About

Tuesday, November 3, 2009

Air PeNawar UntUk Arif..

hemm malam2 nak post n3..
arif sdg tengok tv
abah layan PS2 die..
mama layan tenet smbl membasuh baju..(lappy sblh je ngn tmpt arif tgk tv..)

balik keje tadi, g ambk arif..
ibu ajak mama g ambk air penawar tuk arif
ayah arif a.k.a usband Ibu yang cadangkan
almaklum arif kan sejak 2 menjak ni asek demam je
asal menjelang mlm ngn bgn pagi..kepalanya panas..
temperature tinggi..
makan ubat tetap makan..tp tula..
berulang je demamnye ni..

sejak jejak usia 6 bulan ni..sblm2 ni mana pernah demam langsung..
tapi bila siang sket..dah tak panas lagi kepala
tp kata Ibu, arif cam tak selesa, merengek sket sejak 2 menjak ni..
so, mama pun ikut jelah cadangan ibu
lagipun umah yang ibu maksudkan tu selang 2 buah umah dr umah ibu
mama pergi ngn Ibu bwk air sebotol

orang yg buat air penawar tu pompuan..pangkat nenek la..
seb baik cepat sbb dia dh nak kuar pun
katanya Arif 'tertegur'
sebab tu kepala panas dan kaki sejuk selalu..
lepas dia bacakan doa apa yg patut, jadilah air penawar tu tuk mama bwk balik
katanya air kasi arif minum..masa nk buat susu pun boleh..
dah sampai umah, main2 jap, pastu arif nmpk dah mengantuk..
mama masukkan dalam buai terus terlena dengan nyenyak
Alhamdulillah senang lenanya..berbanding balik petang semalam..
langsung mama tak boleh buat apa2, sehingga abah balik keje..
Malam ni, panas kepala Arif makin kurang
dia pun nampak ceria main2 ngn mama n abah tadi
siap terkekek2 gelak bila acah2 dia..
Hope arif sihat seterusnya ye.. cayang..
Mama risau setiap kali nk antar pepagi
Kepala arif still panas, serba salah nk antar umah ibu
rasa macam nak cuti je..
tapi huwaaa cuti mama dah habis..!

sekian sajo..seksok sambung lagi..

Arif dah sesuka hati mengengsot sana sini
tah bila nak lena ni, selagi Tv tak padam, takde maknanye dia nak lena..
so..harus mama temankan dia sleep dulu ..

Babai sumee..

Gambar di atas sekadar penghias n3 :)
p/s 1 : dek kerana mama dh terjah umah nenek tu, dia jemput ke umahnye pada 14hb nnti..ada wat kenduri sempena dia akan pergi mengerjakan umrah..
~ mamalieyna ~

32 comments:

Ummu Qaisara said...

ksian Arif...Qaisara pun demam.

[-suziey-] said...

hmm xbole perubatan modern try traditional plak.asalkan bole sembuhkan arif..smga ariff sembuh dr demam biskut tu..hehe

aisyahumaira said...

mudah2an lepas nih arif cepat sembuh..err..mcm kena demam kura2 je^_^

tp bak kata suziey..mgkn demam chipsmore..kejap ada,kejap xda^_^

bintangku said...

sbb tu org tua marah bwk anak kecik kuar mlm2. Sbb takut jd bende2 camnie ler... tapi kalo dah nak kene, tak kuar mlm pun boleh kene jgk..
harap arif semakin sembuh lar yer... & cepat2 merangkak tolong mengemas umah mama.

rieda96 said...

sian arif. semoga cepat sembuh yer.. mamalieyna kalau kes kena bertegur ni kena beware dan alert sikit. jangan kita rasa benda tu tak de menda tau sebb cousin akak benda tu dah tumpang anak dia sejak dari kecik, dah umur 10 tahun baru dapat trace. jenuh gak la berubat. dah ok la sekrang ni.. tapi rasanya arif tu demam nak dapat akai sama kot..

||♥Shahida♥|| said...

tak sangka aku dh jd tukang komen paling tegar kat blog cun ni...ekekkekekek

~Siti Hajar~ said...

Arif kena tegur? cam takut je dgr, kita bkn nmpk benda2 camtu kan..mtk simpang la..Danies xp bt air tawar lg pun sejak keluar hspital, hr tu beria2 kami nak p..huhuhu..

ena said...

Cian ariff.. cian gak kat mamalieyna.. sbb bl anak x sihat selalunyer maknyer la duk ssh hati.. anak ena pun baru baek dr demam campak.. time tu bile mlm jekk dier merengek.. x selese agaknyer..cian kan bile budak2 x sihat.. mudah2an ariff cepat sembuh ye!

aFRiNa-BaTRiSy!A said...

sian cik dada...demam yek..xpela, moga cepat sembuh ye, sayang! =)
sian kat mamalieyna, biasanya kalo ank xsihat, mama nya yg penat, tp tu la pengorbanan seorg ibu, how sweet..~~

Jieda said...

ingat lagi masa anak-anak kecik bila demam je ada yang kata ''haa...nak tumbuh gigi la tu'' ''nak pandai jalan la tu''.macam-macam.alhamdulillah la ye..arif dah hampir sembuh

nza said...

budk2 kecik mmg senang kena dgn bnde2 cam gini. So kita kena la cari ikhtiar cara gitukn...Moga Arif ok..

nza said...

budk2 kecik mmg senang kena dgn bnde2 cam gini. So kita kena la cari ikhtiar cara gitukn...Moga Arif ok..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

sian arif..saya pun prnh melaluinya.. sedih kan tgk anak kita camni. sbg kwn..saya doakan mg arif cpt sembuh...

Putra Mama said...

semoga cpt sembuh arif... kalo ank demam mmg sgt ssh hati tmbh2 dah x leh nak cuti ...

ezan said...

semoga arif yang ensem ni cepat sembuh ye...kadang2 kita kena cuba gak rawatan tradisional ni kan.. :)

hajarus said...

semoga arif cepat sembuh yer...

mamalieyna said...

Ummu Qaisara : ye ke..maybe sbb cuaca jugak kot, dh tu antibodi baby2 ni kan tak kuat sgt, mudah terkena demam..huhu..moga qaisara pun cepat sihat ye..!

mamalieyna said...

suziey : yo la demam biskut! istilah baru ni..hehe..ya hopefully cepat sihat!

mamalieyna said...

aisyahumaira : ye la gamaknya tu, demam chipsmore..ihiks..heemm arap balik keje ni dia ok dah!

mamalieyna said...

bintangKu : itu la..makin jarang dh kuar malam2 skrg ni..nk berjaga2 tp terkena jugak..pe nk buat kan..hope cepat baik!

mamalieyna said...

rieda96 : ee...ye ke kak, ni tgh dok beware la nih, takut gk hal2 yg kita kurang arif nih! thanks for ingatannya..mintak simpang la hal2 mcm tu, takut..

mamalieyna said...

shahida : hehe..sayangnya kak ina takde lak nk kasi2 adiah kan, kalo tak ida lah pemenang pertama! yeehaa!..hehe..

mamalieyna said...

siti hajar : tak terfikir pun sebenarnya sblm ni, tp sbb Ibunye beriya ajak pergi, ikutkan jelah..diorang kan lbh dulu makan garam dr kita..ada betulnya jugak tindakannya tu...!

mamalieyna said...

ena : yelah..sedih+ tak senang duduk kita sbg ibunye ni..huhu..kalo ada cuti harus ambk cuti je jaga sndiri anak!

mamalieyna said...

afrina batrisyia : yee..betul tu..how sweet kan..ibu amat terasa bila anak tak sihat!

mamalieyna said...

Jieda : ye la kan, ramai yg ckp gitu..kite ni dok nunggu2 jugak apa yg dia nk blajar ni..huh takde ape pun lagi, gigi blum tumbuh..meniarap pun belum..demam lain nih!

mamalieyna said...

nza : tQ kak..mmg kena usaha cara gitu kan..sbnrnye tak terfikir ke arah tu pun, ingt demam biasa jer..tp tu la kejap on kejap off..huhu..

mamalieyna said...

MamaDanish : tu la kan..sedih dibuatnye..hope balik keje ni dia ok dh!

mamalieyna said...

Putra Mama : tu la..susah hati..nak unpaid leave pun lama mana leh unpaid..huhu..

mamalieyna said...

ezan : ha'a tak salah nk mencuba..harus berusaha kan..

mamalieyna said...

hajarus : amin...hope arif sihat bila mama balik ambk dia ari nih!

umihaikal said...

arif kene tetegur ker..budak2 ni mmg senang je kene ttgur..haikal pon demam gak baru2 ni..tp demam nk tumbuh gg.hihi..