About

Sunday, June 21, 2009

AktiViti Sepanjang Ari SaBtu

banyak aktiviti rasanya ari sabtu ni..full..sampe mlm..haidar pun ikut penat pd mlm arinyer.. tah penat pe...

PAGI : ari ni bgn takla awai sgt sbb cuti kann..dan lg sbb 'bendera merah'. ;-).. so...layan mata lebih sket.. pepun tak la lwt sgt sbb nak setle keje yg tak smpt wat wktu ari bekerja, iaitu membasuh, ngemas umah dan wat sarapan pagi...

menu sarapan just bihun goreng ngn kopi 'o' utk en abang n nescafe '3in1' 4 me.. haidar cam biasa la.. Susu Cap NAN .. hehe..

oleh krn bgn agk lewat, so minum pginye jd la agk lewat la..mkn tngahari?...tak smpt msk sbb dh kenyang mnm pagi jer..lgipun nak kuar kan..

TENGAHARI : bersiap2 bertolak ke 'TESCO Puchong' utk jenjln cuci mate n beli susu baru utk haidar taktau nape mama rasa nk tukar susu haidar dr NAN ke FRISOLAC.. ingat nak jimat sket tp sbnrnya frisolac prieze hmpir same jer.. mgkn sbb stp kali haidar nk buang air besar, dia akan menjerit2, nangis mcm skit sgt perutnyer... tp najisnyer ok jer..mama pun tak faham.. Ibunye pun dh sedia maklum perangai haidar yg satu ni..ibunyer ckp mybe haidar geli kot najis kt bontot die..sbb sebaik jer mama bersihkan najis kt bontot dia, diam la die siap leh senyum2 lagi..

ermm nurse ckp baby ni berbeza stp seorang, keserasian susu ni bgntung pd baby tu sndiri.. just kena try, cube dan tgk apa reaksi die.. hemm.. mama just try la ni.. tgk camner rupa najis n reaksi dia pas mama tkr susu Frisolac ni.. hopefully dia akan ok...

oleh krn nk try dulu..mama beli tin 400grms dl..if ok nnti bleh la borong yg besar
apa pndangn kwn2 lain?..ada pengalaman guna susu Frisolac..

dlm dok mencuci mate tu..biasa la..usya2 gk bju tuk haidar..smpt capai 4 psg bju utk haidar..2 baju pns berlobang n lengan pendek dan 2 psg baju tido.. sj ambk saiz besar sket.. baju haidar kt umah ada yg dh tak muat,,itu yg beli gk..hehe..alasan...

pas soping tu..barulah sggah mkn tghari..sbnrnya dh petang pun.. menu.. Abah : Nasi ayam yg nmpak tak menarik jer..

dan mama... Nasi Paprik Ayam Wok... nmpk menarik tp tak sdp sgt .. lagi sdp nasi ayam abah wlupun rupanya tak menarik lgsng.. lgsg terbalik pulak... pepun mama bantai abis jer..tak baik membazir kan.. :)


menu airnyer , ABAH : Nescafe ais.. MAMA : Milo Panas (terpaksa la.. tak bleh minum ais..sbb tekak skt, batuk+selesema sket+mcm nak dmm je..)



PETANG 1 :Dlm perjalanan nk balik tu, abah tanya nak pi tgk umah tak?.. mama kata bleh gak, alang2 dh kuar ni..lgpun jln nk ke umah di Bkt Jalil tu.. tak jauh jer lagi..so destinasi dituju ke arah umah @Bkt Jalil..lama tak pi tgk.. rasanya dh siap cuma katanya CF jer tk dapat agi, sbb tu tak dpt2 lagi kunci umahnyer... dl bgtau bln 3 tahun ni..ini dh lepas 3 bulan..taktau la pe citer.. so..pi jelah jengok umah tu...


memang dh siap sepenuhnye pun, complete 100% rasanya sbb nmpak cam dah bleh duduk dah..semua dh lengkap with letrik n air..but...itula..katanyer pemaju..CF tak lepas lagi..so tnggu n tunggu jerlah.. huuu...tak sbr nk dok sini ni..atas bkt..msti sejuk je memalam..

PETANG 2 : pas jengok umah, abah ajk sggh Klinik..cek doktr n ambk ubat utk mama dan Haidar skali..sbb bdn dan kepala haidar cam pns je..mama tkt haidar dmm jer, dan bjgkit ngn mama yg batuk dan selesema ni..tp dh cek doktor, doktor ckp haidar tak dmm..tp standby ubat gk tkt dmm dia dtg...


eheh..terbalik la pulok gambo nyer..arap maaf la yek..ats tu ubat tuk Haidar atau Arif Haidar..
bwh tu ubat tuk mama..ptg kang start mkn ubat la..

LEWAT PETANG : pas balik dr klinik, mama ajk abah sggh pasarmlm..kali pertama tuk Haidar jejakkan diri kt pasar malam..tau2 jerlah kalo pasarmlm camno die nyer suasana..sesak..itu yg mls nk pi..tp ni rasa cam haidar dh besar sket..bleh la kot.. mmg ok jer..haidar releks jer..tak nangih pun..tp muke cam penat jer.. cian..

oleh kerana ni pengalaman haidar yg pertama..jdnyer harus diambk gmbo..ihiks..

hehe..comel tak haidar kt dlm tu... jap je tu..abah sian tgk haidar terus ambk didukungnye gitu jer.. benda alah tu mama pegang jer lah...

wokey tu la aktiviti sepnjang ari sabtu..sampai umah dh dkt mgrib..ish3...sampe malam berjalan yek ! sian haidar cam penat jer..

sampe umah mama mandikan haidar, nyusus terus terlena ats tilam die jer.. tak yah dok buai terus terlena..

6 comments:

Fara_Adura said...

Ambooi sakannye diorang berjalan ek. Haidar nampak ilek je..

Fara suke gak jalan2 neh..da tuh, sampai2 umah aje..melepek lembik..kakaka..lenguh kaki suma..haha, nak jalan sangat.

Musim demam agaknye skang neh..tuh yang pakat nak demam..:)
Makan obat yer..:)

Shahida said...

waaa..sy pun ingat nk tukar susu haikal tp xtau nk tukar susu aper..skang dia minum snow..????

naurah makwa said...

damia skang minum sustagen..sangat ok

mamalieyna said...

Fara : hehe..berjalan2 mmg best wlupun penat..itu yg tak fhm tu..

ha'a disbbkan musim ni tp skrg tak jd dmm dah..cuma msh batuk ngn sakit tekak jer.

mamalieyna said...

shahida : org2 dok bgtau susu enfalac elok..taktau la..stp bby ni difference dienyer kesesuaian...

mamalieyna said...

nauraH : sustagen ..hemm nak try lagi..cian lak haidar..
akak tkr frisolac pun die mnum slow2 jer..pelik kot rasa lain..