About

Tuesday, September 15, 2009

AkTiviTi di KamPung..+ BaLik KL dah..

Sebelum start stori mori pasal aktiviti mama dikampung ni
Mama nk la jugak interpramekan ‘Rumahku Syurgaku’ ini..
Umah yg memberi sujata makna dalam idup mama ni..
Tadaaa….


Sekarang di rumah cuma tinggal mak seorang aje
Adik lelaki mama still blajo agi kt Penang
Tp dia tiap2 minggu balik kampung..
Taun depan Insyaallah dah abis study degreenya di usia 23 tahun..
Mama dulu 24 baru grad..huhu..

Hermm exceli nk wat n3 day by day
But…cam boring je jdnya nnti
Bukan de sgt aktiviti
Lebih suke abiskan masa dok umah je..huhu..

Pepun sedikit mama catatkan supaya menjadi Sejarah tuk rujukan masa depan..waa ayat.. bleh gitu?.. hehe..

Aktiviti di kampung..
Pertama : sesi pergi ke market beramai2..heheh..ramai tak ramai la..just mama 3 beranak dan tok kedah..di hari kedua tu..adik mama a.k.a pak Su Haidar balik dan pergi bersama2..antara pic smpt disnap..


Kedua : Ke Bazar ramadhan…mama sekali je ikut abah g, first2 tu abah g ngn Pak Su je nek moto RXZ, lupa lak nk snap moto kesayangan pak su tu..heheh..


Ketiga : Sesi berjalan ke rumah my kakak @ Pokok Sena, Kedah.. gi petang, esoknya pas sahur balik lorr..malas dok lelama..kakakku itu seorang tukang jahit..tgh gigih nk siapkan tempahan baju org, masuk je bilik jahit dia, dh ghupa kedai baju, yg dah siap jahitnya bergantung2, yg blom dipotong+blom dijahit..manyak weehh, dah ler takde assistant, cuma anak2nya yg bantu menggosok baju yg dh siap..huhu..bz sungguh kakakku itu menjelang raya..biasanya baju anak2 sndiri, malam raya dok gigih jahit..huhu..normal thing..

Antara pic yang disnap2 semasa on the way ke sana dan di rumah kakak a.k.a mak tam haidar..kakak yg no.3 mama ni ada 5 orang anak sumenyee…layann..



Keempat : Sesi jenjalan ronda2 di sekitar kampong..lalu depan sekolah rendah mama..huhu..terimbas kenangan dolu..layan gambo jelah ee..panjang cerita boring lak..



Kelima : Sesi berbuka puasa di rumah. Ini menu ari last di rumah..punya la manyak makanan, yg makan cuma mama, abah dan tok kedah je..pak su haidar dh balik penang! Hoho membazir sudaa..



Keenam : Sesi suap-menyuap haidar mamam..heheh..mmg takdo aktiviti lain nak stori ee..hehe..ni kira aktiviti gk ni kan..sesaja nk tempek gmbo2 ni..
p/s : perasan tak tali berikat kt belakang walker haidar tu, heheh..itu idea tok kedah, supaya haidar tak lepas bebas berjalan merata..ada limit sket kalo berikat gitu…hehe..



Ketujuh : Sesi mengecat umah..dalam jer, itupun bahagian dapur..heheh ijau kuning lagi..semangat kedah noo..! hehe..
Last pic..ni time on the way balik KL..nk gk tempek..huhu..
Selesai... :).. nk balik kampung lagi..huhu..

26 comments:

MY HEART said...

Wah.. PADI... seronoknya kampung mama ada padi.. cam nak ekot je balik kg.. moleh??

aRe_uDear said...

wahhhh bestnyer ade kg.. ayu xde kg.. GF&GM pun dah xde lame dah.. skarang nie baru nak merasa kg.. 1st time tu pun kg belah suami.. huhuuu meriahnye...

pn-iena said...

alahai cutenya haidar...

huhuhu syoknya dapat balik kg kan... =)

bintangku said...

bestnya suasana kg camnie. Baru ler meriah suasana raya. Kg sha nie, dlm taman perumahan jerk..

Cian Haidar... kene tambat erk... hik hik hik

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...bestkan dapat balik kampung...

nza said...

Bestkn kalu slalu dpt blk kg...

Meriah sungguh lauk pauk tu..mcm kenduri lak...

~mama danish~ said...

bestnyer dpt balik kg...

haidar pun mcm happy sgt dpt blk kg tok kedah...

IMCurtain said...

Lovely post. Selamat hari raya Aidilfitri (in advance). Have a nice day!

p/s: We would like to invite all of you to join our blogging community which helps you to get more visitors to your blogs. It's totally free and you get the chance to meet other celebrity bloggers. Visit us at Social Blogger Community

hajarus said...

bestnyer mamalieyna balik kampung... ade sawah padi tu yang tak tahan tengok tu... bestnyer.... len kali klu akak balik hajar nak itut moleh??? hehehe...

hajar klu nak merase kampung yang betul2 kampung balik rumah ayah hajar la yang betul2 terase kampungnyer... klu balik seromban rumah mertua alamat xde la rase kampung coz mertua dok taman... huhuhu...

umihaikal said...

sukenye dada dpt lik kg...
*sdap2 tgk juadah tu..
*mcm haikal le..walker kene ikat.hihi..

♥ Reen ♥ said...

beshnyer kg ade sawah padi sure tenang je kn kak...
reen suka dok umh kg dr bndar...
jiwa tenang je kalo bndar bising x suke2 hihihih...
haidar ttp encem geram!!!!!

Dilla Zaidi said...

alahai siannye walker haidar kena ikat...

sashanye ni tak kena ikat tp memang jenuh nk kena kejar die..umah nenek dia ni da la besar..satu umah die wat cam explorace..

nieda said...

cute dangan Haidar pakai topi...
Salam Aidilfitri...maaf zahir batin

mamalieyna said...

MY HEART : moleh..di alu2kan.. :)

mamalieyna said...

aReuDear : pasti meriah la raya taun ni ee..beraya umah mertua tuu.. :) hehe..

mamalieyna said...

pn-eina : mmg syok la..kalo mampu nak je balik tiap2 hari...huhu..

mamalieyna said...

bintangku : tu la kan, kalo dok kedah pun area taman, takdo merasa kampung sgt kan..pepun bersama family mmg best tak kira di mana..kan2x..
*hehe..tambat sekejap jer tuu..

mamalieyna said...

Alimaz : memang teramat best lerrrr..

mamalieyna said...

nza : tu la kak..tp apakan daya terikat ngan kerjaya dan keluarga..
*tu la cam nk kenduri, tp bertiga je makan..huhu..

mamalieyna said...

~mamadanish~ haidar mmg suke, pe lagi dpt jumpa tok kedah yg menjganya dlm pantang :)

mamalieyna said...

hajarus : jom ler ikut..tp raya taun depan ee., taun ni beraya kt sini je..huhu..cedih..

mamalieyna said...

umihaikal : mmg sentiasa suke itu budak tecik..hepi2 sokmo..hehe..kena ikat pun hepi jek!

mamalieyna said...

Reen : tu la kalo ada pilihan nk ja dok kg, tp apakan daya, kerjaya di sini..huhu..
TQ..

mamalieyna said...

Dilla Zaidi : hehe..tu ler pasai kena ikat sbb umah kg ni luas kan..kalo umah kt sini bleh la biar lepas jer..

mamalieyna said...

nieda : tQ..Selamat Hari Raya too :)

aisyahumaira said...

sonoknye tgk bendang..

teringat kat tok sya yg dok kat tg. piandang..^_^