About

Wednesday, September 16, 2009

Hepi ½ TaHuN to DaDa..!!

Hari ni, tanggal 16hb September 2009..
genap la usia my hero Muhammad Arif Haidar setengah tahun..
waa sudah hidup setengah tahun ye DaDa..
tak sangka mama, jap je masa berlalu
lagi setengah tahun genap setahun..wuu makin tak sabo mamanya ni..
tak sabo nak tengok anak mama membesar dan boleh berjalan sendiri..

Banyak tambahan perkembangan Haidar
Bila usianya berganjak ke setengah tahun @ 6 bulan
Antaranya :
- Dah success pegang botol susu sendiri (mama la best sbb skrg sudah leh wat keja lain time haidar menyusu, kalo time terjaga malam pun cenggitu..pas buat susu terus mama leh smbg sleep dan dada minum susu smbl pegang botol sndiri)
- Sudah pandai menegur org2 yang dia jumpe dengan suaranya yg ‘macho’ gitu..(hehe baby pun ada suara macho ee..)
- Sudah pandai meniarap, dan mengengsot mara ke depan
- Sudah semakin kerap berdirikan lutut, praktis nk merangkak kot..pastu kerap pumping sambil angkat montot tinggi2, berdiri cuma ngan hujung jari kakinya dan tapak tangan..
- Sudah pandai meminta2 bila tengok orang makan..mula la muncung2 mulut nak jugak rasa apa yang kita makan..huhu..cian anak mama..tp kdg2 mama kasi rasa juge..sikit ajer..
- Suka main2 kaki sambil tu tarik2 jari-jemari kakinya masuk molot..huhu..(bkn nak adik ye..) - Suka membebel kalo time dia boring sangat or time tengah senang hati
- Sudah pandai ‘ mengemas’ umah..tambah time dok dlm walker, gerak kesana kemari..kalo ada brg yg boleh dicapai, harus ditarik2 dan diserakkan..
- Sudah pandai membaling2 benda yang dipegangnya..
- Sudah pandai mengutip benda then masukkan dlm mulut, even kalo nampak semut or something yg halus/tecik2 nak dikutipnya..ada sekali tu, dia nak mamam semut yg lalu depan mata dia..seb baik mama nampak..huhu..
- Sudah pandai ketawa besar bila ada orang meng’opocot’ kat dia..
- Dah bleh diajak main ‘cuuu caaakk’ !
- Nampak cam suka berkawan jer..tambah2 kalo kanak2, suka sangat la dia usya, pastu cam nak tegur jek..

Hoho…manyak la pulak nk senarai semuanya..
pepun di usia 6 bulan ni..
nampaknya haidar semakin bertambah bijak,
bertambah ada perasaan..hikhik..ayat..
means sudah pandai merasai sesuatu..gembira dan sedih…
bila dihantar ke rumah ibu..sudah pandai jebekkan muka cam nk nangis..sedih berpisah ngan mama..hikhik..
bila melihat sesuatu yg mencuit hati akan tersenyum dan gelak kecil (tambah2 time tengok kartun pocoyo..!)
macam-macam anak mama…
apapun mama bersyukur anak mama sentiasa sihat dan kuat
cuma diserang selesama sekejap, itupun tanpa demam
Jadinya haidar mama tak ada la penah meragam lagi
Hopefully kesihatan anak mama akan sentiasa di tahap baik
Insyaallah…Aminnn..

Gambo selingan..Haidar Ustaz vs Haidar HipHop..hikhik..


Gambo Haidar main2 kaki (time mama nk snap je dia mesti nak control macho, lepaskan kaki dia tu…susah tull)
Salam Lebaran Tuk Sumeee..

30 comments:

||♥Shahida♥|| said...

eee..dada dh pandai mcm2..bagus..cpt gak perkembangan dia..sweet haidar..

rieda96 said...

eee.. dada dah besar.. sonotnyer...

ezan said...

happy 1/2 year birthday haidar... :)

salam aidilfitri jugak...

bintangku said...

Najmi pun skrg nie suke masokkan kaki dia lam molot. :-[ Sedap kot jari kaki tu. :P

nza said...

kalu slalu dok pegang n gigit jari kaki, tu tndanya dada mintak adik..he.

nfaw83 said...

ihiksss..comei!comei!!masa haidar pakai cap tuh! cam tringin pulak nak anak laki!! tgguuuuu..hehe!

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm mamalieyna..

amboi dah bsr ner dada..dah pandai mcm2..bagus2.perkembangan yg baik. suka tgk haidar..comey...

Sue said...

Happy besday haidar.. comellnye jadi ustaz hip hop pulak.. hehe...

Da pandai kutip yea? nanti bababbb tgn tu.. tak mo kutip2 tauu!

Lieyna, tgk2 gak kalau bagi dia pegang botol time mlm2 tu, takut awak terlena tak sedar pulak nanti kalau2 tersedak ke ape ke.. hopefully tak la,kan

umihaikal said...

uiks..xsangka tul kan..jap je mase berlalu...dah beso ank bujang kite kan..hihih..ciri2 dada cam haikal..tp haikal ade mlas cikit pgg botol..mau tutp mata ngn tgn jer..
*ade ke songkok kecik..nk beli tuk haikal xde jual la kat cini..

EIJAM'S FAMILY said...

wah dada kejap jerk yerk.. huhu happy dada makin pandai.. SELAMAT HARI RAYA.. amik kad tau kat umah kiter

As said...

alahai.. haidar dah 1/2 thn erk.. byk progress dia.. good.. good.. makin ensem la awak ngan songkok tuh.. geram untie tgk...

dikesempatan ni kami ingin mengucapkan selamat hari raya.. maaf zahir & batin...

♥ Reen ♥ said...

SLMAT ULNG BULAN SYG HAIDAR...
RIZA ARI NIE GENAP 6BLN...
aloo encemnyer die...
reen de gak cr songkok tok riza xjmpe tp de jmpe y kain mcm songkok haji hihihi comel...:)

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam....selamat hari raya maaf zahir dan batin....semoga selamat beraya dikampung...balik

kg sapa tahun nih...

pn-iena said...

encem boy..hppy bithday....

mamalieyna said...

Shahida : Alhamdulillah..perkembangan yang baik kan..

mamalieyna said...

rieda96 : yeee sonot..DaDa lgi sonot! :)

mamalieyna said...

ezan : tQ..Slamat Hari Raya too..

mamalieyna said...

bintangku : ntoh ler..diorang baru tau diorang ada kaki, tu yg dok pegang jek..masuk molot agi..hehe..

mamalieyna said...

nza : huhu...takbleh kak..kite c-zer kena jarak jauh sket..hehe.. :)

mamalieyna said...

nfaw83 : hehe..harus percepatkan niat yang murni ituw..hehe..

mamalieyna said...

MAMADANISH : Alhamdulillah dia membesar sihat dan kuat!

mamalieyna said...

Sue : tul gk tu kan..mana tau leh tersedak..huhu...tidakkk..mama kena berjaga gak la, tunggu dada minum susu..huhu..

mamalieyna said...

umihaikal : sama ee..bagus la.sama2 anak membesar sihat dan kuat!
*songkok saiz dada takde, itu testing ajor..

mamalieyna said...

EIJAMS FAMILY : tu la jap je masa berlalu..sgt sonot mamanya tau!
*tQ kad raya.

mamamiera said...

haidar hensem bile pakai t0pi n songkok.. kalah abg haiqal.. liena, ade ke saiz songkok utk haidar..? zai carik utk haiqal xjmpalah.. ketayap p0n xde.. camtu zai wat jambul jelah..

mamalieyna said...

As : tu la, ingt nak beli jer songkok tu..tp non ada saiz lagi..huhu..
*Selamat Hari Raya too.. :)

mamalieyna said...

Reen : EPI ULANG BULAN too tuk RiZa SaYaNg.. :)
*kopiah ee, haidar dh tak muat pakai kopiah merah yg akak beli dulu..huhu..

mamalieyna said...

AlimAz : jgn di tanya soklan tu..sedih hamba tau..huhu..
tak balik beraya taun ni, en suami standby..kalo tak, turn kedah negeriku..sbb last year dh johor blah suami..
*Selamat Hari Raya too..

mamalieyna said...

Pn - eina : tQQ..auntie.. cayang auntie!

mamalieyna said...

mamamiera : takde saiz la songkok, dh puaih mencari2..plg tecik saiz 8, itu menerai jer tu, smpt agi snap gmbo..taun depan leh la kot pakai..
kalo ketayap lak, ari tu beli kt pasar mlm jek, dulu bleh pakai.. skrg dh tak muat, kepale dh beso sket..heheh..