About

Wednesday, August 12, 2009

~ maMam... ( ",) ~

Salam sumenyerr..
ari tu kan mama ada kata nk try bg haidar mamam nestum bila genap 5 bulan kan..
heheh..disebabkan sgt excited mamanye ni..
balik tu, terus try kasi die..
memang haidar ok jer .. leh jer telan...
mula tu mama suap pakai sudu jer, letak dlm bekas..

tp tu la abis..comot comet dibuatnyer..
dia lak asek nak tepuk jer sudu tu..huhu..
apatah lagi sbb dok dlm walker, nak gerak sana sini jer dia..
susah tul..
tp nampaknyer dia suke jer..
first time dapat mamam something kan..
sblm ni nengok jer mama ngn abahnyer mamam..
layan sikit2 pic yg mama snap ni..


alala..comotnye anak mama ni mamam la...

di sebabkan kecomotan itu..
mama wat keputusan nestum tu dimasukan jer dlm botol..
sonang sket...
takyah nak suap2 bagai...
kalo suap sikit jer masuk mulut..
lebihnya..tepi2 mulut ngn atas walker tu..

nampak berselera sungguh die nyotnyot nestum tu..
cedap ye DaDa...
sampai licin dia sedut..
botol pun takmo lepas bila dh abis tu..

hikhik suke no la die..
so mama ingt leh la kasi lagi dan lagi pas2 ni...
try 2 hari jer..
tak yakyak die, dua hari tau..
dh yak ari ke3 tu..sembelit pulaks...
hemm abah putuskan..
takyah kasi lagi..
perutnya tokleh terima lagi tu..

huhuhu..
so lepas pd tu..mama takde la kasi lagi...
takut sembelit balik...sian die..
nmpaknye kena tunggu genap 6 bulan la kot baru kasi..
cian anak mama baru nmpk cam best sesangat dpt makanan tambahan..
sabar ye sayang...

ni sesaja nk tempek jer...ihiks..mamam jari-jemarimu dulu la sayang ye... :)

25 comments:

mama erfan said...

comelnye haidar mamam.... eee geram tgk... hehe

ummuabdullahsyaakir said...

Salam mama...alahai...comelnya Haidar time makn n isap botol tu...eem moga cept besar yea syg..

Bila tgk Haidar auntie rindu pulak dgn ank auntie tau.

Makn n mnum susu byk2 nnt cepat besar yea..blh main kejar2 dgn mama

ummuabdullahsyaakir said...

Oh yea mama,Haidar mmg dh blh di bagi makn tapi mama jgn bagi byk...n mama bykkn juga bgi dia air mask/plain water..insya Allah dia tak sembelit nnt

umihaikal said...

uits..cian nyer haidar..xyak2..akak bagi nestum tu campur susu x..campur susu sikit tau..pastu bg minum air masak..haikal lak skang..xnk plk kentang lenyek..nestum je laju..tgu dah 8bulan baru bagi bubur..hihihi..

||♥Shahida♥|| said...

hehehehe..pandai haidar mkn yer..sweet sgt..

bintangku said...

Kalau nak bg nestum, campurkan jer satu scoop dlm susu dia. Nak bg perut dia terima pelan2 nestum tu. Pastu, bykkan minum air masak/suam. InsyaAllah... ok..

As said...

ala... haidar... suka nyer dia makan nestum... dah start lapar ya... suka tgk dia mkn.. best jer.. Aqeel kalo mkn nestum mesti nak kena letak rusk.. kalo x dia xmo mkn.. tp kami dah start bubur nasi dah...

mamamiera said...

ewah mamanye haidar kekobar dia nk bg dada mamam ae.. utk pmulaan bg le dlm botol dulu.. nnti 6 bln blehla suap2.. time tu p0n mesti c0m0t jgak.. haiqal p0n masih cmpur ngan susu dlm botol.mggu dpn lah zai nk start suap2 dia..

Diary Daniellia said...

kite dulu pun mula2 bg Danies mkn nestum jd gitu gak..tp lama2 ok..bkn sbb nestum tp perut baby yg xleh trima lagi tu..comel la haidar mcm danies iras2nye

nza said...

em, dh mula mamam ye....

Sue said...

wahh da start mamam yea. excited kan? seronok tgk budak baru blaja mamam ni. abes sudu pon dia nk mamam jugak . hehehe...

khalish still bfeed. so kena start makan 6mos nanti. kakak dia dulu pon sue startkan makan 6mos even dia bf + fm.

tak pe.. asalkan takmemudaratkan anak. kalau haidar sembelit tu, cuba stopkan dulu.

suggestion, bole bagi puree buah2an. kalau homemade lagi bagus. kalau tak beli je brand heinz atau gerber.

sue plan utk khalish nnt nk rebus labu dan blend halus as his 1st solid food nnt. tanak nestum2. kakak dia dulu pon tak bg nestum. hehe ntah la.. suke homemade punye.

Mdm Lulu said...

yum..yum..yum..sedapnye..sonokkan tgk anak kite pandai makankan..1 start kasi my baby eat nestum time 4 bulan tau..coz,malam je beberapa kali die bgun minta susu.agak die x kenyangkan..so,i kasi die nestum malam cuma sekalije minta susu..depends pada baby...5 bulan pun dah boleh kasi..

mamalieyna said...

mama_erfan : hehe..budak comel yg comot!

mamalieyna said...

UAS : sabar ye..haidar pun sbg penawar rindu jugak.. :)
*ha'a la, kasi dia makan ari tu, pastu tak kasi air plain...pasni try..

mamalieyna said...

umihaikal : akak kasi nestum 'o' je,..pasni leh try bg ngn susu la, pastu bg minum air masak.. huhu... sbb haidar skrg kerap terjaga mlm, cepat lapar kot..

mamalieyna said...

shahida : pandai la kejap kalau bersuap..nk kena dlm botol baru sungguh2 masuk mulut.. :)

mamalieyna said...

bintangku : oo camtu ee acuan nye...nnti mama try la...

mamalieyna said...

As : ha'a dh start lapar kot sbb kalo mlm kerap terjaga, tak puas minum susu jer kot..
pasni leh kasi la..try ikut nasihat2 org bg ni.. :)

mamalieyna said...

mamamiera : biasa la anak first ni, kobar2 lebihnya adalah mamanye! apa2 pun gituw ..ihiks :)..
yola kan haiqal minggu dpn dh 6 bulan.. :)

mamalieyna said...

Diary Daniella : tulla kan..sbb perut baby tu, mula2 nk terima benda baru cenggitu la..so kalo camtu balik ni nk kasi la.. :)

mamalieyna said...

nza : baru cuba2 kak.. :)

mamalieyna said...

Sue : heheh...mmg excited tul mamanye ni..seronok nk try benda baru kt baby..maklum anak first kan.. :)
*haidar ni lgsg tak bf dah,.. tu yg cam lapo jer skrg ni..huhuhu..
*ooo puree buah2an ee, ada terbaca gak, leh try kan..
*better homemade kan..nk la merajinkan diri gk :)

mamalieyna said...

Mdm Lulu : ha'a la skrg ni dia kerap terjaga, 2,3 kali bangun nk susu..so pasni bleh la kasi nestum bg dia kongng lebih sket..sian dia kan.. :)

**thanks all for the very good info n suggestion..

[-suziey-] said...

comot xpe..janji dia nk mkn ..haha..berselera dia mkn..

mamalieyna said...

suziey : tula dia nak je... mmg berselera betul tu..