About

Wednesday, February 4, 2009

Nak Update aktiviti - pi soping, demam n scan baby!

1/2/09 – Ari ni abah ajak pi beli brg2 dapur kt Mydin Hypermarket Subang… maklum la..mungkin ni last mama bleh soping barang2 dapur..bulan depan dh nak lahirkan baby mama..insyaallah..mama suka sgt la kalau bab berjalan2 ni..hehe..walaupun terpaksa bawak perut yang sarat ni.. abah keja petang ni, jdnya awal2 pagi lg mama dan abah siap2. Sampai je sana, bukan jer brg2 dapur yang dibeli, tp brg2 yang takde dalam list pun mama beli..hehe.. baju baby pun tak ketinggalan ..hehe… romper yang comel dgn harga yg murah..rm6.40/pcs.. bleh la wat pakai2 kt umah nnti ye baby..abah tu tak hbs2 menjeling..ala bukannya mahal pun…mama beli kain batik jugak, persediaan utk bersalin..dh ada 3 helai kt umah tp takut tak cukup lak..


Ni ler rupa 2 helai romper baby yg smpat mama sambar..

Balik tu, hujan renyai2..masa nak naik ke rumah terkena jugak air hujan skt..mama risau jugak tkt skt kepala tp mcm ok jer. Abah sempat rehat jap, pastu pi kerja! Tinggal la mama ngn baby jer kt umah sampai abah balik kul 10mlm. Dalam pada tu, mama dh start rasa lain mcm jer, skt kepala ngan batuk menjadi2..so abah ajak pi klinik mlm tu dlm kul 11.pm. Doktor bg ubat batuk, ubat kahak ngan ubat demam..esok MC la..boleh rehat dok umah…

2/2/09 : MC ari ni, dok umah dan berehat secukupnya… tapi taksah la kalau cuti/mc tak kena kacau ngn opismate.. haru betul..setiap kali mcm ni, ada jer…apapun tak kisah la, hal kecik2 jer…bukannya kita ni bos besar.. Rehat2 jugak, tapi abah kata nak balik makan tengahari kt umah, mama masak la jugak..menu : ikan kembong masak asam pedas, paru goreng, sayur kobis+carrot goreng+ikan bilis, ngan ulam timun dan sambal belacan.. berselera sgt bila makan ikan kembong masak asam pedas ni.. sedappp…

Mlmnya, ibu amzar ajak dtg umah dia mkn ketupat pulut ngan rendang ayam, saja dia buat..ari tu balik kg, ibu amzar bawak balik daun palas dari kg… memang sedap…byk jugak dibantainya mama ngan abah..org masak, semua sedap…

3/2/09 : dah dua malam mama asyik termimpikan baby mama, mama mimpi pg scan baby mama, yang lucunya baby dh siap pakai baju time mama scan tu..nmpk jelas wajah baby..ish2… apa la mama ni, baby belum kuar lagi, dh mimpi2 pulak… utk tenangkan hati, mlmnya, balik jer abah dari kerja, mama ajak pi scan tgk keadaan baby, smbl tu bleh makan kt luar.. mama mls nak masak malam ni..petang dh kuar isi perut, jdnya mcm tak selera lak nak msk.. (nsb la baby tak kuar sama ..hehe..)

Bila dh scan, mama rasa lega sgt..dpt tgk baby bergerak, tgk kaki baby, tgn baby, wajah baby, lengkap mata, hidung , mulut..dpt tau berat baby..skrg ± 2.5 kg, tp doctor ckp actualnya mgkn dlm 2.8kg.. diameter kepala baby ±10cm ngn panjng tulang peha baby ±7cm, kepala baby pun dh kt bawah, sedia utk keluar dgn baik.. dn tambah bestnye nmpk anu baby.. confirm la baby boy… hehe..dulu dh nmpk tp mcm tak berani nak excited sgt, kuasa Tuhan kan…kot2 lain pulak bila kuar nnti..apapun terima seadanya… mama makin tak sabar nak tunggu baby kuar la sayang… :)

No comments: