About

Monday, October 26, 2009

JenJaLaN sajee...

Penatnyer la kaki asek berjalan je sabtu ahad baru ni
Hehe..walau apapun still suke..leh jamu mata…

Sabtu : program jenjalan ke Tesco Shah Alam, PKNS S.A dan makan di Restoran Ani Sup Utara Ahad : program jenjalan ke Jusco Puchong dan lawatan ke rumah di Bukit Jalil
Sabtu
Pagi tu cam biasa la wat keje umah dl, ngemas2, basuh kain baju, sidai kain baju dibantu en arif..
See this pic...

Smpt lagi mama snap pic dia tau..suke dia leh dok dlm walker kt luar…
Tengahari masak dulu, siap masak..siapkan en arif dulu..

Pic 2 : Arif dah encemmm... :)

See En Arif sudah encem, but nantuk pulak pastu..so masukkan dia dlm buai dl
Sementara tu mama dan abah mamam dan bersiap..

Dah hampir kul 2.30 petang baru ler sume siap nak kuar..
Cadangan awal kuar tuk cari car seat tuk Arif..
Elok je angkat Arif.. tgk2..huwaa meleleh2 lak air tencing dia la..
Tu la suke tido senget, habis kebocoran kt sisi dia tu..
Terpaksa salin baju dulu..

Dalam kete lak..hampir nak sampai Arif yayak la pulak
Cirit sampai tembus keluar…
Adohai…terpaksa salin baju lagi..dh jd selekeh dah anak mama ni
Mama la salah standbykan baju biasa2 ajer ..
Ingat baru tukar baju takde la kena tukau lagi..
Ini..halola…tukau jelah baju sempoi ni..

See..baju yg ke-2 tuk ari ni..dan baju yg ke-3 (baju kt umah je biasanye ni..)

Puas jenjalan kt Tesco tu, menda alah lain dibelinya (termasuk baju en Arif..hehe..)..
niat asal tuk cari Car seat terbatal sbb takde pilihan sgt, tak chantik..pun..

Balik, abah ajak singgah PKNS, sbb tak penah jejakkan kaki lagi kt sana
Alang2 dh datang area sini..singgah la sebentar..
Sebelum tu singgah jap Masjid ..apa namanya..mama lupa la..
Solat Asar jap..besar la..siap ada orang berjualan lgi kt area kakilima masjid ni
Ada jual tudung, gelang2 kristal, makanan…dan macam2 ada..
Jenjalan kt PKNS ni, mmg jamu mata jelah, takde mende yang berkenan tuk disambar..
Wat penatkan kaki jer..abah cuma beli ‘Mouse’ tuk lappy kt umah..
En Arif la rosakkan mouse yang sedia ada tu, habis diketuk2nya wat menan..

Balik dr PKNS (lepas solat maghrib), abah ajak singgah makan kt Ani Sup Utara dkt2 area umah dah..
Best sup nye..tmpt pun nampak ekslusif jek..!
Mama order Bihun Sup + The ‘O’ Limau Ais..abah Nasi Ayam + Sup Campur + Epal Jus..



Sempat snap2 sbb orang tak ramai sgt, pakai hp jek!
Habis makan, masuk kete..En Arif yayak lagi..tembus sbb dia cam cirit sket..
Tukau pakai pampers je, sbb salinan dh takde..
Seb baik dah hampir nak sampai umah dah..
En Arif berpampers je la ..baju pakai la..

Waa..panjang pulak cite mama ek, cite ahad sambung nnti2 la ee..
Adios..

p/s : len kali kalo nk jenjalan, pastikan spare baju tuk anak lebih sket..dah tu baju kalo nak jenjalan tmpt bagus..bajunya pastikan yang bagus2 jugak..hehe..peringatan tuk diri mama sndiri..

32 comments:

The Queen Of My Heart said...

Encemnyer En.Ariff nie!!! Suka aunty tgk... :)

||♥Shahida♥|| said...

amboi jalan ajek en arif nihh..ekekkeek

♥ Reen ♥ said...

tol tue kak bwe bju lbh bnyk2..hihihi comel je arif

♥Azie♥ said...

betul3x.a bawa baju lebih..azie kadang2 luper bawa terpaksa beli baru huhuhu...mmg kena beringat depa nie xleh di jangka kan...

EIJAM'S FAMILY said...

okies senyuman tetap manis si ariff nie.. a'ah betul mmg kena sediakan baju spare banyak2 dlm 2ke 3 pasang.. klu budak time cam nie.. klu dah besar spare sepasang jerk..huhu seronokkan jejalan weekend dgn hubby dan anak...

[-suziey-] said...

hahahaa..sabo je la..penuh dugaan yek..nk kuar je 2 kali tukar pampers n bju..hehe..sama la kita..pnh gk alaminya..ekek:p
hmm kalu car seat kt tesco or giant mmg xbyk choice...g jusco lawa2..tp rege nye pn lawo le..heheh

nieda said...

alolo hensem dia..eh, nieda kalau bawa baby keluar tak penah lagi pampers bocor, kena spy jugaklah mana tau kes mcm ni..
Best ye arif jln2, humaira kalau jln lama2 mcm tu mulalah nak mengamuk bila ngantuk...sabar jer lah,,hehe

ilLa said...

hahaha...
mmg²...klu nk jln tu mmg kene spare baju 2 3 helai...klu x sbb yayak tu...kdg² mkn comot² da xensem kene tuka bj len...hehehehe...

nza said...

ayo..yo..ni mesti kes cirit. Gitulh kalu ank kecik, mmg kena bw bekalan baju lbih...

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm mamalieyna...

bdk2 mmg camtu kan..mmg wajiblah spare baju xtra kan.Danish pun sm..kdg2 time kita sronok jln2..time tu lah dia "uh uh"..kdg mkn hbs semua baju comot. so mmg saya pun akn spare 2/3helai baju utk dia..tkt in case...

Putra Mama said...

sabor jela... baper kali mau tukar pampers daaa.. 29 okt ni ader warehousesale my dear kat puchong.. leh la tgk car seat kat saner.. ani sup utara tu yg kat sblh BigFood ker?? slalu gaks lepak kat saner.. ;)

haslina said...

sesungguh nyer mmg berjalan sakan yea...

ooo..peringatan itu untuk semua ibu2 juga...
tqq...

Ummu Qaisara said...

conoknye Arif jln2 yerr..Qaisara x dpt jln2 mggu nie..abi dia sibuk.. huhu

iedaLUVsham said...

arif comel sangat laaa, suke tengok dia senyum! pandai dia senyum ek kalo amik gambo, kalo amanda susah skit ;p

mamalieyna said...

TheQueenOfNyHeart : tQ auntie..sllu mama je puji..dgr auntie puji..beh nih! hikhik..

mamalieyna said...

shahida : tu la mama suke bwk en arif ni jenjalan..kuat jln tul mama nih!

mamalieyna said...

Reen : tu la sllu tu standby selai je baju..so pasni takkan berulang lagi!

mamalieyna said...

Azie : tu la baru teringat dl penah nasihatkan azie bwk baju standby kalo berjalan..nmpknya pesanan tak habis..kena bawak baju standby lebih2 sket kalo berjln..kan3x..

mamalieyna said...

eijam's family : tu la pasni pastinya padat la handbag mama ngn baju spare arif+pampers nyer..huhu..

bintangku said...

hu hu hu... tak pnh pun t'pk nak bwk baju & suar spare. Slalu bwk pampes jerk... tips bagus nieh... tq mamalieyna..

mamalieyna said...

suziey : dh beli pun kt jusco, mmg regenyer pun up sket la kan..ari ahad pi..

mamalieyna said...

nieda : mmg berjalan sakan, smpe berapa kali bgn tido si arif ni, seb baik tak byk ragam...
*tula pakai drypers pun leh bocor tau..siap melekat kt baju mamanya lak tu..pe nak buat smbur minyk wangi jela kt mama, takkan mama pun nk bwk baju spare..ihiks..

mamalieyna said...

iLLa : hehe..tul kan..kena standby baju lebey2 sket pasni..huhu..pengajaran.. :)

mamalieyna said...

nza : tu la kak, cirit la dia..seb baik yayak jer, tak meragam skali..huhu..

mamalieyna said...

MamaDanish : tula benda dh jadi kt diri sndiri baru tau..sllu tu mmg standby selai je..dh jd camni..huhu..

mamalieyna said...

Putra Mama : ooo ada wat sale lagi ee..tp kite dh beli la..kt Jusco Puchong (ari ahad), mahai la sket...kalo tau, sabo jap je lagi..huhu..terlepas sudaaa..

mamalieyna said...

haslina : memang sakan berjalan tau, penat sudaa ni..hehe..

mamalieyna said...

UmmuQaisara : memang berjalan ajer sabtuahad ni..balik umah, kepenatan..huhu..

mamalieyna said...

iedaLUVsham : arif mmg suke senyum..senyum sokmo! amanda susah nk senyum ee, cam mamanya kot..hikhik..

mamalieyna said...

Bintangku : lorr ye ke..harus spare pasni tau...mana tau kes2 mcm ni, tak terduga..takkan nk bogelkan je atau biarkan dia ngn baju ucuk tu..huhu..harus praktikkan pasni.. :)

mamalieyna said...

Putra Mama : Ani Sup Utara tu kt area Tmn Medan PJ ni, mybe cawangan dia la..baru je bukak, dlm 2,3 bulan camtu! best kan..romantik gitu suasananye..!

~Siti Hajar~ said...

mmg betul la bila anak anak kecik ni kena bawak baju spare bila nak kemana2, beg kecik xleh bw dah, handbag plg besar kena bawa...