About

Tuesday, November 17, 2009

..ArIf suDaH 8 buLaN..

Salam sume..
Hari ni bersiaran di rumah bersempena dgn cuti khas..
kui3x..MC daaa.. mood nk berblog baru dtg ni..
semalam demam+pening kepala+sakit tekak+bijik2 kt badan membiak dgn banyaknyer..
huhu..pengalaman pertama kena chicken pox kan..
al-sangat lah rimasnyer..
badan terasa miang, kepala gatal sangat..
sbb bijik2 tu kuar dgn banyak kt seluruh badan, muka dan kepala..
al-confirm muka sudah tidak cun ye kawan2..
ingt nk interprame...tp..tkt terkezut sume orang nnti..hehe..
mama sndiri pun tkt tgk diri sndiri..
pe nak buat penyakit sekali seumur hidup kan..
harus ditempuhi jua..

but semalam ok sbb abah ada leh tolong sapukan ubat sambil jaga Arif..
ari ni perlu berdikari..yg mana mampu je leh sapu..
arif lak, abah yg antar ke umah ibu..
no choice..ikutkan mama nk je suh arif dok umah ngn mama
tp tak bleh..mama dh penuh bintik2 satu badan..
susah..nak buat itu ini..
itu pun time tido malam..arif sondol2 je badan mama
abih..bintik ni pecah berair..huhu..
dah lah citer pasal penyakit mama nih..
orang lain masing2 dah ber'experiance' kena chicken pox ni kan..
sudah sedia maklum camne kekdahnyer..

exceli mama nk slot in citer arif ku skrg sudah berusia 8 bulan!!!
macam tak percayaaaa...!! tp tu la realitinya...kejap sgt rasanya..
Muhammad Arif Haidar sudah berusia 8 bulan pada 16hb November..
yakni semalam la kan..

Lets check apa progress si arif nih!

*perkembangan terbaru..Arif dah tumbuh gigi 2 batang kt bawah..tp tak nampak dgn jelas lagi..

*hemm still mengengsot lagi..cuma bertambah kelajuan..dan bertambh lokasi terjahan dia!

*belum merangkak, gaya je lebey...huhu..hope terus berjalan je lah!

*sudah boleh tido di bwh di waktu siang, tak perlu masukkan dlm buai..best..lepak2 tgk tV..tgk2 tertido dah..ada la dlm 2,3 jam jugak..bagus nih!

*suka bebel2 dgn suara makin kuat, sambil air liur bersembur2 kuar..nk blajar berckp ni Ibu ckp..

*sudah pandai lambai tangan to say babai..kalau mama or abah nk g work..kdg2 takde mood dia tak buat pun..huhu..

*sudah sihat sepenuhnya..kaki tak sejuk lagi, dan kepala tak pns lagi, mcm dulu2..Alhamdulillah..

*sudah pandai nk ngikut berjalan..if nmpk abah ke pintu or time mama antar pg2 kt umah Ibu pengasuh..muke jebek nk ngikut..sian..

*dh bleh duduk tp still perlukan bantuan..eheh bila nk berdikari ni sayang..

*dah pndai bercakap @ membebel dlm bahasa dia..plg sllu sebut.. 'chechecheche..' .. huhu bila nk pandai sebut 'MAMA' atau 'ABAH' ni..

*dah pandai kacau time mama solat..mengongsot dok atas sejadah..kalo dl, diam je kt sblh..

..hermm..tu je kot yg terlintas di fikiran skrg..ada progress baru pasti mama storikan di lain kali..
pepun mama harapkan arif haidar terus membesar sihat dan kuat!
..yg pntg sihat..skrg nmpak cam cekeding semacam je..tp kuat makan..

antara pic yg diambil sehari sblm usianya beranjak ke 8bulan..
diusia 8 bln belum snap lagi..
semalam takde mood nk snap2..tak cehat maa..
layannn..

pic 1 : santai di rumah, sabtu & ahad tak kemana2..huhu..


pic 2 : arif temankan mama g klinik pd hari ahad tu..
pic 3 : arif sleep kt bawah di siang hari..pic ari sabtu lepas..

ok, sekian saje..pasni nk blogwalking..bersiaran tanpa gangguan..cuma gangguan badan je, terasa miang sesekali, gatal sesekali..huhu..pe nak buat..redhakan ajer..

~mamalieyna~

58 comments:

Jieda said...

semoga cepat sembuh ye.terkejut baca tajuk disahkan positif.ingatkan arif nak beradik hehehe...tenangnya muka arif masa tido

iedaLUVsham said...

makin encem budak bijak neh! perkembangan yang baik ek, same la ngan amanda, makcik tuh pon masuk 8 bulan dah 12hb ari tuh :)

Ena said...

Yeayy.. Mamalieyna dah kembali.. hiks cam lamer sgt ilang yeh.. windu la ..*wink*
Comey nyer arif tu.. mcm2 post ader.. pasling suke tengok arif nyegih & tido.. ala2..sleeping beauty gituw..

NurShahFamily said...

makin hensem la arif nie.... hehehhe tomei je time tido... mimpi ape la tu... biasanya kalau 8 bulan tak merangkak terus jalan tu cam irfan hehehehe

ezan said...

happy 8 month birthday arif.. semakin ensem skrg ni.. geramnya.. especially time tdo tu.. tenang sgt. i likes.. :)

zai kulim said...

kejap jer dah 8bulan..akif pun dah 6bulan 25nie dah 7bulan..

mamaQASrina said...

hepi 8mnt besday..makin encem!! takper..ajar jer dia duduk..nanti 9/10 bln lepas dia meniarap sambil menjulur dia akan duduk sniri dan boleh support sniri..then..terus berdiri dan jalan..merangkak?? akan reverse balik..kui..kui..

naurah makwa said...

dah besar haidar ek..hope akak cpt sembuh k

zai kulim said...

satu g..

jom vote zai kejap yg no 7 tu..kat blog http://bulanituaku.blogspot.com
tp kena jdi follower dulu

The Queen Of My Heart said...

epi 8 Month....Bagui lah ariff ni klu siang nk gak tido kat bwh...ermmm...klu Qis...mmg x leh tido ler...nk gak dlm buai...

Ariff makin encem ler... :)

♥ Reen ♥ said...

riza pn dh 8bulan hihihi....
moga arif sihat selalu
ermmm akk kalo nk cpt baik tmpt chken pop tue sapu gan air kelapa...sbb ank buah reen kena kak long reen wt mcm tue je kejap kering

haslina said...

1st time kena CP..alahai kecian...anyway take tau...jgn garu2 sangat nanti takut bertanda kekal di badan...

dulu saya kena CP untuk kali kedua masa cuti study week masa di Univ.
2 minggu sy kena CP...kira paling teruk juga masa tu..muka pun teruk gak..penuh CP..

bila semua da kering,sy letak minyak utk hilangkan parut yg di beli di farmasi. mmg berminyk betul muka lepas letak minyak tu..tp hasilnyer sungguh cantikkk...

As said...

alahai anak teruna ni kejap jer dah 8 bln.. makin ensem la dia.. geram untie tgk... dah big ni sure byk progress kan.. n byk akal....:)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

moga cepat sembuh ya..
jgn lupe makan ubat!

lahai..suka tgk arif tido..sweet sgt..:-)

hepi 8 months ye cayang....muahhss

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

apy 8 month b'day arif.. mkn bsr mkn encem ner arif ni. muaahh...

mamamiera said...

pat0tlah sunyi sepi je blog dia smlm..
besa, ri senin mesti ade crite baru..
sian ina ye.. redha kan jelah.. naseb zai dulu mase bujang2 dah kena.. slmtlah budak2.. papep0n take good care ye kwn.. ;)

dah bes0 arif ye.. nmpk bes0nye dr abg dia heqal tuh.. dah pandai mcm2 p0n..
makin bes0 makin hensem.. suke tng0k sume pic arif.sweet.. n semakin x susah nk jaganye skrg ye.. senanglah mamanye ariff dah bleh tdo bawah.. nk wat kje umah pon senang. kalo terjaga p0n bleh golek2 kat situ jek.kal0 kat buai gerenti mintak d buai..

lebih kurang je pe'el arif ngan haidar.. lahir p0n beza ngam2 1 bulan.zai update heqal 9 bln, ina update arif 9 bln. tiap2 16hb kite serupe.. (aiy0! mcm karangan la pulok)

nieda said...

moga cepat sembuh..org kata jangan tgk muka kt cermin masa chicken pox nanti tumbuh lagi banyak..kesahihannya tak taulah...
Nieda plg suka tgk arif tidur..comel sangat..rasa sayu jer..alahai anak, bisa buatkan ibu-ibumu cair...

aisyahumaira said...

hepi 8months arif..moa menjadi anak soleh..^_^

*hope mama arif cepat2 sembuh..^_^*

Dilla Ady said...

semoga cepat sembuh ye mamalieyna..

bestnye arif da leh tido kat bawah..Sasha lum lagi la..tak leh lena kalu tak tido siang kt dalam buai..

nza said...

kesiannya..take care ok....

nza said...
This comment has been removed by the author.
mamalieyna said...

Jieda : hehe..mmg terkejut kalo peknen kan, arif baru 8 bulan..huhu..ha'a suke tgk wajah anak time tido,,tenang semacam je,, :)

mamalieyna said...

iedaLUVsham : encem eh auntie, oklah tu..ada pakej nak ngurat amanda nnti..ekekeke..

mamalieyna said...

Ena : eeii bestnyer owang windu..hehe..wink!..baru sehari la off cam lama bebenor je..ha'a suke tgk time dia tido juge.. :)

mamalieyna said...

NurShahFamily : hopefully camtu aa terus leh berjalan ok gak..hehe..

mamalieyna said...

ezan : tq auntie..sukenye arif auntie puji2..hehe..leh aa ngurat sarah ni ..hehe..

mamalieyna said...

zai kulim : ha la kan, sat ja masa berlalu..cam tak percaya ja..
*hemm nnti kita terjah to vote hang nohh.. :)

mamalieyna said...

mamaQasrina : arapnyer gitulah.. :)

mamalieyna said...

naurah : yee jap je msa berlalu..tup2 nnti naurah deliver dpt baby..hehe..TQ..

mamalieyna said...

TheQueenOfMyHeart : baru je peel ni..dpt kt umah pengasuh..best la kalu selalu cmni, senang sket mamanye..hehe..
*tQ auntie..muaahh!

mamalieyna said...

Reen : yee sama ngn riza kan..upload la pic riza manyak2..riza pun encem.. :p
*ye ke..leh aa try nnti..

mamalieyna said...

haslina : ooh ye ke..boleh la cube nnti.. :) ada petua, thankss.. :)

mamalieyna said...

As : ha'a blm dpt kaki dah byk akalnyer..kalo dpt kaki sok, lagi laa..huhu..siap sedia!

mamalieyna said...

rose : tQ..yez makn ubat ikut time nih! hehe..

mamalieyna said...

MamaDanish : tQ auntie..auntie pun cumel..hehe.. :) muaaahhs to auntie!

mamalieyna said...

mamamiera : hehe..seminggu beb bercoti2 malaysia kt umah nih, di kuarantn..huhu...
*hemm tu aa kan beza sebulan ngam2, mmg lebih kurang la peel diorang ni sbbnya tarikh lahir same..eh bleh gitu ke..hehe..ye ke lagi beso, arif pun cekeding dh sket skrg, tak bumbum cam budak2 lain, tp dia memanjang..heheh..

mamalieyna said...

nieda : oh ye ke..kite sllu tgk..huhu..tokleh tgk dah la camni.. :P
*ha'a time diorang tido mmg kita tgk rasa tenang je kan.. :)

aNnA_jaN said...

sekejap ja kan ms berlalu...dh bleh bg adik kat arif nih...hiks...

[-suziey-] said...

ish dasat je bunyinya.hmm kita xpnh experience lg chicken pox ni..huhu..tkt btl..ish..minta2 ariff xmenjangkit...

waaa dh 8 bln dh arif ye..kejap je kan..comel je telatah arif skang.hehe..siap buat checheche..so cute:p

E.L.I.Z.A said...

chicken pox kot......

comei je arif tu..cepat je besar

EIJAM'S FAMILY said...

a'ah auntie doakan cepat sembuh yerk..mamalieyna kiter serupa xkeja jugak ari nie...

hazlina said...

bestnye MC..lamer lak tu..hehehe!!!
dh besar ye baby arif,xlamer lg nk dpt adikla tu..

aFRiNa-BaTRiSy!A said...

semoga cpt sembuh yer mamalieyna.. sesekali kene kuarantin smbil tenang ngadap lappy, sonot gak kan??=)
hepi 8mnths buat cik dada cumel.. semuga b'tmbh ceria dsamping family tersayang..=)

~Siti Hajar~ said...

Arif berambut pacak waktu tmn mama g klnk eh? maintain comei walau tido En Arif nih..campak tu jaga2 nti jangkit Arif lak..

mamalieyna said...

aisya humaira : tQ..Insyaallah cepat sembuh ni..aminn..

mamalieyna said...

Dilla ady : tQ dilla..
*arif baru je blajo2 tido bwh ni..harp berterusan la.. :)

mamalieyna said...

nza : heemm sian saye..hehe..tQ kak..

mamalieyna said...

aNNa Jan : ikut ati mmg nak jer, tp dl c-ser la, kena selang jauh sket..hehe..sian arif jugak..tecik agi la..

mamalieyna said...

suziey : ooo belum ke? siap sedia lah,,nak ke? leh kasi nih..kite post ekekeke.. :P

mamalieyna said...

ELIZA : yezz chkn pox lorr..huhu..
*yup kejap je nk membesar anak teruna nih!

mamalieyna said...

Eijam's Family : kite lg special..seminggu..huhu..kalo tak baik lagi, harus bersmbg lagi MC nyr..huhu..bowink! dok umah sajo..

mamalieyna said...

hazlina : eeeiii MC demam je takpe..ni kena berkurung je kat umah sepnjg seminggu..wuwu tak best!
*mana bleyy arif tecik agi, die taknak adik agi..hehe..

mamalieyna said...

afriNa : huhu..tak best jugak..ngadap lappy saje..bowink lelama sgt..
*tQ auntie..arif dh nk jd anak teruna nih! hehe..

mamalieyna said...

~siti hajar~ ha'a ari ahad temankan mama g klinik..die mmg suke saje..jenjalan, mnggu ni berkurung kt umah jerlah..sian kalo kena kt dia..setakat ni takde tanda2 lagi..

aisyahumaira said...

huhu..sonoknya, arif dah tumbuh gigi...2 btg lak tuh..^_^

Qish ni bila lagi na..tak nmpak ak tnda2...>_<

mamalieyna said...

aisyahumaira : ala qish tu cepat berjalan tu..tu pasal lmbt tumbuh gigi..kan.. :)..nnti kuar jugak giginyer..Ibunyer jgn riso..hikhik..

armouris said...

info tentang chicken pox kat sini - Hindari Chicken Pox

umihaikal said...

arif dah bosa lah!!