About

Monday, December 28, 2009

.: AkTiviTi saBtu :.

Salam..
Sabtu yang sudah berlalu..
Ada majlis kenduri kawen kt Blok mama tinggal nih..
Spt biasa, orang jamu makan2 free, harus la g terjah..
Hikhik..yang penting TAKYAH MASAK!!
Bukan apa kengkadang tu..naik buntu pulak fikir nak masak apa hari ni!
Semalam hari ahad pun buat Nasi Ayam je, mlm bihun sup!

Lepas kembungkan perut niey
Mama n abah bwk arif g klinik skali lagi sbb bintik naik penuh 1 badan..
+ mukanya..tapi maintain releks je dia..
Doktor sahkan Campak..tp kata doctor tak lama campak ni..
Ok la..mcm ruam je..tp menakutkan sbb penuh berkerutu 1 bdn + muka dh makin berkurang masa nih…

Sebab kedua ke klinik adalah untuk ambik suntikan tuk Perancang mama..
Exceli terlebih date appt. dh, tp time tu balik kg..so takde g klinik..
Dok bertangguh je nak dtg,..yg memeranjatkan mama adalah……
Berat badan mama naik mendadak 5.5kg dlm tempoh 3 bulan..
Haaadoooiiii sapa nak jwb nih..

Sblm ni..takde la naik sgt berat badannye…
Doktor kata mybe kesan dr suntikan tu jgk..
So, doctor tanya nak teruskan ke tidak..
Kalau nak selamat dr kesan naik badan ni..
Pilhan yang ada cumaMasukkan Alat’..
Mama dgr je pun dh menakutkan..

Hermm mama decided try lg sekali tuk 3 bulan tgk camner..
Kalo still naik, harus dibuat sesuatu!! Anak baru sorang nih!!
Patut la terasa sgt badanku makin berat kebelakangan nih + buncit di ‘situ’..
Ditambah pulak ngn period tak dtg dlm tempoh 3 bulan niey..
Sampai 1 tahap mama rasa mcm perut ni berisi je..
Yelah makin buncit+period tak dtg kan.. hikhik..
Siap beli peknen test..kui3x..riso..negetif…

Herm..mama dok plan sesangat ni bukan apa, sbb dl c-ser..
Ingat after 2 years barulah nak peknen semula..
Selamat sket kan..
Pepun..berserah + harus jaga pemakanan..tp Dapatkah?..!
Addooiii godaan makanan ada di mana2..hukhuk..

Okey, tinggalkan hal mama tue..
Selepas ke klinik..
Program diteruskan ke sesi jenjalan..
Hujan mula lebat bangat + jalan JEM teruk sangat..
Kete bergerak sgt perlahan..
Naik bosan dibueknye..
Mama plan nk ke Jusco ke, tp abah melencong ke lain lak..
Giant pulak..hukhuk..Giant dkt ngn Bukit Jalil tue..location apa ek, tak perasan lak..
Saja abah ke situ, nnti kalo dh pindah dok Bukit Jalil, harus sinilah tmpt shoping mama pasnih!

Panjang lak citer..
Dipendekkan soping brg keperluan + kehendak sket2..
Kehendak tu mcm baju Arif, bekas mangkuk beso tuk koktail mama, hikhik.. dll..
Layan pic sket..

Arif dlm trolley..bwk strollernye..tp bila boring nak kuar ler dia..

Dah pandai memanjat lg la, nak bgn dr stroller tu..aduss..
Terpaksa kuarkan dok kt trolley lak!

Arif n mama pose manja gituw.. ^_^ Sebelum balik, wajib isi perut dl..spy balik takyah masak dah..hikhik.. Arif yang tak sabar tunggu makanan sampai..Arif mamam Tat Telor..mama bihun Sup Utara..

p/s 1 time ni muka Arif still berbintik tp kurang sket dah merahnye..dan pic diblurkan spy tak nmpak kebintikan itu..hehe..

p/s 2 perasan tak arif mula sampai pakai baju lain..elok time makan baju len lak..huhu..itu adlh kerana Arif cirit..tembus..hadoi..seb baik bwk baju spare!

.: Sekian :.

~ mamalieyna ~

26 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

samalah cam lily stiap ari duk terpk ari ni nk masak apa...hehhe...

Maybe kesan suntikan tu yg buat badan naik kan..koz adik lily pon guna suntikan...Berat badan dia pon naik gak...lily mkn ubat tu yg kurus cekeding jer nie...hahaha..

makin encem jer dak Arif nie..happy dpt kuar..mcm Qis gak... :)

ye lah baru perasan tudung kita sama...so citarasa kiter ni sama lah erk..hikhik... ;P

[-suziey-] said...

oooo mama amik suntikan perancang ek..emm mmg kebanyakkannya org amik injection tu naik berat badan..hehe..

nape x guna iud or implan je..selamat dan xjejas berat badan..kita guna iud:)

ezan said...

ooooo part2 naik berat badan ni yang takut ni... dah ezan czer gak.. tp xguna apa2.. still xtau nk pilih yang mana... takut gak kalo terlekat kan.. huhuhuhu..

mamamiera said...

SALAM SENIN DARLING..
lame xjengok sini.. habihg sume entry zai punggah..
dr bab tunang smpi la arif berjalan2 soping ngan mamanye.. skali pndang arif teringat kat heqal.. dah mcm sipi2 je muke dorang.. ni mate cheq lah.. ta tau lah plak mate hang..
averall arif smkin hensem!!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

u know what, one of my besfriend amek impan, yg tanam kat lengan tu. pastu tak dan2 nak ade anak baru, leps bukak terus buat 'projek' besar2ran nak ade anak.

tup2 terus pegnent ko..

pastu..dia alami mcm2 masalah sekarang. ada cist (camtu ke eja ek?)
doc sahkan sbb guna alat implan..
ntahla betui ke idak

betul tu..yg cucuk tu..dia antara 2 aje.samaada kita jd gemuk or kurus.
kawan sy jd kurus melidi. tapi okla kan..

sy amek noriday. dah beli. tapi tak amek lagi..ahahaha..takut pon ade. dah doc cakap maybe takkan period. but its gud for bf mom..

hmmm..

sian arif..mcm2 kena sakit eh..
takpe2..time2 kecik mcm2 kene takpe..kang kulit cepat tumbuh baru.eheheh..
semoga arif cepat sembuh ye
sakit pon maintain hencem..:)

mamaaerish : said...

xpela iena.... nanti balik asal la tuh... chio2.... :)

eb bf pn preggy gak... (mmg nak pn)... hik3.... ader kwn kat fakulti nih... ank staun satu... yg 1st caesar.. 2nd normal... :)

arif sayang,
cumil gak walaupn x sehat eh.... mmmuah....

♥.:Shahida:.♥ said...

ida pun plan nk amik suntikan, tp sampai skang lom amik..skang still rancang sendiri..takut gak...

umihaikal said...

weewiit...
ai kak...ape kes ni...
cmne berat bdn leh betambah..
yana nk nek berat badan xnek2 pon...
maintain 40jo ni..haaihh!!
indu arif laa...

Ena said...

Hi3x.. mesti nak kitawa dulu bile 2st komen kan.. dah cam trademark lak.. Ikut memasing nyer planning la kan.. klu itu yg serasi teruskan la.. tp kebanyakan yg gune cara implan tu berat badan bertambah.. yerla perubahan hormon katernye.. tp ader gak yg turun.. tp lau naik tu maknanyer mamalieyna sihat & hatinya bahagia.. x gitu? heh3x.. mudah2an..

Ala dak encem tu tetap maintain encem.. xp sikit jer bintik tu.. nanti ilang la kan..

naurah makwa said...

pas bersalin t harus dipikirkan gak nak amik suntikan ni..

Uda said...

salam ...
berat jugak masalah mama ni.. kena kontrol makan laa...takut jadik mcm kes kak ngah uda.. ambik suntikan.. berat badan pun naik.. hormon jadik tak stabil.. period pun dtg mcm tak dtg.. last2 sekali bila nak pegnen lagik.. susah nak lekat..
maaf la.. uda bukan nak takutkan mama.. tapi contoh terdekat.. apa yg berlaku depan mata uda..

Aida Alias said...

mamalieyna kena excercise ni.. cepat naik turun tangga sampai tingkat 13 sekarang!! hahahhaa

~Siti Hajar~ said...

mama ambk suntikan perancang tu ye, kita pun dulu nak try merancang tp xnak makan yg masukkan tu, nak makan ubat selalu lupa, nak suntik takut jd cam tu la...semuanya takut last2 anak 3 dah ha..jap2 peknen je kejanye...hehehe..patutla nmpk muka arif licin je, rupanya dah di'blur'kan..pandai mama yer tlg cover hensem arif..

mamalieyna said...

Lily :
cam Lily lgla tmbh pening ek, hari2 memasak..hehe..nk bukak bukuk resepi malas! hehe..

tu la sbb suntik kot jd camni, hukhuk..nak diet ah! :p

encem eh..maceeh..suke la sgt dia dpt jenjalan! ^_^

mamalieyna said...

suziey :
iud?..kt bwh tu..cam seram jek..hikhik..ikut mmber la ni, mmbr ambk suntik kita ikut je..dia pun sama naik bdn dah skrg..hukhuk..

mamalieyna said...

ezan :
tula riso takut melekat kalo sndiri planning nih! c-ser kena plan betul2 kan..

mamalieyna said...

mamamiera :
waaa khatam sume ke mummy citer2 arif nih..hehe..maceeh la dlm dok bz2 jengok gk sini eh!

tu la makin lama mkin iras2 dh budak berdua tu..adik beradik namanye pun..kan3x..adik beradik angkat! ihiks..^_^

mamalieyna said...

rose :
oooo ye ke...tu la takut kalo pelik2 nih..huhu..suntik lak, dh jadi gini..camno ek..makan ubat jer la kot..takut lupa laks, aduss...!

arif dh sembuh pun ^_^

mamalieyna said...

mamaeirish:
mslh nye kan berat niey dh cam melampau jek, dh mcm eina peknen 9 bln dl..huhu..sedey weehh..

camtu lak ek, tp biasa doktor marah kalo c-ser pastu ngndung lg tahun berikutnya..huhu..tp kalo dh rezki dah wat camne kan..redha je..

cumel eh, maceeh.. ^_^

mamalieyna said...

shahida :
waaah pandainye budget..hikhik..takpe kalo terlekat pun, orait gk, cepat la hekal dpt adik..hikhik..

mamalieyna said...

umihaikal :
owhh ye ke..gitulah ada nya..sorang gemuk nk kurus, sorang kurus nk gemuk..hikhik..

rindu juga sama haikal tue! ^_^

mamalieyna said...

Ena :
mmg sihat dan kuat nih..mslh nye lerlebey sihat suda...hikhik..

ha'a mmg kejap je bintik..3,4 hari je ilang dah..campak mudah baik..

mamalieyna said...

naurah:
herm..tanya pendapat doktor la mana yg baik tuk naurah, cama akak main ikut kata kwn je..huhu..gemut sudaa..

mamalieyna said...

Uda :
huwaaa menakutkan..huhu..taktau la kan, ikut naseb kot..naseb tak baik jd la gitu..pepun mmg tetap riso gk ni, period lgsg tak dtg nak masuk 4 bulan dh ni..huhu..mybe ptt stop kan..takpe lah, taun epan arif dh setahun..next yearnya 2 tahun..kalo stop tak injek lg pun kira orait dh..

mamalieyna said...

aida :
wakakaka...akak nyer cadangan mengingatkan saya pd memori memanjat tangga ke tgkt 13 ms dua2 lif rosak...mmg menggigil+fenat giloosss...taknak laeeiii..!! ^_^

mamalieyna said...

~siti hajar~
hehe..terror eh planning sndiri, jarak anak2 kira okies las tus..hehe..muda2 anak dah 3 orait apa.. ^_^