About

Thursday, October 22, 2009

Adeeiii tensennyer..!!

Huwaaarrrggg..
Tensen mama la…

Balik2 keje semalam
Tengok ada flyers terselit bawah pintu..

BANK LELONG!!...
Ada la senarai beberapa alamat rumah yang nak dilelong tu..
Mama ingat sesaja diorang letak flyers tu..
Tp bila baca betul2, sampai kt address last tu..

Huwaarrggg alamat rumah yg mama dok ghupenyer dlm list jugak!
Aduss, camne la leh jadi camni..

Walhal mama dok bayar sewa tiap2 bulan ontime..(baru nk masuk bulan ke-4 ler..)
Ni yang panas semacam ni, pe la tuan umah wat ngn duit yg org byr sewa tu
Dah la awal2 dulu deposit 2 bulan+bil api+bil air = RM1100…
Tengok2 jadi camni pulak..

Dah tu..sebelum ni ada ler MBPJ kasi notis barang akan disita pemilik/penyewa sbb tak byr cukai pintu sejak tahun 2005..
Atas budi bicara mama setlekan sikit guna duit tuk bayar sewa kpd tuan rumah..

Dah tu, bil-bil api yg tertangguh dh mencecah RM800++..mama just bayar bil semasa je…
Tertangguh tu urusan tn rumah la..
Ingat itu ajer tak berbayar tp ghupenye ngn Bank pun tak bayar jugak..

So, pasni mama kena berambus ke..?? huhu..
Umah sendiri dlm pertengahan bulan 12 baru dpt kunci…
Itu pun ntah ye ntah tak..asek bertangguh je…

Huwaaargg tensen je rasanya..
takkan nak pindah cari umah sewa baru..
baru nak bersenang lenang dok umah sewa tu..
dah jadi camni pulak..
Bila tanya pihak bank yg nk lelong tu..dia siap offer kot2 berminat nak beli..
Hemm kalo fikir2 leh jugak beli, strategik tmpt ni..
dkt ngn tmpt keje danumah pengasuh dan kalo takmo duduk lagi pun leh sewakan, org mmg sntiasa perlukan umah kt sini…
tapi....
Macam2 hal la pulak tak setle....agaknya bayaran maintenance pun tn umah tak pernah bayar..
Mama mmg sblm ni malas nak ambk tau..
Tapi dah jd camni..huwaaa..apo nak buek..!!
29hb ni start lelongan..then kalo ada pembeli harus mama diusir lo…

Sekian, rintihan hati mama sekarang…

44 comments:

||♥Shahida♥|| said...

eyy teruknya tuan rumah tuh ekk...xkan kita yg jd mangsa..ini tidak harus berlaku...sbr ye akak......

arif nati dok umah baru le...kan mama dh beli umah..lg best tau.....

The Queen Of My Heart said...

teruk gakkan tuan umah cam tue...so duit umah yg byr bulan2 tue dia buat apa kan...

cian lah kat arif dh suka dok kat umah tue...nnt tak pasal2 kena halau plak... :(

Putra Mama said...

geramnyer ngan tn umah tu.. x psl2 jer kite jd mangsa..

umah tu area maner?? bank lelong baper?? mmg teringin nak cr umah lelong .. hikhik.. tp bil tertunggak smpi RM800++ la plak..

iedaLUVsham said...

laa..kesiannyer..tuan umahh tu buat pe r ngan duit tuh! same arr ngan ieda, penah dapat surat kena sita, mujur xde umah time tu. pastu laki ieda mare tuan umah, ekekeke!!! laki ieda kan garang, hohoho!! amik, terbalik pulak, tuan umah yg kene mara, hahhaha!!!

mamamiera said...

alaa.. cian nye.. meh sini d0k umah zai.. blehla haidar n heqal men sesame..
nak wat cmne dah.. terpaksa lah liena kena cari umah sewa len dlm mase tdekat ni,sementara umah yg d beli siap.. kal0 x abih kena p0raahh..

ezan said...

eeee.. geram sgt ngan tuan rumah camtu ok. kita yang x bersalah ni pulak jd mangsa. eeeeeeee....

kesian kat arif.. buat muka kesian camtu lg2 la kesian... xpe2 sabar ek. ada hikmah disebaliknya tu..

mana tau pas ni arif leh duduk umah lg besar dr sekarang.. fuyoo.. best woo.. sabar ek.. :)

M@iRaB@bY said...

laa...i dengar pun geram...sian mama...dugaan kan mama..dah berunding dgn tuan rumah ke mama?tak bertggung jwb sungguh la!!

♥Azie♥ said...

la macamana leh jadi lagu tue....

ilLa said...

uihhh...mau x berangin...
ape r punye tuan rmh!!

♥ Reen ♥ said...

tERuk tOl tuan umh...
mmg x patut....

xpe la arif nnti arif msk umh baru ag seronok ea...cme pnt ckit dok mgemas tp arif kn boleh tlg mama mgemas hihihihi

bintangku said...

teruk tuan umah tu... duit nak tapi hutang sendiri takmo bayor..

~Siti Hajar~ said...

jgn risau depa xleh sita brg penyewa, hjr keja valuation firm. ada jgk bt lelong, depa xkan kacau pyewa, cuma kalu lelong tu laku, bersiap la berpindah, kalu beli takut tn rmh byk tunggakkan plk, tgk syrat2 lelong, bank @ lawyer bayarkan tunggakan dak, kalu bayar, mama Arif ambik la rmh tu, buat pelaburan, kalu pembeli kn settlekan baik jgn susahkan diri..jgn susah hati la ok

UmiDAnisH said...

shiannyer... teruk jugak camtu.. jom hiburkn hati dgn menjoin contest umi

hajarus said...

siannyer kat mamalieyna... tp mama biasenyer klu rumah nak dilelong bank ni harganyer lebih rendahkan... ape kater mamalieyna beli jer rumah tu... hehehe....

tp xpuas hati kan... nape la tuan rumah wat lagu tu... sumer bayaran tertunggak... teruk la tuan rumah tu...

[-suziey-] said...

la nape camtu plak..siannya..xbaik btl la tuan umah tu..aniaya org...mama dok area mane?

nieda said...

alaa..siannyer..x baik tuan umah buat mcm tu...cuma kan umah lelong harga murah skit compare dgn pasaran...kawan saya pernah kena sita walhal tuan rumah yang x bayar..

nza said...

kesiannya lieyna...moga byk brsabar. Berat mata memandang, berat lg bahu memikul....Sabar ye...ada rahmat disebaliknya....

ct rahani said...

alahai ciannya.. klu sy pun rasa tensen gak.. sabo byk2 yer..

Ummu Ammar said...

Mamalieyna..banyakkan sabar ye..mesti ada hikmahnya tp mmg tak patut la tuan rumah buat camtu..

Ummu Ammar said...

Mamalieyna..banyakkan sabar ye..mesti ada hikmahnya tp mmg tak patut la tuan rumah buat camtu..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm mamalieyna..

teruk & geram sgt dgn tuan rumah tu. kita yang x bersalah ni jd mangsa. so skrg camner mamalieyna..

by the way..camner nak buat pengomen2 top 10 tu mamalieyna? kita edit sndri atau mmg auto? tq...

myFamilybiz4u said...

salam zirh dan salam perkenalan :)

mamalieyna said...

shahida : tu ler..tp dgr2 dia nk setle ngn bank..taktau la..kalo betul key sket la, leh la bertahan sampe umah sndri siap!

mamalieyna said...

TheQueenOfMyHeart : tu ler dok heran tu, org bayar sewa dia wat pe taktau la..duit sewa kita ni 2xganda dr duit yg dia kena bayar kt bank..camne leh tertangguh jugak lagi..tak fikir tn umah ni..dah jd camni baru nak gelabah..

mamalieyna said...

TheQueenOfMyHeart : tu ler dok heran tu, org bayar sewa dia wat pe taktau la..duit sewa kita ni 2xganda dr duit yg dia kena bayar kt bank..camne leh tertangguh jugak lagi..tak fikir tn umah ni..dah jd camni baru nak gelabah..

mamalieyna said...

Putra Mama : tu ler..umah area PJ Selatan,,tau ke..area sini mmg banyak umah camni, dan org tak rugi kalo beli tau, leh sewakan..tp umah ni takyah la..rugi lak nk kena tanggung bil letrik sampe RM800++..huhu..

mamalieyna said...

iedaLUVsham : hehe..baru kena kan, penyewa lak marah tn umah! kehkehkeh..

mamalieyna said...

mamamiera : hemm tu la kan, nak numpang owang, tak tertanggung lak umah zai nnti, brg2 lagi mana mau taruk..hikhik.. maybe tn umah leh setle before kena lelong pd 29hb ni kot,,katanya nak setle..taktau lah, esok baru tau camne citer..hopefully leh setle, takde la kena pindah dulu..penat woo..

mamalieyna said...

ezan: tgh sabar ni..hopefully takde la kena halau wat masa ni, baru je pindah..penat aa kalo nak kena pindah lagi..tunggu pindah umah sndiri oklah!

mamalieyna said...

mamamaira: tu la kan..mmg geram tp apa boleh buat, skrg tgh tunggu tuan umah setlekan ngn bank, katanya nak setlekan sblm kena lelong, kalo dpt setle okla..

mamalieyna said...

azie : jdnya sbb tn umah ambk mudah, senang je malas nk byr kt bank, harus la bank ambk tindakan...kan3x..dh jd baru la kelam kabut nk setle..!

mamalieyna said...

iLla : tu la pastinya penyewa berangin bila dh jd camni..kita kan byr sewa tiap2 bulan..

mamalieyna said...

reen : yela arif tolong ngemas ee..mmg penat la kalo kena pindah lg..tunggu pindah umah sndiri je nnti kalo bleh..huhu,,

mamalieyna said...

bintangku : tohler..susah nk komen, pe mslh dia sbnrnya..bayar bank half je dr yg kita bayar kt dia tu..

mamalieyna said...

Siti hajar : tu la masa tel bank dia ckp camtu gk, tak usik penyewa selagi takde pembeli baru..but itulah harus la kena kuar gk kalo dh ada pembeli baru kan..tp dgrnye tn umah nk setle ngn bank sblm 29hb ni..tgk la camna..

mamalieyna said...

UmiDanish : arif sudah join..mmg best dpt hepikan diri cenggitu.. :)!

mamalieyna said...

hajarus : tak jugak hajar, umah ni sbnrnya umah pemindahan setinggan dulu, so harganya lebih murah..bila lelong naik sekali ganda..tp berbaloi kalo beli tp utang mcm2 la pulak umah ni..huhu,,tak jd nak beli.. :)

mamalieyna said...

suziey : tah la suziey, taktau dh nak komen, apa mslh tn umah sbnrnya..bukan tak mampu bk bayar tp ambk mudah agknya..area PJ selatan..dkt ngn tol NPE dato'harun..tau ke?

mamalieyna said...

nieda : ha'a kalo campare ngn harga pasaran, mmg lebih murah..tp mcm2 lak tak setle umah ni..kena pikir banyak kali ler..

mamalieyna said...

nza : tu la kak, ada hikmahnya ni..nk suh tn umah ni jgn ler ambk mudah hal2 bayar kt bank ni..bknnyer dia tak mampu nk byr, tp tu la ambk mudah..skrg kelam kabut sudaa..

mamalieyna said...

ct rahani : tu la..tp tgh bersabar ni..rasa cam nak marah sesangt kt tn umah tp sabo jer, takkan ubah apa2 pun kalo marah..huhu..

mamalieyna said...

UmmuAmmar : hemm..tu la apa la dia kan, dh dpt duit sewa, bayar je la kt bank..dh jadi camni..haaa..baru terngadah..

mamalieyna said...

Mamadanish : eh..top 10 komentar tu..dia auto publish...nak wat clik je kt kitenye ruangan tu..'Blogger widget'

mamalieyna said...

MyFamilyBiz4u : salam kenal..singgah la selalu :)