About

Monday, July 13, 2009

AkHirNya...SiaP Baju Kurung IBU..!

Banyk cite nk story sbnrnyer..tp kat umah tenet kureng memuaskan..
nak view blog kengkawan pun sgt menyeksakan dok nunggu..
dan lgi sobabnyer mama nak ciapkan baju kurung tuk Ibu Haidar..
Alkisahnyer kan ari tu mama pnh cite mama terpaksa ambk gak.
itu pun sgt susah sbnrnye nk cari masa..
di hari bekerja, mama mmg mls nk sentuh kain sbb..
sibuk layan haidar ku tersayang..
ngn sibuk urusan rumahtangga yg lain..
lgpun masa ciput jer kalo time ari bekerja..
last week weekend, MIL n family dtg umah kan..
so this weekend je la..
itu pun sepanjang ari sabtu abah keje membawa ke lewat mlm..
jd mama layan haidar sorang2..
dah lewat mlm terpaksa mama berjaga gk tuk potong kain tu..
terpksa sbb Ibu dh nak pakai ari ahad ni..
dan petang smlm (ahad) kebetulan ibu dtg ambk haidar..
saja nak main2..huhuhu best2..leh la menjahit..
akhirnya ciap gak baju tu...
pas siap jahit mama pi ambk haidar..
Baju kurung tu exceli tuk kenduri kawen..
nak sedondon..tuan umah beli kain byk2..
bg kt kengkawan suh pakai baju sama..
biasa la kalo kenduri kendara ni..
kain skrg sgt murah dan senang didapati..tp
yg tak snggupnyer upah... mahal dah sekarang!..kata ibunyer la...
mama ambk RM25/pasang baju kurung..
patut ke mama ambk upah ek sbb time mama menjahit baju tu, Ibu tgh jaga haidar..
huhu..serba salah lak tp bkn mama yg suh jaga.. ibunyer yg dtg ngambik..
rindu nk jaga haidar..anak2nyer yg suke main..
time ari biasa diorang sekolah..kejap je leh main..
itu yg ari cuti sggup dtg ambik..
time mama pi ambk pun, Ibu nyer siap ckp "..kalo nak g memana.. gi je la..
tinggalkan Haidar kt sini.."
huhu..tak sggp lak rasanya nk jenjalan tanpa haidar!

Key, nilah rupe baju kurung Ibu!..
sowi la Ibu, dah publish kt sini dulu sblm smpt Ibu rasmikan memakainyer..hehe..

p/s : nak jahit baju raya sendiri lagi..langsir raya lagi..huhuhu..bile tu..?.. malaih nyer...

18 comments:

hajarus said...

wah.. mamalieyna pandai jahit baju kurung yer... camni leh la wat tempahan baju raya... bleh ker...??? hehehe....

umihaikal said...

hihiih...besh la pandai jahit baju sendiri..mak kite suh blaja jahit ngn dia pun kite maleh..boli siap jo..mk pun xlarat nk jahit dah..cibuk jage haikal..huhuhu..

[-suziey-] said...

waa senangla pndai jahit baju sdiri:p

bintangku said...

wah... boleh buat side income nie... apa lagi... nak raya dah nie.. mesti ramai org buat tempahan. Cume larat @ tak larat jer ler.. :)

PadNani~~{@ said...

besnye pandai menjahit baju sendiri kan..murah lina ambik tempah..tempat nani tak dapat dah harga tu..kalau U dekat2. nani tempah ngan lina jek^^

mamalieyna said...

hajarus : heheh..bleh..taun depannyer raye..bleh?... :) taun ni susah sket la, ada haidar..huhu..

mamalieyna said...

umihaikal: akak ni pun blajor sndiri..nengok2 mak menjahir dolu2..minat..itu yg menjadi tu.. :)

mamalieyna said...

suziey : yezza..takyah susah2 nk pikir nk antar mana tuk wat baju raya taun ni.. :)

mamalieyna said...

Bintangku: hemm..tu la sblm ni mmg leh wat side income..tmbh2 time raya..tp taun ni susah sket sbb baby kecik agi... :P

mamalieyna said...

PadNani : heheh...bleh la sket2..baru jer naik harga RM25 tu...taun lepas..sblm tu ambk RM20 jer..

EIJAM'S FAMILY said...

bagus yerk mamalieyna pandai jahit baju... jimat nie xyah antar kat org...
masa mama lepas spm dulu mak suruh gie bengkel jahit tapi mama yg degil skrgg nie dah susah kena antar kat org..klu x dok umah jerk ler...huhuhuh

mamalieyna said...

mama umairah : mama ni blajor sndiri je, ambk upah pun sbb suke2 isi msa lapang, kalo la bljr khusus jahitan ni, harus menjahit sepenuh masa!..takyah keje mkn gaji ni kan..huhuhu...

||♥Shahida♥|| said...

wah pandai menjahit eh..ee

mamalieyna said...

shahida:bleh la sket2..tmbh duit poket..! :)

rieda96 said...

wah.. untung la mamalieyna leh jahit baju sendiri. jimat tau. bagus2 nanti, kembangkan business untuk geng2 blogger tempah lak ok

mamalieyna said...

rieda96 : hehe..tunggu la mama ni jd suri rumahtgga sepnuh masa..baru leh concentrate kt jahit-menjahit ni..hehe..kalo tak, tak menang tgn weh..geng opis pun tak terlayan lgi.. :)

Farasela said...

ok ye leh dpt jahit baju sendri...murah gak amik tempahan...kat cn kalu xde rm40 x yah le tempah...tu sy senang je beli siap..tp sy penjual kain ela...hehehehe...

mamalieyna said...

farasela: ha'a senang la time nk2 raya ni!..leh wat sedondon 1 famili :). kalo tak pandai mnjahit, mmg lbh baik beli siap jer, upah mmg mahal skrg kan..huhuhu.