About

Wednesday, November 25, 2009

..CiTer di RuMaH laGi..

Salam sume..
Ari ni still citer lepak2 di rumah lagi ye kawan2..
Almaklum daku masih dalam perintah berkurung..
Huhu..tp ari ni ditemani abah dan arif..
Abah demam ye..dr minggu lepas..jp demam jp ok..
So td abah ke klinik gomen, wat ujian darah..
Sian abah..

Erm..nak citer panjang, aktiviti yg sama saja..
So nak tempek2 je pic en arif semalam dan ari ni..hehe..
Mama yg takdo kojo, asek2 snap pic en arif je..
Seb baik en arif ni sporting, layan je mama nye hobi..ekekeke..

Sebelum tu, nk interprame la lunch mama ari ni
Lama tak masukkan bab makanan dlm blog ni..
Heheh..
Menu ari ni simple je..Cencaru Sambal Stim+Masak lemak kobis campur ikan bilis campur Soo Hoon


Nak kongsi resepi mama masak Cencaru Sambal stim la sbb simple je, first time mama buat..
Abahnye idea nak masak ni, dan abahla yg kasi bahan2 ni..mana dpt tah..

Bahan utk diblender :
- 4 biji Cili kering
- 1 labu Bawang Besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- ½ inci halia
- Garam+gula+ajinomoto secukup rasa
- Sedikit air untuk diblender
- Pastikan tidak terlalu lumat ye kawan2..
Bahan Lain :
- 2 ekor ikan cencaru
- Sedikit Sos tiram
- Daun kunyit utk hiasan
Cara :
- Curahkan bahan2 yang diblender ke atas ikan
- Kukuskan ikan berkenaan dgn api yang sederhana
- Biarkan sehingga Ikan betul2 masak
- Setelah ikan masak, curahkan sos tiram ke atas ikan berkenaan dengan sekata (sikit sajo)
- Taburkan daun kunyit
- Biarkan seketika, dan angkat..
- Sedia untuk hidangan
p/s : mama n abah tak suke pedas, itu letak sket je cili kering..hehe..

Orait..sekarang layan pic en arif lak ek..
Layanz ^_^


Yeaa.. Arif dah leh pakai baju Mak Ucu kasi dulu..besar sket tp cam encem je bila pakai..hehe.. stylo tak rambut arif..mama aa buat nih!..ekekeke..

arif main2 ngn Upin..lebih kurang je ghupe..ekekeke..
arif mamam bisekut..cian.. biskut arif dh habis, dia mamam biskut coklet..bley ke? Suka hati mama je kasi, tp ari ni dh beli biskut baru..huhu..ni pic semalam..


Arif mamam pagi tadi... part makan ni, mmg suke la die..
arif sleep sendiri smbl tengok Tv, time mama masak tadi..sian die..layan diri sampai tertido..

Orait..sampai sini saje..sekian.. ^_^

~ mamalieyna ~

31 comments:

anis said...

terliur tul tgk cencaru sambal stim tu....hehe...

amboihh arif stylo mylo rambut...comeyyy..dh pandai pegang botol sendiri ek..bagus2

The Queen Of My Heart said...

sedapnyer cencaru masak stim tue...ada masa nk cuba gak coz husband Lily ni mmg minat gak ikan masak stim... :)

Amboi rambut Arif tue...stylo la...encem sgt..

Arif ni mmg gud Boy lah...blh jer dia tidun sendiri...eeerrrmmm klu Qis nk tido mesti melekat nenen dh tido pon nenen masih gak nk melekat kat mulut... :)

~mama danish~ said...

sesekali dpt dok umah best kan?? bley msk, jg anak. rasa skjp mcmn jd housewife...hehehehe!!

terliurnyer den ngan ikan stim 2.yummy yummy!!

~Siti Hajar~ said...

cam sedap je masak stim tu...resipi pun dh ada, nak try la masak...jd ke tak nak bt nih..huhuhu...Arif maintain je rambut pacak..hencem looo...

♫♪ Shahida ♫♪ said...

wah pandainya msk stim..ajar lah kite..tulun..

cian abah demam gakkk

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

heehhe..rambut arif ala2 iklan tu..Still standing?? wekekekke
hensem boy nih...:-)

mamamiera said...

xpe mkn biskut coklat..
skrg dah bleh mamam menda2 camtu..
janji berkhasit..
iena sok kal0 dah xde koje, bukak je wr0ng or restoran.. pandai masak beb..

Ena said...

Cam best je lauk tu Mamalieyna.. leh wat org jadi lapar nie.. ;)

Wahhh memang comel betul la anak bujang tuw.. Ensem tul.. geram je nengok..

Oho3.. dah kenyang terus landing tido baik punyer.. he3..

mamaaerish : said...

:).. betoi3... leh wat part time catering.... alahai comeinyer... sporting la arig nih... syg skit.... mmmuah.... hik3

umihaikal said...

salam kak..kite mnjelma kembali..
hihihi..dap ea tgk akk masak..
cayala rambut arif..
mkin bijak yer...

umihaikal said...

salam kak..kite mnjelma kembali..
hihihi..dap ea tgk akk masak..
cayala rambut arif..
mkin bijak yer...

haslina said...

masak stim..ermmm sodapnya...mmg x pernah buat pun sebab tak tahu nak bt camna...

tq sebab kongsi resepi...

Dilla Ady said...

hmmm...sedapnye mamalieyna masak stim tu..kena try nih..

ensemnye arif pacak rambut..leh jadi model la pasni..

bestnye tgk arif da tak yah tido buai lagi..dilla kalu enjut sasha tido buai sampai lenguh2 tangan..tidonye tak jugak..macam da besar jek arif ni leh biar berdikari..

salam aidiladha untuk mamalieyna sekeluarga..

aisyahumaira said...

Wah2..

Asal tgk upin tu semacam je..^_^

ikan cencaru itu nmpk sdp je..

mamalieyna said...

anis : cuba la buat, rasa bley tahan la..hehe..

ha'a leh pegang sndiri, senang sket mamanyer..^_^

mamalieyna said...

TheQueenOfMyHeart : cuba la.. nice.. :)

encem eh, maceh auntie..muahhz ^_^

ha'a leh sleep sndiri je skrg, mlm2 pun golek2 then tertido ler die..

mamalieyna said...

~mamadanish~ ha'a merasa jd housewife..suke but sesekali borink..hehe..

mamalieyna said...

~siti hajar~ pasti menjadi simple ja..hehe..

mamalieyna said...

shahida : dh letak resepi tu, coba2 aa.. hehe..

ha'a abahnye lak demam..hoho..

mamalieyna said...

rose : hehe..jd model iklan jap, tp ada botol susu la pulaks..ihiks..

mamalieyna said...

mamamiera : dah bley ek, wokey..leh kasi mcm2 pasnih! pasti en arif suke..hehe..

ha'a..cadangan yg bagus, yg psti menu utama..laksa kedah! ihiks.. ^_^

mamalieyna said...

Ena : hehe..resepi yg simple sajo, leh aa cuba2.. Hehe..

encem eh?..maceh auntie..cayang auntie..muaahhz!

mamalieyna said...

mamaeirish : hehe..sket2 pandai aa masak, banyak sket..sudah takreti nak agak..hehe..

maceh...muaahhhz to auntie cayang!

mamalieyna said...

umihaikal : jelmaan yg tak dijangka..ekekeke...
maceh..ha'a bijak..mcm2 akal nih! :)

mamalieyna said...

haslina : hehe..sama la kita berkongsi2.. coba ek! ^_^

mamalieyna said...

Dilla ady: bleh la sket2..:)

encem eh rambut pacak..maceh..

ha'a siang hari dh bleh tido bwh je..makin senang jaga nih! ^_^

mamalieyna said...

aisya humaira : nape ngn upin tu?..like arif kan..heheh..

nza said...

nmpk cam sedap ikan msk stim tu...nnti nk cuba gak lak...tq for sharing.

bintangku said...

nmpk sedap jerk ikan sambal msk stim tu... mesti cube nieh! mekasih bg resepi..

Najmi pun ada gak mkn beskot coklat... yg beskot tiger tu.. bagi yg biasa, dia jemu. Tukar2 perisa baru ler dia laju jer mamam beskot. :)

mamalieyna said...

nza : try la kak, kalo suke perah asam limau lg best.. ^_^

mamalieyna said...

bintangku :
coba jgn tak coba ^_^..

oh yeke..bley je ek, nnti nk pelbagaikan biskut dia lak.. :)