About

Wednesday, October 28, 2009

AriF JaLaNI UjiaN DaraH..?!

Ari ni mama ambk EL..
sbb nk bwk arif jumpa Doc
nak kata arif sakit tak jugak
tp lately ni tiap pagi n malam
kepala arif selalu panas..
bila cek temperature kalo tak 39, 38 darjah C..
mmg riso gk la mama ni..
walaupun bila tengahari sket
panasnya kurang..

then sejak kebelakangan ni jugak
Ibu ngadu arif takbleh langsung kena tinggai
nk kena ada je ibu disamping dia..
kalo tak memang nangis jer ler dia..
sesekali terasa jugak Ibu mengadu, caranya sesekali mcm mengeluh
makin mengada arif skrg ni..
Ibu ckp lg skrg, Ibu takbleh masak tengahari n tak bleh mandi siang..
huhu...sikit2 hati mama ni terasa jugak..yelah sebagai IBU kan..
susah jugak hati kalo..org yg jaga anak kita mengeluh camtu..
huhu..

jadinya pagi tadi mama decided nk g cek la
apa yg tak kena ngn arif ni
mana tau kan..nmpk dia cam sihat but...
benda yg kita tak nmpak...mana tau..
ingat nk g private klinik jer..
tp abah lak decide g PPUM je lah..
diorang leh cek detail sket..
kalo klinik private ni, habis2 pun kata demam jek, pastu kasi ubat..
mama kuar umah tdi jam 11 pagi..siap setle sume adalah pada jam 4.30petang...
huwaaargggh tensen rasanya tau..
kalo nk kira, banyak sungguh kaunter nak kena terjah...
walhal cuma ambk darah, jumpa doktor then ambk ubat..
sesekali cam nyesal g sana..
but..takpe kesihatan anak kan..

resultnya..takde ape..Alhamdulillah..
cuma bacaan darahnya rendah...lagi sebulan kena ambk darah lagi..
nak kena repeat test..

layan sket pic yg di snap2 ni..
almaklum ..hampir 6jam kt sana kan..mau tak bosan..
dak tecik tu lagi la..lgsg tak dpt sleep..sian sangat..
last2..mula nk meragam..but still ok, takdo la nak nangis2 kan..
cuma dia bosan kt situw ajer..

darah telah diambil..yg bagusnya kan..arif langsung tak nangis tau, jebek je sket bila tgk nurse yg tgh suntik tgn dia cari urat tuk ambl darah, smbl nyanyi2 lagu twinkle2 little star (konon tknak kasi dia nangis..mmg menjadi la!)



sekitar pic masa ontway dan masa di PPUM. masing2 muke kebosanan!



sebelum kuar umah, wajib pose2 dulu sementara tunggu mama bersiap!


p/s esok abah kena jaga arif, Ibu penjaga arif cuti sbb anaknya konvo..hehe..camna la tu, tak penah lagi abah jaga arif sendirian tanpa mama disisi.. :)

41 comments:

uMMiIRa said...

kesiannye haidar...kalau sya...mesti nk pitam tgk darah...dulu masa ira luka then nk kena jahit sket..sya hampir pitam...kena rehat jap atas katil kat hospital...bg cool...:-)

ilLa said...

sianye haidar....bab cucuk² ni xsggup la...biar mak kene cucuk dr ank..

The Queen Of My Heart said...

ciannyer ariff kena cucuk...tp nasiblah x nangis kan...gud boy.... ingat plak kt Qis umo dia sbln lebih kena amik drh cam arif nie lah...bukan main lg suara dia nangis...ye lah umur baru sbln lebih dh kena cucuk cam tu dh tu nk penuh kan 2 btl lg...mommy nyer pon ikut nangis gak... :D

nza said...

alahai kesian Arif....Moga sihat sntiasa.

bintangku said...

cian arif, kene cucuk... Alhamdulillah... seb baik tak der pape. Lebih kurang cam Najmi dulu ler, time dia tak mo susu... riso dibuatnye... 2 bulan camtu, br ok. Skrg, susu peberet dia. :) Semoga cepat sembuh yer arif..

||♥Shahida♥|| said...

alahai ciannya arif..xde pe kot..nk bsr lg la tuuu...ee

aisyahumaira said...

oh..sian arif..xpe, cepat2 makan ubat ye..cepat sembuh!^_^

ezan said...

kesiannya arif... sanggup la nk tgk amik2 darah budak2 kecik ni. alhamdulillah xde apa2. arif cepat2 sembuh ye.. bukan mama je risau.. ramai aunty2 risau gak ni.. hehehe...

nieda said...

kesian arif, kalau meragam mcm tu adalah yang tak kena..mog cepat sihat dear, arif good boy..

[-suziey-] said...

sian ariff..smga arif sntiasa sihat yek..
hmm..risau gk tb2 pans..tinggi plak tu temp nya..
aah la..smaa la kita..mmg confirm la akn terasa hati sket bila penjaganya mengeluh pasl ank kita..ye la kita pn kena paham..dia pn manusia..penat gk..anak makin membersar ni mmg dugaan sket..dia smkin aktif..kena byk sabar..

EIJAM'S FAMILY said...

alhamdulillah arif xde ape.. mmg kiter sebagai ibu bapa kena cepat klu nak buat ape2 utk anak.. yerkler kiter ukan yerk pakar dalam perubatan ape2 hal pun kena rujuk kat hospital jugak.. insya-Allah ler baba arif leh jaga arif..

hajarus said...

ala ciannyer arif... Insyaallah xde ape2 tu mama... demam nak membesar tu... hehehe... ape2 pun semoga arif cepat sembuh...

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm mamalieyna..

ciannya arif kn cucuk..bdk comel..tgn pun comel. siankan tgn yg comel2 ni kn cucuk..kita yg melihatnya mmg x sggp kan mamalieyna..

mg arif cpt sihat..cute boy...

mamamiera said...

sian arif..
cube iena bwk dia pegi berurut..
mane tau ade salah urat..
nak pulak skrg dia makin aktifkan..
misti dah pandai nk panjat2 ke..
tak p0n byk org dokong dia.. pas pas dr
sorang ke sorang.. kan kite dokong angkat kat ketiak dorang kan..
selalunye budak terpeliot kat kat bahu..
rasenye dah d kump0l2 dr baby smpi skrg
mahunye bleh salah urat tuh..
kal0 x salah urat, mayB nk tumb0h gg..

yg penting iena jgn amik hati dgn ibu arif.. dia cume mengadu.. means kite p0n bleh tahu.. arif 'ngada2' mesti bersebab.. ade sesuatu yg arif xselesa..

Jieda said...

Alhamdulillah..takde apa pada arif.Terror jugak arif tak menangis masa kena cucuk tu ye.Budak-budak kebanyakan nangis bukan kerana sakit kena cucuk tapi takut sebab tu kita ni kena tenangkan mereka.

♥ Reen ♥ said...

alhmdulillah arif xde pape...
sme la gan riza kak mlm je pns pale die...dh2 3ari reen bnykkn bg air suam..alhmdulillah dh ok..

mybe arif lasak sgt kot...
arif kne kuat yea syg...
terro x ngis pn yea...
bgus arif kuat!!!

~Siti Hajar~ said...

ala ciannyer Arif kena cucuk, tp xpe utk kebaikan jgk..cikit jer tu..hero mesti xsakit kan..

~Siti Hajar~ said...
This comment has been removed by the author.
mamalieyna said...

UmmiIra: hehe..itu la nurse ada tnya gk, mamanye OK ke ni tgk darah..mmg seriau..tp wat cool jek..hikhik..

mamalieyna said...

ilLa : mmg kesian, tu dok fikir next month nk g ke taknak..kena ambk darah lg, but..si kecik tu, relek jek! mama yg gabra lebey..huhu..

mamalieyna said...

TheQueenOfMyHeart : tu la, seb baik tak nangis, kalo tak malu jer, mamanya pun pasti akan nangis jugak kalo tgk anak nangis..huhu..

mamalieyna said...

nza : tQ..arif sihat+aktif cuma tu la..panas badannye..huhu..

mamalieyna said...

bintangku : tu la..taktau sbb ape jd camni, susah hati mama, badan pun makin hari makin susut tp selera makan n nyusu ok jek!

mamalieyna said...

shahida : hopefully camtu lah! nk membesar tp badan mengecik..camno tu..huhu..

mamalieyna said...

aisyahumaira : tQ auntie..arif akan makan ubat ontime!

mamalieyna said...

ezan : tQ auntie..terharu arif la..hemm hopefully mkin sihat dan makin cerdas la pas2 ni!

mamalieyna said...

nieda : heemm tu la..insyaallah sihat nnti , arif akan kembali ceria.. :)

mamalieyna said...

suziey : tu la, bila Ibu mengeluh camtu, kita ckp..mmg camtu, dia dh mula nk membesar ni, mula la mcam2 perangai datang..mmg faham..dia bkn jaga anak kita sorang, ada 2 org lagi, msti tmbh penat berganda dr kita yg jga sorang anak ni..huhu..

mamalieyna said...

eijam's family : ye betul..tak ambk langkah pencegahan awal, seksok jd pape nyesal kan..better awal2 g cek kan..
*yaa abahnya hmpir berjaya ni jaga arif..tp lunch hour td abahnya bwk arif ke opis, sesaja ajk lunch sesama :)

mamalieyna said...

hajarus : tQ auntie..yee moga dia cepat sembuh dan ceria dan d'bum cam dedulu..!

mamalieyna said...

MamaDanish : tu la rasa tak smpai hati nk tengok die kena cucuk lagi..huhu..sedih la, but seb baik dia tak nangeh tau, kalo tak mamanye skali nangeh./..:)

mamalieyna said...

mamamiera : ntah ler..nmpak cam sihat jer tp kepala pns, ramai yg ckp nk tumbuh gigi kot..tp cam takde tanda2 pun gigi nk tumbuh.. hemm..sesaja kot wat peel, kecik2 dulu good boy je, sntiasa senang diuruskan..baru meningkat umo ni, baru la tunjuk perangai..hopefully takde mende serius, nnti next month kena wat repeat blood test!
*ha'a tak marah pun kt ibu pengasuh, tau dia pun cam kita jugak..lebih baik dia mengadu peel anak2 drpd dia diam je kan..huhu..

mamalieyna said...

Jieda : terror kan,tp dh jebek2 tau..kalo lame lagi take time ambk darah tu, nangeh gk dia tu..seb baik takde la lama sgt..

mamalieyna said...

Reen : riza mybe sbb nk tumbuh gigi kot kepala pns..arif ni takde tanda2 gigi nk tumbuh, riso tau kepala asek panas je..seb baik takde pape..huhu..

mamalieyna said...

Siti hajar : yaa arif herooo, tak nangeh pun.. :)

naurah makwa said...

sian arif..mmg kak..kalau anak badan panas,hati ibu mana tak risau..hope arif takder apa2 yer sayang..

aNnA_jaN said...

sy pon risau gk klau anak sakit...org ngasuh sy pon ckp lenih kurang gak...yerla dh nama pon bby mustila ada hr baik n hari mood tak ok...bila depa kata yg bby buat prangai terasa gakla kan...huhuhu..nk bt mcmana kenala trima...

~mama danish~ said...

ciannyer arif..nasib baik arif kuat kan, x menangis pun...gud boy!!

mamalieyna said...

naurah : yee...hopefully takde pape..riso mamanye nih!

mamalieyna said...

aNna JaN : ya lakan..ank makin mmbesar, makin mcm2 la peelnyer..pepun sbg penjaga bby, kena la terima..kan3x..

mamalieyna said...

mama danish : yezz arif budak kuat! seorang hero, mana leh nangih..hikhik... :P..jebek je..