About

Monday, November 2, 2009

TeMpaHaN LakSa & ke MajLis BesDay..

Salam sume..
Masalah hampir settle..
Pasal blog list mama tu..but
Kalo still ada lg yg mama miss to list out..
Pls inform me ye..tQ!

Cerita Sabtu:
Biasa la ari sabtu ni
Hari utk men’settle’kan sume kerja2 umah
Yg jrg2 dpt dilakukan di hari bekerja
Cth : mop lantai, vacuum karpet, basuh baju, memasak dll ler…
Seharian di waktu pagi membawa ke petang dok umah jer..
Itu pun kengkadang rasa cam tak cukup masa jer
Yelah nak layan tenet lagi..hehe..

Lewat petang baru kuar ke Bintang (dkt ngn area umah jer..)
Nak beli brg2 nak masak LAKSA..
Mama kan dpt tempahan wat laksa..
Tuk majlis ari jadi anak kwn mama..
Tak banyak sgt..3 bungkuk laksa jer..

Seperti biasa la kan..
Harus ber’snap’ setiap kali kuar umah..
Hehe..anak pertama..layan sokmo snap2 pic ni..
Bkn payah pun, just kuarkan hp then snap!
Apalagi dpt kerjasama yg baik dr En Arif ni
Suke la mama..

Arif di ‘Car Seat’ nyer..sementara tunggu abah panaskan enjin kete..hikhik.. tak sabo Arif ni, nk jenjalan..suke la die..
sudah sampai di Bintang..kejap je dok kt sini, pastu dah abah kena dukung..malas nk bwk stroller..
kan dah kata…terpaksa la abah melayan dia, kejap dukung, kejap nk berjalan sndiri pulak…kejap boleh ler, lama2 penat abah nk membongkok2 cenggitu..huhu..


Arif sgt teruja tengok fish ‘keli’ ni..di tolak2nya abah sbb nk tengok fish tu..tengok je la..mama tak suka makan ikan keli ni, mmg tak pnh beli..tp ramai org suka kan, heran mama..
Arif dh kat umah..sesaja snap..lepas bgn tido ni..seluar dh bertukar..sbb kencing tembus..tido dlm buai suke mengiring..tembus la air kencing kt sisi dia tu..huhu..selalu camni!

Malamnya mama sibuk la memasak laksa, buah kuah jer, pagi2 sok baru rebus isinya ngn potong bahan2..mmber nk dtg ambik katanya kul 9pg…majlisnya kul 1tengahari..

Cerita Ahad :
Pagi setlekan apa yg patut tuk tempahan laksa tu..last touchup..
Dkt kul 10 baru mmber dtg ambk
Jauh jugak umahnya..kt Bukit Subang..
So pepagi ni sementara tunggu nk ke rumah kawan mama tu
Layan tenet la kejap..kejap je sbb kena layan En Arif juga
Bestnyer tak yah masak ari ni..yeeeeehaa..upss..terlebih sudaa..!

Ingat nk kuar awai, but dok nunggu Arif yg tgh sleep tu, dh kul 2 lebih baru nak kuar..
Dh tu g cari adiah dulu..last minute jer..
Kul 3 baru betul2 gerak ke sana…
Terlewat betul..sampai sana dh tak ramai orang tp still ada lagi la tamunya..

Si besday boy pun tgh sleep dlm buai..penat la tuh!
Banyak jugak menunya selain LAKSA..
Mama makan nasi beriani, Roti Jala n kek besday je..
Menu lain bihun goreng dll..
Memang layan makan betul2 laa sbb blum makan tengahari..

Layan sket pic..dh nk balik baru si besday boy ni bangun
Sempt main jap ngn arif..dan smpt snap sekeping 2 jer..
Besday boy nye adelah FARISH DANISH..dh cukup setahun tp belum bleh berjalan..
Ye la kan, ada baby yg cepat..ada yg lambat..

HePi 1st BesDay tO FariSh ! ComEi sgt dia ni tau, putih melepak cam mummy n daddy die jugak!
Arif ni kan senyum sokmo kalo mama nk snap..si farish lak kusyuk je main..puas panggil2 taknak paling..

Ni sesaja je nk interprame juge..Arif with mama dok nunggu lif..berchinta tul..sbb lif lg satu rosak…seb baik yg 1 ni ok!

Arif taknak dok dlm car seat pulak, dh letak tp asek paling2 blkg cari mama..nk bermanja2 la pulak ngn mama, terpaksa abah berenti jp kt Petrol stesen, angkat dia letak blkg.. makin pandai pose anak mama nih! Ihiks..

Balik dr situ singgah jap kt umah Mak Njang Arif@ akak mama..ambk surat2..
Sume surat letak address umah akak ni..
Kebetulan akak wat mee kari..huh layan makan lagi..harus takde lagi ‘dinner’ tuk mlm ni..
Perut dh penuh sesangat..
Itu pun leh lak abah tanya, nak singgah pasar mlm ke…
Mama kata taknak aa..tak larat nk jalan..heheh..

Last pic : arif sembat menerai nek kete abg amzar nye..berkenan nmpknya dia ni!
Sekian…

35 comments:

The Queen Of My Heart said...

Wah..Arif semakin pandai posing lah..stiap kali amik pic mesti senyum...suke tgk..encem arr...

sempat lg nie meninggalkan jejak sebelum 'berlepas' ... flight ptg... :)

nieda said...

wah...ada tempahan laksa lagi..makan dan makan...best

nieda said...

wah...ada tempahan laksa lagi..makan dan makan...best

||♥Shahida♥|| said...

akak......nak laksa gakkk..sdpnya..

♥Azie♥ said...

azie hantu laksa..bila nak buat lg jgn lupa panggail azie no

Ummu Qaisara said...

bole wat bisnes mama arif nie...nanti besday Arif plk msti masak laksa kan?teringin la nk rase laksa mama Arif nie..

Putra Mama said...

mst laksa mamalieyna ni sedap kan.. kalo x, xkan smpi ader org order.. bile leh rase laksa mama ni??? sy mmg peminat laksa tp x pandai buat..

Jieda said...

pakar masak rupanya mamalieyna ni ye hehehe

||♥Shahida♥|| said...

akak...ade YM tak..?
add sasha_cr82@yahoo.com

ena said...

wahhhh.. bestnyer laksa.. sy suke sgt ngan laksa..tp dah lamer x pekena laksa nihhh.. x leh jd ni mamalieyna.. kene makan nieyy.. yummy..yummy..

bintangku said...

wah... cepat ler arif berjalan nnt. Skrg nie pun dia nak berjalan jer...

ena said...

:-) mamalieyna.. anak sy yg ke-2 tu pun cepat gak jln nyer..mase 7 bln die dah berdiri dan berjalan meniti2 kat sofa..bila dah 11 bulan dah leh jln2 btl2.. pastu kite la yg x larat nak ngutip dorg ni.. apapun tu la kenangan yg kiter x leh lupe nanti..

Mysunshine Gift Shop said...

would appreciate your help to promote this giveaway & cloth diaper fund for Rumah Titian Ashraful Rohaniah.
I'm doing a giveaway contest to help RTAR buy CD for their babies. more info can be found in my blog.

http://www.mysunshine2u.blogspot.com/
ttp://rumahtar.blogspot.com/

thanking you in advance.



Zarina

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm mamalieyna..

saya nak laksa gakkk..sure sdp sgt ni.

hajarus said...

seperti biase, comey2 la pic arif ni... nak cubit cikit yer...

sama la kak, hajar pun xsker makan ikan keli... senang kater ikan sungai memang hajar xmakan... tp betul gak ramai yang kater ikan keli sedap tp hjr memang xleh masuk tambah2 klu g pasar tengok plak ikan tu dok menguit2 tu... huhuhu...

klu laksa memang hajar la hantunyer... siap ada tempahan lagi... mesti laksa akak sedap bangatkan.... mesti mamalieyna pandai bab masak memasak yer...

aNnA_jaN said...

amoi...dr jauh dh bau laksa nih...nyum...nyum...makin pandai posing yer arif...hiks...

nza said...

lieyna ni mesti teror wat laksa...nk gak la.

~Siti Hajar~ said...

kami pun hantu laksa...huhuhu lama xbt laksa ni..tlg buatkan blh? hehehe...arif ni senyumannya manis la...

EIJAM'S FAMILY said...

wah umah baru nampak mamalieyna.. huhuh rajin sungguh menghias rumah..arif senyum mmg manis..

[-suziey-] said...

hmmm nmpk selesa car seat tu..tantek..hehe..
cewah,..maju skang..ade tempahan lksa lagi..hehe

mamalieyna said...

TheQueenOfMyHeart : tq..arif loves to smile..alwayz!
*waaaa ni namenye blogger tegar..hikhik..

mamalieyna said...

nieda : hehe..leh la kecil2an.. :)

mamalieyna said...

shahida : cedap tau laksa akak masak..kehkehkeh..tak caya meh ler umah..hikhik..

mamalieyna said...

Azie : hehe...org kedah kebanyakannya mmg antu laksa kan.. :) bleh..

mamalieyna said...

Ummu Qaisara : bleh la sket2..hehe..menu tu wajib sih! nnti dtg ler kalo nk rase :)

mamalieyna said...

Putra Mama : kecil2an nye order bleh la..hehe..bleh..bila2 pun bleh jer nk makan.. :)

mamalieyna said...

Jieda : makanan feberat pandai aa masak..hehe.. ;)

mamalieyna said...

ena : menu laksa ni ada je kt mana2 kan, tmbh2 kt pasar mlm..cari ler..layan makan laksa mmg best! :)

mamalieyna said...

MamaDanish : hehe..bleh la tahan..skali makan nk lagi!! hehe.. :P

mamalieyna said...

hajarus : Tq..Arif suke dpt pujian :)
*ha'a akak pun ikan darat mmg tokleh makan lgsg, padahal org kg nih, dok kt sawah padi nih! hehe..
*laksa is no1..sampai bila2pun totap sedap :)

mamalieyna said...

aNna JaN : hehe..bau laksa je pun leh buat air liur meleleh tau..ihiks..
*ha'a makin suke berposing die ni.. :)

mamalieyna said...

nza : bleh la kak, pengalaman hampir 20 tahun ni masak laksa...hehe..dr tecik tau kak suke laksa ni!

mamalieyna said...

~Siti Hajar~ mmg kan laksa ni sedap sungguh, saya lak harus pekena laksa ni plg koman sekali seminggu, kalo tak buat, beli kt pasar je..hehe..

mamalieyna said...

Eijam's Family : hehe sesaja mengetest2 ilmu..nnti2 nk hias lagi :)..tQ.

mamalieyna said...

suziey : ha'a mmg selesa rasanya, kalo berdua je ngn abahnye, harus dia lena kt sblh lepas puas mengomel sengsorang..
*heheh..bleh la sket2..kalo org mau tempah banyak2, tak termampu jua..huhu..