About

Friday, February 13, 2009

Berdebar menanti saat melahirkan...

Salam semua...
Mama sekarang sedang berdebar2 nak menanti saat2 kelahiran... maklum ler nak tempuh pengalaman pertama melahirkan.. erm kpd mama2/ibu2 n yang seangkatan dengannyer kalo ada pengalaman yg bleh dikongsikan bersama, silalah kongsikan... terutamanya pasal tanda2 awal nak bersalin, apa yg mama terbaca, 3 tanda utama iaitu ;
1) kuar lendir bercampur darah
2) pecah air ketuban
3) sakit pinggang n skt perut scr kerap mmbawa kpd 5 minit sekali..
Mama skrg belum la ada tanda2 tu lagi tp berdebar n asyik terfikirkan tu jer..baby skrg sgt la aktif, bergerak2 dlm perut..mama kerap rasa skt pinggang n belakang... dan juga lenguh2 kaki mcm time period tu.. dl time period tak la skt perut melampau2, cuma rasa lenguh2 kaki ngn sakit pinggang skt jer...
Tolong ye mama2/ibu2 sekalian, kalau bleh kongsila tanda2 awal nak melahirkan... bleh la compare.. TQ :)

11 comments:

adura said...

Hye..kite exchange link ye.Tq.
Fara masa 1st nak bersalin dulu, pagi2 nak ke tandas..tgk2 ade lendir+darah ckit..riso gaks..coz xsakit pe pon laie. Act xsuke duk saje kat spital..boring.he3. Lagipon jangka 2 minggu lagi.. husband suh gak g malam tu kat spital ptrajaya.. alhamdulillah,dekat2 subuh camtu bersalin..dun wori yea..banyakkan bc ayat mudah bersalin..

CoNniE said...

Salam Mamaliena.. kite dah ur link...

Nak citer pengalamn bersalin nih... dulu a week b4 my due date, kite dah balik kg.

Mase tu bln puase, then gi jln2 shopping dgn my mom... actually dr awal pg lagi da start rase mcm nk berak.. owh yea... brownish spot mcm drh tu mmg 2-3 hari b4 tu dah kuar sikit2.

Mase shopping tghari tu, kontraksi makin lama makin kerap, last skali about 5 mins skali contraction.. ape lagi... zaasss.. pegi sepital, doc ckp dah 5 cm rahim trbukak. about 2hours gitu bersalin...

hehehe.. pjg nyer mcm karangan...

so.. for now elok bykkan berjalan.. shopping ker.. utk memudah kan proses bersalin...

k la.. take care...

Anonymous said...

salam.. rasanya due kita sama la. early mac ni.. berdebar jugak, tapi until now belum ada tanda2, cuma perut sering mengeras dan terkencing dalam seluar. tapi saya pakai pad. klau ikutkan lagi 2 minggu je ni. saya harap kita sama2 selamat melahirkan anak nanti. apa2 update la yek..!

mamalieyna said...

thanks all 4 t info.. skrg ni asyk teringat2 je, mlm pn termimpi2.. this week, bmakna lg 2 minggu..keje, keje lagi tp rasa mcm mggu ni last nk keja kot..risau plk la..

conie..kite mmg kuat bjln..cuti 2 ari lps pn berjaln jer wlu kaki dh terasa penat ;). insyaallah hrp2 dipermudahkan...

*Azie* said...

salam
hai mama...mmmm pengalaman bersalin setiap org mmg berbeza mcm azie anak yg sulung due ok...lendir & darah kuar dulu tapi anak ke 2 terlebih hari plak...tanda2 yg sama masa sulong..apapun semoga mama selamat bersalin yer

Anonymous said...

betulla.. saya pun minggu ni last keje.. saya dah ambil cuti dah utk minggu depan. nak get ready..

mamalieyna said...

hemm..bila bca pengalaman org lain kt chatroom mcm2 ada..betul la setiap org lain pengalamannya..

tp rasa mcm rugi lak cuti awal2..dok umah jer menunggu mcm boring lak kalau lmbt bersalin..camner..

Aida Alias said...

akak dulu anak pertama dan kedua keluar 2 minggu lebih awal... anak ketiga lebih hari.. seminggu lewat..

tanda2 masa kak nak bersalin.. cuma sakit perut buang air selalu.. pastu dah takde apa nak buang.. terus kerap sakit dlm 3-5 minit sekali.. 1/2-1jam doktor pecahkan ketuban pastu bersalin..

Anonymous said...

saya dah 38 minggu ni selalu rasa nyilu di pangkal rahim sebab baby moving ganas sgt. tu tanda nak bersalin ke?

mamalieyna said...

ye ke kak..sya dok arap2 pun awal 2 minggu, tp ni dh lepas dh 2 hari..erm arap2 sabtu@ahad ni ok gak :).. tak sabar ni..

kdg2 pun sy rasa cam ngilu gk, bl dh duduk kt lantai tu, nak bgn..susahnyer..

umihaikal said...

hehehe...trigt macm mane nak salin..klakar je kan..