About

Thursday, November 19, 2009

..bayar UtaNg..PenjaGaaN diRi..

Salam Sume..
Seperti semua sedia maklum ye..
Mama still bercuti2 Malaysia kt umah..
So, ambik kesempatan ni nak bayar utang tag..
Mmg lama bebenor ni utang..
Tag kena ambik2 pic juge..
Datangnye dari Cik Pinky aka shahida aka Mama Adam Haikal
Okey, akak jawab sekarang tau, pasni takde utang lagi..hehe..

Tag pasal Penjagaan Diri’..(weeii malu nih, nk umumkan kt owang..pepun suka2 kan..hehe..)

Jom layan, pe kekdahnye..

Cara-caranya :

1. Baca tag ini.
2. Ambil gambar barang-barang kecantikan yang you olls pakai. Mengikut kategori. Kalau nak tambah lagi bagus.
3. Kena bagitau brand dan sama ada u olls suka atau tak. Kalau suka, kena rekemen semua orang pakai.
4. Pastu kena info kat orang yang tag kamu bahawa kamu telah buat tag beliau.
5. Kena pas mesej kat semua orang suruh baca dan kongsi rahsia kecantikan kamu


Jawapan saye…

Mula dari muka la ek..simple mimple saje jaga muka ni..hehe malas nak layan satu set..
1) Pencuci muka : OLAY Total Effect..takde aa mahal sgt die nyer cleanser ni..sesuai ngn kulit mama nih..sbb dok try yg lain..ada je yg serba tak kena, back balik ke OLAY..so smpai skrg still setia guna OLAY..


2) Krim Muka : OLAY juge..ye la kan, dh guna pencuci muka OLAY, takkan krim lain pulak..suka jugak pakai ni, selesa dan yg penting jimat..tahan lama nih! Hehe..


3) Set make-up : takde aa kira set sangat, cuma bedak jenama Myami..suke sangat..introduce by kawan2..baru je guna ni..dlm 2 bln camtu la kot..best sbb bila pakai nih, muka nampak natural walaupun berbedak (pilihan dark)
Lipstik – from Myami juge..exceli tak kisah sgt lipstick apa, janji time nak beli tu, try cam ok, beli jelah..kebetulan baru2 ni order bedak Myami, order skali lipstiknyer..hermm ok jerlah, calit sikit je leh nmpak jelas sgt..so orait la tu..leh berjimat..kui3x..
Lain – blusher n eye shadow..from silky girl..lama bertahan ni sbb kengkadang pakai, kengkadang tak pun..ikut mood je n tak kisah jenama apa ekceli..Celak – kena pakai nih, kt bwh mata je, taktau nape nak gk pakai kalo nk kemana-mana, macam tak lengkap kalo tak pakai celak kt bwh mata tu..saje nk tonjolkan sket mata kot..jenama?..tah ler apa ek..dpt free nih..kui3x..mmg tak kisah jenama apa celak ni, janji nak pakai senang dan selesa..

4) Eksesori sampingan – bedak baby ni cam tradisi lak, nak kena gak sapu kt mana2 area yg berkenan..hehe..dan losyen for tangan n kaki..suke sbb wangi..jenama pureen..
5) Topeng muka – ni dibuat seminggu sekali patutnya..tp kadang2 terlanggar jua.. takdak masa kekononnye..huhu..malas ekceli..tak kisah sgt jenama apa..terasa nak beli Watson nyer jenama beli saje..heheh..
6) Minyak wangi – ini lagi satu…sungguh la tak cerewat mama nih, mana yang terhidu wangi di hidung mama nih, mama beli saje..janji harga tak melampau mahai..sayang duit weeeh..berkira ini orang..heheh.. disebabkan Ida suh letak je brg yg kita sdg guna skrg, so inilah minyak wangi yg akak tgh guna skrg..taktau jenama apa..En suami yg belikan..kotak depan dh buang..wangi boleh tahan la..ikut nama artis luar negara pulaks..i like sbb wangi2 belake..

7) Rexona – ni kengkadang termiss jugak..kengkadang pakai, kengkadang lupa..huh..sungguh tak berdisiplin dlm menjaga kecantikan diri..huhu..

8) Shampoo – tak kisah jugak apa jenama..kejap itu kejap ini..tp yg tgh guna skrg delah ‘CLEAR’..tu pasai kepala gatai semacam je nih..(uuuhh bkn sbb shampoo, skrg kepala dijangkiti chicken pox da..hehe..)
9) Mandian – ini juge tak kisah jenama apa..asal wangi pada hidungku ini, pasti itu jadi pilihan..kbtln ada 2 jenis kt bilik mandi skrg..tunggu ditongsampahkan je yg satu tu..
10) Lain – untuk kesihatan..mama telan pil kacip Fatimah Manjakani ni..hermm taktau la keberkesanannyer .. sbb mama ni jap ingat, kejap lupa nak makan obat2 ni..problem tu..khasiat sebenar dia yg tertulis kt kotaknyer adalah untuk melegakan senggugut, keputihan dan gatal2, sakit kepala, melancarkan peredaran darah dan perjalanan haid dan utk kesihatan dan menguatkan badan wanita selepas bersalin, menyihatkan rahim selepas melahirkan anak, melegakan sakit pinggang, melawaskan buang air kecil dan besar…waa dah macam karangan sudah..hikhik..

11) Lain – losyen pati halia – yang ini pun mama dh malas je nak pakai, time pakai panas bebenor, tak selesa bila g kerja pakai tu, diiringi pakai koset..berbahang jer rasanya..kekenon nak slim la pakai ni, almaklum dl kan tak berbengkung ngn tak bertungku sbb c-ser kan, so beli la pati ni kot2 berkesan tuk kempiskan perut…huh mama yg tak ghajin nak amalkan, mana nak dpt hasilnye..huhu..
Itu saje la kot..penat juge nak describe ni..so kesimpulannya..mama ni jenis simple mimple je bab beli brg penjagaan diri ni, tak kisah janji selesa pada kita yang nk menggunakan benda2 alah tu..yuhuu..selesai juaaa..sukee..

So, mama nk tau lak rahsia kecantikan mmber blogger yg lain, so kali ni nak tag…
..aisya humaira
..ezan
..jieda
..mamamiera
..M.A.M.A.D.A.N.I.S.H
..kengkawan yang ghajin nak menjawab ni, silakan…tak terlist lak..ramai kalo nk ikutkan..huhu..

~ mamalieyna ~

38 comments:

Putra Mama said...

susah kan bile dah ader anak ni nak jaga kecantikan.. sy lps bersalin smpi skrang, masker x prnh nyer pki.. nak gi salun pun x sempat.. ;)

mamamiera said...

aiyak!
tag lg.. makin byklah hutang haku..

*iena,zai p0n same. mesti nk pakai celak kemane2.. lukih kat bwh mate juge. g pasar mlm skali p0n harus!! mmg kal0 xpakai rase mcm bkn diriku.. zai pakai celak sbb mate ku sepet.pakai bwh mate biar nmpk bulat/bes0 mate tu.. ;p

♫♪ Shahida ♫♪ said...

tenkiu.........hari nih 2 org byr utang aku..eee...anda mungkin di tag lagi hari ini..kahkahkah...

bintangku said...

wah... wah... wah... minggu nie meriah byr utang erk... :)

Ena said...

ho3.. utang x bayar lg daaaa... tunggu yekkk...

aisyahumaira said...

wah3x..

apsal namaku yg di tag mula2?

okeh; nnt dah siap packing2 brg, sya wat yer...

*kih3x..rasanya ada yg termasuk dlm be balik kg nih...^_^*

mamalieyna said...

Putra Mama : ye laa..ada baby tmbh2 jd malas tau..huhu..tk smpt pun ye juge! :)

mamalieyna said...

mamamiera : ekekeke..saje suke aa kasi homework zai menimbun sket..
*ha laa perkara wajib kan pakai celak kt bwh mata tu, kalo tak pakai cam sembab semacam je muka :P..

mamalieyna said...

shahida : ida ni mmg tak patut tau..seb baik dh bayar yg utang2 ni, kalo tak menambahkan utang sajor..pepun best kan tag mengetag, nnti tul2 free akak wat yek! utang ngn owang len pun ada lagi nih!

mamalieyna said...

Ena : tau takpa..hikhik..ingt nk list nama ena..kang tmbh2 utang laks..ihiks.. :)

mamalieyna said...

bintangku : yolah..dok umah ja, bowink..cek la utang piutang..ekekekeke..

~Siti Hajar~ said...

sama la bedak miyami tu, kami dah pakai sejak lepas 10 tahun yg lps..mmg elok..

mamalieyna said...

aisyahumaira : yezz sbb nama u terlintas diminda i tuk yg no first..hikhik..sila2lah menjwb yek! bestnih! :)

mamalieyna said...

~siti hajar~ awat la kita ni baru tau, kalo tak lama dh comei je memanjang..hikhik..

Ena said...

Haa... Ena dah bayar utang yer Mamalieyna.. arhhh.. lega.. hikhikhik

hajarus said...

A'ah la utang hajar pun masih lum berbayar ni mamalieyna.. tunggguuuu yer...

simple2 pun berderet gak barang2nyer... :)

nza said...

kak nza pn dh kena tag ni...hi!...

kekdg susah nk jdkn rutin ttg bab2 pnjagaan diri nih....

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

huuii byk nya barang nak bersiap2 nih.. jeles tengok.. patut la mama haidar ni cantik je kan..

kalo rajin yana buat gak la..tag tu..

Dilla Ady said...

wau..komplete la mamalieyna...sume ade..patutle muka bersih jek, berseri-seri..

same la ngan dilla ni pakai ikut kemampuan dan kesempatan jek..asal muka tak tumbuh jerawat batu sudah..

The Queen Of My Heart said...

huhu...kiter pon masih ada utang lagik nih... :)

Byk nyer nk kena buat utk penjagaan diri nie...mestila kan...kite nie sbg wanita,ibu n isteri mesti kena rajin menjaga kecantikan diri....tapi kekdng tu ikut mood gak lah kan lebih2 lg dah ada anak nih... ;p

mamalieyna said...

Ena : lega ee..nnti kite kasi lagi tau..ada beberapa tag lgi harus disetlekan dan harus ada mangsa2nyer..tunggguuuu.. hikhik..

mamalieyna said...

hajarus : banyak ke..hermm ada yg langkau step juge..hikhik..skrg ni lg la..lgsg tak guna mende2 terlist tu..almaklum tgh sakit kan..huhu..

mamalieyna said...

nza : tul tu kak, kengkadang igt kengkadang lupa sudaa..hikhik..

mamalieyna said...

yanaDzul: hehehe..mane de manyak sgt, mende2 asas sje, itu pun kkadang jer complete ikut step..kui3x.. :)
*silalah buat, kongsi2 rahsia penjagaan diri,,best juge,, :)

mamalieyna said...

dilla ady : betul tu jnji selesa dan takde tumbuh jerawat batu...skrg muke dh berkerutu ni cam risau semacam jer..huhu..hope kembali normal la..

rieda96 said...

hehehe.. cam tu la pompuan kan..

mamalieyna said...

TheQueenOfMyHeart : yezz..kena gk jaga diri..tuk en suami kan..hehe..tp kdg2 tak ikut step sgt, ambk asas2 sajo..huhu..
*yess hutang mesti dibayar..kui3x..

mamalieyna said...

rieda96 : iyo la..kalo lelaki skrg pun mcm2 ada jugak..apatah lg pompuan, kata asas2 pun dh jd byk juge bila terlist camni..hehe..

[-suziey-] said...

seb bek kita xkena tag..hehe..amboih byk btl produk penjagaan diri..hehe..

puan.farah. said...

salam kenal. saya link blog ye..=)

aNnA_jaN said...

huhuu..sy sejak ada 2 anak nih lagila tak sempat...seb baik mandi n gosok gigi sempat g...hehehehe

hazlina said...

kite samala..sy pun pakai pelembap olay..bestkn...lg satu bedak PUreen tu mmg syok,wangi jer..kalah baby ni..;)

mamalieyna said...

suziey : hehe..sengaja tknak suh buat, cik pn suziey ni kan dr golongan bzzzss sajo..hikhik.. :P

mamalieyna said...

puan.farah : thanks..nnti kite g jengah sana ek! salam kenal too.. :)

mamalieyna said...

puan.farah : thanks..nnti kite g jengah sana ek! salam kenal too.. :)

mamalieyna said...

aNna JaN : ekekeke...seb baik ek tang tu sempat gaks..ihiks..

mamalieyna said...

hazlina : same ek..mmg selesa pakai olay..hehe..pureennyer bedak leh pinjam anaknyer..heheh..

ImanRifqi08 said...

hehehe..sama la kite ni,bila dah ada anak dah x brp rajin...:-)