About

Tuesday, August 11, 2009

~ ProGraM BesT di haRi AhaD ~

hehe..akhirnya...
dpt gk post n3 ni..
pada hari ahad yg lalu..
mama sangat la teruja a.k.a excited sekali..
sbb program yang telah diplan oleh abah ni..
sangat seronok okey..
dah lama mama teringin nak..
tp tak tertunai..but ari ahad tu..

akhirnya tertunai jua..
programnye adalahhhhhh...

*

*

heheh..

sesi bermandi manda di Sg Tua, Ulu Yam, Selangor..
sangat hepi mama dpt jejakkan kaki ke sana utk kesekian kalinya...
sgt excited mama masa nak kuar umah tu..
sampaikan kunci umah leh tertinggal kt dalam umah..
huhuhu...jadi satu kerja lak nak membukak pintu yang terkunci ituw..
abah cam nak marah..tp apa leh buat, benda dah jadi...
hikhik..i'm sowi...
cubaan hampir 20 minit, akhirnya dpt gk bukak pintu tu..
(tak perlu story camna leh bukak ee, nnti ada lak wat modal bukak pintu umah owang...haru2..)

Tak sampai 1 jam perjalanan, sampaila kitorang kt sana..
Sg Tua, Ulu Yam, Selangor..
mama with 2 frenz yg ikut serta dan 'DaDa'.. mama sgt sonot tp maintain, tak reti senyum tersengih tu..still senyum simpul jer..ihiks..

Sesampainya di sana, biasala kena cari port yg baek sket, baru selesa kan..
dpt ler port ni..key gk..leh mkn santai ditepi gigi air ituw.. best2..

eheh..ini bukan lokasi yg dimaksudkan..lupa nk snap lokasi tu saja..masa ni baru jer sampai. mama with DaDa dan abah with DaDa..

Masa sampai tu orang dh ramai tp still ada lagi la tmpt tuk kitorang sbb bleh kata awai gk la kitorang sampai (dlm kul 10am lebih sket) .. n then lepas2 tu ramai lagi umat berduyun2 dtg .. tp diorang kena jalan jauh sket cari port..sbb bwh2 dh penuh..

Menu ari tu simple sesangat sbb susah nak wat memacam bila dh ada anak tecik ni, mama just goreng bihun, mmber bwk sandwich + buah2an (limau sunkis, epal,mata kucing dan mempelam) + kacang +gula2 + air botol (beli jek..)..tapi mama dok terpikir kalo bakar ayam ni, lagi nikmat ni..tp itula susah..tunggu haidar besar sket...

apa2 hal, makan dulu..hikhik...dh konyang baru layan main air laks..
sambil2 tu...layan en haidar tu minum susu dulu..nnti leh la main air sesama..

sungguh santai sekali haidar menikmati nyot2nyer tu..taktau yg mamanya tak sabo2 nk main air...sgt teruja nengok dn sentuh air yg sejuk tu...
dah sudah nyot2 baru ler mama bwk die turun main air..
mula2 kena air tu, mmg terkujat dia..almaklum sejuk sesangat air tu..
but pastu ok ler, leh berendam2 lagi..
tp tak lama sgt mama angkat la..
zalim no la mama kalo biar lelama..
org besar pun tak tahan kena penangan sejuk air sungai ni, apatah lagi si tecik tu..


bwh ni lak aksi spontan haidar yg kesejukan..hikhik..kelako..
kalo leh ckp tu..msti dia jerit .. "maamaaaa DaDa sejuk la...!!"..


Dalam pada tu mama semakin tak sabo nk membenamkan diri dalam air tu.. tp apa leh buat tahan dulu, turn abah selam2 dulu..dan mama layan haidar dulu main air sikit2..
dh lame tu nmpak cam haidar kehausan jer..
bwk dia naik, tukar pampers, baju dan berbedak bagai..
wat susu, kasi dia nyot2, pastu terus terlena dia..
waa peluang baik ni..hikhik...


dan selepas tu, mama suh la abah jaga haidar dan mama menunaikan hasrat di hati...

berendam puas2 lelama..mmg sonot layan air sungai nan sejuk tu..
asyikk...
best tak nengok mama berendam..ihiks...jom la pi sana...
Jam menunjukkan kui 1.30pm baru ler kitorang gerak balik
time nk balik baru ler haidar terjaga, baguih tul anak mama..
tido dendiam time mama bersuka ria mandi-manda...
balik tu smpt singgah makan..pekena nasik ayam dulu.
lapo balik daa..dh pekena nasik ayam tu baruler berangkat balik ke rumah masing2..


Selesai program ari ahad lalu yang sgt menge'best'kan mama.. lain kali leh ajak abah g lagi la...best tul!

sekian..

p/s : huhu...mama semakin ari semakin gemut nmpaknyer tu..tu la langgar pantang lagi...salah sndiri..!

31 comments:

~mama danish~ said...

amboi sesi bermanda manda bersama haidar...best 2!!! x penah lg bw danish g mandi manda...

Fara_Adura said...

Wahh..bestnye poie piknik2 yer..dapat release2 tension kan..fara pon..kalo duk aje kat umah..mesti terketar2 kaki neh nak jalan..hehehe..:)

Behavenye haidar.. siap leh tido..bagus..memang mamanya tunggu saat2 itu kan..ekeke. Dapat ler berendam barang seminit dua..hehe

nfaw83 said...

uittt..best tuh mandi air tejun..lama dh x mandi air tejun nih..nk kena tggu qasrina besar skit baru best..teruja..teruja

umihaikal said...

amboi...syoknyer mandi air terjun..2bulan kite ade gak balik ulu yam..umh nenek hubby kat sane..tp xpat mandi pun..hubby xbg coz haikal kecik lagi..tatot kene 'tetegur'..hhihi..sib baik haidar xpe2 erk..

||♥Shahida♥|| said...

aduhhhh..bestnya berkelah..dh lama xg mandi manda nihh

||♥Shahida♥|| said...

aduhhhh..bestnya berkelah..dh lama xg mandi manda nihh

||♥Shahida♥|| said...

aduhhhh..bestnya berkelah..dh lama xg mandi manda nihh

||♥Shahida♥|| said...

aduhhhh..bestnya berkelah..dh lama xg mandi manda nihh

mamalieyna said...

mama-danish : harus di bawak danish tu g mandi manda@sungai..msti dia syok sgt! :)

mamalieyna said...

Fara: heheh..Fara mmg dikenali kaki jalan... :) smpai terketar2 ye kalo duk umah jer..
*bukan barang seminit 2, sejam 2..hikhik..mmg puas berendam.. :)

mamalieyna said...

nfaw83 : tu la kalo bby dah besar lagi la best... ni haidar tecik lg..sikit2 jer main air..

mamalieyna said...

umihaikal : uii bestnye umah nenek kt situ, kalo akak kerap la balik umah nenek sbb leh mandi..huhu..best2..
*hehe..nasib tak jadi pape..haidar releks jer..cam biasa jer..

mamalieyna said...

Shahida : apa lagi...jom la join...ajak en hubby bawk pi sana.. :)..mmg best..kalo ada sesi bakar ayam kt sana lg best!

Sue said...

salam ziarah.

bc profile awak. ehh rupenye anak kita sama bday la.. my khalish pun lahir 16 mac 2009. heheh...

comel la ur haidar. seronok dia ekk p picnic.

As said...

sonok nyer tgk haidar bermandi manda... suka dia... kami dah lama x mandi sungai.. asyik mandi laut jer... heheheheh....
geram tgk haidar

[-suziey-] said...

hooh..mmg program best btol nih..syioknye mandi situ..sejuk akn..tp haidar relax jek...aQeel meraung2 mula2..ekeke:D

rieda96 said...

amboi suka haidar g mandi manda.. sejuknyerrrrrrrrr.. cute dierrrr

mamalieyna said...

Sue : tQ..for singgah here..ha'a la sama la besday anak kite..leh la kongsi2 cite psl diorang..
*dh add awak tau!
*haidar mmg sonot p jenjalan, dpt mandi2 lg suke la..

mamalieyna said...

As : mandi sg lagi best than mandi laut tau..sbb airnye sagt sejukkk..segar badan :)
*bwk ler diorang pi, sure sonot punyerlah!

mamalieyna said...

Suziey : heheh..haidar mula tu jer, nk ternangis jap sbb terkejut kena air, tp tak jd nangih...sonot ada la..

mamalieyna said...

rieda96 : mmg sejukk gilos...sian nengok dia bila dh lelama tu..tp apapun mmg hepi je dia..

nza said...

bestnya mandi manda..dh lama xgi gunung ledang....windu lak.

mamalieyna said...

nza : tersangat best kak..akak famili ramai lg la meriahhh... :)

mamamiera said...

amboi mamaliena skrg dah jadik blogger tegar nih mcm fara gak.. 1hari 1 n3.. canggih t0l.. jelez haku.. baik2 mamaliena.. skrg nih kena kurang kan jenjalan.. wabak h1n1 skrg makin ter0k.. papep0nk hati2 key.. zai suke tng0k haidar senyum2 suke ar tuh men air.. cam mamanye gak nih.. kaki jln s0k bes0..

PadNani~~{@ said...

bestnye..rinduu nak mandi nak dengar bunyi air sungai..sejukk je:)

Behave betul baby Haidar nih!:)

♥ Reen ♥ said...

beshnyer dpt brendam hihihi
haidar muka appy je suke ea maen air
sejuk...sejuk..hihiih

mamalieyna said...

mamamiera : heheh..tegar tak tegar sgt la ..fara lg tegar coz siap leh berjaga memalam tuk post n3...wuwu.. :)
*tu la riso gk sbnrnye, tp akt best susah nak tolak...heheh..tQ ingtkan..mmg sntiasa kena hati2 skrg ni..dok umah lg baik kan..

mamalieyna said...

PadNani : mmg best...nnti bila2 balik johor nk pi redang la pulaks, best gk kan sana...blom pnh pi lg.. :)
*haidar ok jer bila sesi jenjalan ni..hikhik..

mamalieyna said...

Reen : besssttt sesangat...puaih hati tau dpt berendam lelama..hehe..
*haidar jap je main air dh sejuk..

ummuabdullahsyaakir said...

Seronknya dpt mandi kat sungai..em sejuk je air nya(eem rindunya dgn sungai Msia)

Hehe seronk lh mama dpt mndi msa Haidar tidur...eem dia bagi chance pda mamanya nk mandi tu hehe

mamalieyna said...

UAS : memang sejuk sesangat..tak tertahan...tp best..!!

*heheh anak mama mmg baguih :)