia pun sama sibuk nak join tuptap lappy juge..
huhu..tak kasi marah ler jwbnyer nih!

Alkisahnye pasal koktail n laksa tu pulak..
ari jumaat ari tu..walaupun diisytihar cuti umum..tp..
biasalah time2 cuti umum ni lah abah jd sibuk sgt terpaksa bertugas..
ada operasi roadblock..so mama n arif di rumah saje..

dah tu abah request suh buat laksa sblm dia kuar g keje..
alahai abah ni dh ghupe mama dh, suke bebenor ngn laksa..
baru pekena masa kt kampung bermangkuk2..

pepun buat je..nak tau tak ?!..habis satu suku bungkus kitorang balun 2 orang, tp sampai ke hari sabtu la..ahaks..

Koktail tu pulak sesaja nak buat..
senang je..plus lazatnyer...

Bahannye cuma :
- susu cair
- koktail (tropical fruit mix)
- sumi jelly @ fruit mix jelly

- air sikit + air gula (kalau tak nak pekat sgt)
+ ais batulah!


layan skett... ^_^


Okies..nak stori + tempek pic jenjalan cari brg2 keperluan semalam..
mcm jd pnjg leboo pulak nntinye..
postponed next n3 lah!!

.: sekian :.

~ mamalieyna ~

34 comments:

Ayu Hussien said...

ala cian nye dia...mesti mengenyam ( gatal) je kan. nak ckp tak tau, ..

koktail tu ala2 puding susu lah ekk. sdap tu minum time cuaca panas...sslllrrpppppp

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ala...cian plak Arif ni..demam campak la plak...mcm2 penyakit jer kena...tp still aktif...hehehe...

Laksa tu nampak menyelrakan... yummy!!!

E.L.I.Z.A said...

2 in 1 punye entri rupanye ...
haiii kesian ariff, pas CP kena campak lak..xpela, next time dia dh selamat dh..

p/s: sedapnyeee tgk koktail tuuuu

rieda96 said...

Ciannya ariff! X pala, smg cpt smbuh k. Calamine lotion 2 pn ok gk utk hlgkn gtl. Kt bt dua2, ubt kmpg pn kt pkai, ubt knik pn kta pkai. Utk anak kn, jnji dia sht. Br mkn laksa td. Lega! Apalah erti hdp tnpa laksa kan mamalieyna? Kehkehkeh

mamalieyna said...

Ayu :
ntah ler miang ke tak..dia cam biasa je..tp doktor kasi ubat gatal..huhu..

ha'a cam puding juge..

♥Azie♥ said...

kalau dah nama org kedah tue ...bila tgk laksa terliuq ja..lain kali klu buat mai sepinggan kat azie no.

ct rahani said...

alahai cian tul kt arif.. pas satu2 sakit dtg ek.. x pe la yg penting arif tetap aktif kan.. sakit2 pun cute jer.. btw smga arif cpt sembuh k..

bintangku said...

koktail tu nmpk best ler.... colorfull. Mekasih, bg resepi. Nnt leh try!

nza said...

kesiannya arif..
Kelima2 ank kak nza blum lg kena demam campak n CPox ni...kt org tua, setiap org akan kena skali seumo idup...xtau le tu.....Kalu dh remaja br kena mesti dasyat rupa depa tu...hi...

mamaaerish : said...

alor ciannyer... tapi camner leh kena 2-2 jenis sekaligus nih?.....

eb dulu kena 2 kali chicken pox.... mama kata sbb kluar x abis.. songsang lak tuh...

1st ms 5 thn
2nd std 6.... yg nih berparut... hu3

anyhu.. cpt sehat yer syg... :)

♥.:Shahida:.♥ said...

haikal pun br lps kena demam campak..tp risau gakk sbb nampak merah kat muka jek..kat badan lom agi...kot2 bln dpn naik lg...takut lom habis kuar merah2 tuu

ezan said...

arif cepat sembuh je...amin...

nak sket rasa laksa tu leh? hehhe...

hajarus said...

ala ciannyer haidar baru lepas kene Chicken Pox dah kene campak plak.. xpe lah orang kater laun dah kene Insyaallah nanti tak kene dah...

sedapnyer laksa ngan koktail tu... menyelerakan sungguh laaa...

hajar pun hantu laksa gak...

Ena said...

ala ciannyer arif ye.. baru jer pas kenen CP.. campak pula dtg menyerang.. x pe.. arif nanti besar InsyaAllah dah x kene lg.. comey jer dak arif tu kene taruk cream camtu.. lau anak ena la mau nyer.. dier amik yg kiter dah calit tu pastuh masuk lak dlm mulut dier..hu3x..

waaah.. laksa.. ena suke..ena suke.. memg peberet.. heh3x.. a'a koktail cam tu sedap d minum kan.. bestnyer...

mamalieyna said...

Lily :
tu la pasai, berturut2 pulak, tp campk ni tak la teruk sgt, jap je baik..takpe lah, hope beso sok tak kena lagi la..

laksa mmg cedapp.. ^_^

mamalieyna said...

eliza :
tu la, hope takde kena lgi pasni..sonang sket!

cubalah buat, sedap koktail tue..^_^

mamalieyna said...

rieda96:
samalah, ada gk ambk air penawar..ubat klinik pun ambk gk..Alhamdulillah dh Ok nmpaknya ari ni si arif tue..

hehe..yess hidup tnpa laksa sungguh tak bermakna..ekekeke..

mamalieyna said...

azie :
heheh..org kedah mmg gituw, en suami org johor pun leh tertawan tau tgk laksa kedah niey..hehe..

mamalieyna said...

ct rahani :
thanks..

lega sket tu la, dia maintain aktif..

mamalieyna said...

bintangku :
mmg best + simple ja nk buat..trylah!

mamalieyna said...

nza :
hehe..suruh diorang siap sedia lah kak..mcm kakak saya dl kena CP msa form 3 teruk bangat..berbekas+ tak lawa kejap..hikhik..tp mybe gk diorang kena time dh kawen sok cam saya nih!

mamalieyna said...

mamaearish :
tu la pasai..tp takpe la hope takkan dpt lagi bila dh besar sok..

thanks..

mamalieyna said...

shahida :
owh ye ke..arif ni, kuar muka terus disusuli ngn badan then kaki..doktor ckp mmg gitu..tp cepat baik..ari ni dh ok nmpknye tuh!

mamalieyna said...

ezan :
thanks..mmg nmpak gaya dh baik ari ni..

jemput makan.. ^_^

mamalieyna said...

hajarus :
tu la hope gitulah, takkan kena lagi..

hehe..laksa+koktail..sedap layaan.. ^_^

mamalieyna said...

Ena :
mengharap yg sama, takkan dtg menyerang lagi penyakit2 ni..huhu..

sedap layan laksa+koktail.. ^_^

Uda said...

salam..
mula2 tengok.. ada komando kecik.. lepas tu nampak laksa.. telan air liur kejp.. lepas tu koktail pulak.

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...bestnya nampak koktail tu....kena la dgn laksa....

[-suziey-] said...

ala sian arif..kena campak plak...nk membesar tu..tu yg demam bagai:) get well soon ye ariff:)

mamalieyna said...

Uda :
hehe...saja nk kasi org terliur.. ^_^

mamalieyna said...

Alimaz :
mmg kena...sedap weehh ^_^

mamalieyna said...

suziey :
tu pasai dok demam ja berturut2..takpe la awai2 kena, nnti tak kena lagi..hrpnyer ^_^

Aida Alias said...

kena campak pulak ariff ye.. baru je baik CP hari tu.. nasib la dia kuat.. tak meragam

mamalieyna said...

Aida :
tu la kak, seb baik senang jaga dak tecik nih! ^_^