About

Friday, November 13, 2009

..BiLa SeMinGGu SeKaLi..

Salam Hari Jumaat Sume..
Tajuk merujuk kepada bila kerja-kerja umah dilakukan seminggu sekali
Sungguh la memenatkan..
Ekceli takla penat mana, cuma kesuntukan masa
Bila buat itu, teringat nak buat ini..
Paling ketara adalah melipat kain baju
Huhu..


Biasanya dlm seminggu 3x basuhan baju dilakukan
Tapi time nak melipat hanya ada masa seminggu sekali sajo..
Camno tu..
Harus la menimbun tinggi baju yang nak dilipat..
Walaupun baru 3 orang ahli keluarga
Tapi sekali basuh huh!
Mau 2 raga menimbun tinggi..+baju arif seraga kecik tu..
Taktau knp leh jd manyak tul..
Terbayangkan kalo anak dah 2,3 nanti..huhu..
Jadi suri rumah jerlah..ngeh3x..

Ni just to selitkan, En Arif membantu mama..
Melipat kain baju ari sabtu lepas..
Sebelum tu sesi membuli oleh abah..
Abah buli arif dgn timbunan kain2 ni..
Arif lak jenis..redha je..takde bantahan..
Cian anak mama!
See..


Ni lak just to slot in..
Arif bila melepak di umah..
Ari sabtu tak kemana2..just to settle all the keje rumah!
Ngeh3x..
Tp takpe ahad abah bwk g jln2 jugee.. :)



Last..pic mama n Arif awal pagi td..
Lepas siap2 kan dia nak antar ke rumah Ibu..
Dok tunggu jam menunjukkan 750am..baru mama nak kuar ..
Sebelum tu smpt snap2..hehe..
Arif wat muke camtu nmpk cam babygirl la..huhu.. :P

p/s : berita baik, next week start Selasa, abah diberi kelonggaran pelepasan time nak antar anak/isteri dan time nak ambk anak/isteri..so start nexk week abah jd driver mama n arif..yeehaa..best!! ..sblm ni abah mintak tukar time opis hour tp takde kosong, so kelonggaran special diberikan tuk abah.mama boleh pg n balik sndiri sbb opis n rumah Ibu dkat sajo...tp kalo time hujan..kesulitan di situ..sebabbbbbbbbbbbbbbbbb.. Mama tak berani bwk kete sndirik!! teruk la mama nih..ada lesen gantung kt umah wat hiasan sajooo...keh3x.. :)

38 comments:

~Siti Hajar~ said...

Arif suka tlg mama lipat baju eh..kacau mama lagik tau hehehe...dlm mgu ni kami lipat baju, anak2 join sekali, Danies main hanger & mskkan dlm mulut, pastu Deno tsigung hanger tu, terkoyak lelangit Danies tau..so, be careful utk Arif tau..

nza said...

betul tu lieyna..bkn bukit lg ttp gunung ganang la kt umah kak nza..ttp ank2 dh besar so lipat baju kena swastakn....hi

hajarus said...

akak ber3, hajar ni ber2 pun same la kak... menggunung nanti dilipat.. hajar bab2 lipat kain ngan iron baju la paling malasnyer... huhuhu... weekend klu xkemana alamat lipat baju depan tv ler jawabnyer...

cian arif kene buli ngan abahnyer... baik arif redho jer yer ape abahnyer buat kat dier... :)

nieda said...

huwaa diam jer arif dlm timbunan baju..yela bila keja time cuti nk settlekan semua benda kan..

iedaLUVsham said...

huahuahua!!! same la aku, kain menimbun2 tapi kat umah 3 org ajer! weh aku suke arif cute buat rambut pacak tuh, ensem giler dia!! :)

ekekek!!! beshhkan membuli budak kecik ni dlam kain menimbun2, hahhah!!! kalo amanda macam xde perasaan je, sengih jer, ingatkan nak nangis, ekekek!!! :)

mamalieyna said...

~siti hajar~ ohh yeke...arif pun suke men2 hanger tau..huhu..kena berwaspada la pasnih!

mamalieyna said...

nza : ha'a akak lg ramai kan..takpe leh jugak diswastakan.. :)

mamalieyna said...

hajarus : yeee la, time akak berdua je pun sama la, menumbun juge..hehe..akak pun mls jugak bab nih, but kalo bkn kite sape laeii kan nk buat..buat sajooo.. :)

mamalieyna said...

nieda : ha'a dh dilitupi kain2, diam sajo die..tokleh nk gerak2..senyum saje die.. :)

Ena said...

Kiut pulak si Arif tu dok dlm timbunan kain tu yehh.. lom pandai lg kan ariff.. jd cam anak ena si ammar tu.. dier mesti tulon "lipat" sekali.. abis sepah sume..huhuhu.. bkn tu jekk siap tolong tuang sgla kain kat dlm bakul tu sbb dier nak masuk dok dlm tu or main tolak2..kahkahkah.. cian ummi dier..huhuhu..

The Queen Of My Heart said...

cianyer arif kena buli...ni dh kes dera nih!!! ;p

mamalieyna said...

iedaLUVsham : yezz..menimbun2 kain baju kan..conpiuh gk kengkadang..ekeke..
*encem ek, macehhh..leh la wat pacak2 lagik pasni, nk ngurat amanda!
*yela cam takde perasan pun ade gk si arif nih, senyum2 sajo..taklak nk ngamuk2..!

mamalieyna said...

Ena : ha'a si arif tecik lg, blm dpt kaki..dpt kaki sok..panjang la akai dia..bersiap sedia je la..huhu..

mamalieyna said...

TheQueenOfMyHeart : buli tp si kena buli tu, senyum ajee, so takde la penderaan namanya..ihiks..:P

bintangku said...

kalo arif ilang, carik dlm bakul baju... kot kot dia dok dlm tu... hi hi hi

mamalieyna said...

bintangku : yezz...hehe.. :)

♫♪ Shahida ♫♪ said...

kahkah..ida lg teruk kdg2 seminggu sekali cuci kain..adeh malu..kalo mentua tau nihhh..kahkahkahkah...menimbummmm!!!!

haslina said...

sesungguh nyer kan..kerja rumah sampai bila2 pun tidak akan sudah..

kekadang timbunan kain itu sampai habis di pakai semua...lipatnyer tidak..

rasanya semua org ada bilik kain...kan..timbun kan sahaja kain2 yg sudah di basuh kat situ klu tak de masa nak lipat...kan kan..

hazlina said...

kalo yg x keje sabtu blhla spend mase bsh bj n bt aper2 kije umah.tp sy ni lgla sdh sabtu pong kena kije tau,huhuhu!!!

Putra Mama said...

samerla kite kat umah.. kain bj dah basuh penuh 3 bakul.. pastu basuh lg, x tau nak ltk maner.. timbun plak kat atas sofa.. hehehe

Dilla Ady said...

hehe..

dilla pun kekadang time malas mau dua tiga hari baru lipat..mane tak menggunung everest jawabnya..

anak dara dilla tu pun baju dia satu hari sebakul kecik tu..salin baju jek keje..kalau sehari tak basuh, stress jek basuh baju dia..hikhik

alahai, baiknya arif ni..nampak muka jek..hikhik

~mama danish~ said...

ida pun mcm tu gak, sabtu adalah hari utk mengemas umah, lipat bj, basuh baju...

penat 2 jgn ckp la kan, nsb baik papa rajin tulun...hihihi....

cian arif,kena buli ngan abah yer...??

NurShahFamily said...

HEHEHEHE RAJINNYER ARIF TOLONG MAMA LIPAT BAJU EK.... PASTU KEMAS LA UMAH SEKALI HIKHIKHIK .... NUR YG DOK UMAH PUN CUCI BAJU 3 HARI SEKALI HEHEHE... HUJUNG MINGGU LAK CUTI BALIK KG ....

ImanRifqi08 said...

wah...arif rajinnya tolong mama lipat kain...hehe...mcm abg iman jgk bila time lipat kain dialah org paling sibuk (sibuk kacau)....

ibuRafiq @}-- said...

salam singgah.nice blog.ceria je tgk ngan gambor2.kita pon suke gak tempek2 gambor kat blog.harusss kan kan kan..

samela kite. basuh baju then lipat sekali seminggu.mengalahkan org beranak 5 ahhhaha..
ape2 pon, janji hubby sporting kan.kita lmbt lipat pon dia tak bising sbb memasing keje.so paham2 sendirila..:-)

jom tukar2 link..i polow u..:-)

aisyahumaira said...

hehe..sya lak basuh hmpir tiaphari..tp still, bju qish gak yg bnyk menimbun^_^

*oh, sama la qish-rajin sepah bila kita dh lipat*Geram gak*

aisyahumaira said...

hehe..sya lak basuh hmpir tiaphari..tp still, bju qish gak yg bnyk menimbun^_^

*oh, sama la qish-rajin sepah bila kita dh lipat*Geram gak*

mamalieyna said...

shahida : keh2x..seb baik mak mertua tak pandai berblogging, kalo dak..pecah rahsia! :P

mamalieyna said...

haslina: yez..takkan habis kan...ada sokmo..hehe..sure tiap umah ada bilik khas kainbaju, bukan main byk kain baju ni kan, umat dlm umah sket ja..huhu..

mamalieyna said...

hazlina : waa lagi parah la kalo keja sabtu jugak, abih time nk jenjalan with family bila tu?huh..seb baik kita cuti sabtu ahad!

mamalieyna said...

Putra Mama : tu aa..seb baik membasuh baju tak seminggu sekali..kalo tak lagi la ponat, nk menyidai pun tak cukup ampai..huhu..

mamalieyna said...

Dilla Ady : hermm ya la..dl tak terasa sgt baju arif byk time nk basuh...sbbnya Ibunya basuhkan kt umah Ibu pengasuh..sejak mesin basuh Ibu pengasuh rosak, hari2 3 psg baju arif bwk balik...

mamalieyna said...

~mamadanish~ tu la kan, seb baik dpt en suami yg mithali, tolong2 apa yg patut, tp bab melipat kain ni mmg en suami tak suke..dia nolong kemas umah bleh aa..takpun tolong sidai kain..hehe..

mamalieyna said...

NurShahFamily : hehe..macam tu lah kan, jd suri rumah ke, tak suri rumah ke..mmg keja2 ni kena buat jugak! :)kan3x..

mamalieyna said...

ImanRifQi : yeee sama sibuk dia nk melipat kain juge..skrg dh pandai nk punggah lak kain yg kita dh lipat..huhu..

mamalieyna said...

ibuRafiQ: thanks sudi jengok2 ke sini..already add ur link! bleh la kongsi2 cerita nnti ! :).. salam kenal!..

mamalieyna said...

aisya humaira : mmg kalo ada pilihan, hari2 nk basuh baju tau, tp tak smpt la!

umihaikal said...

ya ampun arif...
nape leh kene buli nih...
adeehh...