About

Wednesday, August 26, 2009

BICARA HATIKU

Hatiku sudah tidak setenang dulu
Semangat untuk ke tempat kerja sudah tiada
Sesekali terdetik
Alangkah baiknya kalau duduk di rumah
Duit masuk dalam akaun tiap2 bulan
Haah memang tak adil la kalau macam tu kan


Entahlah sejak dua menjak ni
Perasaan bercampur
Antara sedih, kecewa dan tak puas hati
Sesekali teringat2 dan tertanya2..
Adakah khidmatku sudah tidak diperlukan lagi di sana
Adakah jabatanku sudah tidak releven lagi untuk terus berada dalam syarikat besar itu
Daripada 8 menjadi 2

Seingatku memang dari dulu
Selama pengalamanku 4 tahun lebih bekhidmat di sana
Jabatan ini sentiasa diperhatikan
Ada saja mata-mata yang datang memonitor
Seorang demi seorang di transfer dan akhirnya mengambil keputusan berhenti
Memang sejarahnya dari dulu begitu
At last tinggal saja berdua
Kini giliran aku pulak jadi perhatian
Adakah aku bakal menerima nasib yang sama

Entahlah..
Tapi pemerhati itu tetap menjalankan tugasnya dengan baik
Memang dia dibayar gaji untuk itu agaknya
Sedih bila terfikirkan setiap kali pemerhati datang bertanya sesuatu
Pertanyaannya itu sebenarnya tidak ikhlas kerana motif utama adalah untuk
Melihat apa yang tengah aku lakukan pada waktu itu
Sungguh tidak adil bukan tapi mungkin itu cara mudah mendapat maklumat
Walau apapun aku masih mampu bertahan di sana
Tiada tekanan emosi cuma sendiri yang mengemosikan diri
Sebelum sesuatu berlaku
Aku yang harus memulakan langkah melakukan sesuatu

Waaa aku sebenarnya berat untuk buat keputusan cari kerja lain
Selesa di sana sebab dekat dengan rumah
Senang menghantar dan mengambil si haidarku itu
Dan balik ke rumah
Selesa dengan persekitaran yang tidak terlalu bising
Dan tak perlu lalui kesesakan jalanraya nak ke sana
Dan juga selesa dengan orang-orang di sana
Setakad hari ini…

Tapi entahlah..
Something wrong samewhere
Yang buatkan hati terdetik
Harus mencari kerja lain
Ya itulah keputusan akhir!

Walaupun aku akui susah sebenarnya nak memulakan sesuatu yang baru
Ada degree tapi degree untuk course yang susah
Dan lagi sebab bidangku itu bukanlah
Sejiwa dengan diriku ini
Menyebabkan aku kurang minat untuk bekerja dalam bidang tu
Sekarang ilmu yang dipelajari dulu sudah sedikit demi sedikit luput dari ingatan
Menyebabkan sekiranya aku ingin menjejakkan kaki untuk mencari kerja dalam bidang itu
Tipis sekali ku rasakan peluangnya
Sebab kalau ditanyakan soalan pasti tercungap2 aku nak menjawab..

Huhu..bicara hatiku takkan habis di sini
Di tempat kerja, di rumah, dan di mana2 saja ianya akan terus berbicara lagi
Persoalan dan jawapan yang sama akan muncul
AKU HARUS MENCARI KERJA BARU!
Haruskah ???

p/s 1 : anje n yuyu kalau terbaca bingkisan bicara hatiku ini, dendiam je yek..tau korang berdua jer ada blog dan tau pasal ni.. ni kan diari hatiku..itu yang tertulis disini. Saja suka2 nak corat coret..
p/s 2 : typing n3 ni dibuat di rumah tau, post je kt opis. Harap maklum..



34 comments:

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

susah jugak tu.. try cari keja baru jugak..

bintangku said...

pjgnyer bicara hati... hurm... baik cari keje baru. Susah jgk kalo keje tp hati tak senang. Nnt buat keje pun tak ikhlas.

♥ Reen ♥ said...

ishhh ciannyer akk..
xpe kak de mse ag try cr keja laen...
ssh kalo hati x senang kn...

||♥Shahida♥|| said...

ida fhm akak........ida pun sama gak skang..sbr ek..cuba intai2 kje lain ...

umihaikal said...

same la kite kak...nk cari kje lain gak..keje nk xnk je ni ha..

EIJAM'S FAMILY said...

hmmm cam ner yerk nak ckp... banyakkan bersabar... mmg kiter pun xsuke klu diperhatikan jerk..buat masa skrg nie, bersabarler dulu jgn cari keja lain.. coz sekarang nie kegawatan ekonomi nie... lagi satukan biar die yg buatkan mamalieyna yg berhenti coz nanti kiter boleh minta pampasan... huhuhu

hajarus said...

siannyer kat akak.. susah gak tu kijer tp hati xsenang.... kijer jer dulu sambil2 tu intai2 kut2 ade kijer baru yang rase sesuai & jauh dr kesesakan...

MY HEART said...

Uik.. apsal ni?? Cam jiwa kaco jer. tenang2kan diri ok. Take care!

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

siannya..ssh gak keja klu x minat..hati x senang. tenangkan hati ner mamalieyna & take care. byk2 tawakal...

mamalieyna said...

YaNaDzuL : tu ler pasai..hemm kena usha2 peluang la ni nmpaknya..

mamalieyna said...

bintangku : heheh sesekali hati berbicara..kasi pnjg2 sket..hikhik..
hemm tu la dok pikir2 ni tp susah gk nk ada peluang keje skrg ni..huhu..

mamalieyna said...

Reen : itu la teringat suatu ketika dulu,dept akak happening jek ramai pekerja, skrg lone ranger, bos pun tarak..wuwu..cedih..org takmo kita dah..wuwu...

mamalieyna said...

Shahida : naseb la ada yg faham..wuwu..kdg tu terbelinang ayaq mata pikir org dh taknak kita..wuu..

mamalieyna said...

umihaikal : tu la tp kena pikir pnjg gk,sush nk dpt keja skrg, so wat biasa je la ni..konon2 takde pape..wuwu..dlm ati siapa la tahu!..

mamalieyna said...

EIJAM'S FAMILY : tul gk ek, penat sok nk suh kita berenti tak berenti2 gk bagi la pmpasan kt kita ni..tp dok riso kalo die transfer kita ke mana2 hala jer..huhu..cedihnye..

mamalieyna said...

hajarus : tu la byk benda nk kena pertimbangkan sblm wat keputusan..pepun akak maintain jer keje kt situ, wat jer keje cam biasa..cuma kdg2 cuak je rasa bila diintai2 sllu..

mamalieyna said...

My Heart : heheh..sesekali jiwa meracau..pepun Tq..

mamalieyna said...

Mamadanih : tQ..insyaallah semuanya akan baik2 belaka.. :)

mamalieyna said...

Mamadanih : tQ..insyaallah semuanya akan baik2 belaka.. :)

Aida Alias said...

dilema orang bekerja.. apapun akak doakan semoga ada jalan keluar yg terbaik..

Hajar said...

cam sedih je baca luahan hati tu..sabar la disamping tu cari keje baru, dapat keje baru, babai keje lama tu..hehehe

[-suziey-] said...

hmm..keluar dh bicara hati ni...xleh tahan dh la tu yek...hmmm..cam sedih jek

nza said...

tensionnya kalu keje kita org asyik perhati. kalu kak nza pn akn stress abis. Sabar je lh ye dik. Rezeki kita ada dmana2. Mmg berat mata mandang, berat lg bahu mmikul...

nfaw83 said...

adesss..sian..tapi tulah..kitaorg kat sini pon dh npk cm problem gak..en boss pun dah mula nak carik pasal..kenapala tak dak bos yg memahami staff2nya?????

pn-iena said...

HohOHoo ingat berfikir secara rasional jgn emosional... hehe moga dipermudahkan secara urusan ya! =) take care

mamamiera said...

sian kat mamaliena.. meh kje kat company zai lah..

mamalieyna said...

Kak aida : time kaseh kak, saya ada la berterus terang ngn seseorg di opis tu..lega sket pas dh luah tu..wlupun msh tak tau kebenarannya setakad mana..

mamalieyna said...

Hajar : hemm mmg sedih tp skrg ok sket dh.. :).. nk cri keje baru kena pikir pnjg2 lagi ni ..huhu

mamalieyna said...

suziey : heheh..patutnya dlm ati je simpan, ni sbb ada blog..kongsi la kt blog ni..cedih gk la..tp kalo pikir lebih2 kita yg rugi, so skrg wat cam biasa2 aje, key sket dh ni.. :)

mamalieyna said...

nza : tq kak krn memahami..hemm sebahagian dr rencah hidup nk kena tempuhi..redha jek!

mamalieyna said...

nfaw83 : ye ke..jwpnnye sbb diorg byr gaji kt kita..kan3x.. heheh..mls nk pikir2 sgt dah..wat releks2 je skrg ni..lala..

mamalieyna said...

nfaw83 : ye ke..jwpnnye sbb diorg byr gaji kt kita..kan3x.. heheh..mls nk pikir2 sgt dah..wat releks2 je skrg ni..lala..

mamalieyna said...

pn-eina : tQ..sbb n3 awak la kite pikir pnjg2 sket ni..scr rasional sket..hikhik..tQ

mamalieyna said...

mamamiera : heheh..bleh ke zai, nk antar resume kt mana ni..hikhik..takpe skrg ni cam ok sket..tgk la camna pas2ni..wat msa ni takmo pikir sgt, releks2 je..huhu..lalalala..