About

Thursday, September 10, 2009

BaLik KampuNg..IntRo Je duLu..

Salam sume..
Genap seminggu mama tak post n3 kan..
Hemm arapnya sume sedia maklum
Mama balik kampong @ kedah
Sungguh sonot ye kawan-kawan dapat balik kampong ni
Heheh..sape yg tak sonot kan..
Dapat lepak lama2 di kampong halaman sendiri

Key, berbalik pada cite balik kampong
Exceli, n3 pertama setelah sekian lama menyepi ni..
N3 intro jer
Just nak selitkan sikit gambo2 sepanjang perjalanan
Kalo sebelum ni ngmbik masa antara 6-7jam tuk sampai
Tapi kali ni..huh..5jam je dah sampai Sik, Kedah!
Waa dahsyat jugak ler abah bwk kete..
Nk kata laju sgt takde la sgt
Biasa2 ajer, ikut Had laju tp toh ler
Mybe sbb sekali je berenti rehat, itu pun kejap je
Almaklum bulan posa kan..
Alhamdulillah selamat sampai jugak
Bertolak dr PJ jam 9.00am sampai Sik jam 2.00pm..

So, to all
Layan je ler
Gambo2 yg mama snap ni di sepanjang perjalanan ..
Next n3 baru citer pasal aktiviti di Kampung!

Pic 1 : Haidar berposing2 dulu sebelum kuar umah..hehe..


Pic 2 : Mama with Haidar, sempat agi abah snap pic sebelum masuk kete

Pic 3 : Gambar dalam perjalanan..pic 1st tu bukan abah tgh drive tau..tp b4 drive..abah tepon maknye sblm bertolak..huhu..anak mak..! :) (jgn marah abah..).. pic last tu time lalu terowong..

Pic 4 : Sepanjang perjalanan..terpaksa lalui jalan berbukit-bukau, berpusing2..(sape2 biasa lalu ni tau la camner ghupe jln ni..)

Pic 5 : Aksi-aksi haidar di dalam kete..tah apa dia buat, mendepakan tgn camtu..boring ler tuh!

Pic 6 : Aksi haidar lagi..Jauhkan perjalanan, so ada la masa dia berjaga, main, bangun, tido semula dan…

Pic 7 : Haidar with abah ketika berehat sebentar kt hentian rehat..apa tah nama hentian rehat tu, lupa lak!

Pic 8 : dah hampir sampai ke Destinasi..kuar Tol Gurun, ambik jalan terus sampai Sik..dan terus ke Kampung Halaman ku.. Hijau pemandangan sbb time ni padi sedang subur naik menghijau, belum kuar padi lagi…

Sekian dulu n3 intro pasal prog balik kampungku.. to be continue.. hikhik..

p/s sapa2 dok kedah or area2 yang ada sawah bendang mesti best kan, sbb adanya pemandangan sawah bendang yang meluas… sedap mata memandang !

43 comments:

pn-iena said...

redup jer tgk sawah bendang tu kan.. wah wah haidar bukan main relax dia..hehehe

ps: jemput amik ecard raya kat blog ya! =)

nfaw83 said...

hehehe..mmg bestkan..bulih balik kg..nanti kalau nak balik lg..sggh la rumah..keluar exit BERTAM jer!!
sblm jumpa exit SP dan GURUN!

||♥Shahida♥|| said...

wah kak ina sonok yer...beraya kt ne thn nih..

hajarus said...

bestnyer balik kampung yang ade sawah bentang... hajar sker... hajar klu menghala ke utara sker sangat snap pic sawah padi.... cantik sangat...

umihaikal said...

waaa..sonot nyer dada lik kg...akk cuti raye nti lamo ko..hihi..

♥ Reen ♥ said...

tenang je pemandangan sawah kn kak...
bukan mama haidar je y hppy haidar pn happy dpt lik kg...

nieda said...

best tgk sawah terbentang depan mata..mendamaikan..geram tgk Haidar tidur..heee kiss sikit..

[-suziey-] said...

ouh sgt familiar laluan ke utara ..hehe..tingat plak masa baru kawen..tiap2 minggu ulang alik kangar - kl..nk jmpe hubby pnye pasal..ekekek:D

Sue said...

wahh bestnye haidar balik kg. seronok tgk sawah bendang yg menghijau. JELESSSS AIIII tauu!! hik hikk...

Kg mak sue kat perak, dekat2 ngan Baling, kedah. So kalau gi baling tu paling suke la sbb dpt tgk sawah. Pulak tu ade umah sedare kat sawah2 tu, ape lagi ngan bukit bukau gunung ganang tu..sebijik cam dlm gmb tu ha.... best kan?

Dulu ye-ye je nk carik calon suami org kedah sbb nk umah tepi sawah. Sekali dpt suami org phg, felda lak tu. Dpt la umah tepi pokok getah. huhuhu....

bintangku said...

jalan b'bukit bukau, berpusing2 tu lps drp terowong tu kan? Kalo jalan area tu, telinga pun skejap2 jd pekak. Sbb area bukit kan... ker daku sorang jer yg terasa camtu? hu hu hu

iedaLUVsham said...

waa...lame tak hapdet, nunggu nih mamalieyna, heheh!!! tomeinyer haidar ku cyg nih! meshhti epy dia jumpe tok ngan nek dia ;)

Dilla Zaidi said...

mamalieyna,

haidar tu behave la..lame tu duk dalam kete..die tak ngamuk ke?

kalu baby dilla, konpem ngamuk nk buai..paling lame dalam kete pun dua jam..

sampai umah, bantai tido dalam buai dari petang sampai esok pagi..mmg susah nk jalan jauh2..

Dilla Zaidi said...

mamalieyna,

haidar tu behave la..lame tu duk dalam kete..die tak ngamuk ke?

kalu baby dilla, konpem ngamuk nk buai..paling lame dalam kete pun dua jam..

sampai umah, bantai tido dalam buai dari petang sampai esok pagi..mmg susah nk jalan jauh2..

As said...

huhuhu.. sonok nyer balik kg.. seminggu lak tuh..lama nyer.. hmm kami tau kalo nak balik utara tuh jln nyer camner..hehe.. maklum la cheq pun org utara... so dah baisa ngan jln tuh

mamamiera said...

sonoknye balik kg jauh2 ye.. nmpk pemandangan best2.. yg x sonoknye sakit p0ngg0ng d0k lame dlm kete.. ok je haidar dlm kete.. x meragam ke dia liena?

Mama_Aqish said...

wah...tonotnyer dada balik kampung ek...tenyum2 je

~Siti Hajar~ said...

seronoknya depa dapat balik kedah..berseri2 muka anak beranak...kg kami pun dikeliligi sawah padi, sejuk je mata memandang kan..

EIJAM'S FAMILY said...

a'ah dok tggu jugak entry mamalieyna.. amboi sakan si haidar nie berposing bagai.. di xmeragam ke coz dok lamer sgt dlm keta.. permandang kat kedah mmg cantik2 i like.. sawah padi tue sungguh menyaman kan..

mamamiera said...

owh lupe nk citer skit, kg. hubby zai p0n ade sawah gak. keliling umah dia lg tuh.. tau kat ne? dekat jek. tanjong karang.. kang liena balik kg. lg,silelah singgah umah at0knye miera haiqal tuh.. ;p

Aida Alias said...

seumur hidup akak.. belum pernah sampai kedah lagi.. bila la nak sampai gaknya.. tak pernah tgk sawah

mamalieyna said...

pn-eina: tul tu..redup sayup mata memandang.. :)..
*dh ambk, nnti kite tempek ee..

mamalieyna said...

nfaw83: oo yeke..insyaallah jika ada kelapangan.. :)bleh la jumpe kan3x..

mamalieyna said...

Shahida: memang sonot time ni sbb time raya nnti nk cedih, tokleh balik..waaa..en suami kena standby!

mamalieyna said...

hajarus : tul kan hajar..tambh2 time sawah padi tgh menghijau nii...wuu cantik pandangan mata..!

mamalieyna said...

umihaikal : skrg dh ambk coti pnjg, raya nnti takdo cutinyo, cuti wajib ajo, senin selasa..wuwu..nak nangih!

mamalieyna said...

Reen : memang suke DaDa lik kampung..yg pnting bwk dia berjalan, mmg sonot ler.. :)

mamalieyna said...

nieda : tenang mata memandang kan..tu yg rindu-rinduan nk balik kampung aje tuh!

mamalieyna said...

suziey : waa Kangar lagi jauh maa..dasat gak ee leh ulangalik KL-Kangar..penat tuuu!

mamalieyna said...

Sue : kalo dkt ngn Baling, tak bape jauh aa ngn Sik..
*heheh jodoh kan..sebelah pokok getah pun, redha je la.. :)

mamalieyna said...

bintangku : memang pun gitu..jap pekak jap ok jdnya telinga ni..huhu..pepun kena redah je la.. :)

mamalieyna said...

iedaLUVsham : memang ler epi aje, tapi awai2 tu sesi suaikenal dulu, almaklum lama tak jumpe, dh lama tu ok ler :)

mamalieyna said...

Dilla Zaidi : ermm..sepanjang perjalanan tu oke jer dia, ehek2 jap jer time nk susu dan nantuk..time jaga, main2 smbl niarap, pastu mamanya riba2 jap..pastu lena balik ler.. :)

mamalieyna said...

As : tu ler..kalo time jln tak sibuk okey la, perjalanan lancar,,kalo time coti umum, huh..lotih drive tu..

mamalieyna said...

mamamiera: tu ler, mmg best terasa sket..kebalik kampungan tu! :). tp tul la, sakit montot tau..
*haidar takde lak meragam, cuma bila time berjaga nk main ler, penat meniarap nak melunsur turun bwh la pulak!..pepun takde lak dia merengek2, ok jek!

mamalieyna said...

Mama_Aqish : memang DaDa ni epi je memanjang kalo bwk bejalan nek kete..! cam tau2 nk balik kampung! :)

mamalieyna said...

Siti Hajar : ye ke..best kan..dikelilingi sawah bendang, mmg sejuk mata memandang..
*heh Hajar, nape tokleh view awaknye blog ee, dh private ke?

mamalieyna said...

EIJAM'S FAMILY : Silalah datang melwat ke Negeri Kedah!..hikhik..
*haidar ok jer, takde lak meragam, main, tido jer..pas bgn tido sennyum puas... :)

mamalieyna said...

mamamiera : Tanjung Karang ee..bleh2x.. ckp je membernye abg heQal, msti atok kasi masuk umah ee.. jgn halau udah..:)

mamalieyna said...

Kak Aida : ye ke kak, silalah dtg..tu la en suami saya org johor kan, kalo tak kawen ngn saya ni mmg tak merasa la dia mai kedah.. :) hikhik..

nza said...

bestnya blk kg....kak nza bbrapa kali gak smpai kedah time g P.Langkawi n Perlis....mmg byk swah padi....

white rabbit said...

amboiii..haidar..golek sakan lam kete yekkk...

mamalieyna said...

nza : sawah padi mmg bestkan kak.. :).sgt bertuah saya sbg anak jati kedah! tp sudah hampir 10 tahun dok kt neg selangor ni, sesekali je balik kg!huhu

mamalieyna said...

white rabbit : yezzz..sgt suke dia la :)