About

Friday, August 7, 2009

~ MaKlumaT PeMakaNan Bayi : 1st TiMe ~

Salam Jumaat...
Lagi 9 hari Haidar akan jejak usia 5 bulan..
mama sgt excited sbb apa tau...
sbb nk kasi haidar makan..
makan apa ek..
try nestum yg dpt sample ari tu la...
masa tu g tesco, haidar baru 3 bln lebih kot..
jurujual tu bagi sample nestum utk baby keluaran Nestle tu..
katanya baby usia 5 bulan dh bleh try..
nk try la..sbb skrg ni haidar kuat tul nyusu..
mgkn tak puas kot minum jer..

ermm..just to share..info yg mama copypaste dr ratuhati.com :-

Makanan Yang Sesuai Untuk Baby

Antara makanan yang seuai dijadikan makanan pertama bayi ialah
Bubur nasi yang dikisar halus.

Gunakan beras perang untuk lebih khasiat.
Pisang lenyek, Ubi keledek, labu, brokoli, kacang pis yang telah dimasak dan dikisar menjadi puri, Buah epal, pir dimasak dan dikisar menjadi puri
Bijirin segera permulaan tanpa susu dan perasa
Jangan campurkan lebih daripada satu jenis makanan buat permulaan kerana jika alahan berlaku anda mudah mengesan makanan yang patut dielakkan. Perkenalkan makanan satu demi satu dan tunggu 4 hingga 7 hari sebelum mencuba makanan lain.


Tekstur Yang Sesuai

Untuk permulaan, makanan bayi hendaklah dikisar halus.
Anda juga boleh menggunakan penapis halus untuk menapis makanan sambil melenyeknya.
Cairkan makanan dengan menggunakan susu ibu atau susu formula yang bersesuaian.
Tambahkan kepekatannya apabila anak anda telah menerima dengan baik tekstur makanan tersebut.


Kuantiti Yang Sesuai

Mulakan dengan sesudu hingga dua sudu makanan yang dicairkan sehari sekali.
Tambahkan kuantitinya jika bayi anda masih ingin makan.
Jangan terlalu banyak kerana makanan pelengkap bukan diet utama bayi. Sumber khasiat bayi yang utama sepatutnya datang daripada susu


Nanti2 bleh la try buat sndiri bubur untuk haidar..untuk awal2 ni nk cepat kan..dan tak reti lagi... just bg nestum tu dulu la.. msti haidar suka kan...

Just selingan: haidar suka sgt masukkan apa jer benda yg dipegangnya masuk mulut... termasuk en upin dia ni...hikhik...


28 comments:

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

ala la la tomeinya senyum camtu eh haidar.. bila nak lebat rambut tu??:)

rieda96 said...

ala cukernyer auntie tengok baju haidar ni.. belang2 la... cute dierrr. mamalieyna tak masuk contest mama tisya?. try la..

||♥Shahida♥|| said...

huhu..haidar dh nk mkn eh..bgus2...haikal dulu pun start masa 5 bln..mama..cuba la kasi haikal mkn heinz yg dlm botol tuhh...kasi yg carrort/keledek/kentang tuh..

mamalieyna said...

yana : taktau la bila nk lebat..padahal cukur dulu masa umur 2 minggu lgi..huhu..
*ada petua ke?

mamalieyna said...

rieda96 : pasal couple tu ker..huhu..kena belek2 gambo dl ada ke tak...ihiks..malaih nk join contest ni..tp utk memeriahkan majlis apa salahnya kan..nengok ler dl camno..

mamalieyna said...

Shahida : akak bkn survey lg makanan2 baby ni..apa yg terlihat depan mata jer tau..ihiks.. nnti leh la usya2.. :)

♥ Reen ♥ said...

a'aa la kak dh nk msk 5bln ank kita ren pn plan nk bg makan tp tunggu 6bulan kot tngok la nnti tp skrg mmg riza mkn nestum cair msk botol:)

umihaikal said...

uits...dah leh bg nestum pun..haikal ritu bg nestum cmpur susu..wat cair2..skang nenek ea gajin nk melecek kentang..lobak la plak..kito ni maleh..bg nestum jo...wuwuwu...

iedaLUVsham said...

beshhnyer c tomei dh dpt mkn, huhuh!!! amanda lg seminggu nk msk 5bln, bley le g mkn2 ngan haidar skali, heheh!!! ;)

nurshah80 said...

haidar dh bih la ..... irfan kemarin test nestum origial tuk permulaan kini dah nestum stage 2 lak. selingan ngan biskut rusk oren/pisang. kengkadang je umi dia ni blender nasi and sayur.hehehe

Mama Uda said...

salam mama..
memang bes sgt.. kalau kita masak bubur.. baby mkn.. rasa puas sgt..

tapi uda dulu.. anak yg first tu.. tak nak mkn.. memang tension gilerr.. jenuh duk duk pujuk.. abis dia sembur mknn tu..

mamalieyna said...

Reen : la riza dh mkn nestum tu ker...akak tak berani bg, en abg tak kasi, suh ikut nasihat doktor jer..nk masuk 5 bulan ni baru nak try bg nestum cair2 dl..Makanan lain..nanti2 la besar sket..

mamalieyna said...

umihaikal : ye ke..masuk botol jerlah ye..nnti balik ni leh try bagi, nengok riaksi dia..
*wat bubur cam mls ek..hehe..nestum cepat sbb segera..!

mamalieyna said...

iedaLUVsham : ye la..meh kita sama2 bagi kt c comel memasing..msti diorang sgt suke.. :)

mamalieyna said...

nurshah80 : itu la nk test ni..bg yg original beras dl..tgk lu reaksi dia camner, dh serasi sok, besar2 sket..leh bg bg tambahan mknanan lain..

mamalieyna said...

Mama Uda : bubur tu..tunggu la kot, try yg nestum cair ni dulu..tp tu la..tak sabo nk masak bubur sndiri,tak sbr nk tgk reaksi dia bila dpt makan..sbb skrg ni kalo dia tgk mama n abahnye makan, mmg dia meleleh air liur, teringin agaknyer.. :)

hajarus said...

pasni mesti haidar akan nampak lagi tembab kan kak.... dah jadi anak sihat & kuat...

[-suziey-] said...

emmm mcm2 buat dh aQeel ttp camtu..xmoh mkn..tp dh beso ni bru dia nk mkn..huhu..
eee comel la haidar jelir lidah..trkejut plak tgk kaki patung tu beso btol..ekeke:D

mamamiera said...

bermakne adi haiqal saye p0n 6 bln lah bile haidar 5bln kan kann.. hmm mama dah bleh kasi haidar nestum dah.. kal0 dia xsuke di suap nnti camp0r lah ngan susu.
suke tng0k haidar baham upin.. tomey..

mamalieyna said...

hajar : itu la msti bertambah sihat dan kuat & bersemangat & tambah penat kalau mamanye dukung..huhu...

mamalieyna said...

suziey : ni pun baru nak cuba jaya..nengok camner...
*heheh..mmg beso kaki en upin tu..haidar suke la geget..!

mamalieyna said...

mamamiera : nk test pakai sudu dl, kalo die tak reti+taknak baru letak dlm botol..best ni nk try..ihiks..

nfaw83 said...

kalau awal2 nih slalunya bagi nestum jer dulu..qasrina masa first time, beli nestum gandum+madu,letakkan dlm botol susu nyer sket..pastu dah 6bln baru suap..masuk 7bulan, blander nasik+ayam+kentang yg direbus..dan 8bulan(skrg..) baru makan bubur nasik (x yah bland dah)+telur+ikan bilis bland hancur..tapi mmeng xcitedkan nak bagi anak kita nih mkn kan..ihiksss

♥ Reen ♥ said...

akk bg la haidar nestum wat cair2 cmpur susu msk botol sure haidar suka ti...biar haidar knyang ckit...
ren pn x mo bg mamm bubur dulu kecik ag la..

mamalieyna said...

nfaw83: dah try bgi nestum buh dlm botol...tp yakyak lak cam keras..sian die...terbantut nk kasi lagi..tunggu cukup2 5 bulan la ek..

mamalieyna said...

Reen : oo campur susu eii..akak kosong2 jer bagi, makan jer dia..tp yakyak yg problem lak..huhu..

ummuabdullahsyaakir said...

Heheh comelnya Haidar senyum smbil msukkn tgn patung dlm mulut...eem jgn mamam tgn patung tu tau syg..

Tapi eloknya mama bagi sikit2 dlu...eem mmg baby first time makn sush sikt nk buang air besar.

mamalieyna said...

hehe..wokey tak mamam..acah jer tu!

ye ke..so bleh la kasi lagi ek..nak kasi la..