About

Monday, August 17, 2009

ProGraM SaBtu...

Dalam orang dok waspada takmo kuar umah sbb H1N1 tu..
Mama lak dok gagah nk g soping2 bagai…
Hehe..bukan tak takut…takut gk weeh..
Tp alasan kukuh..
Nak beli baju raya DaDa..
Belum beli lg, dh start posa malas dh nk kuar2 ni..
So ari sabtu tu, gerak la mama, abah n DaDa ke Jusco Puchong…
Pic 1 : baru kuar umah ni..

Dapat la 2 Helai t-shirt berkolar ngn suar jeans (baby Kiko) ngn sepasang kasut cumel..
Sgt cumel kasut tu..tp bila pakai sama sendat jer..tak tahan lama la nmpaknya ni..
Huhuhu..
Disamping tu, selai baju tido tuk Haidar mama sambar jugak dan menan..
Dan mama sambar kasut tuk diri sendiri..hikhik..
Hamboi2 sakan tol DaDa beraya taun ni ek..(first time nk merasa beraya ek..)
Padahal maybe beraya kat sini jek..sbb abah cannot cuti…
Waa…rasa nk nangeh jek tp ape leh buat..berkhidmat tuk negara..
Take turn ambik cuti..sbb tahun lepas abah dh dpt cuti time raya..
Baju melayu abah n DaDa pun cam mls nk buat..
Pakai sekejap jek..lgpun abah keje…
so takde maknanya nk buat baju melayu baru..
Huhuhu…

Pic 2 : dalam kete..on the way balik dr Jusco menuju ke Kamdar..

Balik dr Jusco singgah Kamdar Damansara..
Soping langsir lak…
Harus dibuat langsir baru okey..
Mahai kan kain langsir ni..
Nasib la nak jahit sendiri jek..
Kalo tempah…wooo banyak ongkosnya kan..
Abis beli langsir, hujan lebat la pulok..
So singgah la sat kt BabyLand (sblh2 Kamdar jer...)
Teruja nengok baju2 baby..
Tp tahan napsu ni…
Huh…tak bleh layan ni..
Kopak la kalo layan jek..
dh la nak balik kg awal bulan depan..
Duit mau spend lebih lagi tu…nk raya lagi..
So, takde la mama beli baju, just sambar buku tuk Haidar..
“My First Word” – berkulit tebal…
Kasi Haidar , terus masuk mulut..
Huhu..

Balik tu abah kata nk singgah sat kt Giant..
Tp nengokkan en haidar ni, sedang kehausan..(mama bwk susu sebotol panjang tu jek..ngn air masak..Sbb dh minum susu dr rumah..ingat sekejap jer g Jusco..ini terlebih2 sudah).. jdnya hasrat dibatalkan…

Program membeli sesikit barang dapur, abah ajak pi Bintang yg dekat area umah jek..(Bintang ni baru je bukak, leh tahan la harga kt sana..tp mahai kalo nk beli susu Baby..)
Kt sana mama sempat beli puri buah2an tu (Heinz nye keluaran)..
Kasi Haidar rasa makan..memang nmpk keseronokan time dia makan tu..
(nnti n3 berikut2nya mama citer bab makan2 ni ek..)
Dan sempat lgi sambar 2 t-shirt berkolar tuk Haidar..
hikhik..td yeye jer takmo beli ..
mmg la mama ni.. :)

Layan gambo je la ek..abah yg dokong DaDa sepanjang masa bersoping tu..
Abah Mithali gitu..hikhik..

Pic 3 : soping @ bintang..!

p/s : haidar kalo kuar jer, msti ada je org tegur2, cuit2.. tp skrg mama sedikit riso kalo ada yg mencuit, tegur je takpe...ni siap pegang2 pipi, pegang2 tgn DaDa..takut ngn wabak tu... hehe.. kt Bintang tu, ada chinese salegirl situ, tegur DaDa, pastu pegang2 pipi, pastu pegang2 tangan...huhu...mama takut aa...takkan nk elak lak kan.. huhu.. leh berjangkit melalui sentuhan tak eeii ? :).. riso terlebih2 lak mama ni..

26 comments:

umihaikal said...

uits..waaa...da shoping baju raya la..excited erk..kite lum beli lgi lor..nk bawak gak haikal kuar..tp takut la ngn musim h1n1 skang ni..duk umh je dia..hihih...

[-suziey-] said...

waaa comelnye haidar..emm kalu nk kuar kena hati2la..jgn tpt yg sesak sgt...

mamalieyna said...

umihaikal : heheh...sementara bajet masih ada ni, layan ler..masuk bulan depan bajet lain lak..huhu.. tak ada pilihan, tpksa bwk die..

mamalieyna said...

suziey : tu ler...kt Jusco ri tu pun takde la ramai sgt org, sume lebih suka dok umah skrg ni...

Precious said...

Waaaah .. sonot sopping yer!! Poket asyik penuh jer, boleh ler sopping selalu ...

ummuabdullahsyaakir said...

alahai Haidar jalan2 dgn abh n mama ye syg...comelnya dia...nak je auntie tarik2 pipinya tu..

Seronknya mama bershopng utk ara ye...eem tapi tulah kan,mood shopng tu jadi takut pulak sbb H1 N1..klu blh lps ni mama cubalh elakkn bawk Haidar kat tempt sesak

ummuabdullahsyaakir said...

klu mama nk bawk jaln2 kat tmn bunga ke..eem shoping sekali skla xpe kot.

Antibodi baby ni tak macam antibodi kita kn mama.byk yg kena pantng

EIJAM'S FAMILY said...

a'ah betul tue antibodi baby xsame ngan antibodi org dewasa name pun baby huhuhu.. i pun hati2 nak keluar skrg xmau gie tpt sesak... takut kan..

bintangku said...

sha pun last awal bln aritu. sopping brg2 kering dapur utk stok 2 bln. Bln pose nnt malas nak kuar dah ke pasaraya nieh. Tu pun takut gak nak kuar tp tawakal jer.. Baju melayu Najmi thn nie, opah dia yg buatkan. Hmm... cian Haidar, tak dpt beraya sakan ngan abahnye.. tak per... thn dpn dpt gie 'berjalan' raya satu family. :)

||♥Shahida♥|| said...

wah kak ina soping sakan nampak..kejap singgah situ..kejap sini..kejap sinuh...eee..dada pun dh beli bju raya yer...dada dh tempah baju melayu lom? ee..

hmm...abg ekal pun suka mkn heinz..tp mama kasi yg carrot/ubi keledek/kentang tuh jek..ee

||♥Shahida♥|| said...

wah kak ina soping sakan nampak..kejap singgah situ..kejap sini..kejap sinuh...eee..dada pun dh beli bju raya yer...dada dh tempah baju melayu lom? ee..

hmm...abg ekal pun suka mkn heinz..tp mama kasi yg carrot/ubi keledek/kentang tuh jek..ee

hajarus said...

samalah kak, hajar pun dalam takut2 wabak H1N1 tu kuar juger bershopping sebab baju rayer xbeli lagi... nanti klu tunggu bulan pose penat nak cr sumer tu.... pastu lagi bahaya sbb time2 camtulah orang lagi ramai....

rieda96 said...

wah... syok la DaDa g jenjalan ek..!! beli la mamalieyna, kat sapa lagi nak habihkan duit kalau tak kat anak tak gitu?

mamalieyna said...

precious: mane la penuh sllu..yg nk dibeli tu cam keperluan gitu, bkn kehendak semata2, so kena beli gk..kan3x..ihiks..yeke?! heheh..

mamalieyna said...

UAS : tu la takut gk, pasni abahnye dh pesan takyah bwk haidar lg kt tmpt sesak2, tu kira last la tuh!..riso tul..!

mamalieyna said...

EIJAM'S FAMILY : iye la..diorang senang berjangkit eek..takut kan..so pasni dok umah jerlah :)

mamalieyna said...

bintangku : tu ler, siap2 beli ni..
*yo la taun depan leh beraya sakan, haidar pastinya dah bleh berjalan..lg syok..taun ni tak syok tak pe la..huhuhu..

mamalieyna said...

Shahida :last change nk bersoping, alang2 kuarm terusla menyinggah2..ihiks..mana ada wat bju melayu, beraya kt umah jek..mls nk buat la..
*akak kasi Heinz buah epal+mempelam..nnti beli yg tu lak la, dh nk abis kt umah..

mamalieyna said...

hajarus : betul3x..awal2 ni takde la ramai sgt lagi, lgpun diorang tak berani kuar umah kot..jusco pun tak ramai orang sgt..

mamalieyna said...

rieda96 : tul tu kan..anak2 la tmpt kita perabihkan duit..en suami perabih kot lain (byr umah, kete, bil2..dll), kita perabih kot anak jek.. :)

mamamiera said...

aiyo00 g soping ae.. xpe, yg penting hati2.. mama misti xpakai mask kan..? same gak ngan haiqal mase kuar ari sbtu aritu. tu ler org d0k pegang2 picit2 kang x bg sentuh ank kite,kate ape plak kan..
tu ler sbb eh kena bekurung dlm umah.. kal0 soping tu sruh je encik somi yg beli okeh.. h1n1 skrg makin byk mkn org.. tak0t!!

Aida Alias said...

mana la org tk geram nak cuit2... cute je haidir ni... suka tgk muka dia..bersih je

mamalieyna said...

mamanmiera : hehe...tu ler pasai orang suh dok umah je kan..terpaksa gi gk,takkan nk suh en suami belikan baju tuk haidar..mana bleh...harus mamanya sndiri yg pilih..tp kalo brg dapo k la kot, nx time suh en suami je kuar beli..

mamalieyna said...

Aida : tQ auntie ats pujiannye..rahsianye senyum la selalu..ihiks..

♥ Reen ♥ said...

beshnyer dh g shopping baju rya....
reen lom shopping ag...thn nie smgat ea kita beraya btiga...hihihih

mamalieyna said...

Reen : ala bersemangat pun, beraya bertiga kt sini jek..tak best.. takbleh balik kg...uwaaaa..!