About

Wednesday, September 23, 2009

KeNangan Raya '09 - 2 SyawaL

Salam Aidilfitri..
masuk je raya kedua..
mama sudah di Kota Selangor..
Abah keje di hari raya ke-2 ni, masuk 7pg balik 7pg esoknya (yakni raya ke-3)
mama?? dok umah with en haidar..
huhu mmg membosankan..
kt area umah pun ramai yg masih di kampung
yang ada di sini pun nmpak cam tak raya je diorang
relek jek!
mama lak, pepagi baru ler sibuk nk kemas umah
alola..bukan kemas pe benda sgt
just kemas biasa2 ajo dan masukkan kuihmuih dlm balang
kot2 ada yang dtg beraya (budak2 biasa kan..)
tp takdo la pulak dengar2 bdk2 beraya
tu la, ramai balik kampung kan..
layan je pic ni...
biskut 5 jenis + kepek mepek + maruku 5 jenis
kuih mama order kt opis je + kepek & maruku serba sejenis
lagi 3 jenis kepek + maruku MIL yang bagi..
Alhamdulillah bleh la tu nak jamu tetamu kalo wat open house nnti (Insyaallah..akan buat..)
Ala ajak kengkawan ceket2 jer, takdo besar2an..
tak mampu mama nk masak sengsorang kalo nk wat besar2an..

key la uol, mama bukan ape, boring ni
dok umah ajer sejak raya ke2 ari tu..
kalo ikutkan nk keja dah ari ni
but Ibu DaDa lak bercuti panjang, terpaksa la mama bercuti sama
nk jenguk umah mmber blogger, ramai yg masih bercuti...
cuti sakan la depa suma tu...
jeles mama
okey, layan pic jerlah..
Pic 1 : kiuh muih yang siap dimasukkan dlm bekas kuih
Pic 2 & Pic 3 : En Haidar mamam..hehe..orang dok sibuk beraya..mama ngan haidar lepak umah jer..takde aktiviti..nengok TV, kasi DaDa mamam, tido...abah sepanjang hari tiada..esok pagi raya ke3 baru balik..huhu..



Sekian, laporan untuk aktiviti di hari raya kedua..

to be continue..

8 comments:

nza said...

wah, byk gak kuih raya tuh....xpelh, skurg2nya nmpk cam raya kalu tgk kuih tuhh...

Ha, kak nza blum abis lagi ziarah umah saudara mara. Myb hari jumaat dh brtolak blk kt Muar...Dh risau nih cz berat bdn mesti naik punya. Kt johor kn ada marhaban...xsnggup daku...

Dilla Zaidi said...

alahai sedapnye kuih muih tu..

siannye mamalieyna ngan dada jek berdua di umah raye2 nih..kalu dilla mau tensen jek..

tp takpe la kan, da keje tu la punce rezki kan..terpaksa la..

sib baik leh bertenet2 kan..

mamalieyna said...

nza : tu la kak, saya sorang2 bantai kuih raya tu..huahuahua..bleh makan sepuas hati :P.. tp ari ni MIL n famili johor dtg..meriah sket..terasa raya..then ada bebudak dtg beraya..makn kuih, jamu air, kasi duit raya..baru ler raya betoi di hari raya ke-5 ni..huhu..
*heheh..time makan tak hengat ye kak, pastu baru pasan berat badan..heheh..takpe nnti2 diet :)

mamalieyna said...

Dilla zaidi : tu ler pasal..tensen gk ni..orang beraya, kite ni terperuk kt umah..huhu..pepun redha je :)
*bertenet pun umah memember blog sume sunyi sepi, bercuti lagi kot, dilla ni pun baru muncul, tu pun takde n3 baru agi..cite aa bab raya cepat2 ee :)

EIJAM'S FAMILY said...

amboi banyak yerk mama kuih muih tue.. best ape dok umah rileks jerk layan anak.. huhu

mamalieyna said...

EIJAM'S FAMILY : weehh kalo bukan time raye mmg ler best, releks jek! tp ni ari raya la..terkenang raya di desa yg pastinya sungguh meriah...huhuhu..

[-suziey-] said...

ler siannya raya kedua dh keje..huhu..pstt..kuih tu sume buat ke?hehe

mamalieyna said...

suziey : tu la psai..agk bernasib baik sikit sbb tak kena keja raya pertama. kalo tak lgi merana..huhu..
*kuih itu adalah sumenye tunjuk2 saje :)