About

Sunday, October 4, 2009

keJaDiaN JuMaaT-saBtu-aHaD

Tajuk macam ada kejadian serius je yg berlaku ek..
hehe sesaja taktau nk wat tajuk pe..
rangkuman kejadian@aktiviti di hari jumaat, sabtu dan ahad..
ari jumaat..apa yg berlaku??

Haidar JATUH BUAI...!!

akibatnya..lebam kt sebelah mata dia tu..
huhu..sian anak mama..
tengok ni..

masa kejadian ni, mama mandi..
pas balik keja ari jumaat tu..
mama tidurkan DaDa dulu
nmpak dia dh lena mama tinggalkan la
pi mandi..
mandi tak smpt sudah
dengar haidar terjerit nangis..
terus la mama kuar, tgk2 dia dh terpeleot kt bwh..muka dh kt besi dh..
mama riso giler..ambik terus peluk2 dia..
nangis teresak2 die..sian anak mama..jap tu baru senyap..
cek2 nmpk la lebam tu..
huhu..bahaya tol tinggalkan dia dlm buai la
tp nk wat camner, abah balik lewat..

Sabtu :
ari ni mama start buatkan bubur nasi tuk haidar
pi beli blender khas di Bintang..
untuk bubur DaDa..mama just letak, bayam dan ayam..
makan je haidar..cuma takde laju sgt lagi
benda baru kot..
ni ler ghupe Bubur nasi DaDa..

Ari ni DaDa lebih ceria sbb dh tak cirit birit lagi..
jumaat ari tu dia dh ok
dan badannya tak panas lgi..
so layan sket DaDa tgh membaca ni


mama suke ajar DaDa membaca..
'C' for Camel, 'D' for Donkey.. dan seterusnya..
dan DaDa akan ikut membaca.. 'Aaaaaa'...'Aaaaa'
itu je yg dia pandai sebut..
pepun tu menunjukkan yg dia tgh membaca buku!
huhu..sgt suke mama!

Malamnya abah bwk mama n haidar pi Open House..
Tetamu special mlm tu delah Ketua Polis Daerah PJ n familinye...
masuk ni dh 2 kali mama jumpa, tp segan lor nk bersnap2 bagai
takde langsung nmpk org bergambo2
so langsung takde pic tuk open house pd mlm tu..
balik dh lewat, abah ajak singgah UpTown Damansara jap
nk cari Kasut Sukan katanya..
mama ok jer..
beli brg abah jer, mama takde mende..
balik dh lewat malam sampai umah..

Ahad :
haidar diserang demam panas..
dr malam td lagi..
jap2 terjaga malam, ehek2..puas pusing sana pusing sini..
tak selesa sbb suhu badannya dh panas
last2 mama masukkan dlm buai je..
esok paginya mama cek temperature sndri..
tgk2 dh hmpir 39darjah..
huhu..anak mama demam
pastu siap2 then g klinik la..
Haidar skrg makin susah nk makan ubat..
itu yg problem tu..tp Doktor standbykan ubat montot..
taktau la knpa demam nya datang balik
mungkin sbb mlm td berembun je..
g open house pun mkn2 kt khemah luar jer..
sian anak mama

kalo ikutkan ari ni pun nk g open house lagi
tp disebabkan haidar demam
tak jadila...baik jaga haidar baik2 di rumah je..
pepun anak mama ni, asal mama nk snap pic dia je, msti nak senyum dia ni..
walaupun tgh demam...huhu...
p/s cepat la sayang baik demam, mama nk tinggalkan g keje pun tak best camni..huhu..

33 comments:

ezan said...

ciannya dada... aunty ezan doakan dada cepat sembuh k.. tp betul la.. demam2 pun leh buat muka comel dgn senyum camtu.. i likes.. comel.. hehehe..

♥Azie♥ said...

ya Allah nasib baik xde apa2..bahaya tau..sedara azie anak dia jatuh buai jer cacat smapi sekarang .nak wat macamana kan...kerana perkara kecik jer,,,so lepas nie hati2...kami kampung kat kulim..kat sini kami tinggal area sg.buloh nnt kita jumpa no....

Ummu Qaisara said...

alahai siannye dak tomei nie...Qaisara uQ buat'n bubur yg d blen dia x mkn sgt kalo nestum 2 laju je dia mkn.

||♥Shahida♥|| said...

cian dada jatuh buai...haikal pun pernah mengalaminya eee..bkn pe bdk2 nih kalo tak kena sekali sorang mmg tak sah kan...cian dada

hajarus said...

ala ciannyer dada... aunty hajar doakan dada cepat sembuh yer.. cian kat mama dada nak p kijer...

walau pun xsihat dada tetap tomey.... senyuman tak lekang dr bibir....

bintangku said...

Cian haidar... sampai lebam camtu. Semoga cepat sembuh yer haidar...

Nie dah start demam, nnt tiap2 bulan nak demam. Mama sediakan ubat montot tu kat umah. Kalo tgh2 mlm, suhu dia tinggi, masukkan ubat tu.. Suhu dia cpt turun. Bkn apa, kalo panas sgt, takut 'tarik' nnt. Kalo kene 'tarik' tu, bahaya.

Alimaz-Kembara Terasing said...

cian haidar...anak saya dulu cuteri.....jatuh buai kena jahit tang kepala tiga jarum....

~Siti Hajar~ said...

ala cianyer si kecik tu jatuh buai & deman plk..budak time2 mcm tu la nak lasak dan nk try buat mcm2, sama la si Danies kami tu..mkn lasak...mama tgu la DaDa dpt kaki plk na..tgk mcmna..

haslina said...

alahai cian dia...biasalah gitu kan..budak2 tgh lasak..kena cirit-birit dan demam tu yang kecian nyer....
semoga cepat sembuh...amin

mamamiera said...

haiya.. cian nye kat ank i tuh..
naseb lah x srius.. kirenye dia jatuh muke ke tepi..
mggu lps p0n heqal jatuh dr katil, dahi terhantuk kat besi b0yan.. benjol cam tel0r puy0h.. nk snap gak tp ayahnye marah.. hmm..
baguslah haidar dah mkn nasik..
heqal l0m lg lah.. sabtu ahd zai sibuk g raye umh 0rg..
*haidar d0k kat s0fa tuh, cam budak bes0 ye dgn gaye bace buku lg..
canggih la ank mama ni..

[-suziey-] said...

la siannya lebam..hmm bahaya gk tu..cmane bole jatuh tu..kain kecik kot..hehe..demam lagi ke haidar..sian dia..dh jth ditimpa demam..erkk bhasa ape ni..ekekek:p get well soon ok dada..

nza said...

first- kak nza cdangkn lieyna lapik bwh buai tu dgn toto/bantal besar. Farouk dulu pn prnah jatuh buai. Bahaya tau kalu trhntak kepala.

2nd- Kalu xnk bg DaDa jemu syur tu bolh gnti dgn carot or kentang. Seskali letak bilis or ayam. Ank2 kak nza xprnah mkn nestum. sume mkn bubur. Bagus utk otak n mata.

nieda said...

sian dada demam..rasanya sebab berembun tu, yelah dia baby kan tecik lagi..susahkan nak bagi anak2 mkn ubat, nangis dah mcm kena dera...
cepat sembuh yer sayang, sian mama tak keruan nak kerja

Aida Alias said...

emm ciannya dia.. pasni kena lebih hati2.. jatuh buai tu sgt2 bahaya. mcm2 boleh jadi.. demam terkejut jatuh tu kot.. penat dgn mcm2 aktiviti lagi.. shiommm ckitt

Sue said...

ala kesiannye Dada jatuh buai.. pastu demam pulak. Ni demam nak pandaiii dan nk nakal ni kot. hehe... pandai nye baca buku! Besar sok mau jadi profesor nih..hehe..

Okey.. auntie doakan Dada cepat sihat yea cayang...

aFRiNa-BaTRiSy!A said...

kesiannya dada jatuh buai..afrina pun slalu jugak terjatuh, jatuh katil la ape la..tp she still strong..hihihi..
xpela..xepat sembuh ye dada..meh cni auntie kiss cket..muahaa...=)

mamalieyna said...

ezan : hehe..die mmg pantang nmpk camera..nk control macho aje,,hikhik..dh sihat pun ni..Alhamdulillah..

mamalieyna said...

Azie : tu la skrg, dh lapik toto bwh buai..utk keselamatan..
*oo Kulim ee, jauh dr Sik..
*Sg buloh..dekat je la ngn PJ ni..Insyaallah ada kelapangan leh la kenai2.. :)

mamalieyna said...

UmmuQaisara: tu la masa mamam nestum dia suka sgt, then tukar nestum beras merah..cam tak sesuai jek! skrg wat bubur lak..mula2 kurang mkn, skrg dh berselera sgt!

mamalieyna said...

Shahida : tu la kan, anak nk membesar, kena gk lalui saat2 cenggitu,,huhu..pepun skrg dh ambk langkah keselamatan, lapik toto bwh buai, ats2 besi buai skali lapik toto..hehe..

mamalieyna said...

hajarus : haidar sudah sihat la auntie...kuat makan lagi..nnti nek balik la berat badan DaDa.. :)

mamalieyna said...

bintangku :oo sampai camtu sekali ek, bahaya tu kalo kena demam pns ee, hopefully takde la tiap2 bulan..huhu...kesian la kt die..

mamalieyna said...

Alimaz : itu yg ngeri tu, seb baik takde la teruk sgt..mintak jauh2 la kebrangkalian yg mcm tu..huhu..

mamalieyna said...

Siti Hajar : itu la, nak turun buai pun dh pandai nk turun sndiri..mcm pandai sgt!..huhu..

mamalieyna said...

haslina : Alhamdulillah skrg dh sihat..mintak jauh la pergi demam+cirit birit ni..sian anak..huhu..

mamalieyna said...

mamamiera : tu la pasai..seb baik kena kt tepi2 jek..kasi suspen kt mama je awai2 tu tau!
*heheh..tak smpt nk snap pic heQal berbenjol ye..biasa la en husband mmg sllu cenggitu, marah no diorang kalo time anak tgh sakit, kita nk bersnap2 bagai..heheh..
*cam orang besar ee, abg heQal pun try la dok cenggitu, sure cam org beso gaks...

mamalieyna said...

suziey : waa peribahasa baru la..:)
*kain dh beso ekceli, siap mama ketip ngn penyepit kt kepala n hujung kaki dia, taknak kasi kaki n kepalanya melepasi sempadan/ terkeluar..but..huh lepas jugak dia..nk kena jahit kekal la kain buai tu nmpknya..huhu..

mamalieyna said...

nza : tQ kak bg cadangan...
first pasal toto bwh buai, dh praktik dah :)
second pasal variasikan menu makanan dia, saya tmbh carrot+ayam tmbh berselera dia..yuhu..

mamalieyna said...

nieda : tu la, tak sesuai anak tecik bwk jln2 memalam...hhuhu..pengajaran..
Alhamdulillah sejak semalam, leh lak dia telan baik2 ubat yg mama kasi..tu yg dh sihat ni :).

mamalieyna said...

Aida Alias : tu la kak, bahaya kan..terpaksa kite kena tinggalkan jugak, pepun kena ambk langkah keselamatan la..
*DaDa dh cehat pun..Alhamdulillah..

mamalieyna said...

Sue : Alhamdulillah dh sihat pun ari ni...Aaaaminnn... nk jd professor...nk jd professor..ihiks..

mamalieyna said...

afrina batrisyia: anak nk membesar, kena lalui sume ni agknye..huhu..cayalah afrina, haidar pun nk jd kuat cam afrina la, kalo tak malu jek! hikhik..

Anonymous said...

clevilitueple
[url=http://healthplusrx.com/thrombophlebitis]thrombophlebitis[/url]
wropAnarEcorn