About

Tuesday, July 21, 2009

BersiAran Di RumaH di Ari Bekerja..?!

Wahh sedikit teruja nk post n3 ni coz...
baca kt ruangan chatbox tu..ghupenyer ada gk yg dok menunggu n3ku yg baru..
huhuhu...sgt terharu..!
exceli mama kt rumah ari ni coz...
sakit kepala sesangat..dr semalam agi membawa ke ari ni..
tak tahan ngt, tu yg pg ni terpaksa MC..tak mampu ke opis...
huhuhu...dlm dok skit kepala pun smpat agi ngemas kainbaju..pack2...
nnti ari sabtu angkut jer...haidar mama tgglkan umah ibu jap..
ni dh ambik..haidar ngah tido..jdnyer mama smpat la post n3 ni..

nak citer pasal ape ye...
hemm pasal klinik...
ari jumaat malam, mama ke klinik..
coz..alkisahnyer haidar ni tak yakyak dah 6 ari..
huhuhu..ciannyer die..tp haidar maintain ceria..
takde lak tanda apa2 menunjukkan die tak selesa..
tp mama yg susah ati sbb dh bape kali nengok dia cam nak yakyak..
bila mama bukak pampers...dia malas nak teran..
so 'yakyak' masuk balik...
cam sembelit gitu..sbb stok lama kan..semestinya susah nak kuar..
dia pun jd malas nak teran..
so jdnya malam tu pas abah balik keje dkt kul 11 gitu,
mama ngn abah bwk haidar ke klinik la..
biasa la jwpn doktor semestinya susu tak sesuai tuk dia..
exceli mama dah tukar dr NAN ke Frisolac..
tp still sama jer..Frisolac ni pun baru lagi try..so teruskan dulu la...
tgk camner..
Doktor bg sample susu tuk cuba ...
yaitu SIMILAC - Advance ngn SIMILAC - Isomil Advance..
salah satunye berasaskan Soya... hemm..belum try agi...
pas bg sample ubat tu.. Doktor teruskan sumbat ubat kt 'bontot' haidar..
mak aih..terus berkesan.. nangih haidar sbb yakyak dia dh kuar..
huhuhu..cian tul mama nengok..tp maintain la sore dia totap slow jer...
control macho gitu..
ihiks..

Balik tu..haaaahh.. selambak die kuar..
sampaikan time mama nk change die nyer pampers..
leh lak die 'yakyak' agi..
banyak tul...
Apapun Alhamdulillah...

Ni antara pic yg abah snapkan sementara dok nunggu giliran..
Haidar sungguh ceria mulanyer..but pas kena sumbat ubat..huhu..jebek jer...sian...

Gambo jebek tak smpt dh nk snap..cian dier..huhu..

Ni lak sample ubat yg Doktor kasi tu..bila nk try ntah..

ni lak sekadar gambo hiasan jer..mc mama n ubat sakit kepala..(ni terikut ngn Mama_aqish la ni letak mc lam blog...kihkihkih...)

p/s 1 : ada cadangan tak susu terbaik utk baby yg yakyak susah .. mau 4,5,6 ari baru yakyak..?
p/s 2 : mama ngh tak sedap hati ni sbb baru dpt berita dr mmber opis, mama akan ditransfer ke dept lain (operation..)..mmg mama tau ada pengumuman pntg dr management ari ni..Penstrukturan semula semua department..huhu..tak sangka mama terlibat sama.... operation tak best!.. :(...

28 comments:

PadNani~~{@ said...

moga cepat baik ye mamalieyna!musim org x sihat je skrg:(

cian haidar..Hafiy kalau x yak sehari pun dah nangis meneran esoknya! banyak bg baby minum air masak..

nfaw83 said...

kalau nk berkesan try minum MAMEX GOLD..insyallah..mesti yakyak punya!!yakyak pun smoothhhh ja!! qasrina minum susu nih!!sedia2 yakyak!!!ihikssss

umihaikal said...

cian haidar..xyak2 ea..kene bg minum air masak lebih kit..haikal minum frisolac..ok.. mamex gold pun ok..tp rege jer x ok..hihih

umihaikal said...

oh ye..1bulan haidar minum susu bape tin erk??

bintangku said...

Najmi pun dulu mcm nie.. sembelit. Ms tu dia dah 3 bln lebih. Cian dia, time nak eyak, meneran sampai kerut2 muka. Pnh jgk sumbat ubat enema tu kat montot dia sbb dia dah tak eyak 3 ari. Sumbat jer, b'lumba2 eyak dia kuar..
Tp pas dia dah asik meniarap jer, proses eyak dia dah ok. Mgk sbb otot2 dia dah byk b'gerak yg memudahkan dia m'buang.
Dah pnh buat senaman tak kat dia? Cam buat cycling tu.. cara tu pun jgk b'kesan tau..

MY HEART said...

Semoga cepat sembuh ye Haidar cayang.

naurah makwa said...

kak,bila kita dah melahirkan anak ni,mmg selalu sakit kepala..samala ngan naura..

mamalieyna said...

PadNani : dah dtg keje dah ari ni..but still penin-penin lalat gitu!

ye ke haidar mmg sllu nangih gile2 bila nk yakyak..mmg sian...skrg dia simpan jer..malas nk teran lgi..huhuhu...

mamalieyna said...

bfaw83: ye ke..baby ni nk kena try jer kan smpai jumpa susu yg sesuai..MAMEX Gold..hemm dipertimbangkan.. :)

mamalieyna said...

umihaikal : ha'a sian dia dh lama camni...air masak dok bg gk tp 1 botol jer 1 ari...susu pun cairkan sket..
*1 bulan +-3 1/2 tin tau..manyakkan dia minum...kt umah 2 tin, kt umah pengasuh 1 1/2 tin...
*mamex gold mahal ek..?

mamalieyna said...

Bintangku: haidar pun dh niarap skrg tp sama jer...
senaman cycling.?..tak pnh buat agi..cyle kan kaki die ke..? nnti try la.

EIJAM'S FAMILY said...

i doakan mamalieyna cepat baik yerk.. musim skrg nie.... kena banyak bagi minum air masak..

mamalieyna said...

naurah : ye la agknyer kot...hehe..dugaan seorang Ibu!

mamamiera said...

cian nye haidar.. zai p0n ta tau la ape susu yg sesuwai.. cubelah try yg susu s0ya tu oke..

mamalieyna said...

mama_umairah : aminn...
*dok bagi gk air masak tp mybe tak mencukupi kot..

mamalieyna said...

mamamiera : hemm kalo ikutkan NAN pun ada kandungan soya gk..itu yg tukar tu..tgk la habiskan susu frosolac ni dulu..

mamalieyna said...

My Heart : TQ... Insyallah ok la nnti ni stlh melalui percobaan2 pelbagai jns susu..huhuhu...

ct rahani said...

comelnya haidar pakai kupiah tuh.. cute sesgt.. hehehe.. pasal yak2 tuh sy pun x tau susu ape nk gune.. x penah alami.. tp susu soya ok kot kak.. try la dulu.. mana tau sesuai ngan haidar..

lor kak.. kne pindah dept ker.. mesti x beshkan.. huhuhu..

ct rahani said...

opsss.. semoga akak cpt sembuh.. mmg musim demam skrg.. huhuhu..

mamalieyna said...

ct_rahani : tQ..mmg suke pakaikan kopiah klo malam ari kuar..hemm..nnti try tengok camner..
*heheh..ghupenye mmber opis yg bgtau tu saje nk kenakan akak la..tipu jer..ari ni baru tau..Alhamdulillah still kt dept yg sama :)..conot!

||♥Shahida♥|| said...

hmm..haikal minum susu snow jek.berasaskan soya..xde problem setakat nih..cuba la try...kot2 sesuai...

Fara_Adura said...

Alalalalala.. siannye haidar.. Sofea mam nenen ummi aje..hiks..:D

Kene minum air masak banyak kot lieyna.. hehe, haidar ilek aje eh..macho katanye.. bagus2..hehehe

mamalieyna said...

shahida : toh ler..tp NAN pun ada kndungn lesatin soya but problem tu la..itu yg tuka frisolac b'asas susu lembu jer..nmpaknya ada tnda2 positif ni..ari ahad, isnin ngn rabu dia dh yak..semalam smpai 2x..umah Ibu ngn umah Mamanyer.. :)
kira ok la kot...

mamalieyna said...

Fara : sioknyer leh kasi bf sepenuhnya..:)..huhuhu..haidar 2bln jer..tu la ikutkan kehendak anak jer memula, patut paksa gk kan..pe nk buat..
*hemm akan menmbahkan lg kuantiti air masak utk diminum...

[-suziey-] said...

ala siannya haidar..semga cpt ok n yak byk2 ok.:D

mamalieyna said...

suziey : alhamdulillah dh mula yak2..harap berterusan.. :)

♥ Reen ♥ said...

Ciannyer haidar...kit ti kalo kne sembelit cian tau...
akk bg mnum air masak bnyk ckit k...
riza dr lahir susu bdn n dumex dulac je alhmdulillah serasi...cme skrg full dumex dulac

mamalieyna said...

reen : ye ke..akak dulu drlactogen tukar ker dulac..sembelit gk..tukar NAN..awal2 cam ok..lama wat hal..skrg Frisolac..arapnya ok la ni...
*ok akan lebih bykkan lg air masak