About

Friday, July 24, 2009

JawaB Tag zaman Kanak-kanak dari Reen~

Huuuh...nak setlekan la taq dr kengkawan ni..
makin disimpan makin banyk lak jdnyer..
setle yg ni, ada 2 lagi sdg menunggu..huhuhu..
tag ni pun kira cam bermusim pulak..ihiks..

key, layan tag yg best ni..
dtgnyer dr Reen a.k.a ibu fariza
sgt best tag ni sbb ianya mmbuatkan kita mengimbau kembali zaman kanak-kanak..
sonot la..

ARAHAN :

Letakkan gambar sewaktu anda kecil. Adalah baik sekiranya anda menulis 20 perkara yang orang tak tahu tentang zaman kanak-kanak anda. Di hujung antri, pilih 5 orang untuk di tag. Anda amat bertuah jika ditag kerana saya ingin tahu tentang zaman kanak-kanak anda.

a) Gambarku di zaman kanak-kanak...(gambo2 lama sume kt kampung, yg ni jer camner leh tersesat kt dlm my album..sowi la sungguh nazak dah gambo ni..orait la kan drpd takde lgsg..)

berposing di tepi pokok tebu rasanya ni..umur time ni dlm 5-6 tahun rasanya..

b) 20 perkara tentang diriku suatu masa dulu..

1- dibersalinkan di rumah berbidankan bidan kampung bertempat di kampung tanjung belit, sik kedah..(ade sesape ke tau kampungku ini..?)...taktau la camne kekdahnye..biasala org kampung dolu2 kan..tahun 1980 loo..but skrg dah takde dah orang bersalin kt umah pakai bidan kampung ni, kankankan..

2- zaman sekolah tadika sangat suke menggayakan baju fesyen memacam yang dijahit sndiri oleh makku, skirt kembang ngn macam2 partern & mcam2 warna...sungguh comei waktu tu..huhu..perasan..kihkihkih..(ada 1 gambo time tadika diabadikan beramai2 tp taktau ke mana ilangnye skrg ni...sungguh sayang...)

3- g tadika dulu nek beskal ngn kakakku no2..kakakku time tu dh abes sekolah dh rasanya sbb dah pandai motong getah..(ada yang taktau ke motong getah tu apa..menoreh getah..).. so ontheway dia ke kebun getah, i tumpang la pi tadika..(sangat rajin kakakku nolong makayah..zaman ku seusia die, pegang pisau noreh jer la..motong tak reti...hehe..)

4. Anak kampung sejati ni tau..sbb sungguh lasak dan suke adventure..panjat pokok segala bagai, main dalam utan, main tembak2 pakai pistol buatan sndiri, peluru pakai terung kecik2 tu...(lupa dah nama dia, tp terung yg orang dok wat ulam tu la..), lagi suka mandi sengai time tengahari bute, balik kena tibai sbb lambt balik umah.. kesimpulannya mmg jns budak nakai gk la wlupun kuat nangih...heheh..

5. Gi sekolah masa darjah 2, time tu kakak no4 darjah 6, ayah hantar ke sekolah nek beskal gak..dua2 orang skali..almaklum beskal orang dedulu tmpt duduknyer besar..muat 2 orang skali...msti penat arwah ayah kayuh beskal ..huhu..sian ayah..dah la sekolah jauh..(dlm nada sedih ...)

6. Penah jatuh beskal time balik dr sekolah, time tu numpang mmber, dok blkg..kain sangkut kt ranting, turun bukit msa tu..cedera parah gk kt lutut sbb lutut terseret kt jln tar..sampai skrg masih berbekas lututku ini..dah.. ada sikit kecacatan..huhuhu.. (naseb baik suami tak kesah sbb muke mama maintain cun..ihiks..)

7. Time sekolah suke main muzik dan masuk pertandingan nyanyi+main muzik..masa tu main rekoder..(ala yg tiup2 pakai mulut, pastu tutup2 lubang pakai jari-jemari tu...tau kan..)

8. Time darjah 5 nak masuk darjah 6, ikut rombongan sekolah lawatan ke seluruh semenanjung malaysia kecuali Johor & Pahang rasanya..just bayar RM50 jer...sgt murah kan...sgt teruja + jakun gak la nengok tmpat org wat pertma kali..(almaklum orang kampung masuk bandor..)

9. Masa sekolah rendah rajin nolong mak jual kuih, kdg kepek ngn cakar ayam...sgt laku..ari2 habis.. last2 dpt guna duit tu tuk g rombongan sekolah...siap bagi kt cikgu duit siling..kelako jer ingt balik..tp tu la realitinye..

10. Suka main cikgu2 ngn kengkawan (dalam umah)

11. Suka main masak2/pondok2...main jual2..mmg sonot la..kalo main masak2 tu siap masak pakai api betoi, masak nasik pakai tanah dicampur air masukkan kt dlm bks tin susu..waa bestnyer time tu... (bdk2 sekarang mana ada dah main ni semua..kt kg pun dh takde..)

12. Suka main congkak, siap korek tanah wat lubang di bwh umah..(umah org dedulu kan tinggi2) and cari bijik getah tuk main...asyik sungguh kalo leh main congkak ni...

13. Main balik kasut, baling botol, baling getah, main guli...sume2 menan yang seangkatan dengannyer la..masa terasa panjang betul dl untuk aktiviti2 cenggitu...main polis sentri, main nyorok2..best sangat!.. huh sampai tak tersenarai dah, punya bayak la aktiviti dibuat time kanak2 dulu..

14. Time sekolah rendah digosipkan ngn sorang mamat yg dlm kategori ensem...(skrg dh jadi tentera laut, pnh terjumpa kt Pudu time nk balik kampung suatu ketika dulu..tp masing2 dh ada life masing2 kan..gosip zaman kanak2 tak dpt dielakkan..ihiks..ada ka..)

15. Selalu gk kena dera dgn kakak2ku...dera bermaksud kena 'luku' kepala oleh kakakku yg no3 sbb dia suh wat sesuatu tp malas nk ikut ckp dia..last2 kena luku, sakit gak weehh..

16. Penah gigit kakakku no.4 (sume kakakku ada 4 ya kawan2..) taktau la sebab apa, dh lupa tp meninggalkan kesan la..mama 'kerabat' (kerabat bermaksud panjat dibelakangnye..) belakang dia, pastu gigit bahu kalo tak salah..sekuat hati...mmg tahap sakit ati sgt la.. trajis betul kalau diingat balik..heheh..tp skrg kamcing dah..(exceli sblm mama kawen, mama dok KL ni menumpang umah dia la..)

17. Time sekolah rendah kira ketegori pandai gak la (aiseh puji diri sendiri lagi..) sbb selalu bersaing nk dpt no 1, 2, 3 jer. masa darjah 2 kot, mama dpt no2, mmber lelaki lg sorang yg kebetulan jiran dpt no3..dia siap nangih..buruk orang lelaki nangih kan..bukan ape sbb cikgu kelas akan bg hadiah special tuk prg dpt no 1,2 dn 3 ni...tak ingt dh adiah ape..

18. Masa darjah 2 pnh temankan kakakku no 2 gi dating ngn pakwenyer (skrg dh rasmi jd abag ipar la..)..dia kasi adiah pencil box yg ada muzik tu..sgt excited!

19. Selalu time raya, mak akan buat bajuku sedondon dengan kakakku yg no 4...sume same jer cume saiz jer lah beza...tp naik sekolah menengah masing2 dh ada taste sndiri..

20. waaaaa yg last..... time bdk2 dulu, sgt suke g mancing di bendang (bg yg taktau..juga dipanggil sawah padi..ok..)..umpannya kalo nak tau..kdg2 kalkatu (kalo musim la), kdg cacing jer..siap korek2 dan tau mana nk cari cacing...ihiks..geli tak... (kalo skrg mau tergelincat nengok cacing, tp zaman kanak2 mane de tau erti geli ni...huhu..teruk tul!)..

waaa penat jwb tag ni..sampai 20..siap!

c) okey..mama nak tag orang2 ni...sila jawab dengn tekun yer...slmt menjawab... :)

1-azie

2-my heart@avelyn

3-rieda96

4-mamamiera

5-mama_uda

dan kpd blogger2 lain yang rajin nak buat...best ni...

15 comments:

umihaikal said...

wuwuwu..panjang nyer jawab tag ni..kite jwb pendek jer..xigt kisah silam..lupe igatan sudah..hihihi

rieda96 said...

alamak best ni tag ni.. mamalieyna pun buaih cam saya jugak la dulu2, maklumla.. kita orang kampung..

mamalieyna said...

umihaikal : bahaya tu ilang ingatan..ihiks.. namenye pun nak imbas kembali zaman kanak2..harus diflashback semua.. :)

mamalieyna said...

rieda96 : ya la org kampung msti buaih punya lah!..bestkan zaman kanak2 ni..

[-suziey-] said...

waa marathon tag nih..hehe..

klako plak tgk gambo lama2 ni..ekeke:D

ct rahani said...

sonokkan kak zaman kanak2 ribena dulu.. wah akak macam sy gak.. lasak n nakal.. hiks..

||♥Shahida♥|| said...

alahai best tuh main cikgu2...doktor2..misi2..wakakaaaaaaa

mamalieyna said...

suziey : ya ya marathon2..ada lgi 2..hahaha...sgt suke.. :)..
*mmg kelako..zaman kanak2 rebina.. ihiks..

mamalieyna said...

ct rahani : harus lasak n nakal time bebudak jer.. dh besar harus ayu dan sopan gitu..ihiks..

mamalieyna said...

shahida : heheh..mmg best..sume2 nak berlakon ..

mamamiera said...

aisemeeennn.. buat pertame kalinye zai kena tag.. ad0laaa.. hutang dulu ae.. nnti zai jwb tag ni key.. papep0nk kiut jek mama zaman kekanak rebina dulu.. =D

Mama Uda said...

sorry mama... uda tak perasan kena tag.. nanti uda buat yer.

mamalieyna said...

mamamiera & mama Uda : sila2 lah buat yek...sgt best ini tag!..panjng lagi.. :)

♥ Reen ♥ said...

thnkss kak sudi mjwb tag ren...
errmmm bgus cukup 20 hihihih...
lasak juga akk time kanak ea...
beshkan zaman kanak2

mamalieyna said...

Reen : akak bertindak mengikut arahan...(nsb tak suh list kan 100..)heheh..zamn kanak2 mmg best!