About

Thursday, October 15, 2009

AriF di UsiA 7 BuLaN

En Arif mama sudah berusia 7 bulan!
hepi 7th month cayang ucuk mama...!!
Waa terasa cepat sgt masa berlalu la..
mcm baru jer wat n3, hero mama tu di usia 6 bulan..
tup tup ni dh wat n3, hero mama di usia 7 bulan..
cam tak caya pun ada kengkadang, kejap je anak mama membesar..
tak lama lagi, lagi 5 bulan genap setahun..
yuhuuu bestnye..dan tak sabarnye mama..

Arif di usia 7 bulan, tak de banyak sgt progressnyer..
maybe terbantut sbb demam ngn cirit birit dulu kot..
pastu mood dia nk praktis merangkak terbantut sampai skrg..
Apapun mama bersyukur Arif mama sihat dah sekarang dan happy disamping mama n abah...

So, apa yang boleh dilistout kali ni...
En Arif di usia 7 bulan :

- Makin suka nangis ngada2..tmbh2 bila mama berdua je ngn dia, makin susah nak tinggalkan dia sengsorang..kalo ke dapur jap je, nak nmpak bayang mama, mulalah start enjin..ngada2..huhu..camne ni, kate nak jd hero cayang mama ni..mana leh cengeng..

- Makin suka bermanja-manjaan, tmbh2 time relek2, guling2, suke pose manja kt kaki or mana2 yg sempat di parking kepalanya tu..huhu..part ni mama suke..

- Sudah sangat berselera makan bubur nasi yg mama buat..nasi+ayam+carrot or bayam..

- Dah bleh duduk jika didudukkan, but takleh lama2 lagi..

- Penah cuba2 nk duduk sndiri time baring then mengiring then dudukkan montot dia..tp cuma bape kali je mama perasan, skrg cam malas je En arif mama ni..

- Makin kuat nyusu, mudah sgt haus..dan sekali minum 6-7oz..

- Kerap terjaga malam la pulaks, kecik2 dulu sekali je terjaga, skrg selang 2,3 jam terjaga, pastu merengek dl, slbm dapat susu..eheh..sudah terbalik la anak mama ni, patut kecik2 la perangai cenggini..huhu..

- Suke layan kartun time kul 5 pagi..kalo mama tak bukak tV time dia jaga tu, harus la berguling2 dengan suara merengek2 kecil..huhu..mcm2 anak mama ni la..pepun mama tetap cayang die..!!

- Dah makin pantas mengengsot ke depan, kdg2 ke sisi..kdg2 sedar2 arif dh sampai dapur, takpun dr ruang tamu dah hampir sampai ke bilik..huhu...caiyok2x..

- Peel baru, suke gigit bucu bantal malam2 or siang2 kalo dia baring dan guling2..


Hemm tak terfikir lak apa laei ee, pepun ini kan diari harian mama..
so nnti setiap progress arif, akan mama update kan di sini pastinye..!!

sebelum menutup n3 khas 'Arif di Usia 7 bulan' ni..layan sket pic lentok en arif ...
manjenye anak mama ni.. :)
Apapun mama n abah love u forever n ever...




24 comments:

ezan said...

happy 7 month old alif.. manjanya bila buat muka lentok camtu. geram tgk.. huhu...

Ummu Qaisara said...

da 7 bln da ek haidar.x jauh la beza ngan Qaisara tp tgk haidar lebih maju sket nk merangkak da .Qaisara suke golek2 je dr hujung sini sampai hujung sana.port yg plg dia suke bawah sofa.

ImanRifqi08 said...

Hepi B'day Arif...Comeinya Arif buat muka manja2 mcm 2...leh Auntie cubit cikit pipi 2:-)

||♥Shahida♥|| said...

waaa..dh besar arif nih yer..jap jer masa berlalu ye kak ina...dh nak jd anak bujang anak awk nihh..eee..jap agi dpt menantu la...hahahah

nza said...

cptnya Arif dh 7 bln ye...moga sntiasa chat n jd ank yg pintar n baik.

bintangku said...

Hepi besday 7 mths Arif... sekejap jer rasanya dah membesar kan.. Ada try tak bubur + kentang + ikan? Cube try... Najmi laju jer kalo dpt mkn ikan. Tp b'tkr2 lar menunya.. tak boleh ler sama jer..

Psl susu tu, cmprkan ler skit ngan nestum dlm 2 scoop. Baru ler dia kenyang skit. Kalo tak, mmg asik nak susu jer..

nieda said...

happy 6 months..moga jadi anak kebanggaan mama dan abah yer arif...no haidar yer,,,hehe

♥ Reen ♥ said...

selamat ulang bln arif haidar...
cpt mse blalukn mama..
dh 7bln ank kita...
hope btmbah sihat n kuat hihihi

The Queen Of My Heart said...

epi 7month arif...moga arif membesar ngan sihat yer dear!!!

encem lah Arif nie...Arif suka gigit bucu bantal erkk?sama lah ngan Qis tp Qis plak suka gigit lampin bucuk dia...hehehe...

mamalieyna said...

ezan : memang suke pose manje2 tau die ni..sejak abah takde bertmbh2 manjenyer..ngalahkan sarah agknyer..hehe..

mamalieyna said...

Ummu Qaisara: percubaan nak merangkak jer, tp lom lepas2 lagi..asek berlutut tp takmo mara ke depan..huhu..
*arif lak suka port kt bhw kabinet tv..asek terlekat je kt situ..

mamalieyna said...

ImanRifqi08 : hehe..saje nak goda auntie2 sume..bleh..?? goda tuk kena cubit.. :)

mamalieyna said...

Shahida : menantu?? oh no..takkan dkt dah mama nk dpt menantu,,,tunggu la arif dpt adik dulu,,,hikhik..

mamalieyna said...

nza : ye kak..sekejap je rasanya.. Aminn..mudah2an sihat sntiasa..

mamalieyna said...

Bintangku : oh blom try lg tmbh ikan..nnti leh try la..
*nestum ada je kt umah, takde bagi lg dah..hemm leh la tmbhkan dlm susu camtu..

mamalieyna said...

nieda : tQ auntie..Haidar can also, arif tak kisah..still my name what :)..

mamalieyna said...

Reen : yee..Lama takde cite pasal Riza..sihat ke kwn Arif tu..

mamalieyna said...

TheQueenOfMyHeart : ye ke..ada lampin bucuk pulak Qis..hikhik..mcm2 ee..

Mummy Eysraf said...

cumelnya..eeeii handocome tol si arif ni.. suka sgt nama arif. besra nanti jadik yang arif yer...

mamalieyna said...

Mummy Esyraf : Aminnn..mudah2an berkat doa org dok panggil2 Arif, jdlah Arif nnti seorang Yang Arif.. :)

mamaqasrina said...

happy 7month ariff mkin comel!!..qasrina pon dah 11 bulan..tapi yg sedeynya..dia masuk wad..sb ada ulser dlm mulut..mgkn pnas kot..

mamalieyna said...

mamaqasrina: la ye ke..sian qasrina ye..huhu..kalo saye mmg sedey juge..

umihaikal said...

makin besar..lg kuat susu erk..xpe2..nti cepat besar..hihi...

mamalieyna said...

umihaikal: kuat nyusu, kuat mamam,, tp badan maintain kecik molek jek..tak la montel..huhu..pepun jnji sihat :)