About

Thursday, August 27, 2009

ChecKup 5 BuLan HaidAR

Ari ni kena bwk haidar g checkup 5 bulan..
Maksudnya haidar kena cucuk ari ni..
Kebiasaannya bila kena cucuk
Haidar hanya akan nangis kejap je
Time jarum tertusuk masuk mula2 tu
Pastu akan diam dan main cam biasa

Masa bangun sahur, haidar turut sama bangun
Mama wat susu dan suh abah yang bagi
Sementara mama nak masak tuk sahur
Masak simple jek
Sbb dah lewat, sardin dan ikan bilis goreng+bawang banyak2..
Bleh la tampung perut ni sampai petang

Lepas sahur mama kasi haidar tido masuk buai
Mama terlelap jap
Bangun 6.30am, mandi dan solat
Dan bersiap2..
Kul 7 haidar tak bangun lagi
Terpaksa kejutkan dia
Ok jek..
Terjaga terus tersenyum
Tu maknanya dia puas tido tu
Kalau tak puas tido orang kejutkan
Mau mencuka je muka..hikhik..

Mandi dan siapkan dia
Elok nk bergerak kuar
Abah kata DaDa yakyak la
Dah berbau..
Huhu..baru plan nak sampai klinik cepat..
Terlambat juge..
Pas tukar pampers..dalam kul 7.50am gerak kuar ke klinik
Sgt dekat kliniknya..5 mnt sampai la..
Tunggu giliran cam biasa..
Ramai gak umat..biasa la klinik ni mmg tak pnh kurang orang..

Weeh..nape la citer pnjg2 no ni kan..
Dipendekkan…

Berat Haidar 5 bulan delah :……………. 7.4 kg
Berat sebelum2 ni :
3 bulan ~ 6.1 kg
2 bulan ~ 5.45 kg
1 bulan ~ 4.35 kg
Masa lahir ~ 3.62 kg

Kiranya kenaikan berat Haidar mama adalah normal..
Graf naik dengan kadar yg betul..

Bila nurse tanya dah kasi anak makan pape..jwb mama ‘tidak’..
Hikhik..malas nak dengar ceramah diorang kalau mama ckp dh kasi
Biasa la tahap sebenar baby leh makan kan umur 6 bulan..

Masa kena cucuk tu, haidar nangis jap cam sebelum2 ni..
Pastu senyap dan wat taktau je..

Masa kt klinik td, ada gk la yang menegur2
Ada sorang tu tanya..
Haidar ni dah umur setahun ke..?
Waaa sungguh ekpress tu..bila mama cakap baru 5 bulan..
Org tu balas..semangat!
Nak kata haidar semangat sgt tak jugak
Badannya biasa2 ajer, bukan berketul2 pun..
Taktau la nape..
Maybe sbb pemakaian kot..
Pakai baju berkolar, suar panjang dan ber’cap’..
Pas kena cucuk balik la….

Pi hantar haidar kt umah ibu
Disambut oleh 2 budak tecik
Sorang girl (3 tahun++ kot) dan sorang boy (1tahun++ kot)
Kata ibu tu budak2 baru je ari ni ibu jaga
Diorang baru pindah
Dok umah yg mama sewa sebelum ni
Tuan umah yg rekemen suh Ibu jaga
Hopefully budak2 tu baik2 aje
Tak noti2 kaco haidar..(biasa la Mama mana yg tak risau kan..)
Sbb nmpak budak2 tu aktif no..

Masa mama baru smpai dpn pintu pagar
Diorang dah terjerit2 panggil… baby! Baby!
Hopefully ibu leh jaga sumenya dengan baik
Sbb sblm ni ibu Cuma jaga haidar dan abang Adi
Pastu abang adi dh pindah..ibu jaga haidar sorang
Sekarang dah jadi 3..
Ok sekian citer tuk ari ni..

Sebelum tu, layan jek pic yg di snap2 ari ni…

Pic 1 : dalam lif..nak jalan sendiri konon..

Pic 2 : tengah tunggu giliran..


Pic 3 : tunggu giliran lambat..abah ler kena dukung bawak jenjalan..

Pic 4 : cari di mana haidar..hikhik..sonot dia berada tinggi di situ..

Pic 4 : sesaja snap..boring tunggu giliran kan..

32 comments:

iedaLUVsham said...

waa..semangat ek badan haidar, bley diri lagi tuh, hehhehe!! ;)

alimaz said...

salam....haidar tak demam ker cucuk...

♥ Reen ♥ said...

encem boy....
wah berat haidar lbh krang riza je...beza 100g je...hihihi
terro la haidar dh pndai bdiri mcm nk jln je...

mamamiera said...
This comment has been removed by the author.
mamamiera said...

*comeynye kwn haiqal nih..
suke tng0k dia pkai cap.. cam budak
dah besar.mmg p0n,nmpk cam dh 8bln.
n zai very d very tekezut dgn
berat haidar skrg.but, baguslah..
means haidar sihat c0z berat
haidar ikut line catar normal..
*kal0 mama nak tau.. isnin lepas
haiqal checkup 6bln. berat dia 6.1kg
naik 100gram jek dr bln yg lps..
zai cam terpinga2 gak.cam xcaye.
sbb tng0k muke dia makin bulat.
kal0 miera 6bln dulu 7.2kg.
s0,graph p0n xcantiklah dah masuk
line kuning.. akn dtg spatutnye
dtg checkup lg 2bln.tp,d sbbkan
berat haiqal xcun,nurse sr0h dtg
next mont nih..
*mamaliena dah kasi haidar mkn ker.
semangat jek bdn dia. haiqal nih
zai try suap nestum tp dia x mau..
cume tiap kali mnum jek camp0r
nestum 2scoop.
*hohh pnjg hah k0men haku nih..
dah mcm karangan plak.. xpe kan
pn. lina.. i risau ngan berat
haiqal nih.. ape patut i buat ye..?

nza said...

bagus tu..prkembangan yg baik..moga2 sihat sntiasa...

Siti Hajar bt Abdul Rahim said...

amboi mama dressingkan haidar mcm org dah besar..patut la kena tegur, mmg nmpk cam sthn dah pun, hmpr mengalahkan Danies beratnye tu..

mamalieyna said...

iedaLUVsham: hehe..abahnye dok ajar berdiri, pastu bertatih, itu yg suke bl berdiri tu.. :)

mamalieyna said...

alimaz : sblm2 ni kena cucuk, seingat sya baru skli demam, itu pun siang je, ptg bg ubat mlm dh ok..ari ni balik ptg bdn cam nk panas jer, kasi ubat dh ok je nmpknya ni.. Alhamdulillah la..

nieda said...

salam,
mcm dewasa jer Haidar ni..geram tgk..sayang sikit mmmuaahhh...

aisyahumaira said...

alahai..haidar, jd pakwe qish nk tak? ^_^

Qish berat ms 5bln dulu 7kg.. ok la kn, coz berat time lahir 3.12kg..

Kakak said...

hmm...handsome boy.
semoga sihat...

ilLa said...

ala comey²..
semoga cihat selalu n cepat besar!
hehehehe...

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

debab jugak la haidar.. damia yang 9 bln pun baru 8 kilo lebih..comell haidar

bintangku said...

comel jer haidar pakai cap. Raya nnt, pakai kupiah ler plak erk. :)

umihaikal said...

ala..tomei2 nyer..ngn kasut nyer...hihihi...geram!!

||♥Shahida♥|| said...

comeynya dada........

mamamiera said...

liena pasan kan komen i yg mcm karangan tuh..

mamalieyna said...

Reen: montel lagi riza yek! tgk muka dia dh tau..! janji baby sihat kan,...haidar nk saing ngn riza ni :)

mamalieyna said...

mamamiera : heheh..sowi lmbt sket reply sbbnya almaklum di opis takbleh lg layan blog jek..kt umah lak siaran tergendala jap time nk jwb komen ni.:)
*zai, haidarnya berat kira normal nya berat sbb betul2 kt line tgh2 antara plg tinggi & plg rendah. kira btl2 ok la.takla kata terlalu berat ke apa..
*lerrr nape camtu ek berat haiqal, mybe tu la dia taknak makan tu..sbb umur baya dia ptt dh bleh makan bubur or somthing yg berat.kan.. kena try2 bagi gak la tu mksdnya.
*haidar just mama kasi nestum 1 scop cmpur dlm susu dia, 2x sehari..dan bg puree fruit tu..sehari sekali..dan lain just susu je..dh tak bf lagi dah..tp time makan puree tu mmg berselera la nmpk dia..
*mama nk kasi tip pun taktau gk sbb takde experience..tp tu la rasanya kena bg dia makan tu..baru bdn leh naik sket..rasanya la..doktor/nurse tak kasi tips ke?

mamalieyna said...

nza : hopefully la kak, sihat sentiasa.. :)

mamalieyna said...

Siti hajar: hehe..saja nk nmpak dia dewasa sket, tu yg dressing gitu :)

mamalieyna said...

nieda : hehe..nk cepat besar, tu yg berdressing gitu! muaaaah too from haidar :)

mamalieyna said...

aisyahumaira: haidar baru dok usya2 nak jadikan qis makwe..hikhik..sukasuki je mama dia ni..
*7kg..ok la tu, qis baby girl..

mamalieyna said...

Kakak : tQ.. :)

mamalieyna said...

ilLa : aminnn..harapnya gitulah sihat sentiasa..alhamdulillah sepnjng 5 buln ni takde lak demam2 lagi..sian kalo baby tak sihat kan..

mamalieyna said...

yanaDzul :haidar babyboy..kena lebih berat sket compare with baby girl kan3x.. :)

mamalieyna said...

bintangku : tu la dok cari songkok takde saiz daa, kopiah ada la :)

mamalieyna said...

umihaikal : heheh..pakai kasut terus nmpak cam budak beso kan..jom abg hekal, sama2 pakai kasut :)

mamalieyna said...

shahida : ala abang hekal tu apa kurangnya.. :) comei gk cam mama diee.. :)

umihaikal said...

lupo nk tanyo..nati cek up bulan 6 bilo erk..

mamalieyna said...

Umihaikal : lambt aa nurse tu kasi date, 1hb seploh..huhu..tp ok aa leh la tmbh berat sket..heheh..