About

Monday, July 6, 2009

Flasback - ari sabtu lepas

Sabtu - abah keje pgi sabtu ni..abah bgtau mak tok n tok ayah akan dtg umah, bertolak petang, malam la sampai.. petang ni ada progrm..nk g umah anak kwn abahnyer besday.. 1 tahun... smentara tu pagi mama dok sebuk mmbasuh baju..seminggunyer stok..banyak wehh..pastu masak tengahri gk sbb majlis harijadi tu petang..
malangnyer mama lgsg tak snap gambo waktu majlis harijadi tu.. anak kawan abah tu namanyer Muhammad Haziq Ahza..syomel..dulu last mama jumpe dia time dia baya2 haidar la..skrg dh 1 tahun..sekejap jer.. kt sana, baru mama perasan haidar dh kenal orang.. tak penah2 nangis n tak penah kesah sape ambk die sblm ni..tp kali ni die dah mula kenal org..
nangis bila kwn abah dukung n bwk dia jln2 kt luar..siap kuar air mata..tp nangis slow jer.. cian anak mama..terpisah jp ngn mama..dh nangis..huhuhu..

bila mama dh ambk ok la..n bila kwn pompuan abah pgg, mama ada depan haidar..haidar ok lak.. haidar tak selesa kalo tk nmpak mama n abah..ish2.. anak mama dh kenal mama n abah yee... :)
balik tu, terbwk2 marah die..abah nak cheom2 pun mudah sgt naik berang..takkan merajuk hal kena tggl ngn org td kot sayang...?...!

layan pic abah nak cheom haidar ni, haidar cam nak ngelak jer..ngn marah2..huhuhu.. dh bijak anak mama skrg yee...
waktu kejadian : sebaik saje balik dr umah kawan abah..
Balik dr umah kwn abah, mama start buat laksa..SIL la teringin nk mkn laksa kedah..dia nk pi tmpt belajar dh kt sarawak, dh abis cuti sem..fligh esok pagi.. so mama yg sblm ni tak berani nk mkn laksa (pantang laksa tak abis lagi..) terpaksa la langgar pntg kali ni..tp best gk my favourate food tu..dh bleh makan..yeaaha sonotnyer..!

pic laksa siap terhidang lgsg tak ingt nk snap sbb kelam kabut je masak..dh lewat..dgn haidar takmo tido, abah lak kalo ikutkan awal2 katanya kena keja lewat mlm ni..so dia tido ptgnyer takut ngntuk time bertugas..huhuhu.. tp time mama mkn laksa mlmnyer baru teringt nk snap..layann...


Pic menunjukkan laksa yg sedang dimakan oleh seseorang..mama la tuh!

MIL n family sampai dlm kul 8lbh..sampai je tgk2 MIL bwk lauk bukan main byk..mcm yg nk mknnyer tu ramai sesangat.. pepun best takyah susah2 nk msk lauk..msk nasik jer..ihiks.. awal2 diorang mkn laksa kedah yg mama wat tu, so nasiknye mkn ceket sgt..byk lauk lebih..udang beso2 msk smbl ngn ikan sembilang msk asam pedas..best woo..MIL mmg suke n pndai sgt masak!..kalo blk kg, suke la die msk byk2..kasi anak menantu makan..takpe leh simpan dlm peti..

Selain lauk-pauk, MIL bwk buah rambutan ngn manggis..banyk gak..siap bg kt jenjiran ngn kakak n bwk pi opis..

Untuk santapan mata...buah rambutan ngn manggis..sedap sugguh maggis kan...

Pas mkn, SIL yg dh kawen dgn 2 anak tu brsama hubbynye ngn SIL yg msh study tu kuar g jumpe sedara kt Puchong..MIL ngn FIL tak ikut, dok umah je..abah lak last2 minute tak jadi g keje lak..so apa plann..?... abah ajk pi Uptown Damansara..masa tu dh dkt kul 11..layan jer la.

Apa dibeli...? Biasa la kalo dh bjln2 tu..konon nk cuci mata jer, taksah kalo tak smbar pape..huhu..abah borong t-shirt tuk diorg yg tak ikut serta tu n mama beli sket brg mama, T-shirt comel, Handbag, Jam tgn muraah ngn Bedak compak.. :).. kulit mama tak snsitif pakai benda2 murah..takpe.. ihiks..dn beli gk t-shirt comel ngn Jam tuk SIL..

Layan pic brg yg mama beli tuk mama ni.. brg2 lain tak smpt snap daa..

Ni Pic masa jenjalan..haidar dh taknak dok stroller..tau boring dh skrg..cuma time makan jer haidar terpksa dok dlm stroller gk..cian anak mama..tokleh join time mkn..huhu..sbr ye sayang..

jam menunjukkan jam 1.20 barulah kitorang gerak balik..ngn haidar2 sekali celik matanyer.. nasib la tak meragam..bagus anak mama ni..

Balik tu, smpe umah tgk SIL n yg lain dh sampe umah..haidar takmo tido2..tu la sape suh bwk jln lwt2..last2 mama masukkan dlm buai tido smpe ke pagi..

Tamat cite ari sabtu.. :)

20 comments:

[-suziey-] said...

pndai mamlieyna buat laksa..sedap nmpk..aisey manggis itu sgt menarik..

ummuabdullahsyaakir said...

Salam,mamalieyna..dah lma tak jaln2 blog ni...em dh besar haidar skrg...em geram tgk muka n badnnya tu..
saya jadi teliur tgk laksa tu...emm bauh2 tu pun rsa mcm nk mkn je...tapi tak de kat mesir ni..huhu

rieda96 said...

dah besar haidar.. dah pandai dah dier... rasa cam nak peluk2 haidar

naurah makwa said...

cayangnya daddy kat haidar..

umihaikal said...

waaa...haidar dah kenal org erk...
ok latu.. hihi..

NURA said...

salam sobat,,,aaiii lucu dan cakep..HAIDAR..cium sayang dari ALJUBAIL.S.A,,,,mau dong makanan laksa dan buah rambutannya menggiurkan sobat,,,,ok banget postingan di blognya.

mamalieyna said...

suziey : mmg pandai sbb my faberet food maa..kena pandai la sbb pandai sgt makan ni..ihiks..
mmg cedap mggis.. :)

mamalieyna said...

Ummuabdullahsyakir: ha'a semakin semangat die..dh terasa kepenatan kalo dukung lama2..
tggu balik m'sia yek!.. :)

mamalieyna said...

rieda96: ha'a dh beso die ni..ari2 mama geram nengok die..ade je benda baru pada die..sonot sgt!

mamalieyna said...

naurah : ari2 abahnyer wajib kena cheom2 ngn gigit2 perut..geli2 kan haidar..sonot nengoknyer..

mamalieyna said...

umihaikal : tah..cam awal jer kenal org..die kenal mama, abah ngn pengasuh jer skrg ni..ssh gk la kalo nk kena tggl ngn org laen kan...

mamalieyna said...

Nura : salam sahabat juge... dan salam sayang untuk anak-anakmu jue..
teringin ke..kalo makanannyer boleh dipos.. boleh la mamalieyna tolong hantarkan.. ihiks.. :)

PadNani~~{@ said...

salam mamalieyna,

cedapnye laksa tuuu..tapi masih boleh kuterima lagi..tapi bila tengok buah2an..huwaaaa! tak tertahan memandangnya ^^ pos kat Oman ckit buleh?:P

mamalieyna said...

Nani : hehe..tak tertahan ye nengok buah-buahan tempatan malaysia.. mmg best woo..kalo snap pic kt dusun msti lg tak tahan kan..tp kite lom balik kg..huhuhu..
post nnti busuk smpe sana, camne.. :)

EIJAM'S FAMILY said...

rajin yerk..mama pun suke laksa jugak..klu mama masak mesti buat banyak coz nak mkn banyak sebab tue haku nie gemuk...

ct rahani said...

wah haidar dh kenal org.. pasni susah sket x nk berenggang ngan mama n abahnya lah nie..

ermm.. dapnya buah2an tuh..

bintangku said...

ok ker mkn manggis? dah tak pantang lg erk? sha tak berani ler... sbb member, anak dia baru jer 8 bulan, dia mkn manggis, sakit perut & sakit urat2. Mak kata, kene pantang lama buah tu. hu hu hu

mamalieyna said...

Mama Umairah : mmg kalo berdua ngn hubby jer confirm 1 bgks lksa..kalo lbh ni..mmg 2 bgks wajib la..:)

mamalieyna said...

ct Rahani : tula riso gk kot susah nk beranggang..takpe kena test2 jumpe org sllu..
mmg sedap woo..tp takleh mkn byk, diorang ckp sejuk utk ibu pas bersalin ni..huhuhu...

mamalieyna said...

bintangku : ha'a dh melantak kemain byk baru tau tokleh mkn byk2...huhu..nk wat camno.. terlepas suda... :)