About

Sunday, November 15, 2009

..DiSaHkaN PoSitiF..

Salam sume..
Adohai...kasi suspen saja itu tajuk..
apa yang positifnyer nih!..
huwaaa..sblm pape mama nak nangeh dulu..
Huwaaa...Huwaa..Huwaaaa...!
Mama disahkan positif 'CHICKEN POX'..
Huhuhu..
Last 2 weeks rasanya g umah akak a.k.a mak njang arif..
kebetulan kakak kpd amzar @anak kakak yg pompuan
Tgh demam chicken pox..
sekejap jer kt sana..
Tak sangka lak boleh berjangkit..
Huhuhu..

Baru semalam akak inform yg suami akak kena chicken pox..
berjangkit dr anaknyer..
tengok hari ni mama lak..
ekceli dr ari jumaat mama rasa cam nk demam..
then ada bijik2 naik..tp sikit je..
mama ingat takde ape..then relek je la..
tengok2 ari ni pas mandi..
perasan banyak lak bintik2 berair..
dah sah la chicken pox..
lepas mkn kenduri kt perumahan mama ni
terus kuar g klinik!

Doktor kasi MC selama seminggu.
kalo tak ok lg, next sunday g klinik semula
sambung MC..huwaaa..mama ada keje ni kt opis..
camne ek..harus jugak ke opis jp nih!
tp Doktor pesan tokleh ke mana2, takut berjangkit kt orang lain..
hermmm...fikir3x..

Balik dr klinik terus singgah beli air kelapa..
terus minum..hope tak merebak banyak cam anak buah ari tu..
huhu..macamana la ghupa diriku lepas chicken pox nanti..
weeeiiii.. :(

57 comments:

ezan said...

uh.. ingatkan positif yang lain td.. hehehehe...

kesiannya. ni mesti xpernah kena masa kecik ni.. hehehe.. jauh2kan diri ngan arif.. takut berjangkit. meh anta arif kat rumah ezan meh... hehehehe..

btw, have a good rest & get well soon :)

cheqna said...

huhuhu..
ingatkan positif mende tadi..hehehe
alahai ciannya kak..
pepun take care...

nway salam ziaah n kenal =)

MY HEART said...

mamaliyena,

take care ur self ok. rajin makan ubat tau.. kalo makan ubat jangan minum ayaq kelapa... nanti ubat tak mujarab..

have a gud rest n get well soon k..

aNnA_jaN said...

kuissssssss semngat...ingat ariff nk dpt adik...hiks..anyway...take care

aNnA_jaN said...

kuissssssss semngat...ingat ariff nk dpt adik...hiks..anyway...take care

um. masyitah said...

Salam MamaLieyana
Oh Chicken pox?Hmm jangan kena air hujan tau terutama dekat muka.saya dulu banyakkan minum air masak dan air kelapa...

The Queen Of My Heart said...

wah...ingatkan positif ape td...hehehe...papon CHICKEN POX ni bahaya gak kan...byk kan minum air kelapa...take care...moga cepat sembuh!!!

UmiDAnisH said...

banyak kan minum air kelapa tau.. ekceli umidanish pun belum pernah kene n takut sangat2.. sabar yer... nnt cantik balik la wajah mu itu..

iedaLUVsham said...

meh2 dok kat aku, leh aku jangkit,leh dapat mc, aku sukeeee mc, huahuahua!!!! :)

take care, minum ai klape tuh :)

mamaQASrina said...

muahhhaaahhhaa..ingatkan positif apa la tadi..suspended!! mesti miangkan badan? takpa..jaga diri bebaik..minum ayaq nyioq banyak2, sup ayam..cptla dia keluar dan baik..musim2 ujan nih tak yah kluaq..nanti lekat parut plak..take care!!

bintangku said...

kene pi carik daun semambu ler nie. tak pun sabun daun semambu. Cian kat Arif kalo dia kene... ada baby member, baru 4 bulan dah kene.. berjangkit dr abg2nya..

pstt... ingat tau... jgn mkn kicap! Nnt berparut itam..

take care yer...

♫♪ Shahida ♫♪ said...

uik ida ingat akak peknen td..eeee..alahai ciannya.rehat2 yeee

Ahliahnizam said...

Hik hik hik .. tajuk punye le saspen. Ingatkan positif tang lain ;D. Apa2 pun, take care & semoga cepat sembuh ye :)

Dilla Ady said...

alahai siannya kena chicken pox..baik2 jgn sampai terjangkit kt arif pulak nnti..sian dia kekecik kena chicken pox..

makan ubat eh mamalieyna biar cepat baik..

hazlina said...

kite pun xpnh kena lg pnyakit ni..huhuhu!!!ingtkn disahkn positif pregnant lg,hehehehe!!

aisyahumaira said...

hehe..

saspen je..ingt arif nk dpr adik dh..

k.lina siap knduri lagi ek? haha..sapa la pasni yg terkena..^_^

bnyk2 minum air kelapa tau..moa cepat sembuh..(jgn jangkit kat arif sudah...)

Ena said...

Hahhh.. yer ker?? huhu cian nyer.. anak ena yg boy pun kene gak tp bulan lepas..tapi demam campak yg halus jekk.. sib bek x jangkit kat kakak dier.. lau x mahu nyer ena kene cuti lg..
Apepun..take gd care la yehh!!

naurah makwa said...

sian akak..get well soon k..jaga2 haidar sama..takut berjangkit

~Siti Hajar~ said...

ala cianyer mama Arif...jaga2 nti jangkit si hencem boy tu plak..musim ujan ni jaga2 la erkk..kami doakan sga cepat sembuh..take care!

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

Salam Mamalieyna..

Chicken pox?Kena jaga2 mamalieyna..jgn mkn sembarangan & kena air hujan tau.saya dulu..mak srh minum air masak dan air kelapa. hrp cpt smbh..take care..

nieda said...

take care and jaga diri..jauhkan dari Arif yer..bahaya gak kalau kena dekat baby.itulh benda yg plg saya takut..hope semuanya selamat

NurShahFamily said...

suspen jer tajuk hehehe...
ciannye chicken pox yer.... org tua2 kata minum air kelapa and jgn mkn kicap hehehe nanti tak cun lagik....
rajin2 la mkn n sapu ubat yer... bb sape lak yg jaga? harap2 tak menjangkit yerrr cian bb..

mamaaerish : said...

lor... igtkn per tadi... hik3....

tapi... chicken pox?...alahai... jauhkan lah dari terkena si comel itu yer... amin... dont wori... eb dh kena 2x.... sbb masa kecik kluar x abis.... bykkan minum air kelapa yer... moga2 cepat sembuh... jgn pecahkan yer.... nanti berparut... eb berparut u kat badan n kaki..... rest bebanyak....

Sue said...

gempaknye title!! haha ingtkan +ve yg tuuuu.hihihi

alala keciannyeee kena chicken pox pulak. ariff macamana? sape jaga dia.. kesiann dia jugak kan?

hope cepat sihat. Jgn menggoreng + menumis yea.. kang lagi gatal!

nza said...

suspen gak..ingat ke pregnen ke???

lieyna blum prnah kena chic pox ke sblum ni cz kalu org yg dh kena xakn kena lg kot....ok take care n jgn kena ujan nnti brparut...susah nk ilang...

pija5120 said...

heee... betul la.. ingat nk dpt 'anak buah' baru!

camne ek rasa kena time dah beso2 ni... tp kalau dah 1 umah, yg dalam umah n tak kena lg sng la berjangkit... camnepun, take care ye. ceq jgn makan kicap no, nti parut hitam. jgn main hujan... jgn langgaq pantang no, nnti gatai!! dpt cuti, selalu la bleh on9. heee...

afrina said...

> Alolololooooo..siannya mama lieyna kne chicken pox ehhh..
> rehat byk2..jgn lupa mkn ubat..
> take good care of ur self..xlupa juga buat en dada..=)

mamalieyna said...

ezan : hehe..mmg sengaja disuspenkan gitu..hehe..
*tokleh nk buat pe, terpaksa dkt jgk ngn arif nih, habih sape nk tengokkan dia lg kan..huhu..

mamalieyna said...

cheqna : salam kenal..TQ.. :)

mamalieyna said...

My Heart : TQ,,,eh lamanya tak jengok ke sana la..kdg jengok tak tinggalkan jejak pun..huhu..nnti kita pi ziarah sana naa.. :)

mamalieyna said...

aNnaJaN : hehe..berhasil jua taktikku..hehe..thanks..tgh berehat2 nih! bowink lak!

mamalieyna said...

aNnaJaN : hehe..berhasil jua taktikku..hehe..thanks..tgh berehat2 nih! bowink lak!

mamalieyna said...

Um, Masyitah : salam kenal..thanks sudi singgah sini..hermm tgh berjaga2 ni..berpantang cam dlm pantang..ihiks..

mamalieyna said...

TheQueenOfMyHeart : hehe sesaja wat tajuk gempak gitu..hehe..tu la bukan bahaya apapun, cuma tak selesa sgt..!

mamalieyna said...

UmiDanish : tQ..baru sekali minum, mencanak2 bijik2 ni naik..hope cepat la surut..huhu..

mamalieyna said...

iedaLUVsham : ieda oooii..kalo nk sakit, ambk aa sakit lain, sakit ni leceh weeh..tak selesa tau, tmbh2 ada baby lak..huhu..cian lor nk muaah3x arif pun dokleh, en suami apatah laeii..huhu...

mamalieyna said...

mamaQasrina : hehe..saja mmg nk kasi suspended! kalo tak ujan pun ,tak rela la i nk kuar, muka dh penuh ngn bintik2..huhu,,

mamalieyna said...

bintangku : thanks for ingatannyer..tu aa en suami kata camtu gk, dia nk mencari daun semambu la tu.. hermm sian sgt kalo baby kena kan..pe nk buat, kita jugak kena jga anak sndiri..huhu..

mamalieyna said...

shahida : hehe..saje sukee kasi org suspen..hehe..thanks ida..tgh berehat ni!

mamalieyna said...

Ahliahnizam: hehe...sume suspended ee,,suke i..hehe,,thanks.. :)

mamalieyna said...

dilla ady : ye la kan sian kalo kena kt arif..tp doktor ckp..mmg akan berjngkit...huhu..sian kan arif nnti..
*thanks for ingatan,,

mamalieyna said...

dilla ady : ye la kan sian kalo kena kt arif..tp doktor ckp..mmg akan berjngkit...huhu..sian kan arif nnti..
*thanks for ingatan,,

mamalieyna said...

hazlina : so siap sedia..penyakit ni leh berjangkit melalui pembacaan jue...hehe..

mamalieyna said...

aisyahumaira : hehe..masa g knduri blm bnyk lagi, cuma kt badan, sket jer..tp skrg dh penuh kt muka ngn badan..mybe takkan berjangkit kt org kot sbb takde kt muke time tu,,
*hehe..saje wat suspen :)

mamalieyna said...

ena : ye ke..sian kalo anak kecik yg kena..kita yg dewasa ni pun cam rimas sgt, ngn gatal sungguh..kalo dak tecik..lg la..huhu..tQ..

mamalieyna said...

naurah : tu aa takut dia berjangkit nih, tp terpksa juga dkt2 ngn dia..sapa lg nk jga kan..huhu..tQ..

mamalieyna said...

~siti hajar~ tu aa tkt si arif berjangkit ni, abahnya dh kena dl..takdak hal la..huhu..tQ..

mamalieyna said...

MamaDanish : hermm tu la, tgh berpantang mcm dlm pantang dl lak, benda gatal2 tokleh mkn kan..huhu..tQ..

mamalieyna said...

nieda : tu la kan..riso tkt kena kt arif ni..huhu..takut2 nk lari pun kena tempuhi gak sekali seumur idup kan...huhu..

mamalieyna said...

Nurshah family : hehe..mmg kasi suspen sajo..hehe..hermm ye tgh berpantang larang ni..arif sndri jaga la, time opis hour je pengasuh jaga, pe nk buat mak2 dok jauh ni, sorng utara sorang selatan, kalo tak leh la tinggai ngn diorang ja..huhu..TQ..

mamalieyna said...

mamaeirish : eh 2x kena..uuuii tak sggupnyer..miangkan tak selesa sungguh..huhu..pe nk buat, redha je..hope tak kena kt arif ni, sian die tau!
*tq..

mamalieyna said...

Sue : hehe..sengaja kasi gempak tajuk tu... hemm arif still saya jaga la, time opis hour je kt umah pengasuh, nak wat camno laeii..huhu..
*thanks for ingatan, mmg gatai sungguh kan..

mamalieyna said...

nza : ye kak, tak pnh kena laeeii ..huhu..tak selesa tul ni!
*tQ..

mamalieyna said...

pija : huhu..takde maknanya coti2 dgn dpt sakit gini..huhu..tp takpe aa dh kena nnti tak kena lagi kan..cuma en arif cumel tu aa sian kalo kena kt dia.. :(..

mamalieyna said...

afrina : thanks atas ingatannyer..huhu..cedey aa tak cehat ni..sian arif tau! :(

EIJAM'S FAMILY said...

cari daun semambu cepat hilangkan chicken pox... dan minum air kelapa banyak2 supaya semuacepat keluar...

mamalieyna said...

eijam's family : thanks for info! akan cuba cari daun tu..