About

Friday, October 2, 2009

ChecKup 6 BuLaN HaidaR

Semalam mama bawak Haidar pi check-up kt Klinik
Awal2 mama dah riso pasal berat badan dia ni..
Sebabnya DaDa sejak ari Isnin tu cirit-birit..4 hari dah..
Badan dia pun dh nampak susut sgt
Masa wat open house ari tu lagi
Orang dok tegur..DaDa dh tak sebulat dulu..

Huhu…
Dah tu, kena cirit birit la pulaks
Lagi la mama susah hati..
Lagi tmbh susut badan dia..
Bila dh timbang tu, tgk2 mmg betulla
Bukan nk kata nek sikit
Lagi turun berat badan dia
Kalo masa 5 bulan dulu 7.4 kg
Kali ni time 6 bulan 7.3 kg..turun 100 gram..
Sian anak mama.. tak sihat..

Graf pun dah tak cantik… huhu..


Dan lagi bila cek temperature, kata nurse DaDa demam..
La ye ke, mama tak perasan lak, badan takde la panas sgt
Haidar pun cam tak demam je..heran mama..
Cumanya disebabkan cirit birit tu buatkan haidar lemah
Dan tak seaktif sblm ni..
Sayu ler mama tengok die..tmbh2 time sakit perut dia datang..
Time nak cuci ‘yakyak’ dia pun sama..
Siap nangis2..yela pedih sbb asek ‘yakyak’ je, montot pun dh merah2..

Disebabkan dia demam..
Tak jadilah DaDa nak kena cucuk
Nurse kasi tarikh appointment baru..
Next 2 weeks..huhu..kena dtg lagi..
Mama malas bukan ape..nk tunggu giliran..punya la lama..
Tengok ni..ramai yg tak dpt tmpt duduk tau..


Balik dari check-up, mama terus kasi DaDa ubat demam n ubat cirit-birit
Ubat cirit birit tu, mama ambik kt klinik swasta selasa malam ari tu..
Time jumpa doctor kemain aktif dia, sblm tu kt umah asyik ehek2 je
Dpt kuar nek kete jenjalan, jumpa doctor sonot la pulak..
Huhu..macam2 la sayang mama ni..

Pepun Alhamdulillah..sejak petang semalam
Lepas mama ambik haidar dr umah ibu
Dia dah tak cirit birit, 3x yakyak kt umah ibu semalam dan kat umah dh tak yakyak..
Dah pagi ni pun takde yakyak lagi..
Arapnya DaDa sihat sepenuhnya!

Riso mama la, almaklum first time DaDa tak sihat kan..
Kesian bila sesekali tgk ragam anak tak sihat..
Layan sikit pic DaDa time sihat ni..suke main2 kaki la..


Kat Spital, Nurse nasihatkan jgn bagi baby mamam nestum
Takde khasiat kata nurse
Dia nasihatkan suh bagi bubur nasi yg dibuat sndiri, dimasak then blender..
Dari semalam mama stopkan tak bagi DaDa mamam nestum lagi

Bubur? Esok baru mama nak pi cari blender khas tuk DaDa..
Dan esok jugelah DaDa akan start mamam semula..
Hopefully perutnya ok, bleh terima dengan baik..
Sekian, cite mama… :)

24 comments:

||♥Shahida♥|| said...

hmmm...agaknya sbb dada makin lasak tak..tuh yg susut cikit..samalah haikal...

ezan said...

ala ciannya haidar.. aunty ezan doakan cepat sembuh ye.. rajin2 mkn ubat tau.. :)

~Siti Hajar~ said...

La cianyer DaDa xchat..Danies pun sama batuk berkahak..sedihkan bila anak2 xchat..smgo cepat sembuh yer...

mamamiera said...

ciannye kat ank i nih..
keadaan dada same cam abg heqal gak..
heqal br start cirit smlm..
n smlm juge heqal pi checkup..
berat heqal ok ikut line ngam2..
7 1/2 bln ni 6.8kg..
beza sekilo ngan ngan adik dia 'dada'
papep0n smoge dada cpt sihat ye..
syg kat dia..

mamamiera said...

nak kayp0h lg nih..
zai p0n same nk carik blender khas utk blend nasi heqal..
selame ni p0n zai bg dia nestum jek..
nak wat bubur, tp tu lah blender
bekas dah blend bwg cili..
tu yg xwat bubur nasik tuh.
lg p0n berat heqal yg c0mel tu mmg wajib sgt zai bg dia mknn yg sihat..
xbleh nk malas2 lg nih..
sian kat dia.. nnti nk main gad02 dgn dik haidar, kalah plak si abg..

hajarus said...

ala ciannyer.. harap2 la dada cepat sembuh yer...

mamalieyna said...

shahida : tu salah satu sbb kot, makin lasak kan..huhu...nak naikkan balik la berat bdn dia..nk kasi dia mamam banyak2..hikhik..

mamalieyna said...

ezan : tQ auntie..tp itula makin susah nk telan ubat dh, nk kena paksa2..dh pandai nolak skrg ni..huhu..

mamalieyna said...

Siti Hajar : tu la sian diorang kan..pepun DaDa makin sihat dh ari ni..alhamdulillah..

mamalieyna said...

mamamiera : la ye ke..salah makan ke, leh cirit birit abg heQal ni..DaDa dh nk sembuh dah sbb mama paksa maman ubat..abg heQal jgn lupa mamam ubat juge tau..jgn lama2 cirit, dkt montot nnti..huhu..
*yo la zai, nk pi cari blender cepat2 ni, pastu leh kasi anak mamam nasi jer, lebih berkhasiat dan leh jadikan anak sihat dan kuat! abg heQal lagi kena kuat sbb abang kan abang.. :P.. kalah ngn adik DaDa nnti kak miera ketawakan.. :)

mamalieyna said...

hajarus : Insyaallah hampir sembuh ni..dh sembuh leh aktif semula!

bintangku said...

haidar demam anjakan paradigma nieh! he he he... demam alih bulan.. :)

nieda said...

sian haidar..cepat sembuh yer sayang..mcmane bleh kena cirit birit???salah makan ker?risau kan kalau anak tak sihat...

Dilla Zaidi said...

sian dada demam ye..

takpe, aunty doakan dada sihat hendaknye pasni okeh sayang? Sian mama risau kat dada..

bagus ye nurse kt klinik tu, die cek temperature baby ye sblum inject..kalu kat tempat dilla ni, nurse tu just tanye jek..baby demam tak..kite la sendiri agak..

kalu cam kes dada ni yg sebenarnye demam tp kite tak perasan mesti tak pasal2 melarat lak bile kena inject lak..

ImanRifqi08 said...

ala..ciannya haidar..makan ubat tau, nnt cepat sembuh...& happy b'day to haidar...dtg la umah auntie leh b'kenalan ngan abg iman...

ImanRifqi08 said...

ala..ciannya haidar..makan ubat tau, nnt cepat sembuh...& happy b'day to haidar...dtg la umah auntie leh b'kenalan ngan abg iman...

♥ Reen ♥ said...

ciannyer dada dmam ea...
riza pn sme bru baek dmam n biyak2 mse raya ari tue...tp ttp aktif...
kita plk y ksian:(

mamalieyna said...

bintangku : waa kalo camtu jenuh la tiap2 bulan demam, sian dier.. sblm ni alih bulan takde lak demam2..huhu..

mamalieyna said...

nieda : tu la kite yg riso sesangat..skrg dh ok, alhamdulillah..salah makan time wat open house ari tu kot, sume benda masuk lam mulut dia..huhu..

mamalieyna said...

Dilla Zaidi : maunye tak bagus, nurse pelatih ramai no kt klinik ari tu, mmg mencari keje la diorang..sume di ceknye..pepun bagus la kan..kita bleh tau awai2..
*huu lgi 2 minggu kena pi enject!

mamalieyna said...

ImanRifqi: tu la susahnya kalo time demam, dia susah nk telan ubat..pepun sejak semalam, senang lak dia telan ubat..alhamdulillah dh sihat pun...nak main ngn abg Iman :)

mamalieyna said...

Reen : totap aktif ye Riza wlupun sakit...haidar ni, demam mandom sket..tp skrg dh sihat, dh kembali ceria.. :)

aisyahumaira said...

cian xleh injection lagik ye..
Qish camtu gak..ms nak injection 6bulan (utk campak)..pn xsihat..so, baru je rabu lepas injection ms umur 7bulan 3hari..

mamalieyna said...

aisyahumaira: ye ke same la kes kite ni ye..arif nnti pi inject pun umur dh 7bln lebih..pe nak buat..